Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » carti
Castelul din Carpati

Castelul din Carpati


"Castelul din Carpati": la ce ne gandim cand auzim vorbindu-se despre "Castelul din Carpati"? Sa fie cumva una dintre resedintele lui Dracula? Sau castelul fetei in alb?(C. Chirita-"Ciresarii").Sau.Sau..Sau nu.

Prea multe raspunsuri pentru o singura intrebare! Noi ne-am hotarat sa gasim raspunsul. Sa cautam castelul bazandu-ne pe informatiile oferite de Jules Verne.

Absolviseram deja cursul de Introducere in ArcView 9.0, devenind astfel capabili sa vectorizam, sa ne cream propriile harti cu elemente relevante, sa realizam si sa interpretam analize de vizibilitate. Prelucrand datele din carte in acest program am stabilit amplasamentul aproximativ al castelului.

Pentru a stabili cu exactitate unde se afla castelul ne-am hotarat sa plecam pe teren.

In prima zi de excursie avem ca obiectiv identificarea locului in care ciobanul Frig pastea oile, loc din care, dupa spusele lui Jules Verne, se poate vedea castelul. Bogdan, coordonatorul grupului, ne arata cum sa utilizam GPS-ul si, dupa ce modul sau de functionare este inteles de fiecare, pornim la drum, insa nu inainte de a inregistra primul punct pe GPS, cabana. Stiind acum ca pentru a putea inregistra un punct trebuie indeplinite anumite conditii, precum aceea de a recepta semnal de la cel putin 4 sateliti, avem grija ca erorile date de aceasta masuratoare cu GPS-ul sa fie cat mai mici.Ajunsi in pas, confruntam datele din carte cu ceea ce se poate vedea si constatam ca peisajul coincide cu cel descris de Jules Verne: susurul unei ape atrage repede atentia grupului, iar stancile de pe cealalta parte a raului par a alcatui fundatia unui castel. Dupa toate aceste constatari, lipseste un singur lucru: unul dintre noi ar trebui sa spuna cu voce tare ceea ce cu totii credem-Horia: "Io, dac'ar fi sa-mi fac castel, acolo l-as pune! Are rau, padure, e ferit de inamici Clar, aici e!". Dupa fraza decisiva, hotaram ca urmatoarea zi sa realizam o expeditie in acea zona.

Mai exista inca o culme pe care nu o excludem, inainte sa o verificam. Asa cum ne asteptam, de pe aceasta a doua culme nu se vad toate cele 4 orase mentionate in carte: Petrila, Petrosani, Vulcan si Livezeni.

Apoi ne intoarcem la cabana, GPS-ul indicandu-ne drumul pana acolo.

Ajunsi aici, lucrul nu se incheie, sarcinile fiind impartite in mod echitabil: o parte dintre noi lucreaza in ArcView, altii compara harta traditionala cu cea digitala, sunt descarcate datele de pe GPS. Masuratorile realizate cu ajutorul hartii traditionale si a busolei restrang aria de cautare, rezultatele fiind introduse in calculator si fiind efectuata analiza de vizibilitate.

A doua zi pornim spre locul in care, conform analizei de vizibilitate, ar fi trebuit sa se afle castelul, folosindu-ne de harta traditionala si inregistrand traseul pe GPS. Pe drum, ne intalnim cu un cioban pe care il intrebam, asa cum mai facuseram si cu alti sateni, daca are vreo informatie care ne-ar putea ajuta, insa acesta, asemenea celorlalti, se alatura uneia din gruparile:" Nu am auzit de castel" sau "Degeaba cautati prin zona aceasta."

Dupa-amiaza ajungem, in sfarsit, in locul pe care il cautam. Unii dintre noi se incumeta sa escaladeze stancile, iar privelistea de acolo le taie rasuflarea, caci pot vedea stanci abrupte, culmi impadurite, pana si turlele bisericilor din depresiune, elemente uimitoare atat datorita frumusetii lor, cat si datorita faptului ca recreeza peisajul descris de Jules Verne. In acest loc cautarea ia sfarsit, GPS-ul inregistrand ultimul punct, Castelul din Carpati.

Ajunsi in Bucuresti, descarcam traseul final de pe GPS.

Rezultatul proiectului s-a materializat prin realizarea unui site ce contine toate detaliile legate de aceasta expeditie si de proiect in sine(www.geosystems.ro/gisday2005). De asemenea, a fost realizat un poster ce constituie un "rezumat in culori" al proiectului si constatarile noastre au fost facute publice la A XII-a Conferinta anuala ESRI, TRIMBLE, Leica Geosystems, EUROMAP, GTCOCalcomp urmand sa mai fie promovate in liceele din care provenim: Colegiul National "Mihai Viteazul" (Alexandra Mazilu, Andra Juganaru, Corina Stoenescu, Elena Zamfir si . Horia), Colegiul National "Dimitrie Cantemir" (Alexandru Vasile), Colegiul National "Gheorghe Lazar" (Bogdan Stefan) si Colegiul National "Ion Luca Caragiale" (. Florin) . Aceasta prezentare in licee se va desfasura pe 17 noiembrie, in saptamana internationala a geografiei, de GIS (Geographic Information System) Day.

Ceea ce am sustinut la conferinta si vom sustine si la urmatoarele evenimente, este faptul ca locul exact in care se afla castelul, in cazul in care acesta a existat, este cel pe care l-am indicat cu ajutorul GPS-ului. Siguranta nostra se bazeaza pe precizia instrumentelor si a programelor utilizate (ArcView 9.0 : ArcMap, ArcCatalog; GPS Trimble, harti la scara 1 : 25.000, busola). De ce "in cazul in care acesta a existat"? Deoarece exista doua variante plauzibile: este posibil ca acesta sa fi existat cu adevarat si sa fi fost dinamitat, asa cum insusi Jules Verne afirma in finalul cartii sale, insa totodata se poate ca Jules Verne sau un contemporan cu acesta sa fi zarit stancile si sa si-l fi imaginat. Indiferent care este adevarul, obiectivul nostru nu a fost acela de a atesta existenta castelului, ci de a identifica eventuala amplasare a acestuia.

Un articol, un site, o conferinta, nu fac ca povestea sa se termine. Povestea merge mai departe.

Asadar, fara incheiere.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.