Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Piata produselor de marochinarie si a accesoriilor din piele in Uniunea Europeana

Piata produselor de marochinarie si a accesoriilor din piele in Uniunea Europeana


Piata produselor de marochinarie si a accesoriilor din piele in Uniunea Europeana

Consumul

 • Uniunea Europeana se claseaza pe locul doi, dupa Asia si este una dintre pietele cele mai importante pentru produsele din marochinarie si accesorii din piele. In 2006, consumul UE de astfel de produse a fost in valoare de 10 mlrd. euro. Piata este dominata de cinci tari, care insumeaza un procent de 74 % din consumul total al UE, acestea fiind Germania cu 19%, Italia - 15%, Franta - 15%, Marea Britanie - 14% si Spania, cu 10%. Din 2004, volumul vanzarilor in majoritatea tarilor membre UE, a crescut. Cele mai performante sectoare au fost cel al posetelor, al gentilor destinate pentru transportul laptop-ului si cel al valizelor de dimensiuni mici.
 • Un grup semnificativ de consumatori ai Uniunii Europene, tine pasul cu ultimele tendinte din moda, adeseori, acesta inlocuind accesoriile cand aceasta operatiune nu este absolut necesara. Mai mult, varietatea in crestere a modelelor de articole de calatorie si a accesoriilor (din piele) precum si utilizarea din ce in ce mai mult a unor materiale alternative fata de piele (nailon, fibre, si materiale textile), a reprezentat un stimul puternic pentru aceasta piata cu un nivel de maturitate crescut.
 • In plus, preturile scazute si distributia in crestere prin canale nespecializate, au condus la o expunere tot mai mare a consumatorilor la acest segment de piata, rezultatul exprimandu-se printr-un volum tot mai mare de vanzari.
 • Factorii care vor influenta pe viitor aceasta piata sunt:
  • Venituri semnificative datorita accesoriilor specifice foarte cautate si cresterii puterii de cumparare in noilor tari membre.
  • Numarul de calatorii de afaceri crescut, stimuland cererea pentru astfel de produse.
  • Piete noi in plina dezvoltare, adresate barbatilor, adolescentilor si persoanelor mai in varsta.
  • Noile produse orientate catre o tehnologie performanta, stimuleaza vanzarile de accesorii de dimensiuni mici.


Productia

 • Europa a fost unul dintre furnizorii traditionali importanti de articole de marochinarie si accesorii catre piata mondiala, dar incepand din anii '80 productia de articole de dimensiuni mari a fost in principal facuta in Asia. In 2006, valoarea totala a productiei UE a fost de 4,593 mln euro comparativ cu 4,376 mln. euro in 2002, in contextul in care volumul a inregistrat o scadere.
 • Producatorii din cadrul UE sunt in prezent specializati in articole avand o calitate superioara (valize, genti speciale pentru laptop) si accesorii de ultima moda, cum ar fi posete, genti, portofele si curele.
 • In Uniunea Europeana in anul 2006, la nivelul acestui sector se estimau 13 943 de companii avand 102 000 de angajati in total. Majoritatea acestora reprezentau afaceri mici de familie, cu mai putin de 20 de angajati.
 • Cu mai mult de jumatate din productia totala a UE, Italia este de departe cel mai mare producator, gentile fiind articolul principal. Franta, Spania, Marea Britanie, Germania si Romania sunt alti producatori relevanti.
 • Producatorii din noile tari membre ale UE au avut de suferit datorita concurentei cu tarile din Asia, dar in prezent acestia beneficiaza de o cerere crescuta din partea tarilor vecine.
 • Industria articolelor din piele si a accesoriilor se concentreaza pe elemente de design, calitate si asupra produselor vopsite cu culori vegetale in vederea respectarii normelor stricte de mediu dar si in virtutea concurentei cu China, Vietnam si India.

Canalele de distributie

 • Canalele de distributie pentru articolele de pielarie si accesorii sunt caracterizate de o ampla diversitate, prezentand urmatoarele diferente intre grupele de produse:
  • Pentru calatorie (valize si serviete) canalele specializate raman importante
  • Pentru genti si accesorii (din piele) exista o retea larga de distributie care include vanzarea prin intermediul magazinelor de confectii si incaltaminte, parfumerii, magazine de articole sportive si firme prestatoare de servicii
  • Pentru toate grupele de produse, magazinele universale preiau o buna parte din vanzarile cu amanuntul, volumul acestora, fiind semnificativ
 • Canalele nespecializate au devenit din ce in ce mai importante, avand in vedere influenta pe care o prezinta marile lanturi de operatori
 • Oricum, in cele mai multe tari, traseul traditional de la producator la importator si, de la engross-ist la vanzatorul cu amanuntul, inca este predominant, in special in tarile din sudul UE si in statele care sunt noi membri ai Uniunii.

Importurile

 • UE se situeaza printre importatorii de top la nivel mondial de articole de pielarie si accesorii (din piele), importand mai mult de o treime din volumul mondial, reprezentand 899 mii tone cu o valoare de 8,176 mln. euro in 2006. Marea Britanie si Franta au fost cele mai mari tari importatoare, fiecare reprezentand o cota de 17% din totalul UE.
 • In 2006, gentile au constituit 39% din importurile UE, in valoare de 3,150 mln. euro (din care 42%, produse din piele). Importurile UE de genti de calatorie si alte tipuri de articole similare au fost de 1,819 mln. euro, reprezentand o cota de 22%, urmata de valize (14%, valorand 1,165 mln. euro), mici accesorii (13%, valorand 1,098 mln. euro, aproape jumatate din cele confectionate din piele), curele (509 mln. euro) si serviete (435 mln. euro)
 • Intre anii 2002 si 2006, aproape toate tarile Uniunii Europene si-au crescut volumul importurilor de articole de marochinarie si accesorii. China este de departe cel mai mare furnizor al UE, cu o valoare totala de 3,413 mln. - care reprezinta 42% din totalul tuturor importurilor UE. Comparativ cu China, tarile din UE au furnizat 40% din importurile UE, India, Vietnam, Hong Kong si tarile din afara UE (9% din importurile UE) inclusiv Elvetia, fiind toate furnizori importanti.

Tarile in curs de dezvoltare

 • In 2006, tarile in curs de dezvoltare au insumat 51% (4,147 mln.) din valoarea totala si 77% (690 mii tone) din volumul total al tuturor importurilor UE. Valoarea produselor de tipul "confectionat din piele", importata din tarile in curs de dezvoltare a fost de 893 mln., atingand o medie de 12.4% din 2002.
 • Topul celor patru importatori (Marea Britanie, Italia, Germania si Franta) a importat de 2,678 mln. euro (65%) si 417 mii tone (60%) din totalul tuturor importurilor al UE, din tarile in curs de dezvoltare. Importurile provenite de la cele 12 noi tari - membre ai UE au fost in valoare de 149 mln. euro (38 mii tone) in anul 2006.
 • Procentul realizat de tarile in curs de dezvoltare in totalul comertului mondial cu articole de marochinarie si accesorii, a crescut enorm in ultimele doua decade. Acest fapt este cat se poate de real pentru China. In locul exportului de piei de animale ca materiale semi-finisate, tarile in curs de dezvoltare pot obtine profituri mai ridicate prin producerea articolelor finisate si a accesoriilor (din piele).
 • Se asteapta ca importurile UE provenind din tarile in curs de dezvoltare sa creasca. Tarile din UE care sunt interesate in mod special de producatorii din tarile in curs de dezvoltare sunt Olanda, Belgia, Marea Britanie si Germania, precum si alte cateva tari din randul celor devenite membre ale UE, mai recent.

Exporturile

 • In 2006, valoarea totala a exporturilor UE a fost de 7,494 mln. euro, mai mult de jumatate ducandu-se catre alte tari ale UE. Intre 2002 si 2006, totalul exporturilor UE a crescut cu 10%.
 • Italia si Franta au fost ambele doi producatori majori, fiind si exportatori importanti de produse de marochinarie si accesorii in UE. In 2006, Italia a realizat 34% din totalul exporturilor UE, Franta situandu-se a doua, cu 30%. Franta, Statele Unite si Hong Kong au reprezentat cele mai importante destinatii ale acestor exporturi.

Oportunitati pentru exportatorii din tarile in curs de dezvoltare

Din punctul de vedere al unui produs, gentile si gentile speciale pentru anumite obiecte, in stransa legatura cu noile tehnologii si create in concordanta cu cerintele de mediu, ofera cele mai mari oportunitati.

Piata extinsa a Uniunii Europene va oferi mai multe oportunitati. Pietele din Europa de Est sunt mai putin orientate pe ultimul trend in moda.

Oportunitatile exista pentru producatorii de articole confectionate din piele. De altfel, segementul reprezentat de produsele confectionate din piele se afla in declin, pe fondul cresterii inregistrate de produsele confectionate din alte materiale, in special din materiale textile, cererea pentru articole confectionate din piele este totusi inca puternica la nivelul UE, putandu-se identifica oportunitati cu o valoare adaugata mare.

In timp ce industria UE cauta modalitati de reducere a costurilor, vor aparea oportunitati in crearea de parteneriate intre fime, cea mai buna forma de parteneriat fiind aceea in care poti fi partener cu o firma din cadrul UE, similara ca structura cu propria companie, dar care opereaza pe o piata de nisa.

Sursa: CBI Market Information Database, raport publicat in luna iulie 2008.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.