Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Importanta cunoasterii "Doctrinelor economice contemporane"

Importanta cunoasterii "Doctrinelor economice contemporane"


Importanta cunoasterii "Doctrinelor economice contemporane"

Avantajul studierii disciplinei "Doctrine economice contemporane" este acela ca economistii isi largesc substantial orizontul lor cultural, aceasta oferind cunostinte sistematizate, ordonate si argumentate care ajuta la delimitarea mai rapida si facila a valorilor autentice de falsele valori din domeniul gandirii economice din diferite etape istorice.

Dezvoltarea si maturizarea gandirii economice si apoi a stiintei economice au avut loc in stransa legatura cu alte domenii ale vietii sociale cu precadere politica economica si cu alte domenii ale culturii si stiintei, in deosebi filozofia, logica, sociologia, psihologia, matematica. Acestea s-au transformat in subdiviziuni ale stiintei economice si discipline distincte din invatamantul universitar. Din punct de vedere temporar, reflectiile economice au fost diferite.

In timp ce unii autori puneau accentul pe analiza evenimentelor imediate (pe termen scurt - statica economica) altii extindeau analiza pe termen mai lung, in mod retrospectiv (istoria economica), altii si-au extins analiza in viitor emitand o serie de ipoteze, scenarii si perspective (viitorlogia).

De-a lungul timpului, cu precadere in ultimul secol, se remarca imbunatatirea capacitatii de intelegere (perceptie, analiza, descriere, sinteza) a oamenilor inclusiv a economistilor. Pe baza acumularii unor informatii istorice si baze statistice sistematizate, s-a accentuat puterea de abstractizare si generalizare a economistilor, orientandu-se mai ales spre aspectele mai profunde ale proceselor economice, spre zone mai profunde, descoperind o serie de legi economice. Prin instrumentarul analitic al stiintei economice (inclusiv prin tehnicile de prelucrare si interpretare a datelor statistice - modelarea economico-matematica) s-au dezvoltat stiintele despre informatie si comunicare, s-au dezvoltat stiintele de granita. Gandirea economica a influentat si ea puternic politica, indeosebi cea economica, oferind totodata un material valoros si util pentru noi generalizari in celelalte stiinte, mai ales in filozofie. 
TEST DE AUTOEVALUARE

  1. Care sunt efectele accentuarii puterii de abstractizare si generalizare a economistilor? (3 puncte)
  1. Care sunt domeniile ale vietii sociale in legatura cu care s-a dezvoltat si maturizat gandirea economica? (4 puncte)
  1. De ce este importanta studierea disciplinei "Doctrine economice contemporane"? (3 puncte)

Total puncte posibile 10/ realizate.

Timp de lucru: 10 min.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.