Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Bolile rapitei

Bolile rapitei


Bolile rapitei

Micoze

Rugina alba a cruciferelor - Albugo candida.

Boala cunoascuta sub numele de rugina alba sau albumeala cruciferelor este foarte comuna, fiind intalnita pe cruciferele cultivate si spontane.

Simptome. Agentul patogen ataca frunzele, tulpinile, pedunculii florali, florile si siliculele. Pe organele atacate apar pete de decolorare, apoi albe, lucioase, proeminente de diferite forme si marimi (1-5 mm in diametru) izolate sau confluente.

In dreptul proeminentelor epiderma crapa si pata capata un aspect pulverulent. Tulpinile si siliculele atacate sufera malformatii ca: hipertrofieri, ingrosari (fig. 80). Sepalele florilor sunt hipertrofiate, petalele sunt atrofiate si inverzite. Tulpinile plantelor atacate sunt contorsionate si se culca pe sol.

Agentul patogen - Albugo candida (Pers. et Hooker) Kze - fam. Pythiaceae, ord. Peronosporales, cl. Oomycetes, subincr. Mastigomycotina.

Sifonoplastul agentului patogen se dezvolta intercelular si se hraneste prin haustorii trimisi in celule. Subepidermic, sifonoplastii prin strangulari succesive formeaza lanturi de zoosporangi sferici, de 13-21 x 13-19 µm, unicelulari, incolori cu membrana dubla. Prin ruperea epidermei sunt pusi in libertate zoosporangii ce in conditii de umiditate formeaza zoospori sau uneori sifonoplasti ce vor produce infectii secundare. In tesuturile care se usuca, spre sfarsitul perioadei de vegetatie apar si oosporii, ultimii produsi de sexualitate rezultati in urma oogamiei. Acestia sunt sferici sau ovoizi, de 30-57 m, cu pereti grosi, galben-bruni, cu suprafata rugoasa(fig.81) Oosporii rezista pana in anul urmator cand, in conditii de umiditate mare vor da nastere la zoosporii ce vor produce infectii primare.



Epidemiologie. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin oosporii ramasi in sol sau aderenti la seminte iar in cazul cruciferelor semanate din toamna rezista in radacinile din sol. In cursul anului ciuperca este raspandita de zoosporangii (metasporangi) vehiculati de apa de ploaie si de vant.

Prevenire si combatere. Mijloacele agrotehnice au un mare rol in prevenirea instalarii bolii deoarece prin araturile adanci, igiena culturala, distrugerea buruienilor si rotatia de 3-4 ani, se creaza conditii favorabile pentru plante si nefavorabile pentru instalarea agentului patogen.

In toate culturile semincere se recomanda la aparitia atacului un tratament cu Dithane M-45-80 WP - 0,2 %, Ridomil Cu-18-WP -0,3 % sau Ridomil MZ 72 WP-0,25 %.Pentru prevenirea atacului de Sclerotinia recomandam-Orius 25 EW-1 l/ha

Alte micoze ale rapitei:

-putrezirea radacinilor - Olpidium brassicae;

caderea plantulelor - Pythium de Baryanum;

mana cruciferelor - Peronospora brassicae;

hernia radacinilor - Plasmodiophora brassicae;

fainarea cruciferelor - Erysiphe communis;

putregaiul alb - Sclerotinia sclerotiorum ( vezi bolile florii soarelui);

patarea neagra a cruciferelor - Alternaria brassicae

putregaiul uscat - Phoma lingam .





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.