Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Analiza pietei laptopurilor

Analiza pietei laptopurilor


Academia de Studii Economice

Facultatea de Comert

Analiza pietei laptopurilor

Cuprins

I. Parte teoreticaII. Parte practica

Caracteristici generale ale pietei

1.1. Scurt istoric

1.2. Prezentare generala a laptopurilor si utilizarile lor

Analiza ofertei

2.1. Prezentarea principalilor producatori, importatori

2.2. Clasificarea concurentilor

Analiza cererii

3.1. Identificarea unitatilor de consum

3.2. Identificarea variabilelor de segmentare a pietei

Analiza preturilor

Analiza promovarii

Concluzii

Bibliografie

I.      Parte teoretica

Segmentarea pietei este procesul care consta in divizarea ansamblului in portiuni restranse si omogene, prezentand nevoi, preferinte si gusturi aparent comune pentru produsele si serviciile oferite.

Deoarece cumparatorii au nevoi si dorinte unice, fiecare cumparator reprezinta in mod potential o piata separata. In mod ideal, un ofertant ar putea sa elaboreze un program de marketing pentru fiecare cumparator.

Procesul complex de adaptare a ofertei intreprinderii la necesitatile pietei presupune un efort de identificare, analizare si cuantificare a pietei. In urma acestui proces de analiza, in functie de caracteristicile pietei careia i se adreseaza, intreprinderea va decide pentru ce alternativa strategica de abordare a pietei va opta.

Aceste caracteristici determina urmatoarele tipuri de piata:

piata omogena: este acea piata unde nu exista diferente semnificative intre nevoile consumatorilor si ca urmare toti potentialii consumatori pot fi abordati folosind aceleasi optiuni in privinta mix-ului de marketing (ex.: piata otelului)

piata 'grupata': este acea piata , pe care exista in mod natural, grupuri distincte de consumatori ale caror nevoi sunt diferite (ex.: locuitorii unei zone maritime sau montane)

piata complet eterogena: este acea piata in fiecare consumator potential este considerat ca fiind o entitate cu nevoi semnificativ diferite de ale celorlalti ceea ce impune o abordare de marketing distincta, din acest motiv fiind considerata este cea mai dificila situatie pentru o intreprindere (ex.: pacientii unui cabinet stomatologic)

piata eterogena: este acea piata pe care exista diferente intre consumatori, insa este posibila o grupare a consumatorilor, in functie de anumite caracteristici, in grupuri relativ omogene, ce pot fi abordate in mod distinct. Este tipul cel mai des intalnit de piata (ex.: piata produselor lactate)

'Pozitionarea nu e ceea ce faci cu un produs; pozitionarea e ceea ce faci cu mintea consumatorului' (Ries & Trout).

Pozitionarea incepe cu un produs sau cu un serviciu. Dar ea nu este ceea ce faci produsului. Pozitionarea este ceea ce faci cu mintea consumatorului, este batalia pe care o duci pentru ca brandul tau sa cucereasca acel unic loc pe harta mintii consumatorului.

Mintea consumatorului clasifica marcile si le aseaza ierarhic, de cele mai multe ori amintindu-si doar de cele care se afla in varf (adica doua sau trei), acestea fiind cele care au o pozitionare puternica; pentru clienti pozitionarea reprezinta o misiune indeplinita, un motiv pentru care aleg marca respectiva, un atuu pentru compania creatoare.

Aflata in stransa legatura cu cei patru 4P - Produs, Pret, Plasament si Promovare - si influentandu-i pe rand, pozitionarea este 'un puternic instrument care creeaza si mentine diferente reale la nivelul pietei de desfacere'. (Philip Kotler).

Mix-ul de marketing reprezinta setul de instrumente de marketing pe care le utilizeaza intreprinderea pentru a-si atinge obiectivele de marketing pe piata tinta. (Kotler, Ph., p.143).

Asemanator unei retete culinare, cei 4P reprezinta mixajul ingredientelor constitutive ale "prajiturii" marketingului, ce urmeaza a fi prezentata cumparatorilor potentiali.(Leader, W.G., Kyritsis., N., 1995).

La nivelul fiecarei dintre cele patru componente ale mix-ului de marketing se regasesc adevarate constelatii de instrumente, din selectionarea carora rezulta asa zisele submix-uri de produs, de pret, de distributie si de promovare.

Strategia de piata reprezinta o componenta (adesea poate fi cea mai importanta) a strategiei generale de dezvoltare a intreprinderii. Prin aceasta se strabileste in mod sintetic raportul dintre intreprindere si mediul ambiant, pozitaia pe care intreprinderea trebuie sa si-o asigure in intreriorul mediului pentru a-si realiza finalitatea in conditiile unei eficiente corespunzatoare. O strategie de piata adecvata este aceea conform careia intreprinderea face o selectie corecta a segementelor spre care isi concentreaza eforturile de marketing, carora li se adreseaza cu produsul potrivit, pe care il ofera in cel mai potrivit loc, la pretul potrivit si insotit de o promovare corespunzatoare, urmarind sa-si realizeze astfel obiectivele stabilite pentru o anumita perioada.

Formularea strategiei de piata reprezinta punctul central al programarii de marketing.

Strategia de marketing desemneaza liniile definitori ale atitudinii si conduitei intreprinderii in vederea atingerii anumitor obiective  (C. Florescu (coord.), p.275). Ea este reprezentata de ansamblul obiectivelor concrete care trebuie infaptuite intr o perioada de timp, a mijloacelor si metodelor prin care acestea se transpun in practica, exprimand tendintele si exigentele ce se impun pentru atingerea performantelor stabilite, a caror nivel se masoara cu ajutorul unor indicatori economici, cum ar fi: volumul activitatii, cota de piata, profit etc.

Strategiile de succes sunt cele prin care se determina oportunitatile de piata si avantajul competitiv, avand la baza rezultatele controlului de marketing ce pun in evidenta: riscurile, situatiile favorabile, punctele tari si slabe ale organizatiei. Prin transpunerea lor in practica trebuie sa se creeze un asemenea sistem de raporturi intre intreprindere si mediul ambiant incat sa se asigure plasarea ei intr-o pozitie cat mai buna in confruntarea cu ceilalti competitori.

Marketingul este domeniul unde efectul oricarei variabile controlabile depinde foarte mult de modul in care este integrata alaturi de celelalte variabile.

II. Parte practica

1. Caracteristici generale ale pietei

1.1.Scurt istoric

Primul concept care s-a apropiat de ceea ce avea sa devina laptopul pe care il cunoastem azi a fost Dynabook. Conceput de Alan Kay si dezvoltat de Xerox PARC la inceputul anilor '70, Dynabook a constituit baza de plecare a laptopurilor.

Un deceniu mai tarziu si-a facut aparitia primul model comercial. Lansat in 1981, Osborne 1 avea la baza sistemul de operare CP/M si era mult mai mare si mai greu decat laptopurile moderne. Ecranul CRT de care beneficia era minuscul. In ciuda dimensiunilor si a greutatii mari, Osborne 1 a avut un impact major asupra industriei, fiind primul computer pe care oamenii il puteau lua cu ei. Insa Osborne 1 nu functiona pe baterii, trebuia alimentat la priza.

Un alt model notabil a fost Compaq Portable, lansat in 1983. La vremea aceea, IBM Personal Comper devenea platforma standard pe piata PC-urilor. Compaq Portable care avea la baza MS-DOS era intr-adevar mai usor de transportat decat Osborne 1, insa nici acesta nu functiona pe baterii.

1982 este anul in care Bill Moggridge, un designer industrial britanic, a lansat GRiD Compass 1101. Acesta este primul model care a beneficiat de designul de tip clamshell, in care laptopul se inchide prin suprapunerea ecranului cu tastatura. GRiD Compass 1101 costa la acea vreme intre 8.000$ si 10.000$.

Vremea laptopurilor cu baterii avea sa vina in 1983, cand Epson a inceput sa comercializeze pe scara larga modelul HX-20 (anuntat initial in 1981). Acesta se alimenta cu baterii reincarcabile nickel-cadmium si dispunea de o tastatura cu numai 84 de taste. HX-20 avea un LCD mic, cu rezolutie de numai 120 X 32 pixeli, 4 linii de text si maxim 20 de caractere pe o linie.

1.2. Prezentare generala a laptopurilor si utilizarile lor

Cand spui portabilitate, in domeniul IT, te gandesti imediat la laptopuri sau notebookuri, depinde cum iti place sa le spui. Unii si le cumpara pentru ca au cu adevarat nevoie de ele. Altii doar pentru ca asa e trend-ul . Acum la moda e ca in orice emisiune TV, talkshow, stiri sau de sport, prezentatorul sau realizatorul sa aiba cu el si un notebook. Nu stim cat il foloseste, dar da bine ca element decorativ.

Insa laptopul nu a fost intotdeauna asa portabil si performant cum este acum. Ba chiar primele versiuni erau atat de grele si de mari, incat puteau fi transportate cu mare dificultate. Aceasta este ironia tehnologiei: ne aduce avantaje la care nici nu ne-am fi gandit, pentru ca noi sa radem cand privim in urma la primele prototipuri.

2. Analiza ofertei

2.1. Prezentarea principalilor producatori, importatori

Pe piata notebook-urilor in Romania sunt prezente atat nume mari ale producatorilor internationali (Toshiba, Fujitsu Siemens, HP, IBM, Dell, Packard Bell, Sony Vaio, Nec, Asus, Acer, etc.), cat si producatori nationali care incep sa reprezinte o alternativa din ce in ce mai cautata la oferta acestora. Notebook-urile produse in Romania se regasesc pe piata sub brand-urile Discovery Computers® (producator GOTTON Computers), Flamingo (Flamingo Computers), Alpis (Brinel) si Davio (Altex Impex).

Acer - Producatorul al carui succes depaseste granitele Taiwan-ului.

Daca in 2004, producatorul taiwanez avea in portofoliu 16 serii diferite, la cele 24 din 2005 se mai adauga una: de la ultra-portabilul subnotebook TravelMate 3002 WTMi cu greutate de 1,4 kg, pana la desktop-replacementul de patru kilograme, Aspire 1801 WSMi, cu ecran de 17' si hard disk de 80 GB. Toate modelele au in comun dotarea foarte buna pentru pretul cerut. Cei ce pun accentul pe portabilitate si durata de functionare fara a avea nevoie de o priza de curent, trebuie sa caute printre modelele TravelMate: acestea au la bord de la performantele procesoare Pentium M optimizate pentru utilizarea mobila, pana la mai ieftinele Celeron M si AMD Turion. Pentru utilizarea privata sunt gandite modelele Aspire cu Pentium 4 si tehnologie AMD. Procesorul mobil Turion de la AMD vine in combinatie cu un ATI Radeon X700 in seria rosie de notebook-uri Ferrari.


Apple

Solutii echilibrate, ce reprezinta o alternativ viabila in multe situatii.
E surprinzator cat de mult s-a impus Apple in decursul timpului ca alternativa cea mai simpatica la Windows. Daca ati lucrat vreodata cu un G4 Powerbook sau cu un iBook stiti si de ce. Sistemul de operare MacOS X are totul sub control, fara a parea deloc suprasolicitat. iBook-urile sunt oferite in doua marimi, cu ecran de 12,1' sau 14'. Mult mai puternicele dar si mai scumpele PowerBook-uri se intind de la super-portabilele modele de 12,1 inch, pana la cele de 17', si pot fi folosite cu succes ca inlocuitoare pentru desktop. Deseori copiat: designul unui iBook a devenit deja un reper, insa calculatoarele mobile de la Apple sunt convingatoare si ca functionalitati.

Asus

Experienta vasta in toate domeniile tehnologiei PC. Chiar daca renumele lui Asus creste in Europa doar foarte incet, producatorul cu peste 58.000 angajati este una dintre cele mai mari firme de profil din lume. Asus isi imparte notebook-urile in doua categorii pentru consumeri si doua pentru business. In categoria 'Digital Home' intra calculatoare cu monitoare de 15,4' widescreen si 17', destinate in special utilizarii stationare. Seria 'Multimedia' acopera necesitatile de divertisment. Catre utilizatorii profesionali cu un spectru mare de aplicatie se orienteaza aparatele din gama 'Professional', in timp ce calatorii pot profita de notebook-urile 'Thin & Light'. Performante din plin: Asus V6889VLP se dovedeste a fi un adevarat campion la viteza.

BenQ - Up to date, nu doar in tehnologia monitoarelor

BenQ poate fi caracterizat ca incepatorul anului 2005 pe piata europeana a IT-ului. Asiaticii atrag atentia mai putin prin functionalitati de care nu prea are nimeni nevoie. Dimpotriva, incearca sa impresioneze prin aparatura simpatica, destinata utilizarii de zi cu zi. Oferta de notebook-uri e si ea reprezentata de patru modele. Nu vom gasi printre ele greutati extrem de mici sau bolizi adevarati. Cel mai usor dintre notebook-uri, Joybook S72, cu tehnologie Centrino si ecran de 14,2' cantareste peste doua kilograme, iar cel mai greu, Joybook R22, cu AMD Sempron 3000+ si ecran de 15', trage trei kilograme la cantar. Un maratonist rentabil: BenQ Joybook 5100UG20 ofera o durata foarte buna de functionare la doar 1300 Euro.

Dell

Preturi bune si feature-uri unice, totul disponibil pe Internet. Daca ai nevoie de performante mari fara a fi nevoit sa-ti vinzi si camasa de pe tine, n-ar fi rau sa arunci o privire si la Dell. Americanii isi vand notebook-urile exclusiv prin distributie directa in shopul online propriu, ceea ce le permite sa afiseze niste preturi foarte rentabile. Gama Inspiron e destinata in special utilizatorului privat, incepand la 670 Euro cu modelul 1200 si terminandu-se la 2600 Euro cu notebook-ul pentru gameri, XPS M170. Pentru utilizatorii profesionali e gandita seria Latitude. Ultra-portabile sunt modelele X1, care in ciuda ecranului de 12,1' cantaresc doar cu putin peste un kilogram. La capatul superior al performantelor se afla modelele D810, cu chip grafic ATI Mobility Radeon X600 si ecran widescreen de 15,4', precum si notebook-urile Precision, care pot fi utilizate ca statii CAD mobile. De remarcat: la Dell, clientul poate sa-si configureze notebook-ul singur, adaptand configuratia interna la nevoile proprii. Democratie: Inspiron 6000 vine cu nenumarate optiuni de dotare, la fel ca toate celelate modele de la Dell, de altfel.

Fujitsu Siemens

Oferta clara, pentru orice gusturi. Fujitsu Siemens ofera o gama foarte larga de notebook-uri, clasificate in serii foarte clare. Pentru utilizatorul privat, care se uita mult mai mult la raportul pret-performante decat la anumite cerinte, e gandita seria Amilo, dintre care cele notate cu A au la bord procesoare AMD. Celor care calatoresc mult le este destinata seria Amilo M, cu procesor Pentium M la bord. In seria Amilo apar tot mai des monitoare widescreen. Utilizatorii profesionali vor fi multumiti de oferta Fujitsu Siemens Lifebook, care cuprinde notebook-uri ultra-portabile, seria P, pana la Tablet PC-uri din seria T si calculatoarele Thin & Light ale seriei S. Cele mai performante sunt modelele E, iar seria Amilo Pro e destinata in special micilor intreprinzatori. Designerii 3D pretentiosi in ceea ce priveste performantele grafice vor fi si ei foarte satisfacuti de statiile Celsius-H.
Thin & Light & more: Fujitsu Siemens Lifebook S7020 straluceste prin manevrabilitate.

Hewlett-Packard

Calitate de la specialistul de traditie al imprimantelor. Oferta cu care vine pe piata Hewlett si Packard este foarte mare. La notebook-urile Pavilion destinate end userilor se disting patru serii: in tipul 'zv' sunt inglobate procesoare AMD desktop (Athlon si Sempron), in 'ze' procesoare AMD pentru notebook-uri (Mobile Sempron si Turion). Procesoarele Intel 4 Desktop se gasesc in aparatele inscriptionate 'zd'. Mobilitatea cu procesoarele Pentium M este asigurata de seria 'dv'. La modelele business se disting notebook-urile Essential si Enterprise. Trei serii din clasa Essential (se recunosc dupa literele 'nx') sunt destinate in special cumparatorilor pentru care raportul pret-performante e criteriul esential. La seriile Enterprise se pune accentul pe domeniul de utilizare si pe administrarea cat mai simpla in retele mari. In aceasta categorie vom gasi cinci notebook-uri ('nc' si 'nw') si doua Tablet-PC-uri ('tc').

Lenovo

Avantajul invizibil. Divizia de notebook-uri de la IBM s-a transformat in Lenovo, insa toate avantajele Thinkpad-urilor raman in continuare aceleasi. Am enumera aici ramele de magneziu integrate in carcasa, care stabilizeaza incheieturile display-ului, sau antena integrata, pentru o receptie optima in capacul display-ului. Seriile de la Lenovo sunt caracterizate de initialele X, T, R sau Z. X inseamna subnotebook-uri si Tablet PC-uri, in timp ce sub denumirile T si R se ascund adevarate calculatoare mobile -seria T este mai usoara si mai performanta, in timp ce seria R este mai ieftina. Seria Z este un tribut adus de Lenovo trendului ecranelor widescreen. Noua traditie: IBM Thinkpad T43 s-a transformat in Lenovo Thinkpad T43.

Samsung - Intotdeauna pus pe sotii

Cauti un notebook cu care sa poti lucra o zi intreaga fara sa-l introduci in priza? In acest caz, Samsung e producatorul potrivit. Samsung ofera standard subnotebook-uri si notebook-uri cu doua acumulatoare de diferite marimi. Portofoliul e impartit in cele doua serii de subnotebook-uri Q25 si Q30 (modelele Q25 au si statie de andocare cu unitate optica), in patru modele din seria X (care intotdeauna au facut furori la durata de utilizare in laboratoarele noastre), in seria P, foarte rentabila, si seria R, la fel de rentabila.

Sony

Calculatoare mobile de la specialistul multimedia. Sony pune la dispozitia cumparatorului interesat cinci serii de notebook-uri, dintre care trei sunt special destinate lucratorilor mobili. La capatul inferior al scalei greutatii se afla seria T, cu modelul VGN-T2XP - un subnotebook de 1,4 kg, cu DVD writer si ecran de 10,6'. Tot sub doua kilograme are si modelul performant din seria S, S4, cu un ecran de 13,4'. La cealalta extrema se afla seria A, cu display-uri widescreen de 17' si tastaturi mari, care ofera un confort aproape la fel de mare ca al desktop PC-urilor. Toate modelele administreaza excelent energia, multumita procesoarelor Pentium M, fara a dauna deloc performantei. Intre seriile T si S, pe de o parte, si seria A, pe de alta parte, se situeaza clasa B, cu ecrane de 14,1' si seria FS, cu monitor de 15,4', fiecare cu nenumarate modele. Sub doua kilograme: Sony Vaio VGN-S4, cu ecran de 13,3'.

Toshiba

Toshiba si-a asigurat in ultimii ani o pozitie de top intre firmele producatoare de notebook-uri in Germania. Si pe buna dreptate, caci japonezii stiu foarte bine cum trebuie incorporata tehnologia de varf intr-un ambalaj elegant. Oferta e impartita in cinci serii: daca esti in cautarea unei solutii ultra-portabile, seria Portege de subnotebook-uri e cea mai potrivita. Modelele Satellite au un raport pret-performanta foarte bun, in plus au si functionalitati multimedia, iar variantele Pro sunt croite special dupa necesitatile firmelor. O investitie sigura si de durata promit notebook-urile Tecra, care, prin conceptul SelectBay de extensie, pot fi upgradate cu unitati optice, un al doilea hard disk sau un al doilea acumulator din bogatul program de accesorii pus la dispozitia cumparatorului. La acestea se adauga seria Qosmio, care converge mobile computing-ul si divertismentul spre noi culmi - multumita tv-tuner-ului, a video-recorderului cu hard disk si a butoanelor speciale pentru controlul display-ului extrem de luminos.
Modelele Qosmio se livreaza cu Windows XP Media Center Edition si telecomanda externa.

2.2. Clasificarea concurentilor

Clasificarea concurentilor in functie de cotele de piata detinute (la nivel mondial)  Trimestrul I 2008 respectiv 2009

Producator

Vanzari 2009

Cota de piata

Vanzari 2008

Cota de piata 2008

Evolutia T109/T108

1. HP

2. Dell

3. Acer

4. Lenovo

5. Toshiba

Others

Total

Sursa: IDC

Distributia producatorilor de notebook-uri dupa cota de piata (2009)

3. Analiza cererii

3.1. Identificarea unitatilor de consum

Din cercetarile efectuate asupra nevoilor si a asteptarilor pietei, a rezultat ca exista deocamdata doua mari segmente de consumatori considerati clienti potentiali : cei care cumpara un laptop pentru ca le este absolut necesar si cei care il cumpara ca pe un produs de imagine. Foarte important este faptul ca marca nu este unul dintre criteriile prioritare atunci cand este cumparat un laptop, existand astfel posibilitatea mai mare de a face fata concurentilor cu traditie. Consumatorii din segmentul celor care cumpara pentru necesitate (utilizare la serviciu, scoala, etc) considera drept atribute prioritare configuratia si pretul, in timp ce consumatorii care cumpara pentru imagine au drept criterii principale in alegerea lui designul si dimensiunile. Un alt element important care a reesit din studiu, arata faptul ca garantia si service-ul asigurat sunt importante pentru comparator.

General vorbind, laptop-ul este un produs care aduce consumatorului atat beneficii concretizate in mobilitate - posibilitatea de a utiliza calculatorul oriunde, oricand, fara a fi necesare resurse energetice (autonomie energetica), cat si un plus de imagine, scotand in evidenta posesorul unui asemenea sistem. Clientii cauta si evalueaza cat mai multe oferte, ale cat mai multor ofertanti si de multe ori cere sfatul unui specialist.

Ca unitate de consum, familia are un rol important fiind variabila care exercita cea mai puternica influenta asupra comportamentului consumatorului , deoarece ea influenteaza deciziile fiecarui membru al ei, iar influentele ei se resimt pe o lunga perioada de timp, in genere pe intregul ciclul de viata al individului.

Deciziile de cumparare se pot lua de o singura persoana in mod automat, prin participarea mai multor membri sau a tuturor, unele fiind dominate de unul din soti, altele fiind de natura sincreatica (contributia sotilor fiind cam aceeasi).

3.2. Identificarea variabilelor de segmentare a pietei

Din punct de vedere geografic, repartitia unitatilor de consum este preponderenta in tarile dezvoltate ( SUA, Japonia, Franta, Germania etc), iar ca mediu de provenienta domina cel urban.

La nivelul consumatorului, importante sunt variabile precum: etapa din ciclul de viata,(varsta), sexul, situatia matrimoniala, caracteristicile fizice, de rasa etc.

Astfel, datorita mai ales normelor sociale, dar nu numai, femeile si barbatii cumpara tipuri de produse diferite si folosesc alte criterii in alegerea lor. Pe baza identificarii diferentelor comportamentale intre sexe, producatorii pot aborda in maniera specifica segmentul de piata.

De asemenea, varsta este aceea care diferentiaza deciziile de cumparare, iar odata cu inaintarea in varsta se produc modificari de care trebuie tinut seama, pentru ca ele schimba comportamentul consumatorului.

Piata notebook-urilor se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, chiar si cei mai mici pot avea acces la un laptop, fie al parintilor sau propriu. Acest lucru se datoreaza tehnologiei avansate care simplifica modul de utilizare al acestora si al sistemelor educationale care ii invata inca din clasele primare cum sa-l utilizeze.

Daca avem in vedere nivelul de instruire al consumatorului, putem spune ca sunt necesare doar cateva cunostinte de baza, in timp acestea putand fi perfectionate. De exemplu copii au abilitatea de a "prinde din zbor" cam tot ceea ce tine de utilizarea laptopului.

Cine isi poate permite un laptop ?

Orice persoana cu un venit mediu poate beneficia de un laptop. In acelasi timp exista posibilitatea cumpararii acestuia si in rate, astfel si persoanele cu un venit modest isi pot procura un laptop. Acesta poate apartine intreagii familii sau unui singur membru.

In ceea ce priveste consumatorii persoane juridice un laptopul reprezinta o necesitate fiind utilizat atat la birou cat si in deplasarile efectuate in scop de serviciu (intalniri de afaceri, negocieri, conferinte etc.).

Factorii psihologici sunt cei care explica comportamentul consumatorilor in vederea alegerii unui produs. Unul dintre acestia este stilul de viata : persoanele care au un mod de viata mai activ vor cumpara un notebook din dorinta de a avea acces permanent la toate informatiile dorite ; in schimb ceilalti vor prefera PC-urile. Unii si le procura pentru ca reprezinta chiar o necesitate (oamenii de afaceri) altii doar pentru a fi "in trend".

Decizia de a alege un laptop poate fi influientata si de opiniile celor din jur: specialisti, prieteni, familie etc. Din momentul in care decizia a fost luata, produsul va fi utilizat pe o perioada indelungata de timp (cativa ani).

Bunul ales poate fi achizitionat din magazinele specializate (depozite de calculatoare), hipermarket-uri sau magazine online.

Analiza preturilor

In urma cercetarii realizate de membrii echipei in magazinele virtuale specializate am identificat urmatoarele preturi :

Nr. crt.

Producator

Pret minim (RON)

Pret maxim (RON)

Acer

Asus

Dell

Apple

Fujitsu

HP

Lenovo

Sony

Toshiba

In ceea ce urmeaza vom analiza pretul laptopurilor pe marci (pe baza cercetarii realizate). Dell se situeaza pe primul loc in clasamentul pretului maxim (19035.46 RON), la o diferenta de  3657.78 RON fata de al doilea clasat (Lenovo). Pe plan mondial, producatorul Dell ocupa a doua pozitie in ceea ce priveste cota de piata ( 13.6 %), spre deosebire de Lenovo care are o cota de piata de 7%. Pe ultimul loc in ierarhie se regaseste marca Fujitsu, avand un pret maxim de 9740.07 RON si cu o cota de piata ce nu depaseste 5%.

Daca avem in vedere preturile minime, observam ca, Asus detine cel mai ieftin laptop (638.8 RON) din cele analizate. Pretul scazut, din punctul nostru de vedere reprezinta o strategie de piata a producatorului pentru a-si mari cota de piata, ce nu depaseste in prezent 5% din piata mondiala. Pretul cel mai ridicat din aceasta categorie (3604.65 RON) ii corespunde producatorului Apple.

In urma cercetarii in magazine, am constatat ca exista diferente semnificative intre preturile aceluiasi produs (APPLE MACBOOK PRO):

Nr crt.

Magazin

Pret ( RON)

Altex ( Unirea)

Domo ( Lujerului)

Flamingo ( Iuliu Maniu)

Daca doriti sa achizionati acest laptop va recomandam magazinul Domo, avand cel mai mic pret din cele trei.

Analiza promovarii

Ca raspuns la nevoile sale, consumatorul cauta solutii de satisfacere a acestora, raspunsul fiind achizitionarea unui laptop. Pasul urmator pentru consumator il constituie culegerea informatiilor privind ofertele pietei, alternativele de cumparare. Sursele de informatii pe care le cauta si le consulta sunt numeroase. Revistele si reclamele TV de specialitate sunt foarte influentatoare, promovarea si comunicarea beneficiilor marcii in aceste medii fiind esentiala si foarte eficienta.

In Romania, reclamele sunt asociate cu magazinlele in care sunt distribuite, rare ori vazand reclame la o anumita marca. In strainatate, in schimb acest domeniu este expoaltat mai mult. Putem lua drept exemplu reclama de la Lenovo, in care o bunicuta foloseste laptopul pe post de tocator, iar acesta ramane intact, sugerand rezistenta produsului.

Totodata se mai practica si metoda pliantelor, prospectelor si brosurilor, care au ca scop nu numai largirea continutului informational - promotional al mesajului cat si stimularea interesului cititorului, dar si aceasta modalitate asociaza imaginea produsului cu cea a magazinelor in care se distribuie.

Reducerea preturilor are un efect promotional incontestabil. Aceasta decizie, de a reduce preturile, este considerata ca un act de buna vointa din partea ofertantului si ca o dovada ca detine o pozitie solida in cadrul pietei. De asemenea, cadourile promotionale au acelasi impact asupra cumparatorilor. Un exemplu ar fi camera web oferita cadou la achizitionarea unui laptop sau reducerea pretului la cumpararea unui laptop si a unei imprimante.

Promovarea laptopurilor in marile magazine se realizeaza prin creearea unor raioane speciale si panouri care te indruma cu usurinta spre ele.

Mesajul transmis de producator variaza in functie de specificul laptopului :

Acer - "Light as your time can be" (Usor ca si timpul dumneavoastra)

Apple - "The world's thinnest and lightest"

Fujitsu - "Inovatie justificata"

Sony - "Notebooks that get noticed  - just one look"

HP - "More memory less weight"

Mesajele transmise sunt scurte si de impact, majoritatea bazandu-se pe calitatile ce pot fi observate la prima vedere (esteica).

Dintre acestea, sloganul care atrage cel mai bine atentia este al celor de la Acer, care imbina armonios doua variabile timpul cumparatorului si greutatea produsului.

6. Concluzii

Consumatorul devine din ce in ce mai informat si mai educat, mai pretentios si cu asteptari mai mari. Cresterea mediului concurential intern precum si iminenta intrarii pe piata a altor companii conduc la necesitatea aplicarii strategiilor de marketing la nivel profesionist in relatia cu consumatorii. 

Strategiile pe care le-au dezvoltat, bazate pe aplicarea cu succes a analizei comportamentului consumatorului, ale strategiilor identificare a niselor si a oportunitatilor, de pozitionare si de mentinere a relatiei cu clientii sai, nu pot avea ca rezultat decat imbunatatirea imaginii companiei in ochii consumatorilor, cu efect direct in cresterea vanzarilor si implicit a cotelor de piata.

In ultima perioada laptopurile castiga din ce in ce mai mult teren in fata calculatoarelor, fiind usor de manevrat, mai practice, oferind posibilitatea de a avea acces permanent la datele detinute.

7. Bibliografie

Balaure, V. (Coord.) (2002) Marketing, editia a II-a revizuita si adaugita, Ed Uranus, Bucuresti

Kotler, Philip (2008), Managementul marketingului, editia 5, Ed Teora, Bucuresti

Leader, W.F.,Kyritsis, N., Fundamentals of Marketing, Stanley Thornes Ltd., Anglia, 1995

https://www.stilxxi.ro

https://www.maglavais.ro/a

https://www.youtube.com/watch?v=LQWjxAdSsHE

https://www.220.ro/e

https://www.220.ro/O

https://www.price.ro/

https://ro.asus.com/

https://ro.ts.fujitsu.com/

https://www.hp.com/

https://www.acer.ro/

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.