Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Infiintarea unei linii de fabricatie dotate cu masini unelte cu comanda numerica

Infiintarea unei linii de fabricatie dotate cu masini unelte cu comanda numerica


Studiu de fezabilitate

Pentru infiintarea unei linii de fabricatie

dotate cu masini unelte cu comanda numerica

Unde se situeaza intreprinderea Novo Hidraulic SRL in momentul de fata?

Firma Novo Hidraulic SRL, a fost fondata in anul 1991, avand ca obiect principal de activitate producerea si repararea amortizoarelor auto pentru autovehiculele Dacia si Renault. Pe masura ce activitatile se desfasurau, a aparut imperios necesara o crestere a gradului de dotare cu masini unelte pentru a acoperi si activitatile de producere si reparare a SDV-urilor din dotare. Astfel s-a dezvoltat o baza materiala ce contine atat masini unelte pentru prelucrari mecanice cat si prese si utilaje pentru prelucrarea reperelor din tabla respectiv executarea sudurilor.

In prezent firma este capabila sa execute atat prelucrari mecanice prin aschiere pe masini mici si mijlocii cat si lucrari din categoria de greutate mica si mijlocie. De asemenea este capabila sa execute lucrari de asamblare si testare a reperelor produse.
Firma Novo Hidraulic este in curs de obtinere a certificatului de autorizare a sistemului de Management al Calitatii,conform standardului ISO 9001/2001, pentru urmatoarele domenii de activitate:productie si comercializare piese prelucrate prin aschiere

stantare si ambutisare;

asamblari sudate prin puncte, oxigaz si electric.

Prin parteneriatele pe care le are Novo Hidraulic SRL cu firme de renume pe plan national, materialele utilizate in productie sunt de cea mai buna calitate. Aceasta constituie avantaj concurential fata de alte firme, care isi desfasoara activitatea in acelasi domeniu, oferind un   raport pret/calitate deosebit de avantajos. Calitatea lucrarilor executate de Novo Hidraulic SRL este sustinuta de experienta si profesionalismul managementului, dublata de folosirea materialelor si utilajelor moderne si deosebit de eficiente. Spiritul novator si constructiv al membrilor echipei este reflectat practic prin viteza de executie, calitatea mentinuta constant la nivel maxim si costul redus al lucrarilor.

Profesionalismul membrilor echipei cat si experienta acestora in domeniul mecanic,au fost si sunt in continuare atuurile firmei. Lucrarile efectuate pana in prezent au constituit o excelenta modalitate de promovare a firmei. Dotarea cu utilaje de inalta tehnicitate, managementul modern si personalul cu calificat, au permis o mare flexibilitate in abordarea celor mai complexe cereri ale beneficiarilor din tara si din strainatate.

Executia produselor se face in conformitate cu standardele romanesti sau straine,in functie de solicitarile beneficiarilor. Dotarea tehnica permite executia reperelor mecanice de precizie, rectificari rotunde interior-exterior, plan cat si operatii de stantare, ambutisare, sudura de precizie in CO2 si Argon. Aparatura de masura si control din dotare confera o precizie de un micron (0.001 mm).

Unde vrea sa ajunga?

In ultimii trei ani, firma a executat lucrari de prelucrari mecanice pentru o serie de dispozitive de inalta complexitate pentru o firma din SUA. Ca urmare a seriozitatii si calitatii lucrarilor, firma din SUA a inaintat spre studiu si testare o serie de familii de piese pentru motoare auto, care urmeaza a fi introduse in fabricatie incepand cu luna iulie 2006. Conditiile de pret si calitate, pe de o parte precum si ritmul de fabricatie au determinat firma Novohidraulic sa analizeze fezabilitatea retehnologizarii pentru a putea sa inceapa o activitate sustinuta de producere piese auto pentru export SUA si Germania. Scopul prezentului proiect este infiintarea unei linii de productie flexibile si cu capacitate de productie mare, care sa permita prelucrarea unui numar de 14 familii de piese, in cadrul unui program de fabricatie de cca. 30.000 de bucati pe luna pentru fiecare familie in medie.

De ce se doreste acest lucru?

