Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Organismele modificate genetic(OMG)-:situatia actuala si perspective pe plan mondial si-n Romania

Organismele modificate genetic(OMG)-:situatia actuala si perspective pe plan mondial si-n Romania


Organismele modificate genetic(OMG)-:situatia actuala si perspective pe plan mondial si-n Romania

OMG - organisme ale caror genomuri au fost modificate prin inginerie genetica. Prin intermediul celulelor reproducatoare, modificarea se transmite la descendenti. Cercetatorii utilizeaza tehnicile biotehnologiilor moderne pt a crea pl, microorganisme cu caracteristici noi, utile ; scopul acestora fiind de a inlatura cauzele care continua sa deterioreze calitatea mediilor de viata terestre si acvatice, la ameliorarea generala a starii mediului, la cresterea productiei agricole etc.

In 1999 erau inregistrate in lume, pt culturile comerciale peste 70 varietati de pl modificate genetic, fiind cultivate peste 40 mil. ha, in special cu porumb, soia, bumbac, rapita si cartof. Din aceasta suprafata, circa 85% au fost cultivate in SUA, Canada, Australia, Franta si Spania si restul de 15% in Argentina, China, Mexic si Africa de S.

Scopul modificarilor genetice la aceste pl de cultura, a fost in primul rand de asigurare a unei tolerante fata de unele erbicide, apreciate mai acceptabile sub aspect agronomic, toxicologic si ecotoxicologic, precum si asigurarea unei rezistente fata de unii daunatori, a caror combatere, prin tehnologiile actuale, apeleaza la un nr. mare de produse chimice f toxice, care prejudiciaza mediul, sanatatea animalelor si a oamenilor.Se pune deci, problema schimbarii unor metode de productie agr. bazate in prezent, mai ales pe utilizarea produselor chimice toxice si remanente cu metodele de productie care sa reduca / sa elimine utilizarea acestor produse, tinta urmarita fiind metodele de productie agricola.

In tara noastra, in 2000, Comisia Nationala pt Securitatea Biologica, a pus bazele regimului de obtinere, testarea, utilizare si comercializare a OMG prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum si a produselor rezultate din acestea, dandu-si acordul pt importul si introducerea in cultura si pe piata a unei varietati de cartofi modificati genetic, rezistenti la atacul gandacului din Colorado, a unei varietati de soia, toleranta fata de erbicidele pe baza de glifosat, ambele varietati de pl provenind de la compania Monsanto din SUA. De asemenea, tot Comisia Nationala de Securitate Biologica si-a dat acordul pt importul si realizarea de teste in camp pt urmatoarele pl modificate genetic : hibrizi de porumb, rezistenti la atacul de Ostrinia nubilalis si pt toleranta fata de glufosinat de amoniu si pt hibrizii de pb si sfecla de zahar toleranti la glifosat (erbicidul Round up Ready).

Prima cultura comerciala a unei pl transgenice a fost realizata in 1992.

In continuare, suprafata ocupata de OMG a crescut constant, ajungandu-se in 1999 la 40 mil ha, cea mai mare parte (circa 30 mil ha in America de N si S). In Europa, numai cateva pl modificate genetic au primit aprobare pt introducerea in cultura comerciala, iar suprafetele pe care sunt f reduse (Franta, Spania, Anglia, Belgia, Italia etc). Cele mai importante si cunoscute pl transgenice aflate in cultura comerciala sunt : soia Round up Ready (toleranta la erbicidul glifosat) si porumb Bt (rezistent la atacul sfredelitorului - Ostrinia nubilalis - 52%, adica 24% din suprafata alocata OMG). Aceste OMG sunt deja in culturi comerciale in diferite tari, pe milioane de ha si inregistrate in Romania de ISTIS. In Romania, sunt inregistrate la ISTIS si au primit aprobarea pt introducerea in cultura, cartoful New Leaf, rezistent la atacul gandacului din Colorado.

Producerea pl transgenice poate fi considerata o extensie a cercetarilor agricultorilor, in a manipula speciile de pl cultivate, de care depinde insasi existenta noastra. In prezent, din totalul testelor de camp aplicate unor OMG, 38% au au ca obiect liniile de porumb, 13% liniile de Brassica, 10% cartof, 9% soia etc. (sfecla, tomate).

Transformarea genetica poate ameliora mult capacitatea productiei agricole, prin modificari biochimice, fiziologice si structurale. Obtinerea pl. rezistente la erbicide, patogeni si daunatori, permite renuntarea la tratamentele chimice, aplicate in mod obisnuit pt protectia pl.

In Romania, pl modificate genetic introduse in cultura, sunt supuse unui regim special de reglementare, autorizare si administrare. Temerile publicului fata de OMG isi au originea in climatul de neincredere, pe care il intretin mediile de informare, prin amplificarea si publicarea unor informatii incorecte, insuficient fundamentate. Reactia negativa a opiniei publice la utilizarea acestor produse, trebuie sa ia in considerare si prejudiciile reale pe care le sufera mediul si populatia din cauza tehnologiilor actuale de cultura, bazate pe utilizarea unui nr mare de pesticide, extrem de toxice (Ex. se cunosc peste 40 de insecticide pt gandacul din Colorado, substante care sunt toxice pt animale, oameni si mediu).

Pe viitor, se are in vedere introducerea unor noi tehnologii moderne in domeniul OMG, in vederea imbunatatirii calitatii recoltelor, cresterea continutului de vitamine, rezistenta le seceta si la factorii nefavorabili de mediu. Se doreste de asemenea, crearea unor pl, altele decat leguminoasele, capabile sa fixeze N atmosferic, ceea ce va reduce considerabil nevoia de ingrasaminte chimice care sunt costisitoare si poluante. De asemenea, se asteapta un mare succes prin crearea unor varietati de porumb care sa produca substante plastice biodegradabile, care vor inlocui in mare parte, materialele plastice actuale, poluante si costisitoare. E evident ca fiecare din aceste aplicatii vor fi analizate de organizatiile nationale si internationale din domeniu si se vor stabili procedurile ce vor trebui urmate pt a conferi un grad de siguranta in luarea deciziilor

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.