Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Echilibrul pietei. Efectul variatiilor ofertei si cererii

Echilibrul pietei. Efectul variatiilor ofertei si cererii


Echilibrul pietei. Efectul variatiilor ofertei si cererii

In sens general, echilibrul pietei reflecta situatia in care cantitatile oferite si cele cerute sunt egale, la pretul pietei, cand vanzatorii si cumparatorii sunt satisfacuti; cand cumparatorii obtin cantitatile dorite, iar ofertantii isi vand marfurile. Se poate spune ca piata este in echilibru la pretul care permite egalitatea cantitatii cerute de consumatori cu cea oferita de producatori. Atunci cand se ia in calcul o singura piata a unui produs, avem de-a face cu un echilibru partial.

Echilibrul general al pietei presupune luarea in considerare a tuturor pietelor, tinand seama de interdependenta lor. Legat de aceasta, problema formarii preturilor este conditionata nu numai de echilibrul partial al unei singure piete, ci pune in cauza piete interdependente.

Situatiei de echilibru al pietei ii corespunde formarea cantitatii de echilibru si a pretului de echilibru . Spre ilustrare, datele din tabelul nr. 3.3.:

Tabelul - Dinamica cererii si ofertei

Cazuri

Pretul pe tona (um)

Cantitatea (mii tone)

Diferenta intre oferta si cerere (+ sau -)

Presiune asupra preturilor

Ceruta

Oferita

A

Scadere

B

Scadere

C

Echilibru

Neutra

D

CrestereE

Crestere

Echilibrul pietei, respectiv cantitatea de echilibru si pretul de echilibru, se schimba in functie de variatia ofertei si cererii.

In cazul variatiei ofertei, luam, spre ilustrare, doua situatii:

a) cand cantitatea oferita scade (presupunand cererea constanta) au loc: punctul de echilibru (E') se deplaseaza in sus; curba ofertei se deplaseaza spre stanga; pretul de echilibru creste;

b) cand cantitatea oferita creste (presupunand cererea constanta) au loc: noului punct de echilibru (E') ii corespund un pret de echilibru mai mic si o cantitate de echilibru mai mare; curba ofertei se deplaseaza spre dreapta.

In cazul variatiei cererii, de asemenea, urmarim doua situatii:

a) cand cererea creste (oferta ramanand constanta), in conditiile in care (presupunem) veniturile familiilor cresc, cantitatea ceruta va creste sensibil; curba cererii se deplaseaza spre dreapta, in sus si, totodata, cresc cantitatea de echilibru si pretul de echilibru ;

b) cand cererea se micsoreaza (oferta ramanand constanta), are loc scaderea cantitatii de echilibru si a pretului de echilibru .

In realitatea economica, echilibrul pietei se schimba in conditiile in care oferta si cererea de marfuri se pot modifica simultan in acelasi sens sau in sensuri diferite, in aceeasi proportie sau in proportii diferite. Spre exemplu, in cazul in care oferta si cererea cresc in aceeasi proportie, se mareste cantitatea de echilibru, in schimb nu are loc modificarea pretului de echilibru.

Atunci cand oferta si cererea se micsoreaza in aceeasi proportie, de asemenea, pretul de echilibru nu se modifica, in schimb cantitatea de echilibru se micsoreaza. Interactiunea dintre cerere si oferta reprezinta un proces de ajustare reciproca, prin care se realizeaza o anumita coordonare a pietei, se formeaza preturile.

In cadrul relatiei dintre pret, pe de o parte, si cerere-oferta, pe de alta parte, trebuie luate in considerare nu numai dependenta cererii si ofertei de variatiile de pret, ci si relatia inversa, sensul ca raportul dintre cerere si oferta, la randu-i, determina pretul.

Astfel, pretul variaza in raport direct proportional cu cererea si in raport invers proportional cu oferta Exista, aici, o interrelatie: astfel, daca cresterea cererii duce la cresterea pretului, urcarea pretului peste un anumit punct determina scaderea cererii, a puterii de cumparare; daca cresterea ofertei atrage dupa sine scaderea preturilor, aceasta din urma, la randu-i, duce la restrangerea ofertei etc.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.