Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Combaterea inegrata a daunatorilor din culturile leguminoase (perene si anuale)

Combaterea inegrata a daunatorilor din culturile leguminoase (perene si anuale)
Combaterea inegrata a daunatorilor din culturile leguminoase (perene si anuale)

LUCERNA

Datorita caracterului de perenitate, in lucerniera se adaposteste si se dezv peste 40 de sp fitofage, existand daunat polifagi, oligofagi, iar altii specializati pe lucerna (monofagi). Pt lucerna de furaj amintim urmatorii daunatori : Paduchele verde al mazarii (Acyrthosipum pisum), Plosnita lucernei (Adelphocoris lineloatus), Buburuza lucernei (Subccocinela 24 punctata), Gandacul rosu al lucernei (Philodecta fornicata), Gargarita lucenei (Hypera variabilis), iar pt lucerna de samanta : Gargarita sem de lucerna (Tychius flavus), Viespea sem de lucerna (Bruchofagus rodi), Tantarul galicol al florilor de lucerna (Contarinia medicaginis).

Combatere ca masuri agrotehnice cu functii preventive in controlul pop de daunat, sunt alegerea si pregatirea terenului, semanatul, combatera bur, recoltarea fanului si a sem. Toate aceste masuri sunt prevazute in tehnologia de cultivare, aplicarea ducand partial la controlul pop de daunat. Extinderea in productie a tehnologiei de cultivare a lucernei pt sam, ca pl anuala, prin sem la sfarsitul verii, in cond de irigare, reduce mult atacul daunat. Aceasta determina un atac scazut al speciilor de Contarinia medicaginis, Tychius flavus si Bruchofagus rodi. Prin aplicare in practica agricola curenta a tratamentului la sam, se micsoreaza pop de daunat fara a fi afectat ecositemul. Ex o serie de soiuri rez sau tolerante la atacul de afide sau alti daunat. Ca met biol de comb folosite, se numara si utilizarea preparatelor microbiene : Dipel, Thuringin, al preparatului viral Elcar, precum si folosirea de specii oofage din genul Tichogramma.In comb ch se utilizeaza tratarea sem inainte de sem pe baza de carbofuran. Datorita nr mare de daunat, se recomanda tehnologia de comb in per de veg, efectuarea a 3 tratamente cu piretroizi de sinteza. Prod ca Decis, Fastac si Karate, insecticide putin toxice, duc la obt de sporuri de productie substantiale, prin faptul ca protejeaza fauna utila, in special polenizatorii. Datorita unor atacuri puternice de omizi defoliatoare, sau larve de Hypera variabilis, e nevoie de un tratament suplimentar aplicat cu acelasi produs.

Daunat specifici trifoi sunt Gargarita florilor de trifoi (Apion apricans), Viespea sem de trifoi (Bruchophagus gibbus). Comb e asemanatoare ca la lucerna, dupa ce in prealabil s-a elaborat un sistem de prognoza si avertizare a daunat.

Atat pt lucerna, cat si pt trifoi, o importanta deosebita il are daunat polifag Omida de stepa (Loxostrege stricticolis).

Leguminoase anuale

FASOLEA

1.Gargarita fasolei (Acantoscelides obtectus)-1-2gen/an in camp si 4-5 gen/an in depozit. Se recomanda recol la timp a fasolei, fara pierderi de boabe, ce poate constitui sursa de infectie pt anul urmator, dupa care terenul se ara, ingropand boabele si resturile ramase dupa recoltat. Prevenirea infestarii boabelor in camp, se face la aparitia in masa a adultilor, prin tratamentul cu insecticidele organofosforice (Sinoratox, Carbetox), tratamente prin gazare efectuate imediat dupa recolt (Fumlytox). Cantitatile mici de fasole atacata, pot fi dezinfectate prin utilizarea tratamentelor termice, incalzire timp de 1-2 ore, la 55-58°C sau racirea la –11°C.

2.Delia platura(musca plantulelor)-3gen/an;ierneaza ca pupa in sol.

MAZAREA1. Paduchele verde al mazarii (Acrytosiphon pisum)-1 gen/an. Se aplica araturi de vara si imediat dupa recolt, prin care se impiedica formarea samulastrei. Amplasarea solelor de leguminoase anuale se face la cativa km de cele perene. La semnalarea atacurilor se vor efectua stropiri cu Sinoratox, Decis. La invazii mari tratmentele se vor repeta la 10 zile.

2. Gargarita mazarii (Bruchus pisorum)-1gen/an. Semanatul se va face numai cu boabe neatacate. Recolt mazarii la timp, evita scuturarea boabelor care pot contine daunat.

Aplicarea tratamentelor ch in camp la avertizae, la imceputul inflorii pl (3-5% au inflorit). Acestea se pot efectua sub forma de prpfuiri (Lindatox) in cantitati de 20-25 kg/ha sau sub forma de pfrafuiri (Carbetox, Sinoratox), cu volum normal. La invazii mari, tratamentul va fii reluat la 10-12 zile. Cantitatile mici de mazare atacata, pot fi dezinfectate prin utilizarea tratamentelor termice, incalzire timp de 1-2 ore, la 55-58°C sau racirea la –11°C.

3. Gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus)-1 gen/an. Se recomanda prelucrarea si afanarea solului, imediat si dupa rasarirea pl. Evitarea culturii mazarii dupa culturi premerg de leguminoase. In regiunile cu invazii se recomanda aplicarea de tratamente la sol cu prod granulate (Furadan). La aparitia adultilor, in primavara devreme, se vor face prafuiri cu produse cloroderivate, in doze de 20-25 kg/ha.

4. .Etiella zinckenella(molia pastailor de mazare)

SOIA

1.Etiella zinckenella(molia pastailor de soia)-2gen/an;ierneaza ca larva in cocon matasos in str superficial de solPolitica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
MASINI SI INSTALATII IN INDUSTRIA ZAHARULUI
Uscarea timpurie a cartofului - Verticillium spp
Vestejirea bacteriana a cartofului - Pseudomonas solanacearum
Caracterizarea fizico-geografica a solurilor din Romania
LUCRARE DE DIPLOMA AGRICULTURA - IAURTUL
Raia fainoasa - Spongospora subterranea
Proiect de executie a unei ferme agro-zootehnice pt gaini ouatoare
NOTIUNI DE AGROECOLOGIE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu