Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Ce este comunicarea?

Ce este comunicarea?


Ce este comunicarea?

"Good communication is as stimulating as black coffee, and just as hard to sleep after"

(Anne Morrow Lindbergh)Multi oameni stiu ce inseamna comunicarea pana in clipa in care li se cere sa o defineasca. Comunicarea umana este relatia dintre oameni si se construieste cu emotii, sentimente, atitudini si interese. Comunicarea creeaza comuniunea, adica mai curand o tesatura de relatii decat o cantitate de informatii.

Oamenii comunica prin stimuli care poarta mesaje. O data emis si receptionat, mesajul apartine, in comun, celui care a "dat" si celui care a "primit". Comunicarea umana este un proces tranzactional, unul de predare-primire, in care se schimba semnificatii, idei, dar si energii, emotii, sentimente sau chiar bunuri, fie de la un individ la altul, fie catre un grup restrans, fie catre publicul larg.

Obiectivul comunicarii umane este acela de a-l face pe interlocutor sa simta, sa gandeasca sau sa se comporte intr-un anume fel. Omul emite stimuli tot timpul, indiferent de context si situatie. Omul nu poate sa nu comunice si o face, indiferent daca vrea sau nu.

Pe scurt, comunicarea reprezinta procesul de creare si transmitere a unui mesaj de la emitator la receptor.

Studii empirice arata ca:

75% dintr-o zi de munca vorbim si ascultam;

75% din ceea ce auzim, auzim imprecis;

75% din ceea ce auzim cu acuratete, uitam in urmatoarele 3 saptamani.

Elementele procesului de comunicare

Indiferent de forma pe care o imbraca, orice proces de comunicare are cateva elemente structurale caracteristice :

existenta a cel putin doi parteneri (emitator si receptor) intre care se stabileste o anumita relatie;

capacitatea partenerilor de a emite si recepta semnale intr-un anumit cod, cunoscut de ambii parteneri (de mentionat faptul ca, in general, in orice proces de comunicare partenerii "joaca" pe rand rolul de emitator si receptor);

existenta unui canal de transmitere a mesajului.


Procesul de comunicare ia astfel nastere ca urmare a relatiei de interdependenta ce exista intre elementele structurale enumerate mai sus. Aceasta relatie de interdependenta face ca orice proces de comunicare sa se desfasoare astfel: exista cineva care initiaza comunicarea, emitatorul, si altcineva caruia ii este destinat mesajul, destinatarul. Acest mesaj este o componenta complexa a procesului de comunicare, datorita faptului ca presupune etape precum codificarea si decodificarea, presupune existenta unor canale de transmitere, este influentat de dependenta modului de receptionare a mesajului, de deprinderile de comunicare ale emitatorului si destinatarului, de contextul fizic si psihosocial in care are loc comunicarea.

Mesajul poate fi transmis prin intermediul limbajului verbal, nonverbal sau paraverbal:

Limbajul verbal reprezinta limbajul realizat cu ajutorul cuvintelor - 7%.

Limbajul nonverbal este limbajul care foloseste alta modalitate de exprimare decat cuvantul (gesturi, mimica etc.) - 55% .

Limbajul paraverbal este o forma a limbajului nonverbal, o forma vocala reprezentata de tonalitatea si inflexiunile vocii, ritmul de vorbire, modul de accentuare a cuvintelor, pauzele dintre cuvinte, ticurile verbale - 38%.

Alte elemente componente ale procesului de comunicare sunt: feed-back-ul, canalele de comunicare, mediul comunicarii, barierele comunicationale:

Feed-backul este un mesaj specific prin care emitentul primeste de la destinatar un anumit raspuns cu privire la mesajul comunicat.

Canalele de comunicare reprezinta "drumurile", "caile" urmate de mesaje. Exista doua tipuri de canale de comunicare:

1. canale formale, prestabilite, cum ar fi sistemul canalelor ierarhice dintr-o organizatie;

2. canale neformale stabilite pe relatii de prietenie, preferinte, interes personal.

Canalele de comunicare au un suport tehnic reprezentat de toate mijloacele tehnice care pot veni in sprijinul procesului de comunicare (mijloace de comunicare): telefon, fax, calculator, telex, mijloace audio-video.

Mediul comunicarii este influentat de mijloacele de comunicare; exista mediu oral sau mediu scris, mediu vizual. Filtrele, zgomotele, barierele reprezinta perturbatiile ce pot interveni in procesul de comunicare. Perturbarea mesajului transmis poate avea o asemenea intensitate, incat intre acesta si mesajul primit sa existe diferente vizibile. Perturbatiile pot fi de natura interna - factori fiziologici, perceptivi, semantici, factori interpersonali sau intrapersonali si de natura externa - care apar in mediul fizic in care are loc comunicarea (poluare fonica puternica, intreruperi succesive ale procesului de comunicare).

In procesul de comunicare, "bariera" reprezinta orice lucru care reduce fidelitatea sau eficienta transferului de mesaj. In functie de caracteristicile pe care le au, barierele pot fi clasificate in bariere de limbaj, bariere de mediu, bariere datorate pozitiei emitatorului si receptorului, bariere de conceptie

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.