Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Sudarea otelul inoxidabil DUPLEX

Sudarea otelul inoxidabil DUPLEX


Sudarea otelulului DUPLEX

Otelurile inoxidabile DUPLEX au o structura austenito-feritica, cele doua faze fiind prezente in proportii aproximativ egale . Aceasta structura rezulta nu numai in urma construirii unei anumite compozitii chimice, ci in urma existentei unui complex bine controlat format din doua conditii de elaborare: o compozitie chimica ce contine 21-25%Cr si 5-7%Ni si un tratament termic post-elaborare compus dintr-o incalzire la 100-1050oC, incalzire urmata de o calire in apa .

Otelurile inoxidabile duplex moderne ofera proprietati mecanice favorabile in domeniul de temperaturi - 50 la 280°C, in paralel cu o buna comportare la sudare la preturi competitive . Ele au o rezistenta inalta la coroziune prin pitting, la coroziune generala si la coroziune sub tensiune, comportarea lor fiind superioara otelurilor austenitice cu niveluri asemanatoare de Cr si Mo in multe medii corozive .

Comparativ cu celelalte oteluri cu caracter inoxidabil, otelurile DUPLEX prezinta caracteristici mecanice sensibil mai ridicate si o foarte buna rezistenta la diferite tipuri de coroziune, in special coroziune fisuranta sub tensiune in anumite medii . Elementele principale de aliere ale otelurilor inoxidabile DUPLEX sunt Cr, Ni, Mo si N .In tabelul 2 . 1 se prezinta cateva oteluri duplex

Compozitie chimica, %1)

Cr

Ni

Mo

N

Cu

W

PRE2»

(>40)

'Cmax . 0,03-0,04%;

> PREN = %Cr + 3,3 x %Mo + 16 x %N

Tabelul 21 . Exemple de oteluri duplex

Cr si Mo concura la formarea feritei, in timp ce Ni si N stabilizeaza austenita .

Cr, Mo si N confera o buna rezistenta la coroziune in general si la coroziune prin pitting in special .

N mareste rezistenta la rupere a otelului DUPLEX .

Se mentioneaza faptul ca otelurile duplex nu reprezinta o grupa omogena de oteluri, ci o familie de individualitati cu proprietati diferite . in general, gruparea otelurilor duplex se face in functie de indicele de rezistenta la coroziune prin pitting PRE, calculat cu relatia:

Otelurile avand indicele PRE peste 38 intra in categoria otelurilor superduplex . in general, aceste oteluri nu ridica probleme deosebite la sudare . Daca sudarea se efectueaza cu un material de adaos similar materialului de baza, metalul depus va avea o structura preponderent feritica pentru ca depunerea cristalizeaza ca ferita si se va transforma doar partial in austenita, fara efectuarea unei prelucrari la cald sau a unui tratament termic . Asemenea operatii nu sunt insa fezabile pentru multe structuri sudate . De aceea, in aceste cazuri, compozitia chimica a metalului depus se modifica prin cresterea continutului de nichel la 8-10% . Structura metalului depus va contine astfel mai multa austenita .

Materialele de adaos cu un continut de Ni la nivelul materialului de baza se pot folosi doar in cazurile in care se aplica un tratament termic dupa sudare . O sudare fara material de adaos sau in conditii de dilutie excesive poate cauza producerea unei cusaturi fragile cu un continut inalt de ferita . Ca atare, se va evita sudarea fara material de adaos, cu exceptia situatiilor in care dupa sudare se efectueaza o calire de punere in solutie .

Intreaga gama a otelurilor duplex poate fi sudata cu doua tipuri de material de adaos:

-materialul de adaos standard (22%Cr, 9%Ni, 3%Mo, 0,15%N) . se poate folosi la sudarea otelurilor standard cu 22%Cr;

-materialul de adaos mai aliat (25%Cr, 9%Ni, 4%Mo, 0,25%N) se preteaza pentru sudarea tipurilor de oteluri cu 22%Cr si mai inalt aliate .

La stabilirea conditiilor concrete de sudare a otelurilor duplex trebuie avute in vedere caracteristicile acestora, pentru ca imbinarea sudata sa prezinte tenacitate si rezistenta la coroziune la nivelul materialului de baza . Printr-o alegere neadecvata a parametrilor de sudare este posibila deteriorarea, in primul rand, a rezistentei la coroziune . in functie de conditiile de sudare si de compozitie chimica a otelului, rezistenta la coroziune prin oitting a imbinarii sudate poate fi mult mai scazuta decat cea a materialului de baza .

In conditiile incalzirii otelurilor duplex la temperaturi inalte (peste 1 000°C), specifice procesului de sudare, are loc formarea feritei, figura 2 . 2

Domeniu de concentratie


al materialului de adaos

Domeniu de concentratie al otelului 22 53


Figura 2 . 2 Formarea feritei la incalzirea la temperaturi mari a otelurilor duplex

Masura in care se produce transformarea inversa in austenita depinde de conditiile de racire subsecventa . O racire lenta permite transformarea completa in austenita, in timp ce o racire rapida in domeniul temperaturilor inalte 'ingheata' practic ferita . Cantitati prea mari de ferita in imbinarea sudata conduc la scaderea tenacitatii si rezistentei la coroziune . Daca prin alegerea unui material de adaos cu un continut mai inalt de nichel (de exemplu, de tip 22Cr9Ni3Mo) structura este influentata favorabil in cusatura, in materialul de baza nu poate fi evitata producerea in apropierea liniei de fuziune a unei zone cu structura preponderent feritica . Datorita solubilitatii scazute a feritei pentru azot se creaza nitruri de crom Cr2N, care influenteaza negativ rezistenta la coroziune prin pitting a acestei zone . O scadere a continutului de ferita la valori sub 25% este de evitat intrucat conduce la micsorarea rezistentei la coroziune sub tensiune a otelului .

Scaderea rezistentei la coroziune prin pitting im ZIT poate fi apreciabila in cazul sudarii in conditii critice - piese de grosime mare, temperatura ambianta sca­zuta, energie liniara mica . in astfel de situatii o preincalzire (20-150°C) inainte de sudare are efecte favo­rabile . Marirea continutului de azot are un efect pozitiv asupra rezis­tentei la coroziune prin pitting . Efectul azotului este favorabil si prin reducerea procesului de feritizare si promovarea transformarii austenitice, figura 2 . 3 .

Figura 2 . 3 Efectul azotului asupra continutului de ferita

Marirea continutului de azot are un efect pozitiv asupra rezis­tentei la coroziune prin pitting . Efectul azotului este favorabil si prin reducerea procesului de feritizare si promovarea transformarii austenitice, figura 2 . 4

Figura 2 . 4 Efectul azotului asupra continutului de ferita

Cercetari prin microscopie electronica au aratat ca, odata cu cresterea continutului de azot, precipitarea nitrurilor de crom in ferita, in domeniul tempe­raturilor inalte, scade ca inten­sitate . in mod normal energia liniara si temperatura intre treceri se limiteaza in ambele sensuri . Limita superioara este determinata de prevenirea formarii fazei a, iar limita inferioara de evitarea formarii unor nitruri care afecteaza rezistenta la coroziune .   Fragilizarea prin precipitarea unor faze intermetalice are o semnificatie practica la otelurile standard avand 22% Cr . Durata critica pentru fragilizarea la tempe­ratura inalta este ilustrata in figura 2 . 5

Figura 2 . 5 Diagrama temperatura-timp pentru otelurile duplex cu 22% Cr

In figura 2 . 5 se prezinta curbele tempe­ratura-timp pentru otelurile duplex cu 22% Cr . O viteza de racire prea mare conduce la un continut inalt de ferita, o tenacitate scazuta si, adesea asa cum s-a aratat, la o precipitare de nitruri ce afecteaza rezis­tenta la coroziune . Pe de alta parte, o viteza de racire prea mica are ca efect formarea unor faze (a) si deteriorarea rezistentei la coroziune .

In tabelul 2 . 7 se indica valori recomandate pentru energia liniara si temperatura intre treceri pentru diferite tipuri de oteluri duplex .

Otelurile duplex prezinta atat in materialul de baza, cat si in imbinarea sudata o rezistenta relativ inalta fata de fisurarea la cald si la rece . Parametrii de sudare influenteaza intr-o masura apreciabila comportarea materialului fata de fisurarea la cald . in general, cu cresterea curentului de sudare si a energiei liniare se modifica forma sudurii, patrunderea creste, sudura devenind mai sensibila la fisurarea la cald in acelasi timp, in conditiile precizate, se reduc vitezele de racire in domeniul de temperaturi 1 200-1 800°C, ceea ce favorizeaza producerea unei cantitati mai mari de austenita, figura 2 . 6 . Aceasta are ca efect scaderea pericolului de fisurare la cald . in gen­eral insa efectul austenitei nu poate compensa complet cresterea peri­colului de fisurare la cald cu marirea incalzirii produse la sudare . Concentratii mai mari de nichel si azot reduc sensibilitatea materialului la fisurarea la cald . Rezistenta materialului de baza, a cusaturii ferito-aus;tenitice, precum si a partii inalt feritizate a ZIT fata de fisurarea la rece este inalta, cu toate ca in zonele austenitice invecinate celor feritice se poate inmagazina o cantitate apreciabila de hidrogen . Pentru eliminarea riscului de fisurare la rece se impune respectarea masurilor generale recomandate pentru otelurile cu structura feritica - continut scazut de hidrogen in materialele de sudare, eventuala preincalzire, stare de tensiuni pe cat posibil redusa . Otelurile du­plex se utilizeaza la temperaturi pana la 250°C . Motivul acestei limitari este fragilizarea care are loc in intervalul de temperatura 350-500°C (cunoscuta in literatura ca fragilizarea la 475°C), respectiv fragilizarea produsa in intervalul 600-950°C, in primul rand, prin precipitarea fazei σ .

Figura 2 . 6 Efectul energiei liniare asupra cantitatii de austenita

Tabelul 2 . 7 Recomandari pentru sudarea otelurilor duplex

Pentru a satisface conditiile impuse de solicitari mai severe au fost dezvoltate o serie de oteluri super-duplex . Ele se remarca, in comparatie cu otelurile duplex, printr-un continut marit de crom (cea 25%), cea 2-4% molibden, cu continut inalt de azot si adaosuri de cupru si/sau wolfram . Aceste oteluri prezinta caracteristici mecanice ridicate, precum si o rezistenta la coroziune in medii continand ioni de clor foarte buna . Temperaturile de exploatare a acestor oteluri se afla in domeniul -20, +280°C . Indicele de rezistenta la coroziune prin pitting . PRE are valori intre 38 si 42 .

Sudarea otelurilor super-duplex este mai dificila datorita fragilizarii ZIT, ca urmare a continutului ridicat de ferita si a cresterii granulatiei . in acelasi timp, datorita acelorasi cauze are loc si o scadere a rezistentei la coroziune .

Pentru a mentine zona influen­tata termic la o granulatie redusa se utilizeaza, si in cazul otelurilor super-duplex, efectul favorabil al cresterii continutului de azot .

La alegerea materialului de adaos pentru sudarea otelurilor super-duplex trebuie dimensionat cu atentie potentialul de creare a austenitei in metalul depus, astfel incat sa se obtina un continut de ferita de 40-60 FN . Ca atare, metalul depus trebuie sa aiba un continut suficient de nichel si azot in conditiile unui continut scazut de carbon (sub 0,04%) . Si in acest caz, in comparatie cu materialul de baza, metalul depus este superaliat cu nichel . in cazul in care metalul depus urmeaza sa fie tratat termic (punere in solutie), compozitia sa chimica poate fi asemanatoare cu cea a materialului de baza . invelisurile electrozilor si fluxurile utilizate trebuie sa aiba un caracter bazic .

In general, sudarea otelurilor duplex se poate face cu majoritatea procedeelor de sudare prin topire . La sudarea in mediu de gaz protector se recomanda folosirea urmatoarelor gaze: Ar 99,96% sau Ar + 2-5% N2 la sudarea WIG, Ar + 1-3% 02, Ar + 1-3% C02, Ar + 30% He + 1-3% 02, Ar + 15% He + 1-3% C02 la sudarea MIG/MAG . Pentru calitatea imbinarii este esentiala utilizarea unei protectii cu gaz la radacina folosind Ar, N2 sau amestecuri de gaze .

Tipul gazului de protectie influenteaza continutul de azot al sudurii . O scadere a acestuia poate avea efecte importante asupra rezistentei la coroziune, mai ales la sudarea WIG . De aceea, uneori se recomanda folosirea unor gaze de protectie continand azot pentru a preveni aceasta pierdere de azot si a imbunatati rezistenta la coroziune a sudurii .

Din punct de vedere al sudarii otelurile DUPLEX sunt relativ usor sudabile, ele nereclamand precautii speciale .

Structura otelurilor aliate depinde in primul rand de compozitia lor chimica . In functie de efectul lor asupra structurii, principalele elemente de aliere pot fi impartite in:

elemente austenitizante sau gamagene-care promoveaza domeniul austenitic, ca :nichel, carbon, mangan, cupru, azot, elemente feritizante sau alfagene-care ingusteaza domeniul austenitic, promovand domeniul feritic: crom, molibden, siliciu, aluminiu, wolfram, titan, niobiu, vanadiu .

O apreciere a structurilor otelurilor aliate dupa o racire rapida de la temperatura de cca . 900C, poate fi efectuata cu diagrama Schffler (figura 3 . 5 . ) .

Figura 3 . 5  Diagrama Schaeffler

Actiunea elementelor de aliere asupra structurii este apreciata prin marimile Cre, Nie . Cu ajutorul diagramei Schaeffler este posibila determinarea compozitiei chimice si a structurii cusaturii . Un material de baza se afla in diagrama Schaeffler pe baza compozitiei chimice in punctul A (figura 3 . 5 . ) trebuie sudat cu un material de adaos care pe baza compozitiei chimice il situeaza in punctul B .

Daca cele doua materiale se topesc impreuna, compozitia chimica a aliajului rezultat (cusatura) se va plasa pe linia AB . Luand in considerare o dilutie (participare a metalului de baza la formarea cusaturii) de 20%, se obtine prin regula balantei punctul C, care caracterizeaza compozitia chimica a cusaturii . In exemplul considerat, acesta va avea o structura austenitica cu cca . 6% ferita .

In cazul sudarii sub strat de flux, compozitia chimica a metalului depus este influentata pe langa sarma de sudare si de activitatea fluxului .

In diagrama Schaeffler sunt marcate domeniile uzuale in care se plaseaza principalele tipuri de oteluri inoxidabile:

-oteluri inoxidabile sau refractare austenitice (A)

-oteluri inoxidabile feritice (F)

-oteluri inoxidabile martensitice (M)

-oteluri inoxidabile duplex (F+A,M+F,A+M, etc . )

Caracteristicile compozitionale si mecanice ale otelului inoxidabil DUPLEX 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3

Otelul ales pentru a fi utilizat la experimentul de sudare menit a oferi probele necesare confectionarii epruvetelor de incercare la coroziune fisuranta sub tensiune este un otel DUPLEX recomandat pentru realizarea structurilor navale care transporta substante chimice agresive . Facand parte din clasa 22-5-3 (Cr-Ni-Mo) el este de tip 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3 conform normei europene de simbolizare EN 10088 / S 31803 conform normei americane de simbolizare UNS si are compozitia chimica prezentata in tabelul 4 . 1 .

Tabel 4 . 1 Compozitia chimica a otelului 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3

C [%]

Mn [%]

P [%]

S [%]

Si [%]

Ni [%]

Cr [%]

Mo [%]

N [%]

Caracteristicile mecanice si de rezistenta la coroziune prin pitting ale otelului sunt prezentate in tabelul 4 . 2 .

Tabel 4 . 2 Caracteristicile otelului 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3

Limita de curgere [N/mm2]

Rezistenta la rupere

[N/mm2]

Alungirea

PRE

Sudabilitatea acestui otel devine facila daca se utilizeaza unul dintre urmatoarele doua tipuri de materiale de adaos:

Aliajul cu 22%Cr, 9%Ni, 3%Mo, 0,15%N, considerat a fi materialul de adaos standard pentru otelurile cu 22%Cr

Aliajul cu 25%Cr, 9%Ni, 4%Mo, 0,25%N, aplicabil, in general la sudarea otelurilor DUPLEX cu 22%Cr sau mai inalt aliate .

La stabilirea conditiilor concrete de sudare trebuie avute in vedere caracteristicile acestora, pentru ca imbinarea sudata sa prezinte tenacitate si rezistenta la coroziune cel putin la nivelul materialului de baza . Printr-o alegerea neadecvata a parametrilor de sudare este posibila deteriorarea, in primul rand, a rezistentei la coroziune .

Recomandari tehnologice la sudarea otelului inoxidabil DUPLEX 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3

Amorsarea arcului electric in cazul sudarii in mediu de gaz protector se va executa numai in rostul de sudare si nu pe materialul de baza marginal rostului de sudare .

Se interzice folosirea in timpul sudarii a clestilor, cablurilor, pistoletelor si cablurilor de masa care prezinta deteriorari ale stratului izolator, evitandu-se formarea diverselor ciupituri in urma amorsarii arcului electric dintre tabla metalului de baza si portiunea dezizolata . .

Legatura la masa va fi realizata cat mai aproape de locul unde se sudeaza .

Clemele de contact trebuie sa asigure o strangere cat mai buna in vederea realizarii unui contact cat mai perfect . Clemele de contact se recomanda (partea de strangere) sa fie din otel inox .

La terminarea operatiei de sudare sau la diverse intreruperi ale procesului de sudare asezarea clestelui si a pistoletului de sudare se va face pe materiale izolante, evitandu-se eventuale amorsari nedorite ale arcului electric si formarea de ciupituri . Este obligatoriu ca fiecare sudor sa aiba o placa izolanta din lemn (10x100x200) pe care sa se aseze clestele sau pistoletul .

Sarma tubulara ce participa in procesul de sudare se vor pastra in incaperi uscate cu temperatura interioara de cca 20oC .

Este interzisa pastrarea materialelor de adaos in incaperi umede sau la locul de munca (umiditatea max . 80%)

Este interzis a se suda in cazul in care umiditatea din atmosfera este mare sau daca  metalul de baza este umed .

Este interzisa zgarierea otelului .

Daca in timpul procesului de sudare apar defecte in cusatura, se opreste procesul de sudare si se remediaza defectul astfel: 

se polizeaza defectul pana la metalul sanatos

se sudeaza defectul (tot in mediu de gaz protector)

se polizeaza pana se aduce la drept

se continua sudarea

In cazul cand cusatura se executa in mai multe treceri este necesar a se respecta  temperatura intre treceri . La sudarea in mediu de gaz protector, temperatura interpas va fi sub 100oC .

Daca in timpul sudarii apar stropi, se vor lua masuri imediate de eliminare a lor . Daca stropii sunt mici se vor elimina prin batere cu ciocanul de batut zgura sau prin polizare . Daca stropul este mare se interzice eliminarea lui prin batere cu ciocanul deoarece apare pericolul infestarii otelului DUPLEX, fie prin lasarea de urme de ciocan, fie prin ruperea unei parti din otel DUPLEX odata cu ruperea stropului, deci se distruge stratul de CrO de pe suprafata .

La sudarea manuala precum si la celelalte procedee de sudare se vor folosi accesorii din otel inox sau din aluminiu .

Se recomanda ca in timpul sudarii sa se faca cat mai putine intreruperi deoarece pot apare defecte terminale (cratere, pori) precum si defecte de forma si dimensiune, necesitand apoi remedieri ale cusaturii .

Daca stratul de suprafata se executa din doua treceri este necesar ca santul rezultat dupa prima trecere sa fie polizat .

La trecerile de radacina se admit mici pendulari ale electrodului sau sarmei fara opriri pe margini .

In general se recomanda a se suda cu viteza de sudare mare cu cat mai putine pendulari pentru a se introduce energii liniare cat mai mici in metalul de baza si cusatura .

Dupa terminarea sudarii, se va bate bine zgura, se va peria cu peria de sarma si se va curata partea innegrita de pe marginea cusaturii folosindu-se geluri speciale .

Proiectarea tehnologiei de sudare a otelului inoxidabil DUPLEX 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3 [1], [4]

Stabilirea parametrilor tehnologici de sudare

a) Tipul imbinarii sudate si procedeul de sudare

Imbinarile sudate care se vor proiecta in continuare vor fi imbinari cap la cap .

Procedeul de sudare propus spre utilizare este procedeul de sudare in mediu de gaz protector activ cu electrod fuzibil, MAG (135, conform SR EN 4063) .

b) Materialul de baza

Materialul de baza din care sunt confectionate imbinarile ce vor fi incercate este otelului inoxidabil DUPLEX 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3 . Acesta este sub forma de table avand grosimea egala cu 8 mm .

c) Forma si dimensiunile rostului pentru sudare

SR EN 29692-92 recomanda o serie de rosturi pentru sudarea aliajelor de aluminiu, in functie de grosimea tablei care se sudeaza, de tipul imbinarii si de procedeul de sudare utilizat la realizarea imbinarii .

Pentru table cu grosimea de pana la 10 mm, sudate prin procedeul MAG standardul recomanda urmatoarele variante de rosturi:

Rost Y (V) cu acces unilateral sau bilateral, sudura realizandu-se cu sau fara suport la radacina, cu sau fara resudarea radacinii, prin una sau mai multe treceri (figura 1)


a .   b .

Fig . 1 Forma si dimensiunile rostului Y (V) (a) si trecerile de sudare (b)

Rost ½Y (1/2V) cu acces unilateral sau bilateral, sudura realizandu-se cu sau fara suport la radacina, prin una sau mai multe treceri (figura 2)


a .   b .

Fig . 2 Forma si dimensiunile rostului ½Y (1/2V) (a) si trecerile de sudare (b)

Dintre aceste propuneri standardului se alege rostul V cu deschiderea egala cu 2 mm si sudarea prin doua treceri: trecerea initiala si resudarea radacinii .

Pentru calcularea parametrilor de sudare este necesara cunoasterea ariei rostului, arie care determina aria trecerilor de sudare . Aria rostului este determinabila geometric, conform relatiei 4 . 2:

mm2 (4 . 2)

Aria sudurii este:

mm2 (4 . 3)

Aceasta arie cuprinde cele doua treceri de sudare, treceri care se vor imparti dupa cum urmeaza: trecerea 1 de sudare va avea o arie egala cu 30 mm2, trecerea de resudare a radacinii va avea o arie egala cu 10 mm2 .

In functie de aceste treceri se vor calcula sau stabili direct parametrii tehnologici de sudare .

d) Alegerea materialului de adaos (alegerea sarmei de sudare si a gazului de protectie)

Conform celor prezentate la punctul 4 . 2 materialele de adaos cele mai utilizate la sudarea otelurilor inoxidabile DUPLEX sunt:

Aliajul cu 22%Cr, 9%Ni, 3%Mo, 0,15%N, considerat a fi materialul de adaos standard pentru otelurile cu 22%Cr

Aliajul cu 25%Cr, 9%Ni, 4%Mo, 0,25%N, aplicabil, in general la sudarea otelurilor DUPLEX cu 22%Cr sau mai inalt aliate

Dintre aceste doua oteluri se alege primul, otel inoxidabil DUPLEX avand compozitia chimica asemanatoare compozitiei chimice a materialului de baza, cu ceva mai mult Ni si Mo . O binecunoscuta sarma, indeplinind aceasta conditie compozitionala, este sarma ELGA Cromacore DW 329 A, sarma tubulara cu miez rutilic (tabelul 3) .

Tabel 3 Compozitia chimica a sarmei pentru sudare ELGA Cromacore DW 329 A

C

Si

Mn

P

S

Cr

Ni

Mo [%]

Cu [%]

N

V

Nb

Caracteristicile mecanice al metalului depus sunt prezentate in tabelul 4 .

Tabel 4 Caracteristicile metalului depus cu sarma ELGA Cromacore DW 329 A

la sudarea otelului DUPLEX 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3

Limita de curgere (pentru 0,2%)

[N/mm2]

Rezistenta la rupere

[N/mm2]

Alungirea

Energia de rupere (incercare la -20oC)

[J]

Pentru experimentul propus se alege diametrul de 1,2 mm .

Pentru aceasta sarma gazul de protectie recomandat este amestecul activ 82%Ar + 18%CO2 .

e) Stabilirea curentului de sudare

Curentul de sudare se alege conform recomandarilor producatorului de sarma . Se stabileste astfel valoarea de 225±5A .

f) Determinarea prin calcul a tensiunii arcului

Tensiunea arcului este in stransa corelatie cu curentul de sudare:

[V] (4 . 4)

Introducand valoarea calculata anterior a curentului de sudare se obtine succesiv:

V (4 . 5)

Procedand ca si in cazul curentului de sudare, se accepta ca tensiunea arcului ia valori in intervalul 25±1 V .

V (4 . 6) .

g) Stabilirea vitezei de sudare

Viteza de sudare este un parametru care determina cantitatea de caldura introdusa in piesele de sudat . Uzual, valoarea vitezei de sudare se situeaza in jurul valorii de 35 cm/min . Se aleg, asadar, valoarea de 35 cm/min pentru trecerea principala de sudare si valoarea de 45 cm/min pentru trecerea de resudare a radacinii .

cm/min (4 . 7)

cm/min (4 . 8) .

h) Determinarea prin calcul a energiei liniare

Energia liniara reprezinta cantitatea de caldura introdusa in piesa la realizarea unei suduri cu lungime unitara . Ea se defineste prin relatia:

[J/cm] (4 . 9) .

Utilizand valorile calculate sau alese anterior devine posibila calcularea acestei energii .

J/cm (4 . 10) .

J/cm (4 . 11) .

Intocmirea specificatiei preliminare a procedurii de sudare

Specificatia preliminara a procedurii de sudare (pWPS-2)


Loc: Brasov Examinator sau organism de verificare

Nr . de referinta:  2 Fac . Transilvania

Metoda de pregatire si curatire

Taiere mecanica urmata de polizare

Producator: Specificatia MB: 1 . 4462 X2 CrNiMoN 22-5-3

Nume sudor: Bortos Grosime MB [mm]: 8

Procedeu sudare: MAG (135)

Tip imbinare: cap la cap Pozitia de sudare: orizontala PA

Schita de pregatire a rostului si ordinea de depunere a straturilor:

Forma imbinarii

Secventele de sudare

sau

 


Detalii de sudare:

Trecere

Procedeu

Diametru

sarma

[mm]

Curent de sudare

[A]

Tensiune arc

[V]

Tip curent / Polaritate

Viteza de avans sarma

[m/min]

Viteza

sudare

[cm/min]

Energie

liniara

[J/cm]

cc+

cc+

Clasificarea MA: Alte informatii:

- Nume comercial: Cromacore 329A - Pendulare: max 3 mm

Tip: E 2209T0-4, AWS 5 . 22

- Producator:   Elga - Sudare in curent pulsat: -

- Lungimea capatului liber: 14 mm

- Suport la radacina: - - Unghi cap de sudare: 20o, arc impins

- Tip arc de sudare: lung-spray

- Gaz de protectie: activ

- Nume comercial:  Corgon 18

- Tip: 82%Ar+18%CO2, M21, EN 439

- Debit: 16 l/min

Tratamente termice  -

- Temperatura de preincalzire:

- Temperatura intre straturi:

- Tratament termic posterior:

Bortos Adrian

 


  Intocmit: student ......... Examinator sau organism de verificare:

data: ..........

dr . ing . Virgil Candea


Fig . 5 Panoul instalatiei de sudare in timpul realizarii probei sudate

In figura a este prezentat imbinarile sudate din care au fost prelevate epruvetele .

a .

Gama de temperatura utila limitat la, -50 la 280 ° C

Standard Duplex Standard Duplex
S31803 22Cr 5Ni 2 . 8Mo 0 . 15N PREn = 32-33 S31803 22Cr 5Ni 2 . 8Mo 0 . 15N prEN = 32-33

Super Duplex: Stronger and more corrosion resistant than standard duplex . Super Duplex: si mai rezistent la coroziune puternica decat duplex standard .
S32760(Zeron 100) 25Cr 7 . 5Ni 3 . 5Mo 0 . 23N PREn = 40 S32760 (Zeron 100) 25Cr 7 . 5Ni 3 . 5Mo 0 . 23N prEN = 40

Micro Of Standard Duplex Micro Din Duplex Standard

Dark Areas:- Ferrite Domenii intunecate: - ferita

Light Areas:- Austenite Domenii de lumina: - austenitic

Duplex solidifies initially as ferrite, then transforms on further cooling to a matrix of ferrite and austenite . Duplex solidifica initial ca ferita, apoi transforma pe mai departe de racire la o matrice de ferita si austenita . In modern raw material the balance should be 50/50 for optimum corrosion resistance, particularly resistance to stress corrosion cracking . In materii prime moderne, echilibrul ar trebui sa fie 50/50 % pentru rezistenta la coroziune optim, in special rezistenta la coroziune fisuranta . However the materials strength is not significantly effected by the ferrite / austenite phase balance . Cu toate acestea, rezistenta materialelor nu este semnificativ efectuate de ferita / echilibrul faza austenita .

Principala problema cu Duplex este ca foarte usor face faze fragil intermetalic, cum ar fi Sigma, Chi si prim-Alpha . These phases can form rapidly, typically 100 seconds at 900°C . Aceste faze pot forma rapid, de obicei, 100 secunde la 900 ° C . However shorter exposure has been known to cause a drop in toughness, this has been attribute to the formation of sigma on a microscopic scale . Cu toate acestea mai scurte de expunere a fost cunoscut de a provoca o scadere in tenacitate, acest lucru a fost atribut la formarea de sigma pe o scara microscopica .
Prolonged heating in the range 350 to 550°C can cause 475°C temper embrittlement . incalzire prelungita in intervalul 350 - 550 ° C poate provoca 475 ° C fragilizarea temperament .
For this reason the maximum recommended service temperature for duplex is about 280°C . Din acest motiv temperatura de serviciu maxima recomandata pentru duplex este de aproximativ 280 ° C .

Azotul este un puternic austenita fost si in mare parte responsabile pentru echilibru intre fazele ferita si austenita si materiale de rezistenta superioara la coroziune . Nitrogen can't be added to filler metal, as it does not transfer across the arc . De azot nu poate fi adaugat la metal de adaos, deoarece nu se transfera in arc . It can also be lost from molten parent metal during welding . Acesta poate fi, de asemenea, pierdut de la mama metal topit in timpul sudarii . Its loss can lead to high ferrite and reduced corrosion resistance . Pierderea lui poate duce la ferita de inalta si rezistenta redusa la coroziune . Nitrogen can be added to the shielding gas and backing gas, Up to about 10%; however this makes welding difficult as it can cause porosity and contamination of the Tungsten electrode unless the correct welding technique is used . Azot pot fi adaugate la gaz de protectie si suport, pana la aproximativ 10%, insa acest lucru face dificila de sudura, deoarece poate provoca porozitatea si contaminarea . Wolframul electrodului exceptia cazului in care tehnica de sudare este folosit corect . Too much Nitrogen will form a layer of Austenite on the weld surface . Prea mult azot vor forma un strat de austenitic pe suprafata sudura . In my experience most duplex and super duplex are TIG welded using pure argon . In experienta mea cea mai duplex si duplex super TIG sunt sudate cu argon pura .

Welding Duplex Stainless Steels Sudarea otelurilor inoxidabile Duplex

Duplex stainless steels are two phase alloys based on the iron-chromium-nickel system . Otelul inoxidabil duplex este doua aliaje bazate pe nichel-crom-sistem de fier . Duplex stainless steels usually comprise approximately equal proportions of the body-centered cubic (bcc) ferrite and face-centered cubic (fcc) austenite phases in their microstructure and generally have a low carbon content as well as, additions of molybdenum, nitrogen, tungsten, and copper . Otel inoxidabil duplex cuprind, de obicei, proportii aproximativ egale ale corpului-centrat cubi (CCA), ferita si fata-centrat cubi (FCC), fazele austenita in microstructura lor si au in general un continut redus de carbon, precum si, completari de molibden, azot, tungsten, si cupru . Typical chromium contents are 20 to 30 weight percent and nickel contents are 5 to 10 weight percent . crom continutul tipice sunt 20-30 de procente din greutate si continutul de nichel sunt de 5 la 10 la suta in greutate . The specific advantages offered by duplex stainless steels over conventional 300 series stainless steels are strength, chloride stress-corrosion cracking resistance, and pitting corrosion resistance . Avantaje specifice oferite de otel inoxidabil duplex peste 300 de oteluri inoxidabile serie conventionale sunt rezistenta, cracare clorura de stres-rezistenta la coroziune, si pitting rezistenta la coroziune .

Duplex stainless steels are used in the intermediate temperature ranges from ambient to several hundred degrees Fahrenheit (depending on environment), where resistance to acids and aqueous chlorides is required . Otelurile inoxidabie Duplex sunt utilizate in intervalele de temperatura intermediara din ambianta la cateva sute de grade Fahrenheit (in functie de mediu), in cazul in care rezistenta la acizi si cloruri apoase este necesar . The weldability and welding characteristics of duplex stainless steels are better than those of ferritic stainless steels, but generally not as good as austenitic materials . Sudare si caracteristicile comportarii la sudare a otelurilor inoxidabile duplex sunt mai bune decat cele din oteluri inoxidabile feritice, dar, in general, nu la fel de bun ca materiale austenitic .

A suitable welding process is needed to obtain sound welds . Un proces de sudare adecvat este necesar pentru a obtine suduri de sunetDuplex stainless steel weldability is generally good, although it is not as forgiving as austenitic stainless steels . din otel inoxidabil Duplex sudabilitatea este in general buna, desi nu este la fel de iertator ca otelurilor inoxidabile austenitice . Control of heat input is important . Controlul de intrare de caldura este important . Solidification cracking and hydrogen cracking are concerns when welding duplex stainless steels, but not as significant for some other stainless steel alloys . Solidificare cracare si cracare hidrogen sunt ingrijorare atunci cand inoxidabil duplex sudarea otelurilor, dar nu la fel de semnificativa pentru unele aliaje de otel inoxidabil alte .

Current commercial grades of duplex stainless steels contain between 22 and 26 weight percent chromium, 4 to 7 weight percent nickel, up to 4 . 5 weight percent molybdenum, as well as some copper, tungsten, and nitrogen . Din clasele comerciale curente de otel inoxidabil duplex contin intre 22 si 26 la suta in greutate crom, nichel 4-7 procente in greutate, pana la 4,5 la suta greutate molibden, precum si unele cupru, tungsten, si azot . Modifications to the alloy compositions have been made to improve corrosion resistance, workability, and weldability . Modificarile la compozitii aliaj au fost facute pentru a imbunatati rezistenta la coroziune, lucrabilitate, si sudabilitate . In particular, nitrogen additions have been effective in improving pitting corrosion resistance and weldability . In special, adaugiri de azot au fost eficiente in imbunatatirea rezistentei la coroziune pitting si sudabilitate .

The properties of duplex stainless steels can be appreciably affected by welding . Proprietatile de otel inoxidabil duplex poate fi afectat in mod semnificativ de sudura . Due to the importance of maintaining a balanced microstructure and avoiding the formation of undesirable metallurgical phases, the welding procedures must be properly specified and controlled . Avand in vedere importanta mentinerii unui microstructura echilibrat si evitand formarea de metalurgice faze nedorite, procedurile de sudare trebuie sa fie corect specificate si controlate . If the welding procedure is improper and disrupts the appropriate microstructure, loss of material properties can occur . In cazul in care procedura de sudare este nelegala si perturba microstructura corespunzatoare, pierderea de proprietati de material pot aparea .

Because these steels derive properties from both austenitic and ferritic portions of the structure, many of the single-phase base material characteristics are also evident in duplex materials . Deoarece aceste oteluri provin din proprietati, cat si feritice portiuni austenitice a structurii, multe din faza bazei materiale caracteristici unice sunt, de asemenea, evident in materiale duplex . Austenitic stainless steels have good weldability and low-temperature toughness, whereas their chloride SCC resistance and strength are comparatively poor . otel inoxidabil austenitic au sudabilitate buna si la temperaturi duritate scazuta, in timp ce clorura de SCC rezistenta si puterea sunt relativ sarace . Ferritic stainless steels have good resistance to chloride SCC but have poor toughness, especially in the welded condition . otel inoxidabil feritice au o rezistenta buna la clorura de SCC, dar au duritatea sarace, in special in stare sudate . A duplex microstructure with high ferrite content can therefore have poor low-temperature notch toughness, whereas a structure with high austenite content can possess low strength and reduced resistance to chloride SCC . O microstructura duplex cu continut ridicat de ferita poate avea, prin urmare, slab-notch duritate scazuta temperatura, in timp ce o structura cu un continut ridicat austenita poate sa posede rezistenta redusa si rezistenta redusa la clorura de SCC .

The high alloy content of duplex stainless steels also makes them susceptible to the formation of intermetallic phases from extended exposure to high temperatures . Continutul ridicat aliaj de otel inoxidabil duplex, de asemenea, le face susceptibile la formarea de faze intermetalice de expunerea prelungita la temperaturi ridicate . Significant intermetallic precipitation may lead to a loss of corrosion resistance and sometimes to a loss of toughness . precipitatii intermetalici semnificative poate duce la o pierdere de rezistenta la coroziune si, uneori, la o pierdere de duritate .

Duplex stainless steels have roughly equal proportions of austenite and ferrite, with ferrite being the matrix . Otelurile inoxidabile duplex au proportii aproximativ egale de austenita si ferita, cu ferita fiind matricea . The duplex stainless steels alloying additions are either austenite or ferrite formers . Otel inoxidabil duplex aliere adaugiri sunt austenita fie ferita sau formatori . This is occurs by extending the temperature range over which the phase is stable . Acest lucru se produce prin extinderea gamei de temperatura in care faza este stabila . Among the major alloying elements in duplex stainless steels chromium and molybdenum are ferrite formers, whereas nickel, carbon, nitrogen, and copper are austenite formers . Printre principalele elemente de aliere in otel inoxidabil duplex crom si molibden sunt formatori de ferita, intrucat nichel, de carbon, azot, si cupru sunt formatori de austenita .

Composition also plays a major role in the corrosion resistance of duplex stainless steels . Componenta joaca, de asemenea, un rol major in rezistenta la coroziune a otelurilor inoxidabile duplex . Pitting corrosion resistance can be adversely affected . Pitingului rezistenta la coroziune pot fi afectate negativ . To determine the extent of pitting corrosion resistance offered by the material, a pitting resistance equivalent is commonly used . Pentru a determina gradul de rezistenta la coroziune pitting oferite de material, un echivalent de rezistenta pitting este frecvent utilizat .

Compozitie oteluri duplex

Materiale de sudare pentru otelurile duplex

Otelurile moderne inoxidabile duplex au o sudabilitate buna, dar difera totusi in cateva privinte de marcile standard austenitice . Sudarea otelurilor duplex si superduplex cere alegerea corespunzatoare a materialelor de sudare .

Metalul depus prin sudare are o structura de turnare, daca nu se foloseste un tratament termic dupa sudare, astfel ca proprietatile acestuia pot fi diferite de ale metalului de baza in care, la elaborare se are in vedere echilibrul celor doua faze: ferita si austenita .

Din fericire, experienta, cat si practica de productie au aratat ca o rezistenta buna la coroziune si caracteristici mecanice bune pot fi obtinute, in cazul unui continut relativ larg de ferita . In practica, aceasta insemna ca variatiile in continut ale feritei, care apar intotdeauna la o imbinare sudata, pot fi tolerate si ca un continut acceptabil de ferita poate fi 15515k1011p 5;inut pentru o gama de conditii de sudare, respectiv de materiale de sudare .

Proprietatile optime ale metalului depus prin sudare se obtin, in mod normal, folosind un material de adaos supra-aliat cu Ni (de ordinul a 9%) fata de metalul de baza (5,5 - 7%) . Continutul ridicat de Ni este necesar pentru a asigura si imbunatati formarea austenitei in timpul racirii . Materialele de adaos cu compozitii chimice apropiate de cele ale materialelor de baza (5,5 - 7%) sunt folosite numai atunci cand se efectueaza si un tratament termic post-sudare . Sudarea fara material de adaos, sau o dilutie excesiva cu materialul de baza, pot produce o structura fragila, cu un continut ridicat de ferita . Este interesant de notat ca, in principiu, doua tipuri de compozitii chimice ale materialului depus prin sudare sunt suficiente pentru sudarea tuturor otelurilor duplex . Materialele de adaos standard tip 22%Cr 9%Ni 3%Mo 0,15N pot fi folosite pentru otelurile duplex cu 23%Cr fara Mo si tip 22%Cr, in timp ce materialele de adaos de tip superduplex 25%Cr 9%Ni 4%Mo 0,25%N pot fi folosite la otelurile cu 23%Cr si marci mai inalt aliate .

Totusi , dezvoltarea noilor si modernelor oteluri duplex si superduplex a impus dezvoltarea unor noi materiale de sudare pentru a se potrivi proprietatilor noilor marci de oteluri si noilor cerinte .

Pe plan mondial exista o gama larga de materiale de adaos pentru sudarea, atat a tipurilor moderne, cat si a celor deja clasice de oteluri duplex si superduplex . Aceste materiale dezvoltate pentru toate tipurile de procedee (manual cu electrozi inveliti, mecanizat in medii de gaze protectoare cu sarme pline si tubulare si sub strat de flux), trebuie sa satisfaca cerintele de rezistenta la coroziune atat la sudarea otelurilor duplex Cr-Ni-Mo-N, cat si in cazul sudarii cu adaosuri de Cu sau Cu/W .

Materialele de adaos superduplex se folosesc din ce in ce mai mult pentru sudarea otelurilor duplex standard cu 22%Cr pentru a se obtine o crestere a rezistentei la coroziune a cordoanelor de sudura . O alta metoda care se foloseste pentru cresterea rezistentei la coroziune este adaugarea de azot, care mai nou, in cazul sudarii MIG sau WIG se poate face si prin intermediul gazului de protectie si suport la radacina . Introducerea azotului in gazul de protectie se face in proportie de 2 - 4% pentru a compensa degazarea azotului din baia lichida, iar rezistenta la coroziune si structura cusaturii sa nu fie modificata esential . Acest fapt a condus, combinat cu avantajele cunoscute ale procedeului de sudare in mediu de gaze protectoare, la extinderea acestui procedeu si la sudarea echipamentelor din oteluri duplex, respectiv superduplex .

Pana acum, sudarea in mediu de gaz protector cu sarma tubulara a fost folosita numai la un domeniu restrans de oteluri inoxidabile duplex, in principal datorita gamei relativ restranse de materiale de adaos disponibile . Cu toate acestea, fiind un procedeu de sudare cu adaptabilitate si randament ridicat, cu posibilitati relativ usoare de adaptare a compozitiei chimice a metalului depus, se poate prevedea o extindere a utilizarii sale in masura mult mai mare in viitor . Aceasta adaptare a compozitiei chimice se poate face atat din punct de vedere a elementelor formatoare de ferita (Cr, Mo), care se regasesc in structura feritica a metalului depus de tip duplex, cat si a elementelor formatoare de austenita (Ni, Cu, Si, chiar N2) . Azotul, in special, se regaseste in principal in structura austenitica a metalului depus . Se va urmari, deci, de a avea o cantitate suficienta de azot in metalul depus (norma specifica 0,08%, dar 0,15 este acoperitor) . Azotul prezent in metalul de baza asigura o prezenta suficienta a austenitei in ZIT langa sudura . La temperatura ridicata, grauntii de austenita cu continut ridicat in azot nu se transforma rapid in ferita, iar acolo unde are loc transformarea, austenita se va forma la limita grauntilor de ferita sub influenta azotului si la o temperatura in scadere . Riscul unui ZIT cu continut ridicat in ferita se diminueaza deci, si in consecinta, proprietatile mecanice ale zonei de tranzitie pun mai putin probleme .

Pentru alegerea corecta a materialelor de sudare, un ajutor important ni-l ofera diagrama "WRC-1992" [4 . 20] . Cu ajutorul diagramei este posibila cunoasterea continutului de ferita al imbinarii realizate din otelul dat cu diferite tipuri de materiale de sudare, putandu-se stabili raportul optim austenita - ferita .

Figura 4 . 6 . Diagrama WRC-1992

In continuare, in tabelul 6 se prezinta cateva materiale de sudare produse de firme de prestigiu de pe plan mondial, pentru diferite procedee de sudare a otelurilor duplex si superduplex .

Tabelul 6 

Materiale de sudare pentru oteluri duplex si superduplex

Tipul de otel

Sudare manuala cu electrozi inveliti

MMA

Sudare in gaz cu sarma plina

MIG

Sudare in gaz

WIG

Sudare in gaz cu sarma tubulara

FCAW

Sudare sub flux

SAW

Otel duplex cu 23%Cr fara Mo

Otel duplex cu 22% Cr standard

Compozitia chimica pentru metalul depus (sudura) - tipica

22,5%Cr; 9%Ni; 3%Mo; 0,15%N

OK 67 . 50

ESAB

OK Autrod 16 . 86

ESAB

OK Tigrod 16 . 86

ESAB

OK Tubrod 14 . 27

ESAB

OK Autrod 16 . 86 + OK Flux 10 . 93

ESAB

Fox CN 22/9 N

Böhler

Fox CN 22/9 N-IG

Böhler

Fox CN 22/9 N-IG

Böhler

Fox CN 22/9 N-FD

Böhler

Fox CN 22/9 N-UP + Flux BB202

Böhler

Thermanit 19/15

Thyssen

Thermanit 19/15-IG

Thyssen

Thermanit 19/15-IG

Thyssen

Thermanit 19/15-UP + Flux LW 380

Thyssen

Inox 4462

Oerlikon

Inertfil 22 . 9 . 3 . nC

Oerlikon

Inertfil 22 . 9 . 3 . nC

Oerlikon

Flux Inox 22 . 9 . 3 . L

Oerlikon

Otel duplex cu 25%Cr (0 - 2,5%Cu)

Otel 25%Cr superduplex

Compozitia chimica pentru metalul depus (sudura) - tipica

25%Cr; 6,5%Ni; 3%Mo; 0,25%N; 1,5%Cu

OK 68 . 53

ESAB

OK Autrod 16 . 88

ESAB

OK Tigrod 16 . 88

ESAB

OK Tubrod 14 . 28

ESAB

OK Autrod 16 . 88 + OK Flux 10 . 94

ESAB

Tabelul 7

Principalele caracteristici ale materialelor de sudare pentru otelurile superduplex

Tipul materialului

Marca

Rm

[N/mm2]

Rp0,2

[N/mm2]

A5

Energia de rupere KV

[J]

Electrozi inveliti

OK 68 . 53

ESAB

35 (-400C)

Fox Duplex Cu1

Böhler

Sarme pline MIG - WIG

OK Autrod16 . 88

ESAB

115 (-400C)

Fox ASN 5-IG

Böhler

Sarme SAW + flux

OK Autrod 16 . 88 + OK Flux 10 . 94

ESAB

50 (-600C)

Fox ASN 5-UP + Flux BB202

Böhler

Sarme tubulare

OK Tubrod 14 . 37

ESAB

Analizand datele din tabele rezulta ca, pentru otelurile duplex sunt asigurate materiale de sudare pentru toate procedeele de sudare de marile firme producatoare de pe plan mondial . Pentru otelurile superduplex deocamdata sunt asigurate materiale pentru sudarea manuala cu electrozi inveliti, sudarea cu sarme pline in mediu de gaz protector si pentru sudarea sub strat de flux doar de doua firme producatoare, si anume: ESAB Suedia si Böhler Austria .

De remarcat ca, pe plan national nu se produc materiale de sudare pentru imbinarea otelurilor duplex si superduplex .

Pentru clasificarea acestor materiale de sudare se utilizeaza, in principal, normele europene:

EN 1600 pentru electrozi inveliti, preluat ca standard national SR EN 1600 "Materiale de sudare . Electrozi inveliti pentru sudarea otelurilor inoxidabile si refractare";

EN 12072 pentru sarme pline pentru sudarea otelurilor inoxidabile si termorefractare;

EN 12073 pentru sarme tubulare pentru sudarea otelurilor inoxidabile si termorefractare;

EN 760 pentru fluxuri pentru sudarea cu arc electric sub strat de flux, adoptat si ca standard national SR EN 760 .

Alta norma generala aplicata este EN 759 "Conditii tehnice de livrare a metalelor de adaos pentru sudare", adoptat si ca standard national SR EN 759 .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

Destinderea motor
Etape generale de montaj motor k7
Solutii constructive in organizarea de ansamblu a automobilelor
Constructia si calculul boltului
Tansformarea izocora (V=ct)
FORME SI CAUZE DETERMINANTE ALE SCOATERII DIN FUNCTIUNE A ANGRENAJELOR CILINDRICE
Climatizarea - fiat sedici
Tehnologia constructiei de masini

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu