Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
GENERALITATI DESPRE PRICIPIUL AL DOILEA AL TERMODINAMICII

GENERALITATI DESPRE PRICIPIUL AL DOILEA AL TERMODINAMICII
GENERALITATI DESPRE PRICIPIUL AL DOILEA AL TERMODINAMICII

Primul principiu al termodinamici arata posibilitatea transformarii reciproce a diverselor forme de energie si imposibilitatea realizarii unui perpetuum mobile de speta intai. Totusi el nu explica integral fenomenul de transformare al energiei, deoarce nu indica sensul posibil al acesteia. Sensurile de producere al fenomenlor naturale nu sunt nici indiferente nici echivalente intre ele.

De asemenea primul principiu trateaza in mod identic transformarea energiei mecanice in energie calorica si invers, desi in realitate lucrul mecanic se poate transforma in caldura prin frecare dar transformarea energiei calorice in lucru mecanic nu se poate realiza integral niciodata asa cum s-a aratat in capitolele precedente.

Incercarile efectuate au evidentiat faptul ca lucrul mecanic produs are intotdeauna valori mai mici decat caldura primita. Masura in care caldura se transforma in lucru mecanic este exprimata prin randamentul termic al masinii:(4.1)

Notiunea de randament al masinii termice a fost introdusa de inginerul francez Sadi Carnot care a pus bazele principiului al doilea al termodinamicii aratand ca nu poate fi conceputa o masina cu randament unitar. La randamente supraunitare s-ar realiza un perpetuum mobile de speta I, contrar primului principiu al termodinamicii, iar la randament unitar s-ar realiza un perpetuum mobile de speta a doua, combatut de al doilea principiu al termodinamicii.

Randamentul termic caracterizeaza perfectiunea termodinamica a ciclului din punct de vedere energetic. Pentru a obtine randamente cat mai mari, trebuie ca intervalul dintre cele doua temperaturi sa fie cat mai mare, adica admisia de caldura in masina sa se faca la o temperatura cat mai ridicata, iar cedarea de caldura sa aiba loc la o temperatura cat mai scazuta. Totusi, valorile practice ale acestor temperaturi sunt limitate de conditiile de functionare ale tipului de masina.

De exemplu, la masinile cu abur temperatura superioara TM este limitata la 650oC de conditiile de rezistenta si caracteristicile mecanice ale materialelor utilizate in cazanul de abur pe de o parte, iar pe de alta parte de proprietatile fluidelor lubrifiante utilizate; in cazul turbinelor cu gaze, proprietatile tehnologice ale paletelor turbinei limiteaza aceasta temperatura la valoarea de 850oC.

La randul ei, temperatura sursei reci este limitata la valoarea naturala a mediului ambiant sau a apei, de circa -20..30oC.

Principiul al doilea al termodinamicii stabileste particularitati de transformare ale caldurii. El are un caracter calitativ deoarece nu vizeaza cantitatile de energie ci sensul transformarilor care se produc spontan. Ca si primul principiu, principiul al doilea este de origine experimentala, verificarea sa rezultand din consecintele care decurg din el.

Principiul al doilea se incadreaza in principiul general al naturii dupa care transformarile spontane de energie se realizeaza in sensul scaderii potentialului.
In cazul sistemelor izolate, procesele termice evolueaza intotdeauna in sensul atingerii starii de echilibru; ele se desfasoara intr-un singur sens si sunt ireversibile. Procesele reversibile sunt numai cazuri limita, idealizate, ale proceselor reale ireversibile.

Avand in vedere faptul ca transformarile termodinamice ireversibile nu pot fi reprezentate in diagrame la fel de usor ca cele reversibile, iar factorii interni si externi care provoaca ireversibilitatea procesului nu pot fi cuprinsi in relatii matematice simple de calcul, termodinamica clasica de echilibru studiaza procesele termice dupa modelul transformarilor reversibile, corectia rezultatelor facandu-se cu ajutorul unor coeficienti determinati experimental.

In natura exista procese care se pot desf[sura in mod spontan, fara consum de lucru mecanic (de exemplu difuziunea sau transferul de caldura de la corpurile calde la cele reci), in timp ce pentru realizarea altor transformari trebuie sa se consume lucru mecanic din exterior.

In capitolul I s-au prezentat procesele reversibile si ireversibile. Intr-un sistem izolat, in care transformarile se produc pe care ireversibila, sensul transformarii este precizat. In cazul transformarilor reversibile, sensul transformarii este indiferent.

In natura fenomenele termodinamice se produc pe cale ireversibila, fenomenele mecanice reale, fiind insotite intodeauna de frecari sunt ireversibile.

Intr-o transformare de energie gradul de reversibilitate este masurat de raportul dintre cantitatea de energie obtinuta si cantitatea de caldura consumata, raport numit randamentul transformarii.

Principiul al doilea al termodinamici introduce o noua marime de stare - entropia - ca o masura a ireversibilitatii unui proces.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Hidraulica generala - introducere
CALCULUL INDICILOR DE PERFECTIUNE AI CICLULUI SI DETERMINAREA DIMENSIUNILOR PRINCIPALE ALE MOTORULUI
DINAMICA FLUIDELOR VASCOASE
TEHNOLOGIA PRESARII LA RECE - Proiectarea stantei pentru reperu
Flexibilitatea masinii unelte
COMBUSTIBILI UTILIZATI LA FURNALE
Mecanisme plane cu roti dintate (angrenaje)
Determinarea orificiului real al supapeiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu