Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Senzori termici - Motorul liniar cu miez de fier si cu miez de aer

Senzori termici - Motorul liniar cu miez de fier si cu miez de aerSenzori termici - Motorul liniar cu miez de fier si cu miez de aer


Motorul liniar cu miez de fier

Structura acestui motor se aseamana foarte mult cu aceea a unui motor rotativ fara perii. Asa cum se observa in figura urmatoare, motorul este format dintr-o placa de fier (sina) pe suprafata careia sunt montati magneti permanenti din pamanturi rare. Partea mobila este formata dintr-un miez magnetic din tole: pe „dintii” acestui miez sunt bobinate infasurarile indusului. In interiorul infasurarilor sunt montati senzori termici pentru a preveni supraincalzirea bobinajului. Senzorii bazati pe efectul Hall (montati in zona bobinelor) sunt activati de magnetii permanenti de pe sina si au rol in comutatia infasurarilor.

Motorul liniar fara miez de fier (cu miez de aer)

Doua sine magnetice asezate fata im fata, una „nord” si cealalta „sud”. Cele doua sine sunt impiedicate sa se lipeasca (au tendinta de a se atrage) de un distantor. Partea mobila este constituita dintr-o infasurare bobinata si fixata cu rasina epoxidica. Aceasta bobina are montata, la capatul superior, o placa din aluminiu. Placa este folosita pentru sustinerea sarcinii si, de asemenea, pentru disiparea caldurii (radiator termic). Infasurarea propriu-zisa nu are miez de fier, de aici si denumirea motorului „fara miez de fier”. Ca si la varianta precedenta, partea mobila este echipata cu senzori termici si cu efect Hall.


Alte variante

Un motor liniar cu o forma speciala este cel din figura urmatoare. Prinncipiul sau de functionare este acelasi cu al masinilor rotative fara crestaturi, masini care au capatat o extindere spectaculoasa in ultimii ani.

Sina este aceeasi ca si la motorul cu miez de fier: o placa de fier cu magneti permanenti montati la suprafata.

Partea mobila insa are o constructie specifica. Bobina, asemanatoare cu aceea a unui motor fara miez de fier, are montata deasupra o placa de fier. Ansamblul este montat intr-o carcasa din aluminiu deschsa la parea inferioara. Aceasta carcasa fixeaza (cu rasina epoxidica) infasurarea si placa de fier, impreuna cu senzorii termici.Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.