Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi
LEGITIMATII DE CALATORIE

LEGITIMATII DE CALATORIE


LEGITIMATII DE CALATORIE

Legitimatiile de calatorie in traficul local de calatori trebuie sa corespunda, ca forma si continut, modelelor din cap. VIII - 'Colectia legitimatiilor de calatorie in trafic local'.

Legitimatiile de calatorie se clasifica dupa cum urmeaza :

A.    Legitimatii de calatorie tip "carton";

B.     Legitimatii de calatorie tip "foaie";

C.     Legitimatii de calatorie tip "abonament";

D.    Legitimatii de calatorie emise electronic.

Legitimatiile de calatorie se emit manual sau electronic.

1.Mentiuni obligatorii

Orice legitimatie trebuie sa contina obligatoriu urmatoarele mentiuni:

- seria, numarul, timbrul sec CFR sau alte elemente de securizare

- parcursul

- clasa

- pretul

- timpul de valabilitate

Lipsa oricareia dintre aceste mentiuni face ca legitimatia de calatorie sa nu fie valabila.

1.1. Seria si numarul sunt tiparite si servesc la identificarea ei. Seria se exprima prin litere mari de tipar. Dupa epuizarea alfabetului se folosesc litere insotite de indici (A1, A2, B1, B2, etc.)

Timbrul sec CFR este semnul de autenticitate al legitimatiei de calatorie si se aplica de unitatea autorizata a tiparii legitimatii de calatorie.

Elementele de securizare mai pot fi:

caseta orange unde este tiparit numarul biletului,

sigla "CFR Calatori" care se regaseste in masa hartiei ce poate fi vazuta daca legitimatia este privita in lumina, tiparita cu cerneala invizibila care sub actiunea razelor UV devine fluorescenta vizibil,hartia cu filigran in masa, care privita in lumina se poate observa sigla "CFR Calatori",

microtextul SNTFC "CFR CALATORI" care poate fi vizibil numai cu lupa.

1.2. Parcursul pentru care este valabila legitimatia de calatorie, este tiparit sau se inscrie de catre emitent, in functie de felul legitimatiei.

Parcursul este indicat prin denumirea statiei de plecare si a celei de destinatie, eventual prin inca una sau mai multe statii care indica ruta (via) ce urmeaza a fi parcursa pentru a ajunge de la statia de plecare la cea de destinatie (de exemplu : Bucuresti Nord- Iasi via Cosmesti sau Bucuresti Nord- Iasi via Mogosoaia- Garbovi- Suraia- Frunzeasca).

Daca intre doua statii nu exista decat o singura linie, atunci nu este nevoie de indicarea rutei, de exemplu : Bucuresti- Oltenita.

1.3. Clasa este indicata printr-o cifra romana (I sau II) sau printr-o cifra araba (1 sau 2) tiparita sau scrisa de emitent si repetata in litere. De asemenea clasa mai poate fi indicata prin cifre arabe tiparite in casute alaturate, clasa la care se emite legitimatia fiind marcata prin bifarea de emitent cu "X" a casutei corespunzatoare.

La unele legitimatii de calatorie clasa este indicata si prin culoarea formularului.

1.4. Pretul legitimatiilor de calatorie este tiparit, la legitimatiile cu pret fix sau se inscrie de catre emitent in momentul emiterii, la legitimatiile cu pret variabil.

Pe legitimatiile al caror pret este tiparit, daca ulterior intervine o schimbare de tarif, emitentul trebuie sa modifice pretul tiparit, anulandu-l cu o linie in momentul emiterii legitimatiei de calatorie si inscriind pretul real incasat. Nu se admite mai mult de o modificare de pret pe legitimatiile de calatorie cu pret tiparit.

1.5. Timpul de valabilitate al legitimatiei de calatorie se marcheaza de casier inainte de inceperea calatoriei, in momentul emiterii sau vizarii legitimatiei. Acesta se indica prin compostare, vizare cu stampila dreptunghiulara cu tipe sau prin inscrierea datelor de valabilitate in momentul intocmirii.

Legitimatiile sunt valabile din momentul indicat pentru inceperea calatoriei si pana in momentul cand trenul cu care s-a inceput calatoria (respectiv ultimul tren direct de legatura) ajunge in statia de destinatie, valabilitatea prelungindu-se cu timpul de intrerupere la care eventual da dreptul legitimatia respectiva.

In afara mentiunilor obligatorii, fiecare legitimatie de calatorie poate avea una sau mai multe mentiuni ajutatoare cum ar fi : numarul casei emitente, denumirea prescurtata a subunitatii de care apartine unitatea emitenta, anul tiparirii, etc.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.