Prin retehnologizare si dezvoltarea liniei de productie cu comenzi numerice, firma va putea sa dezvolte volumul de productie actual, dublandu-si capacitatea de productie in termen de sase luni si o activitate sustinuta de productie piese auto pentru export care se va traduce in termeni financiari intr-o crestere cu 300% a cifrei de afaceri in cursul primului an si cu cca. 400% in urmatorii cinci ani.

In afara de necesitatea de a creste nivelul calitativ si viteza de productie, modernizarea liniei este impusa si de apropiata aderare a Romaniei la Comunitatea Europeana. Conducerea Novohidraulic SRL este constienta ca numai o intreprindere cu dotari corespunzatoare secolului XXI si prin folosirea unui management modern si a unor tehnologii de ultima ora se poate mentine pe pozitia pe care si-a castigat-o in decursul celor 15 ani de activitate si asigura o dezvoltare durabila in viitor.

Cum se prefigureaza acest lucru?

Firma Novohidraulic a inceput deja un program de investitii pe termen mediu si scurt, ce se traduce prin urmatoarele etape:

selectarea utilajelor cu precizie ridicata dintre utilajele existente si organizarea unor fluxuri tehnologice specifice productiei de repere pentru industria auto;

achizitionarea a doua strunguri cu comanda numerica OKUMA si a unui centru de prelucrare in cursul anului 2006,

Continuarea programului de investitii in anul 2007 prin achizitionarea a inca doua centre de prelucrare si a doua strunguri cu comanda numerica de aceeasi marca, pentru asigurarea unei mari varietati de repere prelucrate, in vederea introducerii in fabricatie a unui numar cat mai mare de repere pentru export.

Ce resurse sunt necesare?


Resursele necesare pentru proiectul actual sunt constituite din resurse financiare, resurse de management si personal precum si de materii prime si materiale. Ca resurse financiare, achizitionarea masinilor cu comanda numerica necesita un volum de investitie ce provine atat din surse interne - reinvestirea profitului - cat si din surse externe - programe de leasing si imprumuturi bancare.

Cat despre resursele de management si de personal, Novohidraulic SRL are o politica de formare managerilor de productie si operatorilor pentru masinile cu comanda numerica atat prin conversia profesionala a unora dintre tinerii muncitori care si-au desfasurat activitatea in firma precum si prin recrutarea si formarea managerilor de productie pentru viitoarele linii de productie de mare capacitate.

Cine va asista pe perioada de derulare a inceputului de proiect?

Asistenta tehnica pentru perioada de derulare a proiectului va fi asigurata din trei surse:

 1. furnizorul de masini cu comanda numerica va asigura programele de instruire a programatorilor si operatorilor
 2. tehnologia de prelucrare a reperelor pentru export va fi asistata de catre firma din SUA prin programe de 10 zile pe trimestru in care specialistul tehnolog american va lucra in linia de productie pentru a se asigura ca implementarea este corecta si ca procedurile sunt bine definite si insusite de catre partea romana
 3. managementul actual al Novohidraulic va fi receptorul principal de informatie si organizsmul principal de urmarire si evaluare a gradului de integrarea tehnologiilor, cu respectarea Sistemului de Management al Calitatii precum si a normelor americane de siguranta a productiei HACCP.

Cand se preconizeaza inceperea proiectului?

Prima faza a proiectului, care consta in studiul de prefezabilitate si anagajarea discutiilor cu furnizorul de masini cu comanda numerica a inceput in cursul luni mai 2006. Negocierile privind introducerea in fabricatie a reperelor pentru export piese auto au trecut de faza de definire a tehnologiei, materii prime utilizate, conditii de calitate, intocmire planuri de operatii si urmeaza a fi finalizate in cursul lunii august 2006. Executia dispozitivelor de prelucrare pentru unele familii de piese a fost deja finalizata, urmand a fi testate si omologate pentru introducerea in productie imediat ce masinile cu comanda numerica vor fi puse in functiune.

Cat va costa intregul proiect?

Costul intregului proiect este estimat la circa 350.000 Euro pentru etapa I a investitiei si circa 500.000 Euro pentru etapele urmatoare. In aceste estimari sunt incluse costurile de proiectare, executie a prototipurilor, dispozitivelor de prelucrare si control, precum si implementarea tehnologiilor in etapele pilot.

Care sunt riscurile majore?

Riscuri majore sunt constituite de:

crestere neasteptata cost energie

crestere neasteptata cost manopera

crestere neasteptata cost materie prima

pierdere comenzi

cadrul legislativ - taxe si impozite

inflatia

Cuprins executiv

Scopul proiectului. Ce reprezinta acest proiect si cine este implicat in el?

Capacitatea de rambursare. Poate investitia sa fie recuperata dupa perioada luata in calcul? Sunt furnizati parametri de investitie (legati de costuri)? Pot fi convinsi bancherii ca investitia este necesara, chiar daca este mai greu fezabila?

Proiectia Incasarilor financiare - care sunt incasarile proiectate, costurile operationale si intrarile nete?

Beneficii economice - Care este castigul pe investitie si rata interna de castig pe proiect?

Planul financiar trebuie sa cuprinda urmatoarele pachete:

Activele ce urmeaza sa fie finantate

Care este potentialul de finantare al proiectului si termenii de rambursare. Care este rata de conversie in lichiditati?

Care sunt elementele interne financiare (eficienta economica, costuri, etc) si elementele externe financiare (inflatia, energia, etc) de risc? Ce se intampla daca supozitiile initiale nu sunt corecte? Care este expunerea grupului la riscuri?

Evaluati consecintele economice. Acopera rezervele nete costurile de capital? Este planul astfel facut incat sa tina proiectul in afara eroziunii financiare?

Care sunt proiectiile de cash flow, situatiile financiare operationale, si balantele contabile? Care sunt sursa si utilizarea fondurilor?

angajamentul financiar al membrilor

documentatia - ce rationamente sustin supozitiile initiale?

Anexa 1

Criteriul de selectie a consultantilor punctaj

Experienta in crearea studiilor de fezabilitate (0 - 20)

Cunoasterea profunda a industriei (0 - 15)

Calificarea principalilor cercetatori (0 - 10)

Intelegerea evolutiei ramurii industriale (0 - 10)

Interactiunea propusa cu ceilalti membri ai echipei (0 - 15)

Aptitudini de prezentare verbala / scrisa (0 - 10)

Cost acceptabil (0 - 15)

Diverse neprevazute (0 - 5)

_____

Scor total 100

Anexa 2

Cuprins

A)    Sumar executiv

B)    Cuprins

C)    Rezumat al constatarilor facute in prezent si recomandari

 1. Stabilirea, scopul si descrierea proiectului
 2. Potentialul de piata si surse de productie
 3. Elemente tehnice
 4. Program de beneficii nete si cerinte de capital
 5. Rapoarte de cost - profit si rata interna de profit
 6. Beneficii si costuri ale proiectului
 7. Plan financiar propus si proiectiile fluxurilor de numerar
 8. Recomandari pentru implementare

D)    Descrierea Proiectului

 1. Natura proiectului (procese tehnice, dimensiune generala si localizare, specificul productiei, materii prime, perspective)
 2. Stabilirea generala a locatiei proiectului
 3. Forma de proprietate propusa, structura si managementul
 4. Piete de desfacere si furnizori de materii prime
 5. Furnizori si utilizatori concurenti
 6. Cerinte de personal si surse de personal

E)     Conditii generale si necesitatea proiectului

 1. Conditii economice si sociale caracteristice ariei de desfasurare a proiectului
 2. Relevanta economica regionala, nationala si internationala a proiectului
 3. Politici si programe guvernamentale relevante
 4. Descrierea problemei (problemelor) rezolvate prin intermediul acestui proiect
 5. Impactul si consecintele asupra industriei (comunitatii daca este relevant)
 6. Proceduri de monitorizare si supraveghere folosite pentru a dezvolta proiectul

F)     Piata potentiala pentru bunuri si servicii, segmentul caruia se adreseaza (prezent si viitor)

 1. Forma si calitatea produselor si serviciilor, segmentul de piata dresat, canale de adresare utilizate
 2. Cererea totala proiectata pentru segmentul de piata abordat
 3. Servicii si furnizori potentiali
 4. Potentialul de vanzari si preturile de vanzare proiectate
 5. Planul de marketing si costurile de marketing estimate

G)    Potentialul de materie prima / planul de aprovizionare

 1. Forma si calitatea materialelor necesare si surse de materii prime potentiale
 2. Totalul de materii prime si materiale pentru o perioada de trei pana la cinci ani
 3. Cererea de materie prima la concurenti
 4. Potentialul de achizitie si preturile proiectate
 5. Planul de achizitie si costurile proiectate
 6. Forma de asigurare a materiei prime si materialelor, acorduri de piata

H)    Rezerva de forta de munca si alti factori de intrare

 1. Forma si calitatea fortei de munca si a altor inputuri necesare
 2. Necesarul total proiectat din surse planificate
 3. Estimarea cererii de inputuri concurentiale
 4. Planul de achizitii, programul de intruire si costuri estimate

I)       Caracteristici tehnice si specificatii

 1. Proiectarea generala si cerinte tehnice
 2. Comparatia proiectului si performantei scontate cu operatiile existente
 3. Motivatia alegerii proiectarii selectate
 4. Surse propuse de achizitie si metode de achizitie
 5. Proceduri pentru controlul de calitate si performanta realizarii tehnice
 6. Estimarea costurilor si surse pe care se bazeaza estimarea

J)       Dezvoltarea programului si planului de productie

 1. Puncte critice in secventa de dezvoltare a productiei
 2. Calendarul detaliat al dezvoltarii productiei
 3. Proceduri de dezvoltare pentru programul de control
 4. Inceperea productiei si performanta initiala (eficienta)
 5. Programul de tranzitie la productia de serie si controlul indeplinirii programului asumat
 6. Dezvoltarea programului si planului de productie

K)    Cerinte de capital si programul de investitie

 1. Estimarea costului de capital pentru facilitati si echipamente
 2. Estimarea costului de capital pentru marketing si facilitatile aferente
 3. Programul de inlocuire pentru echipament si facilitati
 4. Estimarea cerintelor de capital de lucru
 5. Estimarea capitalului total de investitie

L)     Planul de vanzari si programul de intrari financiare

 1. Modele sezoniere de cerere a produsului si evolutia pretului
 2. Programul de depozitare si proiectia vanzarilor lunare
 3. Estimarea pretului net lunar pe produs
 4. Proiectarea programului de incasari pentru perioada planificata pe proiect
 5. Aranjamente de acumulare

M)   Proiectii de costuri operationale si venit net

 1. Costul materiei prime
 2. Costul fortei de munca
 3. Alte costuri de aprovizionare
 4. Costuri legate de management
 5. Costuri legate de intretinere si reparatii
 6. Costurile cercetarii, dezvoltarii, cheltuielilor indirecte si altor servicii functionale
 7. Venituri nete proiectate pentru perioada planificata de viata a proiectului

N)    Programarea profitului net - Bugetul partial

 1. Programarea venitului net adaugat din proiect
 2. Programarea venitului net inlocuit de proiect (in cazul unei renovari a proiectului)
 3. Programul profitului total combinat din proiect

O)    Fezabilitatea economica a proiectului

 1. Valoarea prezenta a profitului net la rate de discount alternative
 2. Raportul profit - costuri si rata interna de recuperarea cheltuielilor
 3. Surse si programe de de profit asociat cu proiectul
 4. Surse si programe ale costurilor asociate cu proiectul
 5. Valoarea prezenta a programelor combinate si profiturilor asociate si costurile
 6. Potentialul proiectului raportat la costurile de oportunitate a capitalului si rezumatul fezabilitatii economice
 7. Teste de senzitivitate: Ce s-ar intampla daca preturile si costurile ar varia
 8. Alte rapoarte financiare dupa necesitate

P)     Planul financiar

 1. Investitii de capital propuse
 2. Surse propuse, programe si termeni de imprumut pentru a satisface balanta necesarului de capital
 3. Proiectii de flux de numerar pe sector in cadrul planului de finantare propus
 4. Proiectii de scheme de depreciere, dobanzi si taxe
 5. Bilantul pro-forma si situatiile de operatii (trei ani)
 6. Aranjamente de acumulari
 7. Surse pro-forma si aplicarea fondurilor
 8. rezumatul planului financiar si recomandari pentru implementare
 9. Impactul asupra intreprinderii

Q)    Anexe si note

 1. CV-uri si acreditari ale persoanelor care au completat studiul
 2. Lista supozitiilor principale si validarea utilizarii lor
 3. Lista documentelor surse folosite in acest studiu
Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.