Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » comert
Definirea notiunii de comert

Definirea notiunii de comert
Definirea notiunii de comert

Etimologic, notiunea de comert provine din latinescul “commercium” si inseamna schimb cu ceva sau cu cineva. Stiind specificul operatiilor din care este compusa activitatea de comert si cunoscand sensul cuvantului comert, putem spune ca in primul rand “comertul reprezinta o forma a schimbului in economie”. (Bintintan, P., 2006:10).

Fiind o notiune foarte complexa, intelesurile comertului pot fi definite din mai multe puncte de vedere:

n     Comertul definit ca si functie economica inseamna ca activitatea de comert consta in cumpararea de diferite produse sau materii prime cu scopul de a le revinde in acelasi stadiu fizic consumatorilor. In comert nu se creeaza bunuri noi, ci doar se intermediaza cele create in ramurile producatoare. Exceptia de la aceasta regula o reprezinta unitatile de alimentatie publica, unde pe langa activitatea de comert se desfasoara si o activitate de productie. Din acest punct de vedere si unitatile farmaceutice reprezinta o exceptie, asemanandu-se foarte mult unitatilor de alimentatie publica.
n     Ca profesiune, comertul este definit de activitatea agentilor economici care isi desfasoara activitatea cumparand marfuri cu scopul de a le revinde. Profesiunea de azi a agentilor economici deriva din cea a vechilor negustori, a caror aparitie a condus la faptul ca schimbul a devenit o activitate de sine statatoare, ei preluand intermedierea schimbului intre producator si consumator, prin acte de cumparare si vanzare, cu scopul de a obtine profit.

n     Comertul ca ramura, comertul cuprinde activitatea acelor agenti economici (persoane fizice sau juridice), specializati in operatiuni de intermediere a schimbului dintre producatori si consumatori.

n     Din punct de vedere juridic, comertul cuprinde transferul titlurilor de proprietate asupra bunurilor sau serviciilor intre producator si distribuitor. (Bintintan, P., 2006)

Schimbul a evoluat pe parcursul dezvoltarii societatii, aceasta evolutie avand ca baza dezvoltarea productiei, cresterea nevoilor oamenilor si imbunatatirea organizationala a economiei. Schimbarea unui bun contra unui alt bun a fost forma cunoscuta inca din antichitate a comertului, numit troc. Formele de schimb au evoluat odata cu dezvoltarea meseriilor si a agriculturii, a aparitiei productiei de bunuri, dar mai ales odata cu aparitia monedei. Banii, ca marfa intermediara, au determinat aparitia celor doua etape indispensabile in derularea unei tranzactii comerciale: vanzarea si cumpararea, respectiv a celor doua parti implicate, vanzatorul si cumparatorul.

Inca de la inceputurile sale, comertul a contribuit la cresterea gradului de civilizatie a zonelor unde el se practica. Dezvoltarea mai puternica a comertului determina cresterea gradului de civilizatie, respectiv cel de urbanizare a zonelor in care se dezvolta, avand rolul de a contribui la dezvoltarea economica.

Exista cateva etape importante in dezvoltarea si evolutia comertului, respectiv:

n     Etapa de dezvoltare preindustriala, caracterizata printr-o dezvoltare restransa in timp si spatiu;

n     Etapa de dezvoltare a comertului in cadrul economiei de productie, etapa in care productia nu putea acoperi inca suficient consumul. Din acest motiv un produs era cautat doar pentru un grup restrans de caracteristici intrinseci, iar absorbtia lui pe piata se facea relativ repede;n     Etapa de dezvoltare in cadrul economiei de consum, in care productia excede consumul dintr-un anumit produs. In aceasta situatie preocuparea de a vinde devine esentiala, iar produsul cautat trebuie sa indeplineasca cerinte multiple, care se pot referi la anumite servicii postvanzare care pot sa insoteasca marfa la cumpararea ei. Asfel, comertului ii revin in prezent roluri noi, multiple si variate, ne mai fiind reprezentat doar strict de actul de vanzare-cumparare din trecut.

(Stegerean, R., 2006)

Actele de schimb formeaza circulatia marfurilor, adica trecerea bunurilor din sfera productiei in sfera de consum. Intr-o economie de piata, circulatia marfurilor se desfasoara in doua stadii:

n     Circulatia marfurilor en-gros sau cu ridicata cuprinde acele acte de vanzare care se realizeaza intre intreprinderi sau agenti economici si in cadrul carora marfurile circula in partizi mari si nu parasesc sfera circulatiei, deci nu ajung la consumator.

n     Circulatia marfurilor en-detail sau cu amanuntul se refera la acele acte de vanzare-cumparare care cuprind partizi mici de marfuri, ele realizandu-se intre producatori sau comercianti si consumatorii individuali, incheindu-se stadiul circulatiei marfurilor.

Actele comerciale sunt o forma a actelor de schimb, dar exista o mare deosebire intre un act comercial si un act de schimb. In timp ce in cazul actului de schimb importanta este obtinerea unor valori de intrebuintare diferite pentru participantii la schimb, banii fiind un mijloc de a obtine asta, in cazul actelor de comert importanta este valorificarea banilor si obtinerea de profit, prin intermediul marfii.

Comertul este partea integranta a distributiei de marfuri, prin natura actelor care formeaza continutul sau. Distributia marfurilor poate fi definita ca formand ansamblul mijloacelor si al operatiunilor care asigura punerea la dispozitia utilizatorilor sau a consumatorilor finali a bunurilor si serviciilor realizate de catre producatori. Distributia insa inseamna ceva mult mai comlex decat simpla miscare a marfurilor, este un proces care incepe in momentul in care produsul este pregatit pentru lansarea sa pe piata si se termina in momentul actului de vanzare, intre acestea desfasurandu-se operatiuni de livrare, transport, depozitare-conservare, stocare, vanzare cu ridicata si cu amanuntul. Astfel comertul se asociaza cu distributia marfurilor atat prin operatiunile sale de cumparare si revanzare a marfurilor cat si prin operatiunile tehnico-economice pe care le efectueaza in deplasarea fizica a marfurilor.

(Bintintan, P., 2006)
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
IZVOARELE DREPTULUI COMERTULUI INTERNATIONAL
ARBITRAJUL COMERCIAL INTERNATIONAL
PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPARARE
NEVOIA PE CARE O SATISFACE SERVICIUL DE TRAINING
Politica Agricola Comuna (PAC)
Nomenclator produse
PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPARARE A UNUI EPILATOR
Luand incertitudinea in serios:guvernarea de adaptare si comertul international: un reportaj de Rossie Cooney si Andrew Lang

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu