Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi
Modalitati de depistare a marfurilor necorespunzatoare calitativ datorita conditiilor improprii de transport

Modalitati de depistare a marfurilor necorespunzatoare calitativ datorita conditiilor improprii de transport
Modalitati de depistare a marfurilor necorespunzatoare calitativ datorita conditiilor improprii de transport

Expertiza merceologica solicitata pentru marfurile degradate in timpul transportului are in vedere cazurile de neconcordanta intre cantitatea reala si cea prevazuta in documentele de transport, precum si cazurile de avariere partiala sau totala a marfurilor transportate. Expertul este solicitat sa stabileasca natura cauzelor care au condus la aparitia avariilor sau a pierderilor de marfuri si sa stabileasca marimea prejudiciului.

Expertiza poate fi solicitata de catre instantele judecatoresti sau de unele organizatii economice interesate (intreprinderi de transport, firme de comert exterior, societati de asigurari, proprietarii unor marfuri ).Conform prevederilor legale, raspunderea pentru lipsurile cantitative si calitative inregistrate de marfa pe perioada transportului, revin carausului (daca aceste lipsuri ii sunt imputabile). Raspunderea transportatorului apare din momentul in care expeditorul preda marfa pentru a fi transportata si achita taxele aferente, iar carausul preia marfa si preda expeditorului chitanta sau duplicatul scrisorii de trasura sau al conosamentului.

Cand marfa este predata destinatarului sau altei unitati de transport (daca este cazul), raspunderea transportatorului se stinge.

La destinatar se pot constata lipsuri cantitative sau calitative ce puteau fi generate de conditiile de transport si, in acest caz, transportatorul este obligat sa cerceteze imprejurarile in care au aparut lipsurile, pentru a se putea intocmi documentele de constatare.

Expertul solicitat sa elucideze cauzele deteriorarii marfurilor va reconstitui drumul parcurs de marfa din momentul predarii ei catre caraus, stabilind pe baza datelor furnizate de caraus, conditiile reale in care a circulat marfa, traseul real parcurs, caracteristicile modului de ambalare si depozitare in functie de specificul mijloacelor de transport, conditiile climatice pe fiecare segment al traseului .

Astfel va putea stabili cu exactitate imprejurarile si cauzele care au generat degradarea marfurilor. Investigatia facuta de expert pe teren este foarte importanta pentru a constata starea mijloacelor de transport, conditiile de temperatura si ventilatie, posibilitatile de circulatie a aerului din spatiile de depozitare, precum si aplicarea normelor de igiena si de vecinatate in vederea protejarii marfurilor.

Expertul trebuie sa verifice foarte atent documentele de transport ale marfii aflate in

litigiu si mentiunile existente pe acestea.

Trebuie sa se tina cont, in mod obligatoriu, de factorii care actioneaza pe parcursul transportului asupra marfurilor, provocand modificari calitative si cantitative. Dintre acestia mai importanti sunt:

  • .umiditatea relativa a aerului, ale carei valori se pot modifica in functie de conditiile atmosferice existente pe timpul transportului, conducand de cele mai multe ori la aparitia fenomenelor de condensare si transpiratie, atunci cand nu se iau masurile obligatorii de protejare a calitatii marfurilor (ventilatie, folosirea de substante absorbante de umiditate, etc.); tot in aceste conditii apare coroziunea suprafetelor metalice, dezvoltarea mucegaiurilor, formarea de aglomerari la produsele in stare de pulbere, degradarea marfurilor puternic higoscopice;
  • variatiile de temperatura pot genera modificari ale caracteristicilor de calitate (inghetarea, dilatarea, precipitarea etc.); de asemenea pot fi propice accelerarii fenomenelor de infestare (cand marfurile au venit infestate la incarcare, sau datorita vecinatatii cu produse infestate) sau infectare in conditii similare;
  • modul de ambalare influenteaza asupra integritatii calitative si cantitative a marfurilor iar starea ambalajelor furnizeaza informatii importante privind conditiile de transport si constitue de multe ori cauza deprecierilor inregistrate;
  • amplasarea marfurilor in mijlocul de transport este de multe ori generatoare de litigii, atunci cand nu se respecta conditiile de vecinatate (se depoziteaza marfuri cu miros puternic langa marfuri care absorb cu usurinta mirosurile); de asemenea se poate provoca autoaprinderea unor marfuri care se supraincalzesc din cauza unei stivuiri necorespunzatoare, a lipsei de ventilatie;

Dupa examinarea lotului de marfa (in totalitatea lui sau a unui esantion ) si stabilirea proportiei de produse degradate, expertul trebuie sa faca descrierea avariei (efecte inregistrate direct pe produse, caracterul si gradul avariei, localizarea avariei pe produs, marimea defectelor stabilite prin masurare) si sa faca referiri amanuntite asupra cauzelor care au generat deprecierile constatate. Expertul va consemna, in raportul de expertiza, daca absenta materialelor de protectie (folii de protectie, prelate, etc) sau a materialelor de separare si fixare a marfurilor (cartoane, scanduri, perne de aer, etc) a provocat avaria constatata. Se va descrie in mod amanuntit modul de ambalare, starea ambalajelor, respectarea conditiilor de stivuire, conditiile in care au functionat instalatiile de asigurare a pastrarii caracteristicilor calitative pe durata transportului. Se va face in detaliu prezentarea marfii si defectelor inregistrate. Marfurile cu defecte vor fi individualizate prin indicarea seriilor de fabricatie si ambalajelor din care provin.Expertizele care au ca obiect pierderile cantitative prezinta unele particularitati. Beneficiarul de produse trebuie sa puna la dispozitia expertului documentele de livrare a marfurilor intocmite de catre furnizor, din care se obtin informatii privind tipul de ambalaje, modalitatea de ambalare, structura sortimentala, etc.

Documentele care insotesc loturile provenite din import, si sunt concepute in limbi straine, se vor traduce de catre traducatori autorizati pentru a se evita confuziile sau interpretarea gresita a unor date. Cantitatea marfurilor de import, exprimata in documentele originale in unitatile de masura ale tarii importatoare vor fi convertite in unitatile S.I., si se vor inscrie in raportul de expertiza ambele exprimari. In raport se vor mentiona eventualele stersaturi, modificari, daca exista cifre neclare sau alte mentionari indescifrabile pe documentele care fac obiectul expertizei.

Pentru verificarea cantitatii expertul va folosi metodele stabilite de standarde, verificand toata cantitatea expertizata sau esantioane (in acest caz va extinde rezultatele la nivelul intregului lot). Cantitatea se verifica de regula prin stabilirea masei nete a unei unitati de ambalaj, aceasta valoare inmultindu-se apoi cu numarul total al produselor ambalate. Se verifica foarte atent starea ambalajelor si, daca se constata deteriorarea lor, se recurge la verificarea lor in totalitate, deoarece aceasta poate fi cauza modificarilor cantitative ale lotului. Se va preciza in raportul de expertiza tipul ambalajului, modul de ambalare, starea de integritate sau deteriorare a acestuia. Nu se recomanda sa se recurga la stabilirea cantitatii de marfa pe baza marcajelor de pe ambalaje deoarece acestea pot fi inexacte, iar cantitatea reala sa nu corespunda cu cea din documentele de livrare. Expertul va inscrie in raport cantitatea reala stabilita de el, dar si cea marcata pe ambalaj si cea inscrisa in documentul de livrare. Daca lotul verificat contine articole diferite, cu marimi si modele diferite, acestea se vor inscrie diferentiat in raportul de experiza. In cazul marfurilor ambalate in ambalaje colective se va preciza starea ambalajului colectiv, modul de ambalare al produselor in ambalajul colectiv, iar daca este cazul, se va mentiona pe fiecare ambalaj colectiv in parte, cantitatea care lipseste, sau cat anume din ambalajul colectiv este ocupat de marfa. Se va mentiona de asemenea daca ambalajul colectiv utilizat a fost suficient de rezistent pentru a prelua socurile mecanice din timpul transportului si a manipularilor

Daca expertul constata ca s-au furat anumite cantitati de marfa, el va inscrie in raport modalitatea de extragere, existenta sigiliilor rupte sau absenta lor, prezenta sau absenta marcajelor pe ambalajele colective.Va mentiona, de asemenea, integritatea ambalajelor de prezentare si daca exista sau nu banderole sau alte accesorii care sa impiedice extragerea marfurilor

In anumite situatii, pot suferi modificari datorita conditiilor de pastrare (temperatura, umiditate etc.), datorita nerespectarii conditiilor de vecinatate admise sau a amplasarii marfurilor fara posibilitatea circulatiei aerului, etc.

Expertul are obligatia sa precizeze, in raport de locul si data deschiderii ambalajelor, cantitatea exacta verificata de expert, mijloacele de masurare a calitatii utilizate de expert (precizand tipul si anul de fabricatie al acestor mijloace, caracteristicile tehnice si constructive, precum si dovada verificarii metrologice anuale).

Pentru produsele care nu mai pot fi utilizate in domeniul pentru care au fost fabricate din cauza deteriorarii lor partiale (murdarire, umezire, etc), expertul va inscrie cantitatea sau numarul de produse aflate in aceasta stare, ambalajul de transport din care provin, gradul de deteriorare si va recomanda reconditionarea lor, daca acest lucru este posibil.

Expertul nu are voie sa accepte sau sa utilizeze rezultatele unor examinari efectuate de beneficiar in absenta lui, la marfurile care fac obiectul litigiului.

Raportul de expertiza intocmit va fi predat organelor judecatoresti sau organizatiilor economice care au solicitat experiza.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

AFECTAREA PE ITINERARII/RUTE DE TRANSPORT
Importanta transporturilor de marfuri in activitatea economica. Preocupari actuale
Legitimatii de calatorie tip "Carton"
PROIECT DE DIPLOMA Inginerie si Management Industrial - STUDIUL PRIVIND EVALUAREA PERFORMANTELOR SALARIATILOR LA AUTO AUTOMOTIVE ROMANIA
Clasificarea transporturilor
Notiuni generale privind activitatea de management feroviar
Transporturi feroviare
Reorganizarea Societatii Nationale a CFRTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu