Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » turism
Ariile protejate si turismul deltaic

Ariile protejate si turismul deltaicAriile protejate si turismul deltaic

1. Protectia mediului in ariile protejate.

In Romania sunt acceptate urmatoarele categorii de arii naturale protejate, definite in functie de obiectivele de management atribuite: rezervatie stiintifica, rezervatie naturala, parc national, parc natural, monument al naturii, rezervatie a biosferei, zona umeda de importanta internationala (sit Ramsar), sit al patrimoniului mondial natural.

Turismul, ca activitate economica poate cauza pagube mari ariilor protejate, in special daca nu sunt administrate adecvat, dar poate aduce si mari beneficii. Presiunile din partea turismului cresc rapid. Presiunile asupra locurilor turistice mai cunoscute cresc, astfel incat spatiile naturale frumoase devin din ce in ce mai mult locuri pentru turismul de lunga durata, vizite de o zi si chiar sport.

Turismul va fi binevenit in sau langa ariile protejate daca respecta caracterul special al ariei – cum ar fi: turismul bazat pe aprecierea naturii, turismul cultural si educational, sau activitatea grupurilor mici, linistite si daca pagubele si poluarea sunt minime. Turismul poate ajuta la justificarea infiintarii ariilor protejate in regiunile marginale, si poate duce la o inviorare a comunitatilor locale din punct de vedere economic si al culturilor traditionale.Turismul si conservarea pot fi deseori compatibile, reciproc avantajoase, dar numai daca este practicat intr-un mod durabil in ariile potrivite.

Efectele negative ale dezvoltarii turismului asupra mediului inconjurator vor putea fi in viitor diminuate prin: valorificarea stiintifica si rationala a potentialului turistic, educatia celor implicati in activitatea turistica, crearea si utilizarea specialistilor in turism si ecologie.

In prezent, Reteaua Natioanala de Arii Protejate include un numar de 580 de arii protejate (intre care 13 parcuri nationale) ce reprezinta 4.8% din teritoriul Romaniei (1.140.590 ha). Trei dintre acestea sunt recunoscute international ca Rezervatii ale Biosferei in cadrul Programului UNESCO - MAB, si anume: Retezat, Pietrosul Rodnei si Delta Dunarii. Ultima este de asemenea inscrisa pe lista Patrimoniului National Mondial si pe lista Ramsar, al zonelor umide de importanta internationala.

Deci in prezent pentru ariile protejate din Romania se ofera o noua sansa pentru a rezolva atat complexele probleme legate de ariile protejate cum ar fi:

o evaluare corecta a capitalului national al tarii.

constituirea unei retele de arii protejate care sa acopere intreaga varietate a ecosistemelor din tara.

administrarea eficienta a ariilor protejate pe baza unor planuri de management si prin intermediul unor administratii ale ariilor protejate.

Delta Dunarii a fost declarata de catre Guvernul Romaniei in 1990, rezervatie a biosferei, hotarare confirmata, apoi de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr. 82/1993. valoarea universala a rezervatiei a fost recunoscuta prin includerea acesteia in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei (1990), in cadrul Programului „Omul si Biosfera” (MAB), lansat de UNESCO in 1970, deoarece Delta Dunarii indeplineste principalele caracteristici ale unei rezervatii a biosferei:

a)         conserva exemple de ecosisteme caracteristice si contine zone strict protejate, zone de utilizare traditionala a resurselor, cum sunt, de exemplu resursele piscicole sau stuficole si zone de tampon pentru a reduce impactul activitatilor umane;

b)                este un teritoriu sau o zona costiera/maritima in care oamenii reprezinta o componenta integrala si care este administrata pentru obiective mergand de la protectia completa pana la productia intensiva dar durabila;

c)         este un centru regional pentru monitoring, cercetare, educare si instruire asupra ecosistemelor naturale si administrate;

d)                este un loc unde factorii de decizie guvernamentali, oamenii de stiinta si populatia locala coopereaza pentru rezolvarea necesitatilor umane impreuna cu conservarea proceselor naturale si a resurselor biologice.

UNESCO a desemnat Delta Dunarii ca fiind o „Rezervatie a Biosferei”. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii detine triplul statut de protectie international.

Rezervatie a Biosferei, desemnata international de comitetul UNESCO „Omul si Biosfera”, Zona Umeda de Importanta Internationala, desemnata de Secretarul conventiei Ramsar, si Sit al Patrimoniului Natural Universal, recunoscut de UNESCO. Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii i s-a atribuit si Diploma Europeana de catre Consiliul Europei. (conform H.G. 230 din Monitorul Oficial al Romaniei din 26.03.2003 privind delimitarea rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si parcurilor naturale)

Activitati cu impact asupra ecosistemelor naturale din RBDD

In ultimele patru cinci decenii, delta a suferit evident deteriorari in habitate si pierderi de specii cauzate de impactul unei serii de activitati:

Ø     Construirea de diguri in amonte, care au alterat evident regimul natural de inundare;

Ø     Crearea de incinte agricole si piscicole in delta, care au redus zona naturala cu peste 20% din suprafata;

Ø     Nivelele ridicate de nutrienti din apa (fenomen cunoscut sub numele de eutrofizare) care au condus la pierderi dramatice ale plantelor acvatice si la schimbari in structura populatiilor de pesti;

Ø     Activitatile agricole constituie surse de poluarea prin folosirea in exces a ingrasamintelor chimice;

Ø     Impactul produs de asezarile umane din teritoriu si zonele limitrofe, prin apele uzate evacuate in reteaua hidrografica a deltei si prin deseurile menajere;Ø     Poluarea industriala si afluentii care se acumuleaza in icrele pestilor si in ouale pasarilor ihtiofage cum sunt pelicanii si cormoranii, scazand astfel capacitatea lor de reproducere;

Ø     Extinderea canalelor artificiale pentru navigatie care au afectat negativ regimul hidrologic si calitatea apelor lacurilor;

Ø     Gospodarirea defectuoasa a resurselor piscicole si stuficole care conduc la dezvoltarea unei piete negre in pescarii si la colapsul exploatarii stufului.

Aceste pericole si amenintari au fost identificate si impuse atentiei cand Delta Dunarii a fost declarata rezervatie.

3. Turismul in spatiile protejate din Delta Dunarii

In conditiile declararii Deltei Dunarii ca zona protejata in regim de „Rezervatie a Biosferei” si avand in vedere experienta anilor trecuti, valorificarea potentialului deltei trebuie sa se faca pe baza unei strategii de restructurare a activitatii turistice de principii ecologice. Aceasta strategie se refera la organizarea, conducere, dezvoltarea si promovarea turismului in delta, cu respectarea stricta a capacitatii optime de primire, a denumirii si capacitatii de suport ecologic a ecosistemlor din zonele turistice, a suprafetelor acvatice (lacuri, canale si garle), a grindurilor interioare, a plajelor litorale.

Ca urmare aceasta strategie porneste de la urmatoarele trei considerarii axiomatice:

a)     Rezervatia Bosferei Delta Dunarii este o imagine de marca a turismului romanesc pe plan intern si international si trebuie consolidata aceasta imagine;

b)     Turismul organizat constituie singura activitate economica practicabila in delta cu implicatii nesemnificative in sistemele locale;

c)     Turismul rural este una din sansele relansarii economico-sociale a asezarilor deltaice.

Astfel, desfasurarea activitatii de turism in Delta Dunarii privita prin prisma ariilor protejate, este coordonata prin:

a)     Legislatie. Agentii de turism care deruleaza programe turistice in RBDD, trebuie sa respecte prevederile legale in vigoare intre care cea mai importanta este legea 82/1993.

b)     Punctele de intrare in Delta Dunarii.

c)     Stabilirea zonelor si traseelor turistice.

d)     Amenajarea centrelor de informare prin care se realizeaza: informarea turistilor si agentiilor de turism asupra regulamentului rezervatiei, restrictiilor, traseelor permise, obiectivelor turistice si producerea si vanzarea de carti, ghiduri, materiale informative;

e)     Marcarea si semnalizarea traseelor turistice, a canalelor (la intersectii), a zonelor protejate, a locurilor de campare si a altor echipamente turistice sau repere care intereseaza nu numai circulatia turistica dar si alte activitati;

f)      Stabilirea si amenajarea unor platforme de campare in delta, in arealele de concentrare sau de interes pentru turisti;

g)     Monitorizarea activitatii turistice;

h)     Dirijarea fluxurilor turistice in zonele deltaice mai putin frecventate in deosebi la sud de bratul Sulina (zona Uzlina, Gorgova si Rosu-Puiu) evietand supraincarcarea traseului Mila 32 – Canal Olguta – Sonte – Canal Sireasa – Canal Mila 36.

i)      Limitarea treptata a turismului de masa si stabilirea fluxurilor turistice in corelatie cu capacitatea de suport ecologic a fiecarui ecosistem si a fiecarei zone, care sa conduca la evitarea incarcarii excesive a unor trasee sau zone turistice si a desemnarii spatiilor de cazare in delta; aceasta restrictionare a circulatiei turistice poate fi privita si in sens economic.

4. Principalele reguli de desfasurare a turismului in RBDD


1.Activitatile de turism in RBDD se autorizeaza de catre Serviciul Reglemntari, Autorizatii din cadrul ARBDD (Adresa: Tulcea, Str. Portului nr. 34A).

Accesul turistilor in RBDD se face in baza permisului de acces, obtinut de la ARBDD Tulcea si este conditionat de plata unei taxe de acces.

3.Turismul in RBDD se desfasoara de-a lungul traseelor aprobate, care exclud accesul turistilor in zone cu regim de protectie integrala.

4.ARBDD recomanda folosirea pe traseele aprobate a ghizilor cu pregatire speciala pentru RBDD.

5.ARBDD recomanda pentru transportul grupurilor de turisti folosirea navelor de mica capacitate cu propulsie electrica.

6. Accesul in afara traseelor principale este permis numai in barca la rame.

7.Camparea este permisa in zonele aprobate in acest scop.

8.Hotelurile plutitoare, folosite pentru cazarea si transportul turistilor in rezervatie trebuie sa fie dotate cu tancuri de depozitare a dejectiilor si containere pentru resturile menajere.

9.Pentru navele de transport a turistilor este obligatorie dotarea cu sistemele speciale de colectare a rezidurilor, gunoaielor si deseurilor.

10.Turistii individuali trebuie sa scoata din rezervatie toate ambalajele de plastic, hartie, metal, sau sticla care au continut propriile alimente.

11.ARBDD atrage atentia asupra pericolului de inec si a pericolului de imbolnavire prin folosirea pentru consum a apei nefierte.

1Este interzis accesul turistilor in coloniile de pasari, conturbarea cuiburilor solitare si a puilor.

13.ARBDD recomanda folosirea turnurilor de observare a pasarilor.

14.Este interzisa taierea copacilor si culegerea plantelor de orice fel.

15.Pescuitul sportiv se organizeaza de asociatile de pescuit sportiv legal constituite si este admis doar in zonele aprobate.

16.Vanatoarea sportiva se organizeaza numai de asociatiile de vanatoare legal constituite, in fondurile de vanatoare autorizate de ARBDD.

5. Caracteristici ale formelor de turism practicare in Delta Dunarii

Organizarea unui turism de calitate in Delta Dunarii, presupune realizarea unui volum de investitii semnificativ, atat pentru modernizarea unitatilor de cazare cat si pentru asigurarea transportului in interiorul Rezervatiei Biosferei.

Turismul deltaic reprezinta forma de turism organizata sub forma de sejururi scurte si medii, a caror motivatie vizeaza cunoasterea florei si faunei deltaice, pescuitul si preparatele din peste, urmarirea pasarilor calatoare la venire si la plecare etc.

Caracterizarea formelor de turism deltaic

Valorile naturale ale Deltei Dunarii care creeaza si reprezinta potentialul turistic al RBDD permit practicarea unei game diverse de forme de turism:

Turismul traditional cuprinde o mare parte a actiunilor de turism, menite a avea efect relaxant, de destindere, de iesire din cotidian, realizate in sejururi relativ scurte prezentand o mobilitate accentuata, cuprinzand amatorii de peisaje inedite, vizionarea unor obiective turistice, cunoasterea de oameni si locuri noi, obiceiurile si mestesugurile lor, urmarirea unor manifestari culturale-artistice, excursii cu barca cu motor sau cu vasle, concursuri de pescuit, foc de tabara, echitatie, inot, etc.

Turismul pentru pescuit sportiv prezinta interes deosebit impatimitilor de acest sport, delta fiind locul cel mai potrivit pentru a te deconecta in linistea baltii si pentru a mai invata cateva de la cei ce fac din pescuit un mod de viata. Pescarii amatori sosesc in perioadele in care nu este inchis pescuitul, in conformitate cu hotararile Ministrului Mediului, prohibitia acoperind perioada cuprinsa intre 12 aprilie si 15 iunie. Permisele de pescuit se obtin de la AJVPS Tulcea, ANTREC Tulcea si agenti autorizati.

Turismul pentru vanatoare sportiva – acest segment de oferta turistica se adreseaza mai ales celor cu venituri „peste mediu” si necesita o capacitate specifica de organizare, informare si educare. Vanatorii sosesc in Delta Dunarii in perioadele, in care nu este inchis sezonul pentru vanat (prohibitia acopera perioadele martie-august). Din categoria speciilor de pasari de interes cinegetic (de pasaj si sedentare), in Delta Dunarii se gasesc gaste salbatice, garlite, rate salbatice, lisite, gainuse de balta, sitari, turturele, gugustuci, grauri si sturzi.

Turismul stiintific. Biodiversitatea si aspectele naturale extrem de bogate in Delta Dunarii, o fac sa fie un taram ce in permanenta ofera oamenilor de stiinta si studentilor o provocare pentru cercetarea aspectelor naturale si antropice. Astfel in Delta Dunarii, se pot organiza tabere de cercetare, expeditii stiintifice cu rolul de a explora aceasta minunata zona, de a urmari migratia pasarilor, cercetarea anumitor fenomene etc.

Turismul religios, consta in vizitarea locaselor de cult – a manastirilor si in aceeasi masura praznuirea, marilor sarbatori de cult (Craciun, Paste, etc.), hramurile manastirilor si a bisericilor.

Turismul cultural cuprinde calatoriile, vizitarea cetatilor istorice din imprejurimi, a monumentelor istorice, muzeelor ce confera turistului ceva mai mult decat iesirea din cotidian, raspunzand motivatiei de cunoastere, dobandirii de noi cunostiinte, dezvoltarii personalitatii umane, vizand satisfacerea necesitatilor spirituale.

Turism foto-safari. Biodiversitatea si aspectele extrem de bogate din Delta Dunarii, ofera iubitorilor de peisaje o provocare pentru cercetarea si administrarea acestora.

Birdwatching. Ornitofauna Delta Dunarii, insumeaza mai mult de 300 de specii din care 70 extraeuropene. Delta Dunarii, reprezinta spatiul ideal, pentru practicarea acestei forme de turism. Dintre speciile care pot fi observate in Delta Dunarii sunt: cormoranul pitic – Phalacrocorax pygmeus, pelicanul comun – Pelicanos onocrotalus, pelicanul cret – Pelicanos crispus, gasca cu gat rosu – Branta ruficolis, rata – Aythya nyroca, egreta mica – Egretta Garzeta, pasari monumente ale naturii, etc.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
GOSPODARIA AGROTURISTICA-FORMA SPECIFICA DE CAZARE FOLOSITA IN AGROTURISM
CREAREA UNUI CENTRU DE INFORMARE-O MODALITATE DE ERFECTIONARE A AGROTURISMULUI IN TARA HATEGULUI
AGROTURISMUL SI DEZVOLTAREA SOCIAL - ECONOMICA A SATULUI ROMANESC
Turism ecologic extrem
INFRASTRUCTURA TURISTICA
Ecoturismul si valorificarea durabila a resurselor turistice
AGROTURISMUL-UN MOD DE OBTINERE A VENITURILOR SUPLIMENTARE
LEGATURA DINTRE TURISM SI MEDIUL INCONJURATOR
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu