Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
Referat plan de afaceri sc.tipocolor srl

Referat plan de afaceri sc.tipocolor srl
f

REFERAT

PLAN DE AFACERI

SC.TIPOCOLOR

1.INTRODUCERE

Scopul prezentei lucrari este de a sintetiza un plan de afaceri si de a stabili viabilitatea comerciala a S.C. TIPOCOLOR S.R.L, pornind de la premisa ca pe piata tipografiilor din SALAJ au aparut si vor apare noi jucatori. Lucrarea de fata este de uz intern, putand fi adaptabila si perfectibila in situatiile concrete de necesitate. Analiza este bazata pe diferite scenarii si ipoteze, stabilite pe in decursul celor 10 ani de existenta a firmei, vazand miscarile de pe piata, orientarea clientilor. Nu s-a mers pe ideea de a se analiza numai activitatea trecuta care poate sa ne ofere anumite invataminte, dar consider ca informatia de care avem nevoie se refera la activitatea curenta si cea viitoare.2.ANALIZA DIAGNOSTIC A SOCIETATII

S.C. TIPOCOLOR S.R.L. este firma care prin profesionalism, s-a impus pe piata judetului SALAJ, in activitatea de tipografie si servicii asociate tipografiei (legatorie, culegere,editare, etc). Convingerea noastra este ca factorul central in orice afacere este omul, clientii nostri dar si angajatii proprii fara de care ar exista doar numele firmei, mijloacele fixe si asociatii.

Obiectivul principal este ca sa oferim clientilor nostri cele mai bune servicii, sa avem recunoasterea lor pentru serviciile oferite, aceasta realizandu-se prin profesionalismul personalului propriu si printr-o perfectionare contiunua a serviciilor furnizate.

VIZIUNE, MISIUNE, VALORI sunt trei cuvinte carte definesc esenta firmei ca organizatie, ele descriu principiile de baza ale activitatii, care trebuie sa include trecutul si prezentul, dar mai ales definesc viitorul. Viitorul inseamna pentru noi cucerirea unei pozitii de top si mentinerea ei , cresterea firmei, diversificarea ofertei de servicii, pastrarea calitatii mediului si, mai presus de toate, respectarea valorilor in care credem.

"Mentinerea si recunoaterea S.C. TIPOCOLOR S.R.L. ca unul dintre principalii jucatori de pe piata tipografiei din judetul SALAJ" reprezinta viziunea globala a firmei, acestea realizandu-se prin calitate, dinamism si inovatie.

Gestionarea investitiilor facute, transformarea lor in profit, prin mentinerea nivelului tehnologic de ultima generatie, aplicarea principiilor de eficienta organizatorica si promovarea unei politici de recrutare si fidelizare a personalului, bazate pe criterii de profesionalism, competenta si originalitate venind in intampinarea cerintelor pietei, o piata foarte dinamica in continua schimbare, reprezinta misiunea firmei.

Valorile care ne ghideaza in tot ceea ce facem sunt:

Profesionalismul,competenta, dinamismul angajatilor

Principii solide de etica

Orice client mic sau MARE este CLIENT

Motivare,delegare de competenta, asumare de responsabilitati

Scopul prezentei lucrari este de a sintetiza un plan de afaceri, care peresupune un orizont de timp de minimum 3 ani, avand in vedere "miscarile" de pe piata, aceasta lucrare fiind adaptabila si perfectibila in situatiile concrete de necesitate.

GHID REZUMATIV

S.C. TIPOCOLOR SRL e ca obiect principal de activitate servicii de tipografie si servicii anexe tipografiei, producand toata gama de imprimate tipizate si netipizate, executand lucrari de policromie (personalizate, brosuri, reviste, mape de prezentare, material publicitar) , lucrari asociate tipografiei (developare filme, executie placi tipografice), legatorie, editare texte, machetare in vederea listarii, copiere, tiparire ziar (ziar propriu PIATA DE SALAJ-mica si mare publicitate).

Productia este realizata in spatiul propriu, in suprafata de 260mp, situat in orasul ZALAU, cartier Dumbrava Nord.

Livrarea produselor se face direct la beneficiar sau beneficiarul le ridica direct de la sediul tipografiei.

Personalul are o vechime in munca la aceasta firma cuprinsa intre 10- 15ani.

S.C. TIPOCOLOR SRL a avut in anul 1994 o cota de piata de 90-95%, iar in prezent aceasta a scazut la 25-30%(stabilita prin numarul clientilor comparativ cu anii trecuti, cu valoarea comenzilor la cursul EURO/RON), datorita aparitiei pe piata a altor tipografii, cu personal format, instruit la SC.TIPOCOLOR si aparitiei programelor de calculator care "scot " la imprimanta multe dintre imprimatele folosite.

De aceea este necesar a analiza pozitia de pe aceasta piata, cresterea procentului de 25-30%, mentinerea personalului pe care l-am pregatit si format pentru aceasta activitate.

Obiectivul acestui plan este obtinerea unei cresteri de 5% pe piata judetului, pentru fiecare din urmatorii 3 ani, cu ajutorul unor investitii in personal si resurse, fara investitii majore in unitati de productie si echipamente, in acest moment existand in dotare echipamente si utilaje de ultima generatie care pot face cu succes fata inca 3-4 ani.

PERSONALUL firmei este compus din 9 angajati permanenti, 1 personal TESA (prelucrari grafice, editare) si 8 persoane direct productive, managementul fiind asigurat de catre patronul societatii, care este si administrator.

Produsele firmei se adreseaza societatilor comerciale, unitati ale administratiei locale (primarii, consilii locale) care utilizeaza imprimate tipizate, netipizate, personalizate, agentiilor de publicitate care nu dispun de tipografie proprie, celorlalte tipografii de pe raza judetului Salaj si din judetele invecinate care executa lucrari de policromie, persoanelor fizice care doresc sa listeze proIecte de diploma, de licenta , sonete, invitatii de nunta, carti de vizita.

Ca si raport piata/consumatori se respecta proportia de 80-20, adica 80% din comenzi corespund la 20% din clienti, principalii clienti fiind persoane juridice (SPITALE,firme de transport, firme mari din judet, primarii) care inca nu au trecut la o informatizare care sa reduca numarul imprimatelor folosite.

Produsele sunt realizate in proportie de 96 % in tipografie (in afara de invitatiile de nunta care sunt pretiparite), deci nu apar probleme legate de subcontractanti, de termene de livrare, la invitatii exista un stoc permanent de 200 bucati pentru fiecare tip.

De asemenea pentru materiile prime (hartie, carton, cerneala, aracet) s-a creat un stoc care sa asigure productia pe 2-3 luni, pentru a nu se perturba procesul tehnologic si pentru a se mentine preturi constante pentru o perioada mai lunga de timp, avand in vedere ca, hartia import (calculat la curs EURO) are pret mai bun ca si cea indigena, de asemenea cerneala depinde de cursul de schimb, existand o aprovizionare lunara pentru refacerea stocurilor, plata furnizorilor facandu-se la termen destul de bune (7-30 zile)

Publicitatea se realizeaza prin ziarul propriu care este editat de societate, prin posturile de radio locale sau prin diferite mape de prezentare care sunt inmanate clientilor si cumparatorilor , iar pe fiecare "foaie tiparita" apare sigla firmei cu textul "TIPARIT LA S.C. TIPOCOLOR SRL tel.662220"

Obiectul principal de activitate al S.C. TIPOCOLOR SRL este "tipografie si alte servicii de tipografie", in statutul societatii fiind si alte obiecte de activitate asociate acestuia ca:

D2121 Fabricarea hartiei si a cartonului ondulat si a ambalajelor din hartie sau carton

D2122 Fabricarea produselor de uz gospodartesc si sanitar din hartie sau carton

D2123 Fabricarea articolelor de papetarie

D2125 Fabricarea altor articole din hartie si carton N.c.a.

D2211 Editarea Cartilor

D2212 Editarea ziarelor

D2213 Editarea revistelor si periodicelor

D2215 Alte activitati de editare

D2221 Tiparirea ziarelor

D2222 Alte activitati de tiparire N.c.a.

D2223 Legatorie

D2224 Servicii pregatitoare pentru pretiparire

D2225 Alte lucrari de tipografie

G5247 Comert cu amanuntul al cartilor, ziarelor si articolelor de papetarie

G5248 Comert cu amanuntul in magazine specializate al altor produse N.c.a.

G5184 Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-lui

G5185 Comert cu ridicata al altor masini si echipamente de birou

K7440 Publicitate

K7482 Activitati de ambalare

K7485 Activitati de secretariat si traducere

K7487 Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor

Produsele societatii au o cota de piata prezentata mai jos:

NR.CRT

PRODUS

COTA DE PIATA

Imprimate tipizate si netipizate

Lucrari policromie (personalizate, mape)

Pregatire lucrari tipografice

Alte lucrari(legatorie, editare, listare,copiere)

Tiparie ZIAR

PUNCTE TARI

-renume, imagine buna

-echipamente de ultima generatie

-preturi competitive

-personal calificat si cu experienta

-publicitate facuta prin ziarul propriu, si in compensare cu posturi de radio

PUNCTE SLABE

-marketing insuficient dezvoltat

-lipsa unei strategii clare

-locatia nu este exploatata suficient

-un singur manager indeplineste si celelalte functii (aprovizionare,desfacere)

OPORTUNITATI

-dezvoltarea unui compartiment de software,

-deschiderea unui magazin IT

-deschiderea unei papetarii

-dezvoltarea segmentului de PUBLICITATE

-obtinerea "DISTRIBUTIEI" la o parte din produsele tipografice

AMENINTARI

-aparitia Tipografiilor mici

-concurenta puternica

-piata in scadere pe anumite segmente

-migratia personalului specializat catre concurenta

DISTRIBUTIA

Firma nu dispune de o retea de distributie proprie, deoarece pe aceasta piata nu exista o retea de distributie cu angrosist, demiangrosist, utilizator final, produsele se ridica de la tipografie sau se duc la beneficiari,produsele se mai gasesc la papetariile care au contract cu o tipografie sau Centrul de Librarii ( S.C. TIPOCOLOR SRL are contract de desfacere, sediile celor doua firme fiind in locatii apropiate, in aceeasi cladire).

Legat de distributie cansider ca, comanda trebuie luata de la client daca el solicita acest lucru, iar dupa executie trebuie dusa inapoi, dar trebuie facuta tot timpul invitatia ca, clientul sa vina in tipografie sa vada ce se lucreaza acolo, ce a aparut nou pe piata.

CONJUNCTURA ACTUALA A PIETEI

In momentul de fata pe piata judetului exista 6 jucatori semnificativi si anume:

2 3 4 5 6

Reg.special

Tipizate

Personalizate

Ziar

Prelucrari

Stampile

TIPOCOLOR

X

X

X

X

X

TRANGER

X

X

X

TEHNOPRINT

X

XX

COLORPRINT

X

X

X

UNIVERSAL

X

X

WELTGRAFT

X

X

ANALIZA IN RAPORT CU CONCURENTA

Este greu de stabilit cota fiecarei tipografii pe piata, datorita faptului ca exista o alegere a tipografiilor destul de ciudata, se merge cu trei oferte si iese oferta care trebuie.

Avand o prezentare a tipografiilor cu produsele care le reprezinta si luand in calcul analiza BCG putem trage urmatoarele concluzii.

1.Produsul 6 nu este exploatat la maximum deoarece nu exista contract cu o firma care distribuie suporturi de stampila, exista pe piata o firma care are distributie la suporturile TRODAT, ar fi bine sa se obtinuta distributia la suporturile COLOP si aceasta activitate sa aiba o evolutie ascendenta

2.Produsul 5 reprezinta un domeniu care este necesar a fi considerat foarte important, avand ca si clienti celelalte tipografii care nu dispun de aceasta aparatura, dar care trebuie promovat, adica facut cunoscut si tipografiilor din judetele apropiate, pentru care este mai scurta distanta fata de orasul CLUJ. Cel care lucreaza la acest aparat poate trage cu ochiul la imaginile prelucrate vazand cine este beneficiarul, ce tendinte sunt pe piata, ce produse cere piata, aceste prelucrari facandu-se pentru PRODUSUL 3.

3.Produsul 4 este un domeniul limitat tinand cont ca ceilalti 3 concurenti dispun de masini de tiparit in modul continuu, pe format mare, iar noi nu dispunem decat de format A3 si cu aranjare manuala, dar la preturi mai scazute. Deci este necesara gasirea unor noi clienti care au de tiparit ziare si sa-i convingem ca pretul este mai bun, calitatea mai buna.

4.Produsul 3 este abordat de aproape toate tipografiile, dar la acest produs avem avantajul ca prelucrarile de imagini le executam noi, ceea ce ne permite sa mergem cu un pręt mai mic cu 10 % .

5. Produsul 2, Nevoia de imprimate tipizate are o crestere mica in ultima perioada de timp, marii consumatori de tipizate, societatile comerciale mari, prin achizitia unor programe performante au redus aceasta cerere, programele respective incluzand majoritatea imprimatelor. Raman pe piata tipizatelor firmele care nu dispun de bani pentru achizitionarea unor programe performante, firme care in viitor in perspective integrarii in U.E. vor trebui pentru a ramane piata sa fie certificate ISO in domeniul calitatii, astel incat vor avea nevoie de imprimate standarlizate pentru toata activitatea lor. Astfel se poate face un PACHET cu imprimatele necesare, care pot ajunge sa fie personalizate, astefel incat si hartia va avea o calitate superioara. Si pentru firmele mici se poate face un pachet promotional care sa contina toate registrele, fisele, de care au nevoie la inceputul activitatii, chiar mai mult se poate oferi si produsul 6, STAMPILA, la un pręt scazut daca achizitioneaza pachetul respective.

6. Produsul 1 necesita aprobari, licitatii, la IMPRIMERIA NATIONALA unde este o selectie destul de stricta si care urmeaza un algoritm care te poate tine pe piata 1-2 ani si apoi sa stai pe margine 1-2 ani. In plus de asta necesita achizitia unei masini de tiparire in modul continuu, care are un pret ridicat iar amortizare acesteia se intinde pe o perioada de 5-6 ani, cu conditia sa se lucreze continuu in aceasta perioada.

Preturile produselor pot varia datorita factorilor interni si externi (curs EURO/ROL) vezi anexa 1 si 2(pentru factori interni). In general preturile se cunosc datorita licitatiilor care sunt cu strigare astfel incat preturile sunt cam aceleasi avand o mica variatie de 3-5 % in functie de pretul hartiei de pe piata.

ALTERNATIVE

Avand in vedere ca IT este in plin avant un sistem performant putand fi cumparat cu 800-1000 mii lei, iar o imprimanta cu 150-3oo mii lei apare o amenintare pentru noi prin faptul ca exista pe piata programe de contabilitate, gestiune, salarii care se cumpara in rate, sau care se "pirateaza" astfel incat nevoia de imprimate tipizate va disparea, deci acest "produs " trebuie avut in vedere astfel incat sa existe o alta orientare pentru tipografie, o diversificare a produselor, orientandu-se catre piata de ambalaje din hartie, carton, folie, aceasta din urma avand un procedeu de inscriptionare asemanator cu hartia., sau catre materialele publicitare, inscriptionarea de pixuri, brichete, brelocuri, existand masinile pentru serigrafie, si mergand mai mult , sa obtina distributia pentru baloane inscriptionate pentru judetul Salaj, astfel incat la orice lansare de firme, produse noi ale firmelor, campanii publicitare, sa se poata acoperi un segment important din ceea ce inseamna lansarea unui produs.

De asemenea este neexploatat segmentul de piata al "nuntilor", exista un catalog cu invitatii , firma fiind distribuitor pe judet la invitatii de nunta pretiparite , care sunt la preturi destul de mici fata de cele care le cer "mirele si mireasa", pe care se scrie doar textul in interior. Multe restaurante asigura anumite facilitati la organizarea unei nunti (camere inchiriate gratuit, atentii, pliante cu restaurantul si hotelul), in pretul meniului putand intra si invitatiile, aranjarea salii cu baloane inscriptionate, pretul unui meniu la 150-200 persoane crescand cu 3-4 lei pentru o persoana, deci o relatie cu restaurantele sau hotelurile care organizeaza nunti, intalniri de afaceri, ar fi de luat in seama.

Un alt segment inca neexploatat pe piata este cel al firmelor care sunt nou infiintate, unde multa lume nu stie ce imprimate, ce registre sunt necesare, se poate face un pachet cu toate acestea cu termene de plata bune pentru cumparator, iar in plus se poate face stampila gratuit, platindu-se doar suportul de stampila, astfel castigand clienti si din firmele nou create, de asemenea se pot face carti de vizita la administrator, spunandu-le ca la urmatorul set de carti de vizita vor avea reducere deoarece macheta exista in calculator. Acest segment se poate dezvolta si prin recomandarea unor firme de consultanta.

De asemenea primariile mici (comune) au nevoie de imprimate tipizate pentru activitatea care se desfasoara, in general acestea nu difera prea mult de la o comuna la alta, se poate face un "pachet" cu aceste tipizate, duse la primarie, scutindu-i pe ei de la o deplasare, au bubet mic. Cu pachetul respectiv se poate oferi si material publicitar din partea firmei, calendare, pixuri inscriptionate, notess-uri (se confectioneaza din deseurile de hartie, doar pe prima pagina se scrie numele firmei). De asemenea trebuie incercat ca, cu imprimatele sa se livreze si "rechizite" (dosare, bibliorafturi, hartie de scris, hartie de copiator), pentru toate acestea lasand un termen de plata mai larg.

Se poate lucra si la imagine firmei, la interiorul acesteia prin anumite amenajari si aranjari a spatiului in care se desfasoara activitatea. Astfel, la intrare se va amenaja un loc unde se poate sta pe fotolii, acolo sa fie puse pe perete diplomele pe care le-a primit societatea, la intare clientul sa fie primit de o persoana prezentabila , care sa cunoasca toata activitatea din firma, se pot aranja produsele tiparite pe rafturi, unde pozitia lor va fi sub eticheta cu numele beneficiarului, pentru a se vedea pentru cine lucreaza firma, care sunt principalii clienti.

OBIECTIVE

-S.C.TIPOCOLOR SRL va ajunge in anul 2010 lider recunoscut si apreciat

pe piata tipografiilor din judet

1.optimizarea cheltuielilor materiale si resurse umane

2.cresterea veniturilor realizate prin activitatea de comert (conform previziunilor bugetare)

3.cresterea veniturilor realizate din activitatea principala prin patrunderea pe pieta judetelor limitrofe

4.dezvoltarea cercetarii de marketing prin angajarea unei persoane care sa fie retribuita in functie de realizari

5.reducerea timpului de executie a produselor

6.Implementarea si certificarea SITEMULUI DE MANAGEMENT AL CALITATII SR EN ISO 9001:2001

PROGRAM DE ACTIUNI STRATEGICE

STRATEGIA DE MARKETING

Este prezentat un proiect de buget pentru perioada 2009-2010,unde se prevad cresteri la toate capitolele, inclusiv la cheltuielile cu salariile, pentru a putea mentine personalul.

La capitolul alte cheltuieli sunt prevazute si cheltuielile de dezvoltare a marketingului, cheltuieli legate de publicitate, reclama si promovare.

De asemenea la capitolul "Alte venituri" se prevede o crestere care sa fie datorata activitatilor de comert, desfasurate in spatiul propriu prin amenajarea unui magazin (personalul sa fie dintre angajatii actuali) cu produse de papetarie, birotica, consumabile.

Pentru realizarea obiectivelor si a proiectiilor bugetare se impune un plan de actiuni, care este prezentat mai jos.

Obiectiv

Masura

Termen

Responabil

Resurse

Achizitionarea unui program de gestiune a materialelor

Iunie 2009

administrator

-surse proprii

Amenajarea unui magazin

Mai 2009

administrator

-surse proprii

Patrunderea pe piata judetelor limitrofe

Septembrie 2009

administrator

-prezentarea ofertei de produse la bursa

Dezvolt. Cercetarii de marketing

August 2009

administrator

-angajarea unei persoane (somer,absolvent de inv. Superior), cresterea cheltuielilor cu salariile din surse proprii

Reducerea timpului de executie a produselor

permanent

administrator

-cointeresarea angajatilor (vezi anexa 4 si 5)

Implementarea si certificarea SMQ

Ianuarie 2009

administrator

-realizarea unui contract cu o firma acreditata, surse financiare proprii

CONCLUZII

Pentru realizarea obiectivelor este necesar ca acestea sa fie monitorizate analizate si controlate permanent, in scopul identificarii la timp a abaterilor, a conferirii continue a unui feed-back activ si luarii masurilor corective.

Astfel vor avea loc saptamanal intalniri cu persoanele implicate, evalundu-se progresul obtinut, reconsiderandu-se termenele sau alocarile de resurse, daca se considera necesar. In cazul aparitiei unor indisponibilitati se vor avea in vedere variante de actiune paralele, anticipate sau altele noi.

Raspunsul final al intregului plan trebuie sa dovedeasca o crestere a receptivitatii noastre fata de client, ca se simte o imbunatatire a culturii organizationale in privinta valorilor exprimate ale firmei, o reflectare pozitiva a rezultatelor in realizarea obiectivelor propuse, exprimate cuantificat in bilantul contabil, in contul de profit/pierdere si implicit in BVC-ul firm

in literatura de specialitate ca fiind un grup mic. Intr-un astfel de grup oamenii simt nevoia unor atitudini de receptivitate si prietenie.

Pentru ca un grup scolar sa ajunga la atingerea scopurilor, este necesar ca organizatorul si conducatorul acestuia sa aiba informatii despre caracteristicile grupului, sa cunoasca deci psihologia sa.

"Intelectul nu realizeaza nimic prin sine insusi", spunea Aristotel, iar psihologia moderna n-a facut decat sa confirme aceasta lege. Inteligenta este un lucru ciudat. Unii oameni despre care se crede ca ar fi inteligenti au rezultate groaznice la testele standardizate. Oamenii care salveaza vieti nu sunt intotdeauna inteligenti si unii oameni autisti pot citi , aduna, sau scrie mai repede sau mai bine decat oamenii cu un coeficient de inteligenta inalt. Realizand ca sunt multe tipuri distincte de inteligenta putem intelege inteligenta mult mai bine.

Caracterizarea omului ca reprezentand fiinta inteligenta este valabila in aceasta forma generala, cat si in oricare din concretizarile sale, tocmai in virtutea existentei mai multor tipuri de inteligenta.

Profesionalizarea indivizilor in diferite domenii de activitate duce la formarea si dezvoltarea unor tipuri particulare de inteligenta, care reprezinta fie aplicarea si amplificarea inteligentei generale, fie valorificarea inteligentei fluide, fie rezultatul invatarii si educatiei intr-un domeniu determinat de activitate.

Putem mentiona, din acest punct de vedere, inteligenta matematica , inteligenta generala , inteligenta tehnica.

Dintr-un punct de vedere asemanator, care evidentiaza dimensiunile multiple ale inteligentei, unii autori vorbesc despre inteligenta multipla.

Astfel, Howard Gardner stabileste, in acest cadru conceptual, mai multe tipuri de inteligenta despre care el a spus ca pot fi diferentiate dupa un numar de observatii. De exemplu, daca cineva a suferit o rana pe creier, dar abilitatea sa a ramas intacta, atunci aceasta inseamna ca acea abilitate este o forma de inteligenta.O alta observatie apare atunci cand o persoana este extrem de talentata intr-un domeniu dar este oarecum medie in toate celelalte.

Cele initial sapte tipuri de inteligenta sunt : lingvistica, logico-matematica, spatiala, muzicala, kinestezica, intrapersonala si interpersonala, carora le-a mai adaugat inteligenta naturalista.

Aceste tipuri de inteligenta, impreuna cu abilitatile si ocupatiile cel mai des intalnite ale persoanelor respective au fost grupate in urmatorul tabel:

Tipul de inteligenta

Abilitati

Ocupatii

Lingvistica

legate de limba

cititul

scrisul

scriitori

oratori

profesori

logico-matematica

matematice

logice

analitice

oameni de stiinta

filozofi

matematicieni

Spatiala

intelegerea si

manipularea

legaturilor spatiale

artisti

ingineri

arhitecti

Muzicala

compunerea si

interpretarea de

piese muzicale

muzicieni

compozitori

Kinestezica

atletice

atleti individuali sau

in echipa

Intrapersonala

intelegerea si

cunoasterea sinelui

Interpersonala

intelegerea si

cunoastera celorlalti

consultanti

terapeuti

Comunicare reprezinta instiintare, stire, veste, raport, relatie, legatura. Cam acestea ar fi sinonimele care ne sunt oferite de catre dictionarul explicativ pentru comunicare. Desi pare simplu intelesul comunicarii este mult mai complex si plin de substrat.

Comunicarea are o multime de intelesuri, o multime de scopuri si cam tot atatea metode de exprimare si manifestare. Nu exista o definitie concreta a comunicarii insa se poate spune cel putin ca, comunicarea inseamna transmiterea intentionata a datelor, a informatiei.

Ce se intelege prin comunicare

o provocare constanta pentru psihologia sociala

o activitate

satisfacerea nevoile personale

legatura intre oameni, etc

Societatea continua sa existe prin transmitere, prin comunicare, dar este corect sa spunem ca ea exista in transmitere si in comunicare. Este mai mult decat o legatura verbala intre cuvinte precum comun, comunitate, comunicare. Oamenii traiesc in comunitate in virtutea lucrurilor pe care le au in comun; iar comunicarea este modalitatea prin care ei ajung sa detina in comun aceste lucruri.

Pentru a forma o comunitate sau o societate , ei trebuie sa aiba in comun scopuri , convingeri aspiratii, cunostinte - o intelegere comuna - 'acelasi spirit' cum spun sociologii. Comunicarea este cea care asigura dispozitii emotionale si intelectuale asemanatoare, moduri similare de a raspunde la asteptari si cerinte.

Lucrarea "Cunoasterea si activitatea grupurilor scolare", elaborata de Mielu Zlate si Camelia Zlate ofera si ea o serie de metode si tehnici de cercetare a grupurilor sociale, produse in psihologia de specialitate sau imprumutate si adaptate de la stiintele invecinate.

Printre aceste metode se numara:

Tehnica sociometrica,

Autobiografia grupurilor,

Observatia sistemica a grupurilor pe baza categoriilor informationale,

Determinarea personalitatii interpersonale,

Profilul psihologic al grupurilor;

Exista multe situatii in viata sociala in care este foarte utila aplicarea metodelor de cunoastere a grupurilor, ca de exemplu:

Inceperea activitatii cu un grup necesita detinerea unor informatii despre el. Intr-o astfel de situatie, daca un profesor cere detalii elevilor referitoare la performantele sau la aspiratiile lor, el va obtine caracteristici psihoindividuale, nu unele psihosociale. De aceea este foarte necesara utilizarea metodelor "autobiografiei" si "profilului psihologic" al grupului.

Aprecierea gradului de participare al fiecarui elev individual sau a intregului grup la activitatea de seminar necesita utilizarea metodei " observatiei sistemice pe baza categoriilor interactionale" elaborate de Bales.

Astfel se poate aprecia continutul si calitatea celor discutate, numarul participantilor la discutii si felul in care s-au implicat ei in rezolvarea problemelor ridicate.

Aprecierea eficientei grupului in functie de relatiile dintre membrii acestuia, de atmosfera creata in grup , se poate face utilizand "tehnica sociometrica". Aceasta metoda analizeaza relatiile afectiv-simpatice, deci relatiile de simpatie sau antipatie manifestate de membrii grupului.

In situatiile de selectie sau promovare a oamenilor si in cele de formare sau reconstituire a grupurilor sociale, este necesara luarea in considerare a criteriilor de ordin psihologic si psihosocial , a trasaturilor de personalitate, relatiilor din cadrul grupurilor si atmosfera de grup. Stabilirea tipului de "personalitate interpersonala" al grupului poate fi de mare folos in atingerea acestor obiective.

Rolul aplicarii metodelor de cunoastere a grupurilor sociale este acela de a-l ajuta pe cercetatorul, organizatorul sau conducatorul unui astfel de grup de a culege cat mai multe informatii referitoare la grupul in cauza, de a intelege functionarea sa si a comportamentelor de grup. Daca acesta reuseste sa atinga scopurile prezentate, va fi capabil sa anticipeze cu usurinta evolutia viitoare a grupului.

Comunicarea se realizeaza pe trei niveluri:

1. Logic

2. Para verbal

3. Non verbal

Dintre acestea, nivelul logic (deci cel al cuvintelor) reprezinta doar 7% din totalul actului de comunicare; 38% are loc la nivel para verbal (ton, volum, viteza de rostire) si 55% la nivelul non verbal (expresia faciala, pozitia, miscarea, imbracamintea etc.).

Daca intre aceste niveluri nu sunt contradictii, comunicarea poate fi eficace.

Daca insa intre niveluri exista contradictii, mesajul transmis nu va avea efectul scontat.

Tipuri de comunicare

Comunicarea intra personala. Este comunicarea in si catre sine.

Comunicarea inter personala. Este comunicarea intre oameni.

Comunicarea de grup. Este comunicarea intre membrii grupurilor si comunicarea dintre oamenii din grupuri cu alti oamenii.

Comunicarea de masa. Este comunicarea primita de sau folosita de un numar mare de oameni.

Scopul comunicarii

· sa informam pe altii.

· sa atentionam pe altii.

· sa explicam ceva.

· sa distram.

· sa descriem.

· sa convingem, etc.

Pentru a descrie numeroasele intelesuri ale comunicarii pe care o folosim si o traim zilnic, folosim urmatorii trei termeni:

a.     Forma comunicarii

Este un mod al comunicarii asa cum sunt vorbirea, scrierea sau desenul.

Aceste forme sunt distincte si separate una de alta asa de mult, incat au sistemul lor propriu pentru transmiterea mesajelor. Astfel, cand semnele sunt facute pe foaia de hartie potrivit anumitor reguli (cum sunt cele ale gramaticii si ortografiei), atunci noi cream cuvinte si 'forma' scrierii.

b. Mediul comunicarii

Este un mijloc al comunicarii care combina mai multe forme.

Un mediu adesea poate implica utilizarea tehnologiei asa ca acesta este dincolo de controlul nostru. Spre exemplu, o carte este un mediu care foloseste forme ale comunicarii precum sunt cuvintele, imaginile si desenele.

c. Media

Sunt acele mijloace de comunicare in masa care s-au constituit intr-un grup propriu.

Exemple binecunoscute sunt radioul, televiziunea, cinematograful, ziarele si revistele. Toate acestea sunt distincte si prin modul prin care pot include un numar de forme de comunicare. Spre exemplu, televiziunea ofera cuvinte, imagini si muzica. Adesea termenul mass-media identifica acele mijloace ale comunicarii bazate pe tehnologie care fac o punte intre cel care comunica si cel care recepteaza.

Limbajul este codul cu care este transmisa informatia, reprezinta unealta comunicarii.

In prima categorie intra limbajul. Limbajul reprezinta codul comunicarii, este liantul intre cel ce transmite informatia , emitator , si cel ce primeste informatia, receptor. Limbajul determina forma comunicarii. El este de trei feluri

Limbaj verbal.

Limbaj non verbal.

Limbaj scris.

Judecata, sinele si societatea nu sunt structuri discrete, ci procese de interactiune personala si interpersonala. Interactiunea simbolica subliniaza importanta limbajului, ca mecanism fundamental in devenirea sinelui si judecatii.

Personalitatea este ceea ce este propriu, caracteristic fiecarei persoane si o distinge ca individualitate; felul propriu de a fi al cuiva.

Comunicarea are o foarte mare influenta asupra personalitatii deoarece in ziua de azi individul se defineste in functie de ceilalti iar comportamentul reprezinta o constructie a persoanei in interactiunea cu ceilalti. Interactiune atrage concomitent comunicare.

In felul acesta, definirea unei situatii nu este niciodata strict individuala, desi apare astfel; in acelasi timp, nici individul nu este doar o oglinda a celorlalti, ci introduce note personale in orice evaluare si raspuns. Cu cat se comunica mai mult cu atat cresc sansele de a se crea personalitati puternice. Comunicarea este cheia individului spre societate si integrarea in aceasta.

Lipsa comunicarii atrage o indepartare iminenta fata de grup, echipa, societate, etc.

Daca luam in discutie termenul de grup observam caci, chiar societatea din care facem parte este un grup. Grupul inseamna reguli, reputatie, tel, munca in echipa, etc . Sensuri determinate de interactiune deci de comunicare. Atata timp cat exista o buna comunicare exista si un randament maxim, insa daca aceasta lipseste se poate ajunge la disensiuni sau, chiar mai rau.

Functionarea unui grup mai mare se bazeaza pe reteaua care conecteaza diferite parti ale sale si-i asigura coerenta. Nuanta pe care o introduce Blumer ar putea chiar surprinde: 'O retea sau o institutie nu functioneaza in mod automat datorita unei dinamici interioare sau unui sistem de cerinte: ea functioneaza pentru ca persoanele aflate in diferite puncte fac ceva, iar ceea ce fac este rezultatul modului cum definesc situatia in care sunt chemate sa actioneze'

Arta de a comunica nu este un proces natural ori o abilitate cu care noi ne nastem. Noi invatam sa comunicam. De aceea trebuie sa studiem ce invatam ca sa putem folosi cunostintele noastre mai eficient.

Orice comunicare implica creatie si schimb de intelesuri. Aceste intelesuri sunt reprezentate prin 'semne' si 'coduri'. Se pare ca oamenii au o adevarata nevoie sa 'citeasca' intelesul tuturor actiunilor umane. Observarea si intelegerea acestui proces poate sa ne faca sa fim mai constienti referitor la ce se intampla cand comunicam.

Este o alta lectura a comunicarii si semnificatiei sale legata de data

aceasta de procese sociale de adancime, cum ar fi conservarea identitatii si coeziunii, exercitarea functiei vitale de integrare sociala, de mentinere si consolidare a unui humus psihologic comun. In nici una dintre ipostazele sale majore, societatea (comunitatea umana) nu poate exista fara comunicare: nici in cea de dobandire a unei experiente comune (care presupune dialog), nici in cea de transmitere a zestrei culturale, nici in construirea acordului asupra unor probleme si dezlegari.PROFILUL PSIHOSOCIAL AL GRUPULUI

Este o metoda de reprezentare grafica a rezultatelor unor masuratori facute prin utilizarea diferitelor probe, fie pe un individ in parte, fie pe un esantion de subiecti.

Cu ajutorul unor teste sau a altor modalitati, se determina nivelul de dezvoltate al diferirelor capacitati psihice globale ale individului si a elementelor componente ale acestora, ca de exemplu:

Gandirea - rapiditatea, ritmul, flexibilitatea, creativitatea,

Atentia - stabilitatea, concentrarea, volumul, distributia, mobilitatea,

Memoria - rapiditatea intiparirii, trainicia pastrarii, exactitatea, promptitudinea si completitudinea reactualizarii datelor memorate,

Alte capacitati precum: imaginatia, afectivitatea, aptitudinile, motricitatea, temperamentul, caracterul.

Fiecare caracteristica are in final o anumita valore. Daca se aseaza toate aceste valori pe verticala, iar apoi sunt unite printr-o linie, se obtine o figura asemanatoare siluetei umane. Din acest motiv metoda este numita "profil psihologic".

Aceasta metoda are menirea de a vizualiza performantele obtinute de un individ, sau a unui grup la o serie de probe, avand si posibilitatea compararii rezultatelor obtinute de o persoana in diferite perioade de timp, sau a rezultatelor obtinute de diferiti indivizi la acelasi moment.

Se pot remarca doua puncte in profilul unui individ:

a) Puncte slabe - care necesita interventii educative, remedieri sau ameliorari.

b)      Puncte forte - elementele de sprijin in vederea desfasurarii unor comportamente eficiente.

Pentru ca aceste trasaturi ale indivizilor sa fie convertibile la trasaturi psihice ale unui grup, trebuie sa se tina cont de cateva aspecte ale grupului:

Stabilirea unor particularitati ale grupului care urmeaza sa fie masurate iar apoi vizualizate sub forma profilului. Alegerea acestor particularitati se face in functie de scopul urmarit (daca se doreste aflarea multor informatii, se vor utiliza majoritatea proprietatilor grupurilor mici; daca se doreste caracterizarea grupului dupa proprietatile esentiale, se face apel doar la o parte a lor).

Cele mai utilizate proprietati sunt:

Consensul (existenta atitudinilor asemanatoare in grup),

Conformismul ( respectarea normelor de grup),

Autoorganizarea (capacitatea grupului de a se organiza singur),

Coeziunea (unitatea grupului),

Eficienta (indeplinirea obiectivelor),

Autonomia (independenta),

Controlul (grupul ca mijloc de control a actiunii membrilor sai),

Stratificarea (ierarhizarea statutelor),

Permeabilitatea (acceptarea altor membri),

Flexibilitatea (de manifestare a comportamentelor variate),

Omogenitatea (similaritate psihologica si sociala a membrilor),

Tonul hedonic (placerea apartenentei la grup),

Intimitatea (apropierea psihologica intre oameni),

Forta (taria grupului),

Participarea (actionarea pentru grup),

Stabilitatea (persistenta in timp a grupului).

Alcatuirea unui chestionar care sa se adreseze grupului si care sa contina proprietatile anterioare, dar transformate in intrebari. Se recomanda ca aceste intrebari sa fie clare, concise, sa contina cuvinte uzuale, pe intelesul tuturor, astfel incat sa permita elaborarea unor raspunsuri care sa concorde cu realitatea. Cea mai des intalnita formulare a intrebarilor este: "In ce masura.?

Este foarte necesara stabilirea unitatilor de masura a proprietatilor respective. Cea mai utilizata este scara de atitudini de tip Lickert (cu cinci intervale), care da posibilitatea evaluarii gradului in care o anumita proprietate caracterizeaza grupul. Valorile scarii se pot interpreta astfel:

un punct - caracteristica apare intr-o masura foarte mica,

doua puncte - caracteristica e prezenta in mica masura,

trei puncte - caracteristica exista intr-o oarecare masura,

patru puncte - caracteristica e prezenta in mare masura,

cinci puncte - caracteristica apare intr-o masura foarte mare .

In realizarea profilului psihologic de grup este necesara urmarea etapelor:

a) Pregatirea grupului in vederealicarii chestionarului, care poate fi:

- o pregatire de continut - in care se explica termenii dificili.

- o pregatire tehnica (organizatorica) - in care se repartizeaza foile de raspuns fiecarui individ chestionat si instruirea grupului subiectilor de a raspunde la fiecare intrebare, notand in dreptul fiecareia numarul de puncte acprdat.

b) Aplicarea chestionarului - poate fi lucru individual sau dictarea fiecarei intrebari de catre cercetator si notarea raspunsului de catre subiecti.

c) Construirea profilului psihosocial al grupului - pe verticala sunt notate proprietatile, iar pe orizontala cele cinci unitati. In dreptul fiecarei proprietati se trec mediile rezultate de la toti membrii grupului. Unind punctele, vom obtine profilul psihosocial al grupului.

Realizarea acestui profil poate oferi informatii despre grup, precum:

- indica orientarea generala (pozitiva su negativa) a proprietatilor grupului social. Daca proprietatile sunt prezente in mare si foarte mare masura, grupul este bine organizat si structurat; daca proprietatile apar intr-o mica sau foarte mica masura, grupul este dezorganizat si conflictual.

- arata masura si gradul in care fiecare proprietate este dezvoltata in grup, indicand ce caracteristica trebuie imbunatatita.

arata cauzele probabile ale unei situatii de grup si unele efecte ce s-ar putea obtine.

Profilul psihosocial al grupului este modalitatea prin care se poate realiza o buna cunoastere a grupului, a caracteristicilor lui generale si particulare. Cu ajutorul lui se pot lua decizii de ameliorare a unor probleme aparute intre membrii grupului, rezolvarea acestora ducand la o crestere a eficientei si o mai usoara atingere a obiectivelor comune. Este inlesnita de asemenea si anticiparea functionalitatii viitoare a grupului

CADRUL GENERAL DE ORGANIZARE AL AGENTIEI

DE INTRETINERE SI SERVICII ENERGETICE

ZALAU

Agentia de Intretinere si Servicii Energetice Zalau este parte componenta a SISE Transilvania Nord.

Capitalul social este detinut in intregime de statul roman in calitate de actionar unic reprezentat de Ministerul Industriei si

Si resurselor.

AISEE Zalau are sediul in municipiul Zalau,AISEE Zalau nu are personalitate juridical si va efectua operatiuni contabile pana la nivelul balantei de verificarte,in conditiile legii contabilitatii nr 82/91,cu modificarile ulterioare.

AISEE Zalau raspunde in fata conducerii SISE Transilvania Nord de indeplinirea tuturor atributiilor responsabilitatilor si competentelor incredintate de aceasta pri hotariri si decizii de imputernicire

AISEE Zalau este condusa de director.

STRUCTURA ORGANIZATORICA A AISEE ZALAU

DIRECTOR cu urmatoarele compartimente functionale:

Birou financiar contabil si patrimoniu

Compartimentul managementul calitatii si mediu

Birou administrative

Birou financiar contabil si patrimoniu:

Contabilitate

Financiar---casierie

Resurse umane

Serviciu de productie:

Proiectare

Autobaza----atelier reparatii auto

Autocoloana

Serviciu de protectia muncii si ISCIR

Centru de mentenanta:

Les(linii electrice subterane)

Lea(linii electrice aeriene)

110 kv9statii de transformare)

reparatii pt si defectoscopie

Centrul de reparatii contori

reparatii echipamente

laborator contori.

Birou aprovizionare si administrative

secretariat

aprovizionare----magazia 1 si magazia 2

administrative

marketing vanzari---magazin.

OBIECTUL DE ACTIVITATE

 • constructia,intretinere si reparatia retelelor electrice,a cladirilor tehnologice si de alta natura din patrimonial SDFEE-urilor si al tertilor personae fizice si juridice
 • Proiectarea instalatiilor energetice si avizarea in CTE a documentatiilor tehnico-economice privind dezvoltarea si repararea instalatiilor de distributie si activitati conexe
 • Achizitionarea directa a echipamentelor,materialelor si pieselor de scimb in limita competentelor delegate de SISE
 • Revizia,repararea si verificarea echipamentelor electrice si energetice,a echipamentelor de masura si control in ateliere si laboratoare proprii,pentru subunitatile Sc.ELECTRICA si pentru terti.
 • Comercializarea de produse  energetice ,electrotehnice si electrocasnice prin magazine de desfacere si depozite proprii
 • Transport auto de marfuri si personae
 • Verificarea metrological a echipamentelor si mijloacelor de securitatea muncii in laboratorul  propriu specializat
 • Activitati de consultanta energetica pentru subunitatile Electrica SA si terti
 • Servicii de asistenta medicala de urgenta si de medicina muncii ,pentru personalul angajat din subunitatile electrica,in cabinet medical de intreprindere,cu personal medicalificat angajat  pe paza de contract de prestari servicii
 • Activitati de reclama si publicitate in interes propriu al AISEE,SISE sau al tertilor beneficiary
 • Alte activitati conexe obiectului principal de activitate,prevazute de domeniul de activitati al SC.electrica SA.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

ANALIZA CIFREI DE AFACERI
Auditul proiectelor - delimitari conceptuale
Aspecte fiscale privind amortizarea
PLAN DE AFACERE - PASTRAVARIE
Internationalizarea afacerilor - caracteristica a mediului de piata contemporan
Masurarea performantelor auditului
Analiza costurilor aferente productiei marfa comparabile
Plan de afacere "hot grill"Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu