Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Situatia pietelor agricole si functionarea piatei pentru carnea de pasare

Situatia pietelor agricole si functionarea piatei pentru carnea de pasare


Facultatea: Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala

REFERAT

LA DISCIPLINA POLITICI AGRICOLESituatia pietelor si functionarea principalelor organizatii commune de piata pentru carnea de pasare

Privire de ansamblu : - organizarea si functionarea  propriu zisa a pietei la carnea de pasare.

Sectorul de crestere a pasarilor se caracterizeaza prin existenta a 2 sisteme de crestere, industrial intensiv si gospodaresc extensiv. Exista aproximativ 3,2 milioane de exploatatii zootehnice din care aproximativ 81% detin cate 25 pasari sau mai putin. La sfarsitul anului 1999 exista un numar de 69,143 milioane pasari din care 38,497 milioane pasari ouatoare. Efectivele sunt crescute in gospodarii taranesti (77%) si in unitati intensive (33%). 80% din unitatile intensive de productie, sunt complexe integrate vertical cu unitati de reproductie, de preparare a furajelor combinate, de crestere a pasarilor pentru carne si oua, abatoare, unitati de procesare a carnii si magazine de desfacere. Comertul cu carne de pasare nu este supus nici unei restrictii. In relatia cu UE a fost deschis la importul in UE un contingent bilateral de 3000 tone (cu o crestere anuala de 300 tone) cu taxa vamala zero, pentru care au fost eliminate subventiile in comertul bilateral.

Cresterea semnificativa a importurilor de carne de pasare si preparate din acestea originare din Ungaria a determinat partea romana sa aplice, in cadrul Acordului CEFTA, masuri de salvgardare (din iulie 1999).

In anul 2000 importurile totale ale Romaniei de pasari s-au situat la 606 tone, iar de carne de pasare la 25.728 tone, in timp ce exportul a fost de 176 tone, respectiv 825 tone.

In anul 2000 au fost produse 5711 milioane bucati oua din care aproximativ 90% in sistem gospodaresc.

Politica sectoriala prevede acordarea, incepand cu anul 2002, de restitutii la export pentru carnea de pasare. Proiectul Hotararii de Guvern a fost elaborat si contine prevederi privind: definitia restitutiei la export; definirea comerciantilor care pot beneficia de restitutii la export; conditii pe care comerciantii trebuie sa le indeplineasca.

Conform Hotararii de Guvern, institutiile responsabile cu controlul sunt Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Directia Generala a Vamilor.

Adoptarea si implementarea acquis-ului

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va elabora legislatia necesara privind standardele de comercializare si obligativitatea acestora:

In 2002- armonizare standarde comercializare pentru carnea de pasare; introducerea obligativitatii conform R CEE nr. 1906/90; 1538/91

In 2003- armonizare standarde comercializare pentru oua; introducerea obligativitatii, conform R CEE nr. 2782/75; 1868/77; 1907/90; 1274/91

Incepand cu anul 2003 se va organiza sistemul de monitorizare a preturilor, conform R CE nr. 1484/95; 1371/95

In perioada 2004 - 2006, Agentia de Plati si Interventie va intreprinde, in domeniul carne pasare si oua, masurile necesare pentru administrarea:

a. Sistemului de plata a restitutiilor pentru carne de pasare exportata;

b. Licentelor de import - export

La carnea de pasare OCP functioneaza pe baza Regulamentului

Consiliului nr. 2777/1975 si a Regulamentelor Comisiei C.E.E. nr. 1906 si 1907 din 1990 si cuprinde: pasarile vii (gaini, rate, gaste, curcani, bibilici), cu o greutate de peste 185 grame. Se acorda ajutoare de depozitare si in cazur exceptionale interventii prin cumparare.

Reforma PAC din 2003 a stabilit masuri de decuplare a platilor directe de Productie pentru bovine, ovine si caprine, la pasari si porcine piata fiind

liberalizata

In perioada 2004-2010 perspectivele pietei carnii , in cadrul U.E.sunt:

la carnea de pasare, consumul este previzibil sa creasca lent la 24 kg. pe locuitor. Productia totala stagneaza, pe termen scurt importurile cresc, iar pe termen lung se asteapta o intensificare a lor, ca urmare a solicitarilor pietei. Exporturile se mentin la acelasi nivel.

La carnea de pasare comertul cu carne este redictionat

spre statele membre deficitare, mai ale din U.E-15, acesta depinzand si de

gradul de competivitatea a statelor membre. Productia de carne de pasarera va creste moderat de la 10,74 mil. tone in 2004 la 10,93 mil. tone in 2010. Pe termen lung se asteapta o crestere a consumului.

Organizarea Comuna de Piata a Carnii

In acest domeniu este necesara adaptarea sectorului zootehnic la evolutia

pietei concurentiale interne si externe, pe fondul asigurarii competitivitatii cu standardele comunitare.

In acest sens, se impun masuri de reglare a pietei carnii prin facilitati la

aprovizionarea cu inputuri, formarea si consolidarea grupurilor de producatori,elaborarea criteriilor de standardizare de calitate a produselor, sistemul de preturi, acordarea de ajutoare directe.

In acest sens, in centrul politicii acestui sector agricol trebuie postate problemele stringente, cum sunt:

. definitivarea procesului de adaptare a legislatiei romanesti in domeniu la acquis-ul comunitar;

. consolidarea structurilor institutionale in domeniul carnii pentru a asigura transpunerea in practica a procedurilor acquis-ului comunitar;

. promovarea si controlul calitatii carnii si a produselor din carne. In domeniul cresterii animalelor s-au legiferat o multitudine de aspecte care privesc productia, prelucrarea, distributia si desfacerea.

Pe baza lor, in anul 2004 au fost stabilita o prima transa de abatoare autorizate, care corespund exigentelor U.E. pentru demararea sistemului de calsificare, stabilite pe baza Recomandarilor 1208/1981, 2930/1981 si 1186/1990. In perioada 2005 - 2006 preocuparile s-au orientat si spre autorizarea persoanelor care sa organizeze si sa coordoneze activitatea de control privind aplicarea acestui system

In vederea implementarii legislatiei europene, transpusa in legislatia natioanla, ANSUSA a infiintat Directia de Sanatate a Animalelor, ca departament specializat, prin care se asigura instruirea medicilor veterinari si a in legislatia natioanla, ANSUSA a infiintat Directia de Sanatate a Animalelor, ca departament specializat, prin care se asigura instruirea medicilor veterinari si aplicarea prevederilor legislative in domeniu, desfasurarea relatiilor de colaborare cu asociatiile pentru protectia si sanatatea animalelor din tara si strainatate.

In toate activitatile din cadrul filierei carnii au fost si sunt implicate organizatiile profesionale si interprofesionale, infiintate pe baza Legii nr. 788/2001, cu rol important in formarea si consolidarea relatiilor de piata.

In cadrul acestei filiere, o importanta prezinta Asociatia Romana a Carnii Patronatul Carnii), care constituie o organizatiei profesionala menita sa perfectioneze activitatea industriei carnii, reprezinta interesele a peste 70 societati comerciale al caror principal obiect de cativitate este prelucrarea carnii si care realzeaza circa 60% din productia nationala de mezeluri.

LEGISLATIA U.E. IN DOMENIUL PIETEI CARNII DE PASARE

In anul 2003 s-a incheiat procesul de armonizare a legislatiei alimentare

romanesti cu cea a Uniunii Europene, si se aplica din ianuarie 2004.Au fost elaborate si transpuse in totalitate in legislatia nationala (57acte normative), atat reglementarile care se aplica tuturor produselor alimentare, cat si reglementarile comunitare care se aplica producerii si comercializarii carnii de pasare.

Dintre reglementarile care se aplica produselor avicole, amintim:

Ordin nr. din 20/06/2002 Publicat in Monitorul Oficial, Partea l

nr. 699 din 24/09/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea carnii de pasare Nr. 206/447/86.

In cazul in care lotul controlat nu este conform, autoritatile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor interzic comercializarea sau importul pana la intrarea in legalitate, conform prevederilor prezentelor norme.

Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, vazand Referatul de aprobare nr. 168.642 din 9 mai 2002, intocmit de Directia politici si strategii alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a

Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002, in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, ale Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare, emit urmatorul ordin prin care se aproba Normele cu privire la comercializarea carnii de pasare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 1. - Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare veterinare de producere, comercializare si utilizare a carnii separate mecanic, precum si conditiile de igiena pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile care produc aceasta carne.

Art. 2. - In sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmatorii termeni se intelege:

a) carne - toate partile proprii consumului uman obtinute de la animalele domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine si solipede, precum si de la pasari;

b) carne proaspata - carnea care nu a fost supusa altui tratament decat cel prin frig pentru a-i asigura conservabilitatea;

c) carne separata mecanic - carnea obtinuta prin separarea mecanica de pe oase;

d) carne de pasare separata mecanic - pasta cu granulatie fina obtinuta prin separarea mecanica a carnii de pe oasele carcasei de pasare, exclusiv pielea gatului, gheare, capete si organe;

e) lot - cantitatea de produs cu aceeasi origine, aceeasi data de fabricatie si produsa in conditii tehnologice asemanatoare;

f) autoritate veterinara centrala - autoritatea veterinara centrala reprezentata prin Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor;

g) autoritate veterinara competenta - autoritatea veterinara centrala, autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti, reprezentata prin directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, precum si autoritatea veterinara locala reprezentata prin circumscriptia sanitara veterinara pentru controlul alimentelor si circumscriptia sanitara veterinara zonala, cu atributii in domeniul supravegherii si controlului sanitar veterinar.

Art. 3. - Carnea separata mecanic se produce numai din carne provenita de la specia porcine si de la pasari.

Conditii pentru autorizarea unitatilor

Art. 4. - (1) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

a) spatiu frigorific pentru depozitare, destinat materiei prime, care sa asigure o temperatura cuprinsa intre 0-3 C;

b) spatiu pentru productie, bine delimitat, destinat producerii si preambalarii carnii separate mecanic;

c) spatii pentru congelare;

d) spatii pentru depozitarea produsului finit congelat, care sa permita mentinerea acestuia la temperatura de -18 C;

e) spatiu-tampon pentru depozitarea produsului finit refrigerat, care sa asigure o temperatura de 0 - 2 C;

f) spatiu pentru ambalare;

g) spatiu destinat stocarii materialelor de ambalare;

Art. 5. - Spatiile pentru obtinerea, manipularea si stocarea carnii, precum i zonele si culoarele prin care este transportata carnea proaspata trebuie sa fie otate cu:

a) pavimente impermeabile, necorodabile, usor de curatat si dezinfectat, cu panta de inclinare care sa permita scurgerea apei spre gurile de canalizare revazute cu gratar necorodabil, sifon de pardoseala cu clopot pentru a preveni ifuzarea mirosurilor neplacute si refularea apelor uzate, cu exceptia spatiilor de congelare;

b) pereti cu suprafata neteda, rezistenta si impermeabila, tencuielile placate u materiale usor lavabile si curate, pana la o inaltime de cel putin 2 m sau cel utin pana la inaltimea de depozitare. Linia de imbinare a peretilor cu pardoseala trebuie sa fie rotunjita sau sa aiba un finisaj asemanator;

c) usi confectionate din/sau acoperite in totalitate cu material rezistent ecorodabil, neted si impermeabil;

d) materiale de izolare neputrescibile si inodore;

e) ventilatie suficienta si un dispozitiv eficient de evacuare a aburului;

f) iluminare adecvata, naturala sau artificiala, care sa nu modifice culorile;

Art. 6. - (1) Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie sa detina un numar suficient de instalatii pentru spalarea si dezinfectia mainilor si pentru uratarea ustensilelor cu apa calda, cat mai aproape posibil de punctele de lucru.Spalatoarele nu vor fi actionate manual.

(2) pentru spalarea mainilor instalatiile trebuie sa fie prevazute cu apa curenta calda si rece sau cu apa premixata la temperatura necesara, substante pentru spalare si dezinfectie, mijloace igienice de uscare a mainilor, cu exceptia sistemelor pe baza de aer cald.

) Dispozitivele destinate dezinfectarii ustensilelor trebuie sa fie prevazute cu apa calda la o temperatura de minimum 8 - 2 C.

Unitatile care produc carne separata mecanic trebuie sa dispuna de dispozitive adecvate care sa asigure protectia contra daunatorilor.

Art. 7. - (1) Echipamentele si ustensilele de lucru trebuie sa fie usor de spalat si dezinfectat, sa fie confectionate din materiale rezistente la coroziune, care sa nu modifice aspectul si calitatile carnii. Suprafetele de contact cu carnea sau susceptibile de a intra in contact cu carnea, inclusiv imbinarile si sudurile acestora, trebuie sa fie netede.

Ustensilele si echipamentele destinate manipularii carnii si depozitarii recipientelor utilizate pentru carne trebuie sa fie rezistente la coroziune si sa satisfaca cerintele de igiena. Carnea sau recipientele in care aceasta este depozitata nu trebuie sa vina in contact direct cu pardoseala sau cu peretii.

Operatiunile de incarcare/descarcare trebuie sa se efectueze in spatii de receptie corespunzator construite si amenajate, confectionate din material adecvat pentru manipularea igienica, care sa permita o buna protectie a carnii si mentinerea acesteia la temperaturile prevazute in prezenta norma sanitara

veterinara

Carnea improprie consumului uman se colecteaza si se depoziteaza

separat, dupa cum urmeaza:

a) in recipiente speciale, etanse, confectionate din materiale necorodabile,

prevazute cu capac si sistem de inchidere care sa impiedice accesul persoanelor

neautorizate; aceasta carne trebuie sa fie evacuata si distrusa la sfarsitul fiecarei

zile de lucru; sau

b) intr-un spatiu inchis, special destinat, in cazul in care aceasta carne nu

este evacuata la sfarsitul fiecarei zile de lucru. In spatiile de depozitare vor fi

asigurate temperaturi de refrigerare.

Materialele de ambalare trebuie sa fie depozitate in mod igienic, intr-un

spatiu special amenajat.

Art. 8. - Instalatiile frigorifice trebuie sa asigure temperatura carnii,

conform prezentei norme sanitare veterinare. Acestea trebuie sa fie dotate cu un

sistem de scurgere care sa permita evacuarea apei de condens, astfel incat sa se

evite contaminarea carnii.

Art. 9. - (1) Unitatea care produce carne separata mecanic trebuie sa

utilizeze apa potabila sub presiune, in cantitate suficienta, si sa dispuna de o

instalatie care sa furnizeze apa calda necesara.

Utilizarea apei potabile este obligatorie pentru toate operatiunile; in

mod exceptional se admite folosirea apei nepotabile pentru producerea aburului,stingerea incendiilor si racirea echipamentelor frigorifice.

(3) Conductele instalate in acest scop nu trebuie sa permita utilizarea

acestei ape in alte scopuri si sa prezinte vreun risc de contaminare a carnii

proaspete

Conductele de apa nepotabila trebuie sa fie diferentiate de cele utilizate

pentru apa potabila.

Art. 10. - Unitatea care produce carne separata mecanic trebuie sa dispuna

de instalatii si de amenajari care sa asigure efectuarea inspectiei in orice moment si intr-o maniera eficienta.

Art. 11. - (1) Personalului trebuie sa i se asigure vestiar cu pereti si

pavimente netede, impermeabile si lavabile, spalatoare, dusuri si cabine de

toaleta prevazute cu chiuvete cu apa calda. Linia de imbinare a peretilor cu

pardoseala trebuie sa fie rotunjita sau sa aiba un finisaj asemanator.

Cabinele de toaleta nu vor avea iesire directa in spatiile de lucru.

Spalatoarele trebuie sa asigure apa curenta calda si rece sau apa

premixata, materiale pentru curatarea si dezinfectia mainilor si mijloace igienice pentru uscarea mainilor.

Spalatoarele pentru maini trebuie sa fie in numar suficient si amplasate

in apropierea cabinelor de toaleta.

Este interzisa actionarea manuala a spalatoarelor pentru maini.

Art. 12. - Pentru controlul temperaturii in spatiile supuse unei temperaturi

dirijate, trebuie asigurate termometre sau teletermometre dispuse in punctul cel

mai indepartat al sursei de frig.

Regimul intern

Pentru carnea de pasare, exista un numar de probleme comune

privind comercializarea, incluzand, pe partea inputurilor, o calitate slaba a materialului genetic si o calitate slaba a furajelor. Activitatile de prelucrare sunt obstructionate de lipsa de pregatire si instruire a fortei de munca care lucreaza in unitatile de procesare.

Un studiu recent al Bancii Mondiale confirma principalele ipoteze conform carora costurile de tranzactie si constrangerile legate de investitii reprezinta o problema serioasa si exista preferinta din partea companiilor de a lucra cu furnizori mai putini,mai mari si moderni. Totusi observatiile initiale indica, de asemenea, o imagine amestecata a activitatii de contractare curente, cu un numar mult mai mare de ferme mici contractate decat s-ar prognoza pe baza argumentelor de mai sus.

Micii fermieri nu sunt exclusi in totalitate de la filierele ofertei si multe companii majore incheie, de asemenea, contracte cu micii fermieri. Totusi programele mai sofisticate de asistenta a furnizorilor tind sa fie mai disponibile pentru fermele mai mari. Adesea, programele furnizorilor difera, pentru a se plia caracteristicilor acestor ferme diferite.

De exemplu, in studiile de caz privind sustinerea investitiilor

procesatorilor de lapte pentru fermele mai mari, se includ aranjamente de leasing pentru echipament agricol, iar programele de asistenta pentru fermele mai mici includ investitii in unitatile de colectare cu microunitati de refrigerare.

In general, structura carcasei de pasari este urmatoarea:

piept

pulpe

spate

aripi 13-15% din greutatea carcasei, reprezentand 75-80% din greutatea

vie a pasarii.

Avicola comercializeaza carne de pasare si isi desfasoara activitatea numai

cu respectarea reglementarilor in vigoare si a prevederilor prezentelor norme.

Definirea si descrierea produselor obtinute de societatile avicole din

Romania:

1.carnea de pasare - carnea destinata consumului uman, provenita din

sacrificarea puilor de carne care nu a fost supusa nici unui tratament, exceptand

tratamentul de racire - refrigerare, congelare;

. carcasa de pasare -reprezinta intregul corp al unei pasari dupa

sangerare, deplumare si eviscerare; indepartarea inimii, ficatului, plamanilor,


pipotei, rinichilor, picioarelor si a capului nu este obligatorie;

. jumatatile de carcasa obtinute prin taierea longitudinala in planul alaturat

sternului si coloanei vertebrale;

. sferturi: partile obtinute prin sectionarea longitudinala si transversala a

carcaselor, avand ca rezultat sferturi anterioare si/sau posterioare (cu sau

fara glanda uropigena);

. sferturi posterioare neseparate: ambele sferturi posterioare unite printr-o

portiune a spatelui, cu sau fara tartita;

. piept: sternul si coastele sau o parte a acestora, distribuite pe ambele parti,

impreuna cu musculatura in aderenta naturala. Pieptul poate fi intreg sau

portionat in jumatati;

. pulpa: femurul, tibia si fibula cu musculatura in aderenta naturala. Cele doua

sectionari vor fi practicate la nivelul articulatiilor; se admite sectionarea

mai jos de articulatia tibio-tarso- metatarsiana cu maximum 1 cm;

. pulpa de pui cu o portiune din spate atasata: greutatea portiunii atasate,

respectiv oasele sacrum, coxal cu musculatura aferenta nu trebuie sa

depaseasca 25% din greutatea totala a piesei;

. pulpa superioara: femurul impreuna cu musculatura in aderenta naturala.

Cele doua sectionari vor fi practicate la nivelul articulatiilor;

. pulpa inferioara: tibia si fibula cu musculatura in aderenta naturala. Cele

doua sectionari vor fi practicate la nivelul articulatiilor;

. aripi: humerus, radius si ulna cu musculatura in aderenta naturala.

. aripi neseparate: aripi in aderenta naturala cu o portiune toracica a carei

greutate nu trebuie sa depaseasca 45% din greutatea totala a piesei;

. piept dezosat: piept intreg sau portionat in jumatati, fara os, rezultat din

indepartarea sternului, claviculei, coastelor si a partii cartilaginoase a

sternului

. piept dezosat cu osul iades: piept dezosat, fara piele, cu clavicula si partea

cartilaginoasa a sternului; greutatea claviculei si a cartilajului nu trebuie sa

depaseasca 3% din greutatea totala a piesei;

. tacam de pasare: partile anatomice rezultate dupa detasarea pulpei cu os si

a pieptului cu os, formate din regiunea dorsolombosacrala, aripi, gat,

regiunea costala ramasa de la detasarea pieptului;

. spinari de pasare: portiunea anatomica rezultata dupa detasarea jumatatilor

posterioare, a aripilor si a pieptului. Cuprinde gatul, spatele pana la

regiunea lombara, coastele, stratul muscular, grasimea si pielea in aderenta

naturala

2. organe de pasare - inima (cu sau fara sacul pericardic), pipota (fara cuticula

si fara continut) si ficatul (fara vezica biliara).

Pipotele si inimile nu trebuie sa prezinte grasime aderenta.

3. alte parti comestibile: grasime de pasare;

Forme de comercializare a carnii de pasare

Carcasele de pasare se comercializeaza pe piata, astfel:

- carcasele eviscerate partial: carcasele de la care nu s-au indepartat inima,

ficatul, plamanii, pipota, capul sau picioarele.

- carcasele eviscerate, cu sau fara organe: carcasele care se prezinta cu sau

fara organe.

Carnea de pasare. Se poate valorifica in reteaua comerciala, atat sub

forma de carcasa, cat si sub forma transata.

In cazul livrarii in carcasa se pot intalni variantele de valorificare

urmatoare

- carcasa cu cap si gheare in aderenta naturala;

- carcasa fara cap si gheare;

- carcasa fara cap, gat si gheare; uneori se pot introduce in cavitatea carcasei -

organele interne, in totalitate (pipota, ficat, splina), numai o parte din ele, fiind

ambalate in punguta de folie de polietilena .

In cazul valorificarii sub forma transata se utilizeaza o anumita tehnica,

care variaza in raport de destinatie, cerintele consumatorului, traditiile tarii etc.

La noi in tara, transarea se face, fie in patru piese principale (piept, pulpe,

aripi si spate), fie in trei piese (piept, pulpe si spate).

Camea de pasare este valorificata, atat sub forma de carcase intregi sau

transate, de organe, in stare refrigerata ori congelata (pe specii, categorii, tipuri

de prelucrare si clase de calitate). Valorificarea pieselor se face, fie neambalate

(in tavi), fie mai bine ambalate - in pungi de polietilena in stare congelata sau

refrigerata. De asemenea, este recomandat sa se valorifice organele interne,

separat in doua categorii: ficat, inima si splina sau ficatul separat; pipota separata, sau impreuna cu inima.

Toate operatiile de interventie asupra carnii (transare, portionare,

preambalare) se realizeaza in unitati specializate, sub supravegherea si controlul sanitar-veterinar, de unde se livreaza direct unitatilor comerciale, de desfacere catre consurnatori .

Carnea de pasare se livreaza refrigerata (l4C) si congelata (-12C in

profunzime), iar in sezonul rece (1.XI-30.IV) se poate valorifica si

semirefrigerata (maxim 10C).

Cerintele de incadrare in clase de calitate (I, II) difera in functie de specie,

categorie si tipul de prelucrare .

In mecanismul de piata se interpun o serie de intermediari

preparatorul produsului - efectueaza operatiile de transare, tocare,

amestecare, ambalare, etichetare, etc. pentru a satisface cererea clientului;

distribuitorul - care se sprijina pe criterii economice si tehnice - cum ar fi:

ambalare, conditionare, transport, conservare, caracteristici de prezentare a

produsului si informatii destinate clientului;

cumparatorul - activitatea de cumparator este epecifica, cerand ca aceasta

sa aibe o buna memorie si informatii vizuale aduse, in special prin vederea

abalajului, sa manifeste fidelitate, etc.

vanzatorul - personalul angajat pentru efectuarea corespunzatoare a

vanzarii carnii si produselor din carne;

consumatorul - valorifica carnea si produsele derivate in functie de gusturi

si placerea sa.

In ceea ce priveste importurile, producatorii de carne pasare trebuie sa faca fata unei presiuni considerabile din partea surplusului de producatori din UE, SUA si din regiune. Deoarece e posibil ca aceste presiuni sa continue, ele trebuie sa fie contracarate de eforturile de comasare si de crestere a eficientei producatorilor si procesatorilor de carne de porc si pasare. Acest lucru e posibil sa necesite inlaturarea barierelor din calea investitiilor straine si transferului de tehnologie, cu scopul de a imbunatati productivitatea si eficienta in aceste subsectoare.

Crescatorii de animale sunt micii agricultori, asociatiile zootehnice, fermel specializate ale societatilor comerciale, societatike agricole.

-Preluarea sau achizitia animalelor se va face la domiciliul crescatorului de animale sau in targurile de animale. La receptia animalelor se are in vedere calitatea animalului si in mod special starea de sanatate,atestata de documente oficiale vizate.

-Transportul animalelor de la locul de receptie la abator intereseaza atat din punct de vedere igienico-sanitar, cat si economic. Din punct de vedere iginico sanitar transportul trebuie sa evite boli infecto-contagioase, iar din punct de vedere economic se urmareste limitarea la minimum a pierderilor in greutate cat si a scaderii calitatii carnii produsa de fenomenul de "stress" asupra animalului;

-Calitatea animalelor este determinata, in primul rand, de gradul de dezvoltare a carni si tesutului gras in raport cu rasa, varsta si sexul.

Calitatea unui animal pentru carne, respectiv a carcasei pe care o furnizeaza se apreciaza in functie de preferintele cumparatorului fapt pentru care aceasta devine astfel obiectivul principal urmarit de unitatile zootehnice.

-Abatorizarea se realizeaza in unitati specializate care constituie prima etapa a procesarii. Produsele rezultate de la abator se clasifica in:

-produse principale(carnea);

-subproduse de abator;

-deseuri de abator.

Structura ofertei de carne este asigurata de la urmatoarele categorii de animale: adulte, semiadulte si tineret. Animalele adulte isi incheie ciclul produciv si sunt destinate valorificarii pentru carne, dar datorita varstei inaintate furnizeaza o carne de calitate inferioara si participa pe piata la fondul de carne al fiecarei specii cu 25-35%.

Animalele semiadulte sunt crescute, in majoriatea cazurilor, in sistem extensiv sau ingrasate intr-so scurta perioada de timp. Carnea obtinuta prezinta insusiri superioare, asigurand pe piata o cota a speciei de 50-60%. Animalele tinere sunt sacrifiacte pana la varsta semiadulta si au insusiri caliataive superioare, asigurand pe piata carnii pentru fiecare specie intre 10 si 15%.

Efective si productia de carne

Efective totale de pasari

Mii cap

Productia totala de carne de pasare in viu

Mii tone

Greutatea medie la sacrificare

Kg/cap

Greutatea minima pentru acordare subventii

Kg/cap

Cantitatea totala de carne subventionata

Mii tone

Masuri ce vizeaza piata interna :

masuri de imbunatatirea a calitatii produselor ;

stabilirea preturilor pe baza cerintelor pietei;

imbunatatirea sistemului de stocare;

promovarea unor masuri de organizarea a productiei, procesarii si in domeniul marketingului;

stabilirea bugetlor pe termen scurt si lung.

Perspectivele carnii de pasare

Specificare

Productie

Import animale vii

Export animale vii

Productie(neta)

Productie(neta disponibila)

Conusm

Importuri (carne)

Exporturi (carne)

Stocuri initiale

Stocuri finale

Planul de achizitii speciale(depozite)

Consum(kg/loc)

Subventii allocate din bugetul comunitar in perioada 2009-2016

Specificare

Pasari(mii capete/an)

Plati directe(euro/cap)

Total plati directe(mii de euro)

Pasari outoare(mii de capete/an)

Plati directe(euro/cap)

Total plati directe(mii de euro)

Abatorizare pasari adulte(mii de capete/an)

Plati directe(euro/cap)

Total plati directe(mii de euro)

Abatorizare pui(mii de capete/an)

Plati directe (euro/cap)

Total plati directe(mii de euro)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.