Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » turism
Continutul activitatilor de turismul rural si agroturism

Continutul activitatilor de turismul rural si agroturismContinutul activitatilor de turismul rural si agroturism

Turismul rural este un concept ce include toate activitatile turistice care se desfasoara in mediul rural. Exista specialisti ce considera ca o excursie cu un atelaj tras de animale sau un picnic ori alta activitate derulata pe timpul unei zile intr-un colt indepartat de provincie, nu ar putea fi considerate “turism rural”.

Pentru ca turismul rural sa primeasca calificativul de “rural” din partea tuturor turistilor ar trebui sa indeplineasca unele trasaturi, cum ar fiapropierea de natura;

liniste;

un mediu ambiant nepoluat;

senzatia de continuitate si stabilitate, de traire a unei istorii, vie si trainica;

posibilitatea de a cunoaste indeaproape locuri si oamenii acelor locuri;

cunoasterea indeaproape a afacerilor ce se fac pe plan local;

sansa integrarii in comunitate pe perioada sejurului.

Aceste trasaturi ar trebui sa se ia in considerare pentru ca sunt importante pentru transformarea in realitate a ceea ce priveste frumosul vis de vacanta pe care turistul doreste sa il gaseasca acolo.

Deplasarea dinspre turismul de masa catre turismul individual si modificarea preferintelor privind tipul de vacanta, i-a determinat pe producatorii de voiaje turistice sa gaseasca alternative pentru destinatiile spre litoral si munte. Interesul crescut pentru sport, sanatate, peisaje, cautarea autenticului, locuri de mici dimensiuni, au stimulat dezvoltarea agroturismului .

Turismul rural se bazeaza pe trei elemente principale: spatiu, oameni si produse. Aceste elemente ale activitatii de turism rural sunt variate in functie de regiune sau tara, deoarece descriu realitati foarte diferite.

Spatiul reprezinta simbolul libertatii, respiratiei, apei pure, verdetii, florilor, culorilor, parfumurilor si invita la activitati fizice de-a lungul potecilor, pe malul raurilor. Aceste activitati in plina natura constitue un criteriu important in alegerea petrecerii vacantelor la tara.

Spatiul rural poate fi definit in functie de notiunile care il caracterizeaza, el cuprinzand tot ceea ce nu este urban.

Zonele geografice, atractiile turistice diverse, conditiile economice variate, resursele umane diferite din punct de vedere cantitativ si calitativ fac ca ceea ce este de dorit sau posibil intr-un anumit loc sa nu fie la fel in alt loc; ceea ce este benefic sau tolerat intr-un loc sau pentru un anumit grup uman poate deveni nociv sau intolerabil intr-un alt loc sau pentru un alt grup uman.

Satul a ocupat inca de la inceputurile activitatilor umane un loc dominant in ansamblul retelei de asezari care s-a organizat in cadrul unui anumit peisaj geografic.

Satul ocupa un loc important in imaginatia oraseanului. Semnifica dimensiunea umana, intimitatea sociala, evoca primaria, scoala, biserica, aceste locuri care au marcat viata oamenilor de-a lungul secolelor. Satul grupeaza artizani comercianti, mici intreprinzatori.

Toate schimbarile aparute in structura social-economica in decursul timpului sunt reflectate in viata cotidiana a satului, care a pastrat in interiorul sau, elemente valoroase ce marcheaza principalele trasaturi istorice si culturale. Asezarile rurale prin principalele lor componente – vatra mosie, populatie, ocupatii, traditii, obiceiuri prezinta importante valente turistice.

Pentru inceput, turismul rural se axeaza pe servicii turistice de baza, fiind influentat si de dotarile de infrastructura pe care le detine habitatul rural.

Un element definitoriu care alcatuieste structura turismului rural il constituie dezvoltarea sustinuta a serviciilor de divertisment si agrement rural. In conditiile in care se vor crea premisele de suport pentru agrementul rural si numarul turistilor care vor prefera asemenea vacante va creste. Locuitorii din mediul rural trebuie sa fie principalul element in activitatea de turism rural pentru a fi principalii beneficiari.Ospitalitatea traditionala a taranului trebuie sa fie insotita de o pregatire specifica activitatii de cazare turistica, initiativa privata trebuie sa se integreze intr-un plan colectiv de dezvoltare globala, iar aportul fiecaruia trebuie sa contribuie la montajul produselor turistice, oferind vizitatorului – consummator satisfactia unei cazari civilizate, insotita de serviciile corespunzatoare si, in acelasi timp, posibilitatea descoperirii unor locuri si oameni noi.

Ferma, satul, spatiul rural sunt imagini sau motive pentru care turistii vin sa-si petreaca vacantele la tara.

Ferma, ramane un simbol foarte puternic pentru locuitorul din mediul urban, fiind casa fermierului, a taranului, a celui care cunoaste secretele naturii, locurile cele mai bune de pescuit, de cules ciuperci apreciate de consumatori, este locul in care se cresc animale domestice cu care oraseanul a pierdut contactul, este locul unde se pot manca fructe proaspete, locul unde se succed generatii, este locul cu un mod natural de viata .

Ferma, satul si spatiul rural, impreuna sau separat constituie farmecul turismului rural prin atractivitate. Turismul rural trebuie inteles ca o forma de activitate care asigura populatiei urbane cele mai adecvate conditii de terapie impotriva stresului determinat de agitatia vietii cotidiene.

Principalele categorii de servicii oferite: de cazare, de alimentatie trebuie sa se situeze la un inalt nivel calitativ. In plus, serviciile de alimentatie in agroturism se bucura de conditii speciale prin varietatea, calitatea, dar mai ales prin prospetimea produselor oferite de catre gazda, care dispune si de capacitatea de productie respectiva.

Se cunoaste ca turismul rural, prin functia lui de consumator, aduce o crestere a veniturilor in locurile unde acesti turisti se deplaseaza temporar, datorita faptului ca agroturismul, pe langa serviciile de cazare solicitare, recurge si la serviciile de alimentatie, achizitioneaza amintiri, articole cu specific local, diferite bunuri etc.

Sub aspect economic, activitate agroturistica se prezinta ca una dintre modalitatile de existenta, o forma complementara de folosire optima a resurselor din gospodaria rurala si din zona combinata cu un complex de servicii, in interiorul si exteriorul gospodariei, orientand productia agricola in scopul realizarii dezideratelor unui agroturism eficient si modern.

Obiectivul principal al organizarii activitatii de agroturism il constituie folosirea rationala a celor trei importante resurse si anume: pamantul, capitalul si forta de munca.

Intr-o gospodarie agroturistica din produsele obtinute proprietarul trebuie sa ofere turistilor unele produse din gospodaria proprie cum sunt: paine de casa, legume proaspete, fructe si mai ales produse lactate si lapte proaspat, oua si carne de pasare. Serviciile oferite de gospodariile agroturistice, constau in cazare si mic dejun. Intotdeauna, gospodariile agroturistice vor efectua unele investitii pentru cresterea confortului turistic.

Daca serviciile oferite vor fi de calitate iar gazdele vor sti cum sa se comporte cu turistii veniti in vacanta, acestia vor reveni cu placere, gospodaria fiind tot mai cautata.

Practicarea de catre tarani a turismului conduce la realizarea unei dezvoltari superioare a zonelor satesti, atat prin aportul adus de incasarile din cazare cat mai ales prin valorificarea unor altor produse agricole locale, prin includerea lor in consumul turistic. Este bine de precizat ca o parte dintre veniturile realizate in activitatile de agroturism sunt utilizate pentru investitii si modernizare, in acest fel activitatea turistica contribuind nemijlocit la dezvoltarea si sustinerea gospodariei taranesti si a zonei insisi.

Turismul rural si agroturismul sunt activitati economice complexe, cu o larga sfera de cuprindere, care pun in evidenta, printr-un mecanism propriu, circulatia turistica rurala. Cautarea mediului rural pentru odihna si recreere este o tendinta generala in practica mondiala a turismului.

In ceea ce priveste limitele de varsta, pentru linistea si bogatia cadrului natural, pentru confortul oferit de locuintele satesti modern amenajate, pentru alimentatia sanatoasa si bogata in vitamine, ca si pentru multiplele posibilitati de practicare a sportului in aer liber, turismul rural vine in intampinarea dorintelor tuturor categoriilor de varsta, fiind practicat atat de persoane de varsta a treia cat si de catre generatia tanara.

Impactul turismului rural asupra comunitatilor locale se evidentiaza prin dimensiunea extensiva, care face referire la caracteristicile localitatii, cum ar fi: rolul ei ca destinatie turistica, natura activitatii turistice, tipurile de turisti, sezonalitate, etc.

Sezonalitatea isi pune amprenta asupra reactiilor comunitatii prin fluxurile accentuate de turisti in perioade de varf, fiind si motivul pentru care vacantele localnicilor sunt adesea stabilite tinand cont de sezonalitate.

Persoanele care isi bazeaza existenta pe activitatile turistice sunt inclinate fie sa supravegheze impactul pozitiv al turismului, fie sa accepte mai usor impactul negativ al acestuia asupra comunitatii in care traiesc.

Activitatile de turism rural si agroturism se bazeaza pe o multime de elemente specifice, larg utilizate in limbajul curent si cel de specialitate cum ar fi: motivul sejurului, durata sejurului, recreere, calatorie, vizita, excursie etc.

Motivul sejurului este un criteriu care conduce la structurarea calatoriilor dintr-o localitate sau tara in doua mari categorii si anume: cei care intra si cei care nu intra in categoria turistilor. Pot face parte din categoria turistilor toate persoanele care calatoresc intr-o serie de scopuri cum ar fi: petrecerea timpului liber, recreere, sport, misiuni, congrese, studii, vizitarea rudelor si prietenilor, efectuarea de afaceri sau alte motive profesionale, realizarea de tratamente medicale, pelerinaje religioase sau de alt ordin.


Durata sejurului (criteriul cazarii peste noapte), serveste la identificarea altor doua categorii de vizitatori: excursionistii sau vizitatorii de o zi care nu isi petrec noaptea in localitatea sau tara respectiva si turistii care vor ramane acolo cel putin o noapte. Maximum de timp pe care o persoana il poate petrece intr-o tara pentru a fi considerata vizitator este de 1 an.

Prin recreere se intelege tot ceea ce un individ intreprinde in timpul lui liber pentru deconectarea de la stresul cotidian. Pentru a fi vorba de recreere, actiunile angajate in timpul liber trebuie sa fie constructive si placute.

Calatoria este o notiune care presupune deplasarea unei persoane cu sau fara un vehicul, intre cel putin doua puncte, de plecare si de destinatie, situate in locuri diferite cel care o efectueaza purtand denumirea de calator.

Vizita este notiunea cu intelesul cel mai apropiat de turism, indicand orice calatorie care se face cu un motiv anume. Excursia este o vizita avand durata de cel mult o zi, in timp ce turismul este o vizita in care persoana petrece cel putin o noapte intr-un loc special de gazduire in locul vizitat.

Oferta turistica ca element al agroturismului, se exprima pornind fie de la un sejur, fie de la o activitate de petrecere a timpului liber, de la un circuit pe o anumita tema sau intr-o anumita regiune, in functie de sezonul ales, clientela potentiala, retelele folosite.

Astfel, motivatia calatoriilor turistice in zonele rurale este reprezentata de cadrul natural nealterat, de traditii si obiceiuri de activitatile practicate in aceste areale. Ca urmare, procesul de amenajare turistica a spatiilor rurale vizeaza crearea conditiilor pentru prezenta turistilor si pentru satisfacerea nevoilor lor, pe de o parte, si pentru desfasurarea nestigherita, chiar pentru stimularea activitatilor economice specifice, pe de alta parte.

Satul sau zona agroturistica reprezinta spatiul real de atractie, in care se intrepatrund toate elementele de dezvoltare locala. Intre activitatea de agroturism si dezvoltarea economico-sociala a zonelor rurale exista o relatie de corespondenta si reciprocitate: astfel cresterea circulatiei turistice se face prin dezvoltarea generala a zonelor rurale, dezvoltare care la randul ei se realizeaza prin intensificarea activitatii turistice.

Ca urmare a dezvoltarii activitatii agroturistice se inregistreaza transformari fundamentale la nivelul satelor, atat in ceea ce priveste numarul activitatilor desfasurate cat si a calitatii lor, dupa cum urmeaza:

apar centre de informare, agentii si dispecerate turistice ca urmare a necesitatii reglementarii si organizarii circulatiei turistice la nivelul localitatii;

se dezvolta si sistematizeaza activitatile de prestare a activitatilor complementare agroturismului, concretizate in unitati cum ar fi: brutarii si ateliere de patiserie, unitati de prelucrare a laptelui, laboratoare de carmangerie, ateliere de croitorie si spalatorie, magazine de desfacere de produse de artizanat si de suveniruri. In ceea ce priveste mestesugul si artizanatul, acestea ocupa un loc aparte deoarece au o mare importanta atat din punct de vedere artistic, cat si cultural fiind totodata diferite de la o localitate la alta.

organizarea de centre culturale impreuna cu institutiile existente in cadrul satelor pentru organizarea de spectacole, ansambluri folclorice, tarafuri, coruri si altele.

Prin turismul rural, turistul cauta in mod constient sau inconstient un al mod de petrecere a timpului liber, a vacantei, propice contactului cu natura, intoarcerii la mediul in care a crescut si a copilarit si la convetuire.

Studierea complexa a turismului rural este necesara pentru explicarea continutului, evolutiei si consecintelor practicarii acestuia asupra fiecarui individ si a societatii in ansamblul ei. Evaluarea rezultatelor activitatilor acestei forme de turism permite persoanelor implicate direct in organizarea si desfasurarea lor, precum si celorlalti operatori sau agenti economici sa ia decizii privind o mai profunda implicare in acest domeniu.

Astfel o dezvoltare buna a acestor activitati poate conduce la cresterea gradului de prosperitate a zonei, precum si a modernizarii infrastructurii locale.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Elemente de management al calitatii serviciilor turistice
FACTORII CARE STIMULEAZA DEZVOLTAREA AGROTURISMULUI IN SPATIUL RURAL
ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Ecoturismul - element al dezvoltarii comunitatilor rurale romanesti
Turismul in parcurile naturale nationale si in cele regionale
BAZELE SI STRUCTURA FENOMENULUI TURISTIC
AGROTURISMUL-UN MOD DE OBTINERE A VENITURILOR SUPLIMENTARE
POTENTIALUL JURISTIC AL TINUTULUI ORASTIEI
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu