Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Raia fainoasa - Spongospora subterranea

Raia fainoasa - Spongospora subterranea
Raia fainoasa - Spongospora subterranea

Agentul patogen originar din Peru, a patruns in Europa in sec. XIX fiind semnalat din 1841 in Germania. In regiunile mai umede ale Romaniei, au fost depistate focare care in ultimii ani s-au extins fara a scadea cantitativ prea mult recol/tele, ci doar calitativ, aspectul comercial al tuberculilor fiind mult diminuat.

Simptome. Ciuperca ataca numai tuberculii pe care produce pustule de culoare bruna, de diferite dimensiuni. La inceput sunt mici, pana la 2 mm in

diametru si acoperite de o membrana subtire de celule moarte. Pustulele (basicutele) se sparg si apar mici adancituri pline cu un praf galben-brun. In solurile umede leziunile se adancesc, pustulele se unesc si apare forma canceroasa a bolii. Datorita cresterii neuniforme a tesuturilor si a colorarii lor in brun-negru, aceasta forma se poate confunda cu atacul de raie neagra. Daca dupa instalarea bolii intervine o vreme secetoasa, sub vezicula se formeaza un strat de celule moarte ce izoleaza zona atacata.

Atacul pe partea subterana a tulpinilor, pe stoloni si radacini se manifesta sub forma de mici pete brune si gale de 1-10 mm in diametru.

Tuberculii si stolonii afectati de raia fainoasa pot fi usor atacati si de alti agenti patogeni sau microorganisme saprofite ce pot intra in leziunile provocate de Spongospora subterranea.

Agentul patogen - Spongospora subterranea (Wallr.) John. fam. Plasmodiophoraceae. ord. Plasmodiophorales, cl. Plasmodiophoromycetes, subincr. Mastigomycotina.

Aparatul vegetativ al ciupercii este un plasmodiu care se deplaseaza in sol pe distante mici si poate patrunde in tesuturi prin rani sau prin lenticele. Plasmodiul se dezvolta intercelular apoi intracelular provocand hipertrofierea celulelor si aparitia pustulelor. Prin diviziunile repetate ale nucleilor apar glomerule de spori ce vor fi pusi in libertate cand plesnesc veziculele, sub forma unui praf galben-brun.In conditii de umiditate, sporii din sol dau nastere la gameti biflagelati ce se unesc sau o mixamiba binucleata, apoi in planta, aceasta se transforma in plasmodiu diploid si vor aparea sporii de rezistenta. Asupra acestui ciclu de inmultire sexuata s-au executat o multitudine de cercetari, incepand cu Horne (1911) dar micologii inca nu au elucidat in ce mod are loc procesul de kariogamie.

Epidemiologie. Agentul patogen rezista in sol sub forma de spori de rezistenta a caror viabilitate este de 3-5 ani. In timpul perioadei de vegetatie, la temperaturi scazute (+15oC) si in conditii de umiditate mare a solului, se produc primele infectii care pot da simptome mai usoare sau mai grave in functie de perioadele ploioase ale anului.

In solurile cu pH cuprins intre 4,7-7,6 atacul este mai intens si pe tuberculi se pot observa pustule de diferite varste aparute din infectii succesive.

Agentul patogen poate parazita mai multe specii ale genului Solanum: S. commersonii, S. marginatum, S. ciliatum sau S. melongena.

Prevenire si combatere. Plantarea de tuberculi sanatosi din soiuri cu epiderma mai suberificata si asolamentele rationale, limiteaza atacul acestui agent patogen.

Corectarea reactiei solului impiedica desfasurarea ciclului evolutiv al ciupercii asa incat se va evita administrarea de ingrasaminte minerale, recomandand pe cele organice, bine fermentate. Tuberculii atacati vor fi folositi in furajare numai dupa fierberea lor, deoarece sporii de rezistenta nu-si pierd viabilitatea la trecerea prin tubul digestiv al animalelor si in acest caz prin administrarea ingrasamintelor organice se amplifica inoculul de sol.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Degradarea solului prin lucrarile solului: destructurare, compactare, modificarea regimului de apa, activitatea biologica a solului
Putregaiul uscat al tuberculilor - Fusarium spp
INSECTOFUNGICIDE OMOLOGATE
MENTINEREA CULTURILOR
Caracterizarea fizico-geografica a solurilor din Romania
MASINI SI INSTALATII IN VINIFICATIE
Vestejirea bacteriana a cartofului - Pseudomonas solanacearum
Particularitatile biologice si formarea recoltei la sfecla de zaharTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu