Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Mecanisme cu roti dintate cu axa mobila – generalitati

Mecanisme cu roti dintate cu axa mobila – generalitati
Mecanisme cu roti dintate cu axa mobila – generalitati

Se mai numesc mecanisme diferentiale si/sau planetare. Denumirea de diferentiale provine de la faptul ca se poate realiza, cu ajutorul lor, o combinatie liniara a doua viteze unghiulare date. Denumirea de planetare, provine de la miscarea de revolutie combinata cu cea de rotatie proprie (similara miscarii planetei Pamant in jurul stelei Soare) pe care o efectueaza rotile dintate denumite satelit (denumire imprumutata tot din astronomie). In prezent aceste mecanisme au o larga utilizare in reductoare si cutii de viteze compacte, automate, in mecanisme de directie ale autovehiculelor grele pe senile, etc, ele constituind in prezent o tehnica de varf, inclusiv la roboti.

a. b. c.

Fig. 78. Mecanisme cu roti dintate cu axa mobila.
Elementul H este bratul port-satelit, care se roteste in jurul axei fixe, denumita axa centrala AC, care este axa sa de simetrie.

Roata centrala 2 se roteste tot in jurul axei centrale AC, care este axa sa de simetrie. Roata 2 impreuna cu H sunt denumite elemente centrale.

Satelitul 1 se roteste in jurul axei proprii de simetrie , datorita unei lagaruiri in bratul port-satelit, si impruna cu H in jurul axei centrale AC.

Tipurile uzuale de sateliti sunt cei mono, dublu sau triplu danturati exterior (fig. 79).

a. b. c.

Fig. 79. Tipuri de roti satelit.

a – satelit mono danturat exterior; b – satelit dublu danturat exterior;

c – satelit triplu danturat exterior.

Rotile centrale sunt fie danturate exterior (RE), fie interior (RI).

Numarul minim de roti centrale este egal cu numarul de danturari ale satelitului.

Numarul maxim de roti centrale este egal cu de doua ori numarul de danturari al satelitului.

a. b.

Fig. 80. Tipuri de roti centrale Fig. 81.

a – roata centrala danturata exterior; In a, c, e RE

b – roata centrala danturata interior. In b, d, f RI

Unitatea planetara (UP) este un mecanism cu roti dintate, avand un singur brat port-satelit si gradul de mobilitate M daca toate rotile centrale sunt mobile sau M=1 daca o roata mobila este fixata (restul fiind obligatoriu mobile). Fixarea bratului port-satelit H cand toate rotile centrale sunt mobile ar conduce la degenerarea mecanismului intr-un tren de roti dintate cu axe fixe. Fixarea simultana a doua elemente ar duce la blocarea mecanismului.

Intrarile si iesirile intr-o unitate planetara se fac de obicei pe la elementele centrale. Pentru a culege sau imprima rotatia proprie a satelitului, este necesar un mecanism auxiliar.

Tipurile de unitati planetare se determina in functie de numarul de danturari ale satelitului si de numarul si tipul (RE sau RI) de roti centrale.

Schema bloc a unei unitati planetare este sub forma unui dreptunghi, pe care sunt figurate si numerotate doar elementele centrale.

a. b. c. d.

Fig. 82. Tipuri de unitati planetare (M=2).

Daca M vor rezulta doua intrari si restul fiind iesiri; de exemplu:

Prin fixarea unei roti centrale, unitatea planetara isi reduce mobilitatea M de la 2 la 1; de exemplu fig. 83.

Fig. 83.

1. Raportul de transmitere la o unitate planetara (relatia lui Willis).

Se va da un calcul grafic si unul analitic al rapoartelor de transmitere la o unitate planetara cu M

Daca  unitatea planetara are M=1, in relatii se introduce valoarea zero pentru viteza unghiulara w a rotii dintate centrale fixe.

Pentru calculele analitice se aplica metoda inversiunii miscarii, care in acest caz revine la a imprima virtual, intregului mecanism, o rotatie in jurul axei centrale AC, egala si de sens opus cu rotatia bratului port-satelit. In miscarea inversata, axa proprie a satelitului devine virtual fixata, mecanismul transformandu-se intr-un tren de roti dintate cu axe fixe, si putandu-se aplica relatiile analitice proprii acestui tip de mecanism. Pentru a se distinge ca relatia raportului de transmitere a fost determinata intr-o miscare inversata, la exponentul lui i din acest caz, se va trece indicele H.

Fig. 84.

Date: si cu .

Relatia lui WILLIS

Deci si .

Variante:

TABELUL 1.

Elementul

s

H

w in miscarea reala

w in miscarea inversata

Numarul de dinti al rotilor dintate dintr-o unitate planetara trebuie sa indeplineasca conditiile de coaxialitate, de montaj si de vecinatate. Pentru ultimele doua se va consulta bibliografia.

Modulul rotilor

Daca atunci

Fig. 85.

2. Mecanisme complexe continand unitati planetare.

Sunt formate din una sau mai multe unitati planetare legate in diferite moduri.

Lantul de inchidere este un tren de roti dintate cu axe fixe, care leaga prin exterior doua elemente centrale ale aceleiasi unitati planetare. Acest fapt echivaleaza cu impunerea unei relatii liniare intre vitezele unghiulare a doua elemente centrale, ceea ce face ca lantul de inchidere sa nu poata fi creat decat la unitati planetare cu M . Deci in urma crearii lantului de inchidere, mecanismul complex format din ansamblul unitate planetara plus lant de inchidere va avea mobilitatea MExemplele de variante de creere a lantului de inchidere la o unitate planetara cu patru elemente centrale

Fig. 86.

Cand mecanismul complex contine doua sau mai multe unitati planetare, se folosesc fie lanturi de legatura, care pot fi trenuri de roti dintate cu axe fixe fie solidarizari intre elementele centrale a unor unitati planetare diferite.

Calculul rapoartelor de transmitere la un mecanism complex continand unitati planetare, trebuie sa respecte urmatoarea metodologie

Se depisteaza toate unitatile planetare componente: pentru determinarea elementelor unei unitati planetare se cauta mai intai bratul port-satelit cu satelitii ce-i poarta; rotile centrale ale unitatii planetare sunt doar acelea care angreneaza cu danturile satelitului; alte roti dintate avand ca axa de simetrie si rotatie axa centrala dar care nu angreneaza cu vreuna din danturile satelitilor nu sunt roti centrale.

Se cauta lanturile de inchidere a unitatilor planetare si lanturile de legatura dintre unitatile planetare.

Se determina relatiile dintre wi si zi la fiecare unitate planetara.

Se determina relatiile dintre wi si zi la lanturile de inchidere si de legatura.

Se formeaza un sistem liniar cu relatiile determinate, din care prin rezolvare se determina raportul de transmitere dintre intrare si iesire.

3. Rezolvarea grafica si analitica a unui mecanism complex continand

unitati planetare.

S-a ales pentru studiu, un mecanism complex, continand o unitate planetara cu lant de inchidere plus o unitate planetara cu un element fixat, intre ele existand un lant de legatura.

Se cunoaste: z1 z2 z3 z17

Se cere:

Fig. 87.

Algoritmul rezolvarii grafice:

;

;

; ;

;

4. Unitati planetare cu roti conice – diferentialul auto.

La acestea, axa centrala AC si cu axa proprie de rotatie a satelitilor sunt concurente in punctul O.

Din acest motiv, la aplicarea virtuala a unei inversiuni a miscarii pentru intregul mecanism, cu , se deduce ca axa instantanee de rotatie a satelitului este generatoarea Oa, deoarece roata 1 devine virtual fixa, deci . Elementul satelit 2 are atunci o miscare sferica de centru O.

Ecuatia lui Euler:

Se cunoaste: si

Se cere:

S-a facut notatia:

Fig. 88.

Fig. 89.

Faptul ca se poate observa usor pe orice autovehicul dotat cu diferential (fig. 90 si fig. 92): se suspenda puntea motoare, se blochiaza arborele cardanic sau pinionul de atac introducand maneta de viteze intr-una din viteze, motorul fiind oprit. Se roteste una dintre roti si se observa o rotatie egala dar de sens opus la cealalta roata. In aceasta situatie, diferentialul se transforma intr-un tren de roti dintate conice cu axe fixe, la care roata satelit 2 s-a transformat in roata dintata parazita.

Se cunoaste: si

Se cere:

Fig. 90.

Cazul: .

Fig. 91.

Cazul:

Din asemanarea triunghiurilor rezulta:

Fig. 92.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

MODIFICARI STRUCTURALE IN ZONA INFLUENTATA TERMIC
LANTURI CINEMATICE PENTRU MISCARI AUXILIARE - MASINI-UNELTE
CHESTIONAR AUTOMACARALE
Bilantul termic al motorului
Calculul fortelor de frecare in cuplele mecanismelor plane
Schimbarea gazelor la MAI 4T cu supape
Calculul segmentilor
Inversoare de sens cu roti dintate parazite

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu