Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » asigurari
Evolutia si dinamica asigurarilor de persoane in perioada 1990 - 2000

Evolutia si dinamica asigurarilor de persoane in perioada 1990 - 2000
Evolutia si dinamica asigurarilor de persoane in perioada 1990 - 2000

Incepand cu aceasta perioada, piata asigurarilor a fost marcata de importante schimbari legislative, organizatorice si de functionare.

Primul pas l-a reprezentat inlaturarea monopolului de stat prin transformarea ADAS in societati comerciale, posibilitatea constituirii altor societati cu capital privat, aparitia intermediarilor in asigurari si a societatilor de prestari servicii pentru asigurari. La baza acestui prim pas a stat Hotararea Guvernamentala nr.1273/1990 si Legea nr.47/1991.

Piata romaneasca a asigurarilor a urmat o evolutie paralela cu economia in ansamblul ei. Daca ar trebui sa caracterizam nivelul de dezvoltare si importanta asigurarilor in economie, ar trebui sa pornim de la prezentarea unor indicatori cantitativi si calitativi[1].

Din analiza acestora se constata ca nu s-au inregistrat progrese semnificative in evolutia acestui sector fata de anii anteriori. In termeni relativi, comparand nivelul de dezvoltare si importanta asigurarilor in economia romaneasca cu alte tari europene, putem vedea ca nici din acest punct de vedere nu se constata imbunatatiri, ba din contra, in timp ce in Europa continua evolutia, in Romania predomina stagnarea.Din datele statistice rezulta ca in Romania sunt cheltuite pentru asigurari sub 1 % din veniturile nete personale, in timp ce in tarile Uniunii Europene aceasta cota depaseste in medie 10 %. Totusi, aceste date nu sunt relevante, deoarece nivelul si structura veniturilor si a cheltuielilor in Uniunea Europeana si Romania sunt foarte diferite.

Piata romaneasca a asigurarilor este o piata competitiva, desi nu se afla in faza de maturitate din acest punct de vedere.

Este stiut faptul ca tara noastra nu este o tara cu traditie in domeniul asigurarilor, asa cum sunt late tari dezvoltate din Europa si din intreaga lume.

Primele societati de asigurare (dupa volumul de prime incasate) in perioada 1995 - 1998

Tabelul 4.1

Societatea de asigurare

mld. lei

mld. lei

mld. lei

mld. lei

Ponderea pe piata

ASIROM S.A.

ASTRA S.A.

ARDAF S.A.

UNITA S.A.

NEDERLANDEN S.A.

Sursa: Oficiul de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare, Rapoartele anuale 1995 - 1998

Din datele de mai sus se desprinde concluzia ca ponderea societatilor de asigurare care provin din sectorul de stat - ASIROM si ASTRA - in perioada amintita, se afla in continuare pe primul loc. Dar apar si societati de asigurare cunoscute in lume, care au patruns pe piata Romaniei si au infiintat societati cu capital strain: UNITA S.A., NEDERLANDEN ROMANIA S.A.

Sub aspect calitativ, trebuie remarcata tendinta de diversificare a ofertei, concretizata in introducerea pe piata a unor produse noi, adaptate nevoilor clientilor, si a altor produse care vin in intampinarea acestor nevoi. Rolul decisiv in acest proces il au societatile cu capital strain care si-au dezvoltat produsele pe pietele tarilor dezvoltate si care sunt sigure de importanta acestora.

Cererea de asigurare are in vedere populatia numeroasa, cat si nevoile reale de asigurare la nivelul economiei si al populatiei.

In prima parte a anului 1998, economia asigurarilor a inregistrat o evolutie ascendenta la majoritatea indicatorilor specifici activitatilor de asigurare, fiind deci o exceptie comparativ cu ritmurile negative inregistrate de majoritatea ramurilor economiei nationale.

Totusi, identificam si in zilele noastre efectele negative ale unor factori de influenta, si anume:

evolutia slaba a performantelor economiei nationale; practic, dupa mai bine de zece ani de reforma, economia tarii noastre nu da semne de revigorare, iar moneda noastra nationala si evolutiile bursiere puncteaza foarte bine aceasta stare de fapt;

interesul general scazut fata de asigurari conduce la ideea existentei unei mentalitati gresite a oamenilor.

Pe termen lung, este de prevazut o mentinere a cererii de produse de asigurare de viata, cu atat mai mult cu cat s-a anuntat oficial intentia autoritatilor de a reforma sistemul de asigurari sociale, prin institutionalizarea fondurilor de pensii administrate privat.

O buna parte din rezultatele obtinute de societatile de asigurare romanesti din sectorul asigurarilor de viata se datoreaza programelor si strategiilor de marketing.

Astfel au fost realizate produse care se adreseaza persoanelor cu venituri mari, mijlocii si mici.

Rezultatele pe termen scurt au fost determinate si de organizarea retelelor de vanzari ale societatilor de asigurari. Cele mai multe firme de asigurari au recurs la utilizarea agentilor de asigurari, carora le-au fost oferite comisioane pentru incheierea de noi contracte si atragerea de noi clienti.

Pentru o mai buna exemplificare avem urmatoarele date:

Volumul de prime brute incasate in perioada 1997 - 2000 (mld. lei)

Tabelul 4.2

Societatea

ARDAF

UNITA

ASIROM

NEDERLANDEN

Sursa: Piata Financiara (date furnizate de societati); OSAAR - rapoarte anuale 1997 - 1999

Evolutia cotelor de piata (1997 - 2000)

Tabelul 4.3

Societatea

ARDAF

UNITA

ASIROM

NEDERLANDEN

Sursa: Piata Financiara; OSAAR - rapoarte anuale 1997 - 2000

Din date se observa ca adevaratul potential al pietei este confirmat de rezultatele operatorilor straini. Pe masura intrarii pe piata locala, au reusit sa-si valorifice potentialul foarte bine, intelegand prin aceasta cunostintele de management si marketing.

Dupa rezultatele extrem de bune inregistrate de NEDERLANDEN in anii 1998 si 1999 - incasari de 4,94 si, respectiv, 15,5 mil. $ - s-ar fi putut spune ca cererea solvabila de polite de asigurare de viata ar fi fost secatuita. Dar volumul vanzarilor realizate in anul 2000 pe aceasta piata, cu o rata de crestere in dolari de peste 60 %, arata insa o cu totul alta realitate. Astfel, divizia de asigurari a grupului ING si-a consolidat pozitia de lider pe piata locala, cota detinuta ajungand la 53,7 %.

La destul de mare distanta, pozitia a doua este ocupata in continuare de ASIROM. Desi veniturile (echivalent USD) realizate in 2000 de aceasta companie au fost cu 23 % mai mari decat cu un an inainte, ele au reprezentat doar 82,1 % din nivelul propus a se realiza in programul bugetului de venituri si cheltuieli (BVC) aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor din aprilie 2000.

Conform propunerilor prezentate in strategia de dezvoltare a ASIROM pe anul 2000 (care a fost declarat si "anul asigurarilor de viata") si proiectului BVC la care ne-am referit, Consiliul de Administratie a mizat pe incasarea a 300 mld. lei din asigurari de persoane si de viata.

Intr-o situatie similara cu ASIROM, din perspectiva evolutiei cotelor de piata detinute, se gasesc alte doua societati din elita celor mai importanti cinci furnizori de asigurari de viata. Este vorba despre UNITA Timisoara si SARA MERCUR, fiecare dintre ele pierzand teren consecutiv in 1999 si 2000.

Parteneriatul pe care societatea din Timisoara l-a realizat cu cel mai mare asigurator austriac - Wiener Städtische - deschide noi perspective viitorului acestui operator pe piata romaneasca, obiectivul acesteia fiind de a ajunge in cel mai scurt timp intre primele trei societati de asigurare din Romania. Noutatile aduse in domeniul asigurarilor de viata ofera o diversa gama de produse competitive, servicii de inalt profesionalism dupa modelul Wiener Städtische, introducand linii de vanzare online, ceea ce se spera a duce la o crestere a vanzarilor cu circa 60 %. Totodata, exista o stransa colaborare cu Bank Austria Creditanstadt Romania S.A., una din cele mai puternice banci din Europa Centrala si de Est, in plina expansiune in Romania.

Totodata, trebuie remarcat si saltul inregistrat de AIG LIFE, subsidiara colosului American International Group, care ocupa deja, dupa numai doi ani de functionare, ultimul loc de pe podiumul asigurarilor de viata.

Alta companie, INTERAMERICAN, este, dupa AIG LIFE, cea care a realizat o crestere a veniturilor din asigurari de viata, valoarea profitului sau multiplicandu-se de aproximativ 2,5 ori. Strategia de dezvoltare a acestei societati din Romania si planurile de investitii anuntate recomanda INTERAMERICAN ca pe unul dintre asiguratorii cu reale perspective de crestere pe segmentul asigurarilor de viata (de sanatate si de grup in mod special).

Volumul de prime brute incasate (mil. USD)

Tabelul 4.4

Societatea

NEDERLANDENASIROM

AIG LIFE

NO

NO

SARA MERKUR

UNITA

ASIBAN

NO

NO

INTERAMERICAN

OMNIASIG VIATA

METROPOL

SAR TRANSILVANIA

GARANTA

NO

ARDAF

TOTAL PIATA

NO - societatea nu a derulat operatiuni

Sursa: Piata Financiara (date furnizate de societati); OSAAR - rapoarte anuale 1997 - 1999

La sfarsitul lunii iunie 2001, Parlamentul Romaniei a numit membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), dupa care a avut loc procesul de autorizare a societatilor de asigurare conform procedurilor Legii nr.32/2000, primind avizul CSA un numar de 47 de astfel de societati (din care 46 au fost infiintate in baza vechii legislatii.

In anul 2001, piata asigurarilor a avut o evolutie pozitiva din punct de vedere al volumului primelor brute incasate.

In ultima perioada a anului trecut si inceputul anului 2002, atentia CSA s-a indreptat asupra unui proiect de ordonanta de modificare a Legii nr.32/2000. Desi acesta urma sa fie aprobat intr-o sedinta de Guvern, in prima jumatate a lunii februarie 2002, a fost trimis spre dezbatere in Parlament sub forma unui proiect de lege in regim de urgenta.

Modificarile propuse de Comisie vizeaza in principal semnificatia anumitor termeni, clarificarea unor atributii ale Comisiei deja prevazute in lege, precum si introducerea altora, care sa ii permita indeplinirea rolului de protejare a asiguratilor.

In acelasi proiect de ordonanta de modificare, ca o cerinta a prevederilor Uniunii Europene, CSA a eliminat discriminarea care exista in procesul de autorizare intre asiguratorii romani si cei straini, asiguratorul fiind obligat sa faca dovada ca, in tara in care s-a inregistrat, s-a constituit legal si desfasoara de cel putin 5 ani o activitate de asigurare similara cu cea pentru care solicita autorizarea in Romania.

Astfel, piata asigurarilor va trece in cursul acestui an printr-un proces de consolidare, avand la baza concentratia puternica a pietei, primele 10 societati detinand circa 80 % din volumul total de prime brute incasate.

Estimarile statistice proiecteaza piata asigurarilor de viata in anul 2000 la o valoare situata in jurul sumei de 76 milioane USD. O proiectie destul de optimista care, daca s-ar confirma, ar indica o crestere a pietei asigurarilor de viata, intr-un singur an, de aproximativ 50 % in USD.

Este adevarat, in perioada 1998 - 2000, vanzarile de polite de asigurari de viata s-au dublat. Este vorba insa de o dinamica a unei piete care, sa nu uitam, in anul 1997 a suferit o contractie ce a implicat o recuperare intr-un ritm sustinut a pierderii de teren. La fel de adevarat este ca revenirea la tendinta accentuat crescatoare a fost posibila, in mare masura, in conditiile intrarii pe piata romaneasca a unor grupuri financiare internationale, care au vizat saracia ofertei pe acest segment al pietei asigurarilor din Romania.

NEDERLANDEN a profitat din plin de aceasta conjunctura, beneficiind, pe langa experienta si profesionalismul dovedit de grupul ING pe pietele mature, de starea in care s-a aflat in 1997 piata romaneasca a asigurarilor. In anul 1997, ASIROM detinea monopolul asigurarilor de viata, in lipsa unor competitori puternici. Dar se simtea nevoia unei schimbari, iar stilul agresiv abordat de divizia de asigurari a ING NEDERLANDEN a avut, fara nici un dubiu, succes.

Intr-un interval de numai trei ani, operatorul olandez a ajuns sa detina o cota de piata de peste 57 % din veniturile realizate din vanzarea politelor de asigurari de viata. Pe aceeasi scara a cotelor de piata, practic, toti ceilalti ofertanti concurenti au pierdut.

Comparativ cu 1998, ASIROM si-a injumatatit ponderea detinuta: de la 44,1 % la 22,1 %. Tendinta o intalnim si in cazul companiilor SARA MERKUR si UNITA, care si-au diminuat contributia in realizarea vanzarilor la nivelul global al pietei de la 14,1 %, respectiv 15,4 %, la 6,5 %, respectiv 5,3 %. Interesant este ca toti acesti asiguratori si-au mentinut practic incasarile din vanzari la valori - echivalent USD - aproximativ constante. Fata de 10,5 milioane USD, obtinuti in 1998 din vanzarea politelor individuale, in anul 2000 ASIROM a realizat venituri de 10,7 milioane USD, in timp ce primele incasate de SARA MERKUR s-au situat, an de an, la putin peste 3 milioane USD.

S-ar putea spune mai degraba ca liderul actual al pietei asigurarilor de viata s-a bazat in principal pe alegerea de noi clienti, decat sa spunem ca ceilalti ofertanti cu pierdere semnificativa nu s-au bucurat de fidelitatea propriilor clienti.

Fig. nr. 1 - Evolutia cotelor de piata


Sursa: Raport OSAAR 2000

Primele incasate repartizate pe categorii de asigurari de viata au avut in perioada 1997 - 2000 urmatoarea evolutie:

Tabelul 4.5

Anul

Volum

(mil. lei)

Crestere nominala fata de anul anterior

Rata inflatiei

Crestere reala fata de anul anterior

Sursa: Raport OSAAR 2000

Din date prezentate mai sus se observa ca, in cursul anului 2000, volumul primelor brute incasate din asigurari de viata a crescut cu 110,92 % in termeni nominali (putin mai incet decat in cursul anului 1999), respectiv cu 49,91 % in termeni reali (fata de 63,79 % in 1999).

Mentinerea tendintei puternic ascendente a volumului de prime incasate din asigurarea de viata indica o crestere a gradului de perceptie a populatiei pentru aceasta categorie de asigurari.

Numarul societatilor care au incasat prime in cursul anului 2000 pentru categoria de asigurari de viata a fost de 23, dintr-un total de 64 de societati care au avut activitate.

Topul primelor 10 societati mixte dupa volumul primelor incasate la asigurari de viata

Tabelul 4.6

Nr.

Denumire societate

Prime

(mil. lei)

Pondere in total plata (%)
NEDERLANDEN

ASIROM

SARA MERKUR

UNITA

AIG-LIFE

ASIBAN

LUKOIL

INTERAMERICAN

METROPOL

OMNIASIG

TOTAL

Sursa: Raport OSAAR 2000

Din datele prezentate reiese ca si in anul 2000 societatea NEDERLANDEN ROMANIA S.A. a continuat sa domine piata asigurarilor de viata, cu un volum al primelor incasate de 602.108 mil. lei, detinand 56,45 % din volumul total al primelor incasate la asigurarile de viata.

Veniturile din primele brute incasate pentru asigurari de viata, raportate la numarul populatiei Romaniei, au o valoare de 48.481,16 lei / cap de locuitor (echivalentul a 2,23 USD / cap de locuitor), in crestere nominala cu 115,31 % fata de 1999, cand au fost de 22.517,11 lei / cap de locuitor (echivalentul a 1,47 USD / cap de locuitor).

Primele incasate la asigurarile de persoane, altele decat de viata in aceeasi perioada, s-au prezentat in felul urmator:

Tabelul 4.7

Anul

Volum

(mil.lei)

Crestere nominala fata de anul anterior

Rata inflatiei

Crestere reala fata de anul anterior

Sursa: Raport OSAAR 2000

Primele brute incasate in 2000 din asigurari de persoane, altele decat de viata, s-au ridicat la 311.632,52 mil. lei, in crestere cu 83,38 % fata de anul anterior (prin aplicarea ratei inflatiei inregistrata in 2000, rezultand o crestere cu 30,33 %).

Topul primelor 10 societati in functie de volumul primelor brute incasate (contracte directe) pentru categoria de asigurari de persoane, altele decat cele de viata

Tabelul 4.8

Nr.

Denumire societate

Prime (mil. lei)

Pondere in total piata (%)

ALLIANZ TIRIAC

LUKOIL

ASIROM

AIG

RAI

OMNIASIG

AIG LIFEATLASSIB

GERROMA

METROPOL

TOTAL

Sursa: Raport OSAAR 2000

Din datele prezentate reiese ca primele trei societati - ALLIANZ TIRIAC, LUKOIL si ASIROM - insumeaza impreuna un volum de prime de 99.245,33 mil. lei (ceea ce reprezinta un procent de 31,85 % din piata pentru aceasta categorie de asigurari), avand cote de piata sensibil egale; de remarcat intrarea in topul anului 2000, pe locul 2, a societatii LUKOIL cu un volum de prime de 33.030,23 mil. lei si iesirea din top a societatii ARDAF, al carei volum de prime, desi a crescut cu 38,44 %, influenta ratei inflatiei indica o scadere reala cu 1,61 %.

Analizand asigurarile de viata cu asigurarile de persoane, altele decat cele de viata, avem:

Tabelul 4.9

Nr.

Categoria de asigurare

Prime incasate

(mil. lei)

Pondere in total prime (%)

Asigurari de viata

Asigurari de persoane altele decat cele de viata

Sursa: Raport OSAAR 2000

In ceea ce priveste analiza daunelor platite pe categorii de asigurari, avem urmatoarea evolutie:

Asigurari de viata

Tabelul 4.10

Anul

Volum

(mil.lei)

Crestere nominala fata de anul anterior

Rata inflatiei

Crestere reala fata de anul anterior

Sursa: Raport OSAAR 2000

Sumele asigurate platite in anul 2000 pentru aceasta categorie de asigurari au avut o evolutie buna, in sensul ca s-au redus cu 30,77 % in termeni nominali (respectiv cu 50,80 % daca deflatam) comparativ cu volumul inregistrat in 1999.

Asigurari de persoane, altele decat de viata

Tabelul 4.11

Anul

Volum

(mil.lei)

Crestere nominala fata de anul anterior

Rata inflatiei

Crestere reala fata de anul anterior

Sursa: Raport OSAAR 2000

In schimb, despagubirile acordate in 2000 pentru asigurarile de persoane, altele decat cele de viata, s-au triplat fata de 1999, urcand astfel la 71.823,82 mil. lei, evolutie care este considerata ca nefiind favorabila (pentru acest tip de asigurare, rata daunei platite in 2000 fiind de 23,05 %).

Avand in vedere primele incasate si despagubirile platite in cursul anului 2000, situatia se prezinta astfel:

Tabelul 4.12

Nr.

crt.

Categorie de asigurare

Prime incasate

(mil. lei)

Despagubiri platite (mil. lei)

Rata despagubirii platite (%)

Asigurari de viata

Asigurari de persoane, altele decat cele de viata

TOTAL

Sursa: Raport OSAAR 2000

Din datele prezentate mai sus reiese ca cea mai mica rata a daunei platite o inregistreaza asigurarea de viata (7,82 %).

Avand in vedere evolutia ritmurilor de crestere, inregistrate in 2000 fata de 1999, a volumului de prime brute incasate si a despagubirilor platite, avem urmatoarea situatie:

Tabelul 4.13

Nr.

crt.

Categorie de asigurare

Prime (%)

Despagubiri (%)

Asigurari de viata

Asigurari de persoane, altele decat cele de viata

Sursa: Raport OSAAR 2000

Analiza societatilor de asigurare si a principalilor indicatori pana in anul 2001 s-a efectuat pe baza datelor transmise prin O.S.A.A.R., prin bilanturile la 31.12.2000 si conturile de profit / pierdere aferente si machetele de indicatori (anuale), pana la data de 30.06.2001.Violeta Ciurel, Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici internationale, Editura All Beck, Bucuresti, 2000, pag.142Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

EVOLUTIA PIETEI ASIGURARILOR GENERALE (NON-VIATA) IN PERIOADA 2002 - 2004
INTERMEDIEREA IN ASIGURARI SI REASIGURARI
ASIGURAREA MARITIMA
ASIGURAREA BUNURILOR SI VALORILOR, PENTRU CAZURILE DE FURT PRIN EFRACTIE SAU PRIN ACTE DE TALHARIE
ASIGURARILE SI REASIGURARILE IN CONTEXTUAL TRANZITIEI LA ECONOMIA DE PIATA
CLIENTUL IN DOMENIUL ASIGURARILOR DE VIATA: TIPOLOGIE. ABORDARI. OBIECTIILE PE CARE LE RIDICA UN POTENTIAL CLIENT LA INCHEIEREA UNEI POLITE DE ASIGURA
Conditii specifice pentru riscul de imbolnavire grava (6 afectiuni)
Aspecte Generale privind Asigurarile de Garantii si Riscuri FinanciareTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu