Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Selectia metode de selectie si utilizarea lor in ameliorare

Selectia metode de selectie si utilizarea lor in ameliorare
Selectia metode de selectie si utilizarea lor in ameliorare

Ca si-n cazul cazul plantelor autogame si la plantele alogame se pot aplica dif. variante ale selectcazul plantelor autogame si la plantele alogame se pot aplica dif. variante ale selectiei si anume: 1Selectia in masa poate da rezultate bune la pl. alogame atunci cd. se urmareste scumularea de gene ptr. insusiri poligamice care se pot identifica cum ar fi de exemplu precocitatea , compozitia chimica a boabelor.

2 Selectia individuala cu o sg alegere sau repetata se aplica la pl. alogame. Metoda sel. individuale si-n special cea repetata la pl. alogame tb. insa aplicata cu multa grije ptr. a nu duce la ingustarea bazei genetice si la scaderea vigorii pl. Din aceast5a cauza selectia individuala repetata la pl alogame se face in mod obisnuit pe familii sau pe grupe de familii. In cazul sel. individuale pe familii alegerea se face in intervalul fanmiliei elita iar polenizarea are loc in limitele aceleeasi familii. Familia care face parte din elite diferite nu se amesteca ci se urmaresc individual. In cazul 2 descendentele mai multor pl elita care se caracterizeaza prin anumite trasaturi comune morfofiziologice se amesteca formand grupe de familii.In felul acesta se realizeaza mentinerea unor baze genetice mai largi si o mai buna capacitate de adaptare a soiului.Un criteriu imp. ptr. a;egerea familiilor il constitue cap. combinativa a acestora. Ptr. det. capactatii combinative se pot face incrucisari sp. top-cross sau point-cross. Selectia aplicata in populatii alogame datorita recombinarii continue a genelor poate duce treptat la obtinerea unor forme mult dif. in sens ( -sau + ) fata de mat. initial. Datorita fen. de alogamie genele de la dif. indiv. ce alcatuiesc pop. se recombina in fiecare generatie ceea ce face ca lizarea genelor fav. sa se realizeze intr-o perioda mai > decat in cazul pl. autogame. Prin aplicarea selectiei in mod sistematic timp de mai multe gen. se pot obtine forme cu-n grad de omogenitate destul de > , relizandu-se totodata acumularea treptata a unui nr. mai > de gene favorabile. Astfel prin aplicarea sel. la Sfecla continutul de zahar a crescut in decurs de 100 de ani de la 6-7% la 22-25%. Eficienta selectiei in cadrul fiecarei fam. alogame poate fi sporita prin executare unui control riguros al polenizarii.

3 Selectia recurenta este o metoda care se aplica cu precadere la pl alogame. La aceastea selectia pastreaza largi posibilitati de progres insa efectul ei inceea ce priveste fixarea genelor favorabile este un progres mai lent comparativ cu selectia in conditii de autopolenizare (la pl. autogame).

Accelerarea fixarii genelor fav. la pl. alogame se poate realiza prin selectia aplicata generatiilor aplicate autopolenizarii. Selectia in conditii de cosangvinizare repetata prezinta insa dezavantajul ca limiteaza posibilitatile de progres ulterior deoarece duce la ingustarea bazei genetice. In scopul realizarii unei fixari mai rapide a genelor valoroase cu mentinerea in acelasi timp a bazei genetice, cu largi posibilitati de adaptare la pl. alogame se foloseste cu rezultate bune sel. recurenta. Selectia recurenta consta in alternarea eslectiei in cdt. de autopolenizare, cu incrucisre intre cele mai bune LC. Selectia recurenta contribuie la ameliorarea unor insusiri morfologice ,fiziologice ,biochimice , precum si a capacitatii combinative a liniilor.

Selectia recurenta ptr. capacitatea combinativa.- In ameliorarea pl. selectia nu se face numai dupa caract morfologice si fiziologice ci tine seama de capacitatea combinativa care caracterizeaza LC. In acest scop fiecare LC se incruciseaza cu-n analizator sau tester. Formele hibride obtinute intre LC si tester se verifica in cultura comparativa in anul urmator, aprecierea capacitatii combinative facandu-se pe baza productiei realizate. LC cu cea mai buna cap. combvinativa se amesteca, obtinandu-se astfel o noua populatie imbunatatita cu acre se incepe primul ciclu de productie. Operatiunea se repeta ptr a se obtine ciclul 2 si 3.Prin aceasta nmetoda se obtin pop. din acare se pot extrage LC cu cap. combinativa foarte >.Populatiile obtinute prin selectia recurenta pot fi folosite in diverse feluri : cea mai frecventa este folosirea lor drept surse ptr extragerea de LC deosebit de valoroase prin incrucisarea carora urmeaza sa se obtina HS sau HD ca la Pb. Deasemenae pop. imbunatatite folosite caurmare a sel. recurente mai pot servi si ca surse ptr alegerea genotipurilor care urmeaza a fi recombinate in soiuri sintetice.

Selectia recurenta reciproca consta in aceea ca spre deosebire de sel. recurenta ptr. cap. combinativa unde testerul oate fi oarecare se foloseste catester materialul initial al unei LC cu care va intra in combinatie. Se merge prin urmare in paralel cu 2 LC, fiecare servind catester pt cealalta.

Populatiile obtinute prin selectia recurenta pot fi folosite in diverse feluri : cea mai frecventa este folosirea lor drept surse ptr extragerea de LC deosebit de valoroase prin incrucisarea carora urmeaza sa se obtina HS sau HD ca la Pb.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Raia fainoasa - Spongospora subterranea
Masini si instalatii pentru descojirea produselor vegetale
Particularitatile biologice si formarea recoltei la cartof
CE DOZE DE INGRASAMINTE RECOMANDATI PENTRU CARTOF IN FUNCTIE DE SCOPUL CULTURII?
Bolile bobului
INSTALATII SI UTILAJE PENTRU INDUSTRIALIZAREA LAPTELUI SI A PRODUSELOR LACTATE
CUM SI CAND FACETI SEMANATUL LA MAZARE ,SOIA , FASOLE SI ARAHIDE?
Combaterea integrata a daunatorilor la porumbTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu