Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Intrebuintarea aluminiului in tehnica

Intrebuintarea aluminiului in tehnica
Intrebuintarea aluminiului in tehnica

Importanta uriasa a aluminiului in tehnica este cunoscuta. Nu exista nici o ramura a industriei moderne care sa poate exista si sa se poate dezvolta fara aluminiu si aliajele sale sub forma de piese turnate, forjate sau matritate, de tabla, benzi, folii, sirma, profile etc.

Aluminiul ca metal pur, se utilizeaza ca material de placare pentru protejarea metalelor de coroziunea atmosferica, la confectionarea de robinete pentru utilaje din industria chimica, pentru cabluri electrice, ca material pentru confectionarea condensatoarelor electrice, pentru oglinzi reflectoare de telescoape, ca vase de bucatarie etc.

Aluminiul are un rol insemnat in industria otelului, unde se folosese nu numai ca dezoxidant, dar si ca adaos de aliere la otelurile refractare, precum si la sudarea cu termit. Avand afinitatea mare fata de oxigen, aluminiul sub forma de pulbere este reducator energic si, de aceea, el se utilizeaza in aluminotermie si pirotehnie. Este componentul principal al aliajelor pe baza de titan (unde indeplineste acelasi rol ca si carbonul in fier), alamelor si bronzurilor, aliajelor pe baza de magneziu, a superaliajelor de nichel si cobalt, carora le confera atit proprietati mecanice superioare, cat si rezistenta buna la coroziune.

Cea mai mare cantitate de aluminiu se foloseste insa pentru obtinerea aliajelor sale care se utilizeaza pe scara larga in constructia de autovehicole pentru executarea caroseriilor, sasiurilor, blocurilor-motor, tamburelor de frana, a pistoanelor, in constructia mijloacelor de transport, in electrotehnica, in industria alimentara, chimica, in constructia de locuinte sau in industria navala unde permite sa se mareasca capacitatea de incarcare a vaselor la acelasi deplasament deoarece tensiunile care iau nastere in aluminiu si aliajele sale in timpul exploatarii reprezinta doar 1/3 din tensiunile aparute in otel. Aluminiul nu numai ca inlocuieste pe scara larga diferite aliaje si metale neferoase, dar devine in numeroase cazuri un inlocuitor avantajos al fontei si otelului, ca urmare a faptului ca are densitate mica si rezistenta la coroziune mult mai buna.
S-a extins folosirea lui in industria petrolului intrucat poseda conductivitate termica comparabila cu a altor materiale metalice destinate constructiei echipamentului din rafinarii, iar depunerile produselor de polimerizare sau de descompunere sunt mult mai reduse decat la aliajele de cupru. Aceste proprietati asociate cu rezistenta materialelor metalice pe baza de aluminiu la actiunea corosiva a substantelor care se folosesc sau se formeaza (hidrogen sulfurat, amoniac, solutii alcaline, benzen, hidrocarburi gazoase sau lichide etc.), precum si caracteristica de a nu produce scantei, permit utilizarea aluminiului si a aliajelor sale pentru confectionarea schimbatoarelor de caldura, refrigeratoarelor si condensatoarelor.

Multe din aliajele de aluminiu pot fi folosite ca materiale metalice antifrictiune, fiind caracterizate prin rezistenta mare la uzura, pastrarea poprietatilor mecanice la temperaturi inalte, functionarea buna la regim de ungere limitat si rezistenta relativ mare la coroziune, comparabila cu alte aliaje pentru lagare.

Aluminiul pentru scopuri industriale se obtine prin electroliza aluminei dizolvate in criolita si se livreaza sub forma de lingouri.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Transmisii hidrodinamice (THD)
Cicluri teoretice cu gaz perfect
PISTOL PENTRU VOPSIT SG 80A INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE SI MASURI DE SIGURANTA
Modelare 3D
Cursa pistonului
CLASIFICAREA TRATAMENTELOR TERMICE
LANTURI CINEMATICE PENTRU MISCARI AUXILIARE - MASINI-UNELTE
Schimbul de energie mecanica prin actiune dinamica. Principiul reactiei
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu