Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Turismul cultural in judetul Cluj - Edificiile culturale

Turismul cultural in judetul Cluj - Edificiile culturale
Turismul cultural in judetul Cluj - Edificiile culturale


Teatrele gazduiesc reprezentari teatrale, musicale, coregrafice, etc.

In Cluj-Napoca, cladirea care gazduieste Teatrul National este un edificiu in stil baroc-rococo, construit intre 1904-1906, pe locul fostei piete de lemne a orasului. Teatrul si Opera Maghiara a fost construit intre anii 1909-1910, in locul unui teatru de vara ce dateaza din anul 1874. Ansamblul teatru-opera are o capacitate de 1000 de locuri si functioneaza in aceasta cladire din anul 1920. Pe langa aceste doua teatre mai importante, amintim si Teatrul de Stat Puk.In Turda functioneaza de asemenea un teatru de stat, construit in 1954.

Operele, respective cladirile destinate spectacolelor de opera, operetta si teatru (dar si altor manifestari artistice) se constituie in obiective atractive prin arhitectura lor si prin faima reportoriilor si interpretilor. Constructiile care gazduiesc asemenea manifestari, atat in cazul teatrelor, cat si a operelor, devin adesea doar pretexte ale satisfacerii nevoii de recreere spirituala realizata in plan mental. Opera Romana si Maghiara din Cluj-Napoca functioneaza in cadrul cladirilor Teatrului National, respective Teatrul Maghiar din strada Emil Isac. La aceasta se adauga Filarmonica de Stat Transilvania construita in anii `30, si Academia de Muzica ,,Gheorghe Dima".

Muzeele reprezinta institutii de cultura ce concentreaza intr-un spatiu restrans valori create pe teritorii vaste, in epoci diferite, de creatori diversi. Constituie grupa de obiective culturale cea mai numeroasa si mai intens vizitata. Prin taxele percepute ele percepute ele reusesc sa-si conserve si sa-si conserve si sa-si diversifice colectiile, sa-si asigure functionalitatea, fara a adduce un aport economic substantial in balanta turistica. Castigurile sunt insa de ordin social, participarea lor la cresterea nivelului de civilizatie si cultura al populatiei fiind de necontestat. Varietatea exponatelor colectionate in timp explica diversitatea tipologica a muzeelor: de istorie si arheologie, de arta, de stiintele naturii, etnografice, tehnice, mixte.

Muzeele istorice au fost printre primele edificii ale genului, concentrand exponate extreme de variate, recoltate in special in urma sapaturilor arheologice, dar si a descoperirilor intamplatoare. Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca este cel mai important de acest gen de pe teritoriul judetului. A fost infiintat la 23 noiembrie 1859, cuprinzand un bogat patrimoniu ce numara 336130 de piese ce infatiseaza istoria Transilvaniei.Aici se afla expus un obiect metallic descoperit la Aiud in anul 1973, a carui varsta s-a stability ca fiind de minim 3000 de ani, vestigii paleolitice descoperite in pestera Cioclovina, unelte, vase si podoabe dacice descoperite la Sarmisegetusa Regia: o bogata colectie de arme medievale. Muzeul de Istorie din Turda cuprinde antichitati dacice, inscriptii, pietre funerare, altare de jertfa, vase din vremea ocupatiei romane, documente privind miscarile populare transilvanene etc. In prezent este insa inchis pentru renovare, iar lucrarile au fost abandonate. Muzeul de Istorie din Gherla si Dej pastreaza bogate dovezi materiale despre trecutul oraselor si al zonelor in care se gasesc. Muzeul din Dej si-a schimbat locatia in urma retrocedarilor, insa nici unul dintre aceste doua muzee nu sunt semnalizate ca obiective turistice si nu au afisat orarul de functionare.

Muzeele de arta (picture, sculptura, literature, muzica) sunt tinta predilecta a turistilor animati de sufletul marilor creatii, a proiectarii realului, prin intermediul imaginatiei, dincolo de orizontul perisabilului.

Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, asezat intr-un palat baroc (Palatul Banffy), include opere ale lui Barbu Icovescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu (42 de tablouri), I. Andreescu, Aurel Ciupe, Toth Laszlo, T. Harsia. Arta universala e prezenta prin picturile scolilor italiana, olandeza si maghiara. Muzeul dispune de o colectie de arta decorative (argintarie, covoare orientale, mobile de epoca), lucrari de grafica contemporana romaneasca si straina.Este cea mai reprezentativa constructie in stil baroc din Transilvania, ridicata intre anii 1774-1775.

Muzeele de stiintele naturii se profileaza pe ilustrarea raspandirii si evolutiei in timp si spatiu a componentelor cadrului natural de sorginte geologica, botanica, zoologica. La temelia lor se afla truda unor mari savanti care au aureolat stiinta si cultura nationala. La Cluj-Napoca, muzeul zoologic familiarizeaza vizitatorii cu evolutia regnului animal si diversitatea speciilor sale actuale, fiind vizitat in special de scolari si prescolari. Muzeul a fost fondat in secolul al XIX-lea de catre contele Miko Imre.
Muzeele etnografice tind sa devina o categorie debordant reprezentata, ca urmare a unei variatii nemaiintalnite a folclorului, traditiilor si obiceiurilor poporului nostru. Fiecare zona folclorica, mai mult, apoape fiecare sat, poate sa-si alcatuiasca un astfel de asezamant unde sa-si ilustreze treptele evolutiei materiale si spirituale.

Muzeul etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca e adapostit intr-o cladire din secolul al XVI-lea, numita ,,Reduta" unde si-a avut sediul, pana in anul 1865, Dieta Transilvaniei. Institutia a fost infiintata in 16 iunie 1922 de catre Romulus Vuia, cu numeroase sectii: vanatoare-pescuit, pastorit, agricultura, industrie casnica, prelucrarea metalelor. Exponatele sunt organizate riguros, intr-o conceptie moderna, oferind astfel vizitatorilor un tablou real al culturii materiale si spirituale a populatiei din Transilvania. In aceasta cladire a avut loc in perioada 1894-1895 celebrul Proces al Memorandumului, despre care au scris toate ziarele Europei din acea vreme. Este cel mai mare muzeu cu acest specific in Romania. Inca de la infiintare, s-a urmarit ca pe baza cercetarilor effectuate de personalul de specialitate, sa se formeze un fond documentar care sa permita muzeului sa se transforme intr-un ,,institute de cercetari stiintifice avand ca scop principal studiul vietii si civilizatiei poporului roman si ale popoarelor conlocuitoare". Rezultatele activitatii desfasurate de-a lungul celor 80 de ani sunt concretizate in: 43000 de obiecte etnografice, pastrate in cele 8 sectii-Ocupatii, Locuinta-alimentatie, Ceramica, Textile, Port, Obiceiuri, Sectia in aer liber, Sectia Internationala; 50000 de documente fotografice; 5000 de diapozitive; 12000 de volume si reviste de specialitate; Arhiva etnografico-folclorica. In prezent, Muzeul Etnografic al Transilvaniei - Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia" este primul muzeu in aer liber din Romania si al saselea din Europa. A fost infiintat la 12 aprilie 1929. In prezent, in Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia" sunt prezentate 34 de instalatii tehnice taranesti; 5 case - atelier; 12 gospodarii cu 90 de constructii caracteristice pentru zonele Maramures, Tara Oasului, Nasaud, Secuime, Campia Transilvaniei, Zarand, Potgoria Alba, Mocanimea Muntilor Apuseni, Depresiunea Calatele, Bran, Bistrita (sasi), Gurghiu; 3 biserici de lemn si o poarta de cimitir. Dintre aceste exponate, un numar de 19 dateaza din perioada 1678-1913.

Ritmul cristalizarii colectiilor se va inteti in perspective, pe masura depopularii satelor montane, a schimbarii modului de viata rurala (cu abandonarea portului si a traditiilor) si a necesitatii conservarii acestora ca si dovezi ai unei culture ancestrale.

Muzeele cu profil aparte ilustreaza activitati legate de anumite ocupatii (Muzeul Pompierilor) sau domenii de activitate (Muzeul de istorie a farmaciei, Muzeul Sporturilor) din Cluj-Napoca.

Muzeul Pompierilor (Turnul Pompierilor), situate in apropierea Pietei Mihai Viteazul, a devenit muzeu ca rezultat al eforturilor Federatiei Nationale a Pompierilor din Romania. Este unul din cele doua turnuri de acest fel din Romania - pe langa Foisorul de Foc din Bucuresti. Constructia lui a inceput sub forma unei porti mici a fortaretei Cluj, in 1405. Pe atunci se numea Bastionul Tesatorilor. Constructia s-a incheiat in timpul domniei lui Stefan Bathory, fiind folosit si la aparare si la atac. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea a devenit turn de veghe pentru pompieri. Focurile din oras erau vazute de aici, iar turnul avea un clopot de alarma pentru a alerta pompierii. In 1876 un foc a ars turnul, dar a fost restaurat in acelasi an, si functioneaza in acest fel pana in 1936, cand este folosit in alte scopuri. Mai tarziu e abandonat si lasat sa se deterioreze. In decembrie 1997, pompierii reiau controlul asupra turnului si il transforma in muzeu, ca rezultat al initiativei presedintelui Federatiei Nationale si cu sprijinul primarului orasului.O alta categorie o constituie muzeele memoriale cum este Muzeul ,, Emil Isac" din Cluj-Napoca si Muzeul ,,Octavian Goga" din Ciucea.

Muzeul memorial ,,Emil Isac" a fost infiintat in 1955, la un an dupa moartea poetului. Situat pe strada care-i poarta numele, muzeul functioneaza in casa locuita de familia Isac inca din anul 1895. Muzeul cuprinde trei incaperi: in prima sunt expuse documente referitoare la viata si activitatea poetului, cea de-a doua fiind dedicata tatalui sau, dr. Aurel Isac, avocet, iar a treia este camera de lucru a poetului, pastrata intocmai. In aceasta incapere se afla o impresionanta biblioteca ce contine apoximativ 1700 de volume in diferite limbi, multe dintre ele purtand dedicatiile autorilor respectivi.

Muzeul de la Ciucea este dedicate poetului Octavian Goga (1881-1938), nascut la Rasinari. Sotia lui, doamna Veturia Goga a cumparat castelul de la Ciucea, de la poetul progresist maghiar Ady Endre (1877-1919), care a locuit si el intr-o aripa a castelului. In 1967, castelul a fost declarat muzeu memorial. In parcul acestuia se afla mormantul poetului, un mausoleum mozaicat ridicat pe cel mai inalt loc din parcul castelului; o frumoasa bisericuta din lemn construita in 1575, adusa aici de Goga din satul Salajan Galpaia; un muzeu etnografic amenajat in cladiea fostei manastiri. Se remarca biblioteca poetului care cuprinde aproximativ 60.000 de volume.

Poate fi considerata muzeu natural Gradina Botanica din Cluj-Napoca care este una din cele mai frumoase si mai complexe gradini botanice din sud-estul Europei. A fost infiintata in anul 1920 de catre profesorul universitar Alexandru Borza. Asezata in partea de sud a orasului, la o altitudine de 400-410 m, gradina se intinde pe 14 hectare. Toata aceasta suprafata este accidentata, constituind un cadru propice celor mai variate peisaje. In cuprinsul acestui muzeu al naturii, arborii si plantele specifice tuturor continentelor gasesc conditii optime de dezvoltare. Paraul Tiganilor imparte gradina in doua parti aproape egale, brazdate de cei trei afluenti ai sai, adaugand astfel o nota finala farmecului si pitorescului acestui loc. Gradina cuprinde peste 11.000 de specii de pe toate continentele.

Colectiile de arta au si ele tematici diferite: pictura, sculptura, etnografie. In majoritatea cazurilor ele joaca rol de nuclee a viitoarelor muzee. La originea majoritatii colectiilor satesti se afla obiecte colectate de oameni cunoscatori si pasionati de creatia autentica.

La manastirea de la Nicula se gaseste un muzeu care adaposteste, in noua cladire a staretei, o impresionanta colectie de icoane vechi pictate in culori vegetale, din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, si icoane pe lemn datand din secolele XVII-XVIII-XIX, culese de-a lungul timpului, ca opere a elevilor scolii de picture pe sticla si lemn care functiona si inca functioneaza in cadrul manastirii. De asemenea se gaseste si o bogata colectie de veche carte bisericeasca (ceasloave, cazanii, psaltiri, evanghelii, biblii, liturghiere etc.) datand din secolele al XVII-lea-XIX-lea, cea mai veche fiind ,,Cazania sau Carte Romaneasca de Invatatura" a Mitropolitului Varlaam din Iasi, 1643.

La Rascruci, in conacul familiei Kallos, a carei urmas este etnograful Zoltan Kallos, poate fi vizitata o colectie de porturi traditionale si obiecte de interior specifice satului Rascruci, Sic, Calata (cu obiecte-unicat), Moldovei si Campiei Transilvaniei.Casele memoriale au menirea de a supune atentiei turistilor crampeie din atmosfera locului natal, a copilariei, tineretii si, uneori, a maturitatii creatoarea marilor personalitati politice, culturale, stiintifice. Ele cumuleaza obiecte si marturii despre viata si personalitatea celui care s-a nascut sau a locuit in respectivul edificiu. Incepand de la arhitectura caselor care le-au apartinut permanent sau temporar si continuand cu mobilierul interior, ustensilele folosite, obiectele proprii, biblioteca, documentele etc, totul devine un motiv al rememorarii destinului acestor oameni ilustrii. Astfel de obiective restituie publicului ipostaze reper din trecerea prin lume a personajelor devenite adeseori simboluri. Alaturate unui cadru natural pitoresc, ele dau vigoare activitatilor turistice si le motiveaza derularea.

Casa Dr. Ioan Ratiu, din Turda, inconjurata de un mic parc, are fixate o placa cinstind memoria conducatorului delegatiei memorandistilor. In prezent, aici functioneaza o gradinita.

Casa Matei Corvin din Cluj-Napoca a fost construita in stil gotic, in secolul al XV-lea, fiind singurul edificiu din aceasta perioada care se pastreaza in bune conditii. Se presupune ca in aceasta cladire s-a nascut Matei Corvin la 23 februarie 1440. Ridicata inainte de 1440, constructia a suferit numeroase transformari, astfel ca numai fatada principala mai pastreaza elemente ce apartin Renasterii. In Cluj mai sunt case memoriale: Ion Agarbiceanu, Dr. Gheorghe Sincai, Bolyai Janos, Gheorghe Dima, George Valsan, Iuliu Hatieganu, Lucian Blaga etc.

In Dej se gaseste casa memoriala a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Alexandru Vaida Voievod si a Dr. Teodor Mihaly.

Universitatile devin repere ale turismului cultural prin functia lor de largire si elevarea spiritului uman, prin faima personalitatilor care le-au absolvit sau si-au desfasurat activitatea in amfiteatrele lor si nu in ultimul rand prin masivitatea constructiilor si stilului architectural. Clujul este al doilea centru universitar al tarii, are 32 de facultati de stat si mai multe Universitati particulare.

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, construita intre 1893-1903, opera a arhitectului Carol Meixner, este una din cele mai representative institutii din aceasta categorie. Este cea mai veche institutie de invatamant superior sic ea mai cuprinzatoare universitate din Romania. Alaturi de aceasta, relativ noi sunt universitatile ,,Dimitrie Cantemir", ,,Avram Iancu", ,,Bogdan Voda" si ,,Spiru Haret".

Bibliotecile constituie un punct de atractie prin valoarea fondului de carte, prin vechimea cartilor si incunabule, dar si prin particularitatile arhitecturii propriilor sedii.

Biblioteca Centrala Universitara  ,,Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, construita in perioada 1906-1907 poseda peste 4 milioane carti si periodice. De asemenea, renumita este Filiala Academiei Romane din Cluj-Napoca si biblioteca judeteana ,,Octavian Goga" care s- a mutat intr-un sediu nou, impunator.

La Dej, in cladirea Consiliului, functioneaza biblioteca municipala.

Exista si biblioteci si colectii de carte care sunt rodul colectionarii lor de catre mari oamnei de cultura, mecenati, cu posibilitati materiale, mari bibliofili: biblioteca lui Octavian Goga de la Ciucea cu peste 6.000 de volume.

In toate orasele si comunele din judet exista cate o biblioteca, mai mare sau mai mica, care asigura populatiei posibilitatile de culturalizare si informare necesare tuturor.


Politica de confidentialitatecreeaza.com logo mic.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Organizarea si exploatarea departamentelor operationale
Definirea turismului rural
CANALE DE TRANSMITERE AL MESAJULUI PUBLICITAR IN TURISM
POSIBILITATI DE PERFECTIONARE A AGROTURISMULUI IN TARA HATEGULUI
EXPLOZIA CONTEMPORANA A TURISMULUI INTERNATIONAL
Efectele pozitive ale turismul rural asupra localitatilor
Strategii de dezvoltare in turismul montan
Agrementul in turismul ruralTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu