Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Comunicarea: MODURI DE COMUNICARE, Originile, Limbajul, Alfabetul

Comunicarea: MODURI DE COMUNICARE, Originile, Limbajul, Alfabetul


MODURI DE COMUNICARE

Comunicarea - reprezinta procesul de a transmite si primi idei, informatii si mesaje. Transmiterea rapida de informatii pe distanta lunga si accesul direct la informatii au devenit elemente importante in societatea umana, in special in ultimi 150 de ani si intensificandu-se in ultimile doua decade.

Originile

Comunicarea fara sunet

Comunicarea intre doua persoane are o multitudine de metode de exprimare, dezvoltate de-a lungul secolelor.Gesturile, dezvoltarea limbii si necesitatea pentru ca actiunea sa aiba loc la distanta au avut roluri separate.

Comunicarea intre animale

Dansul albinelor

Charles Darwin a aratat importanta comunicarii si a expresivitatii in supravietuirea in natura.

Studii recente au avut de-a face cu problema comunicarii intre animale. De exemplu cand albinele gasesc o sursa de nectar, in timp ce se intorc la stup, o dezvaluiesc altor albine. Ele comunica distanta pana la sursa prin semnificatia dansului, directia este indicata prin unghiul facut de axa dansului si cantitatea de nectar prin vigurozitatea dansului.

Oamenii de stiinta au integistrat si identificat chemari de pasari pentru curtare, imperechere, foame, provizi de mancare, in lupta pentru teritoriu, amenintari si paprarea cand sunt in pericol.

Cercetarile in comportamentul balenelor si in al delfinilor au scos la iveala faptul ca ei si-au elaborat relativ semnele vocale si faptul ca, comunica la distantele foatre mari sub apa.

Limbajul

Originea limbajului este un subiect ce conduce la speculatii, unele cuvinte pot fi imitatii de sunele naturale, altele poate ca au venit din exprimarea unor emotii cum ar fi rasul si plansul.

Limbajul, cred unii teoristi, ca este o multime de activitati in grup cum ar fi munca impreuna cu dansul. O alta teorie sustine ca limbajul s-a dezvoltat de la sunete primare care acompaniau gesturile.

Astazi in lume sunt vorbite peste 3000 de limbi si dialecte, majoritatea grupate pe categorii. Cum unele limbi se dezvolta, altele tind sa dispara, schimbarile in limba reflecta stilul, profesia, varsta si alte forte sociale, cum ar fi efectele tehnologiei in fiecare zi de viata.

Dezvoltarea alfabetului

Demult, oamenii au simtit nevoia de-a scrie de a imprima limbajul. Ei desenau, pictau pe peretii pesterilor, pentru a transmite mesaje, pentru a-si marca teritoriul si tribul. Odata cu dezvoltarea stiintei umane, scrisul a devenit necesar pentru a transmite informatii. Cele mai vechi scrieri, au fost pictogramele, simboluri ce reprezentau obiecte. Prima scriere pictografica a fost scrierea cueniforma, caractere bine conturate erau inscriptionate cu un anumit obiect pe o tablita de ceara.

Scrierea cueniforma, mai tarziu, a dezvoltat elemente ideografice, simbolul a ajuns sa repreyinte nu numai obiectul, dar totodata idei si calitati asociate obiectelor. Scrierea cueniforma includea elemente fonetice, acestea sunt semne care reprezinta sunete singure. Hieroglifele egiptene includeau cam aceeasi idee. Sistemul a progresat de la   pictograme la ideograme; aceasta includea semne, dar nu s-a dezvoltat niciodata

intr-un alfabet.

Alfabetul a aparut prima data in Orientul Mijlociu, apoi a fost transmis la graci unde i-au fost adaugate sunetele. Alfabetul chirilic a fost adaptat in toate tarile dinspre vaet unde cultura romana domina.

Comunicarea la distamta

Dezvoltarea cuvilizatiei si a limbajului scris au devenit o necesitate pentru comunicarea regulata pe o distanta lunga, ca sa dirijeze comertul si afacerile sintre natiuni si imperii.

Hartia si imprimarea

Egiptenii au descoperit ca un anumit material de scris poate fi facut din papirus. O descoperire mai tarzie a fost pergamentul ce a fost facut perpapand ambele parti dintr-o bucata de tesut de animal pentru scris. In acelasi timp, in China, in 105 d.H. a fost descoperita metoda de a face hartia. Acestei tehnici i-au trebuit 1000 de ani pentru a ajunge in Europa si a venit la timp caci cererea de carti incepuse sa creasca. La mijlocul secolului al 15, editorul german Johan Guteuberg a folosit tiparnita mobila pentru prima oara in Europa pentru a edita Biblia. Aceasta tehnica a extins oportunitatea de a invata si a condus la o schimbare radicala in viata oamenilor.

Tehnicile si aplicare a cernelii pe hartie s-au dezvoltat rapid, in general in urmatoarele secole, in special cresterea puterii si aceasta era folosita pentru conducerea presei, la inceputul secolului al 19-lea si intr-un fel mai tarziu, inventia masinii de scris. Primul dispozitiv de acest fel a fost numit linotype, a fost inventata de savantul american de origine germana Ottmar Mergenthaler in 1884. Tehnici mai rapide si mai vaste ale masinii de scris au aparut in decadele urmatoare.

Servicii postale

Printre diferite tipuri de comunicare, in timpurile anticecel mai inportant a fost sistemul imperiului persan care era de baza. Calaretii puteau sa transfere mesaje de la o statie la alta. Pornind de la acest sistem, romanii si-au dezvoltat propriul lor sistem. Un sistem asemenea a fost adoptat departe in est.

Desi serviciul postal al Europei medievale a fost, in scara mare privat, cresterea nationalismului, care a urmarit renasterea, a rezultat din cresterea sistemului postal guvernamental. Operatii private au ajuns la un final in sec. 17 si 18.


Comunicarea la distamta cu viteza

De la inceput posta moderna a continuat sa se dezvolte prin cresterea nu8marului de sine, vehicole cu motor, transport aerian si alte mijloace. In ultimii ani s-a dezvoltat introducerea serviciului postal electronic. De-a lungul secolelor oamenii si-au dorit o metoda mai rapida de comunicare pe o distanta mai mare, decat modul conventional de al transporta mesajul. Vechie metode includeau focul, semnalele fumigene sau sunetele scoase prin goarna.

De-a lungul secolelor anterioare, au fost folositi porumbeii pentru a transmite mesaje. La inceputul anilor 1970 Claude Chappe un profesor care se ocupa cu stiinta si ingineria in acelasi timp, a conceput o constructie a unei statii cu semafor, un telegraf vizual capabil sa transmita mesaje pe o distanta de multi kilometri in cateva minute. Unele din aceste turnuri, inalte, similare turnurilor cu semafor de pe sinele aparute mai tarziu, aveau o distanta intre ele de 32 km.

Sistemul a fost copiat in Marea Britanie si SUA. Asemenea sisteme cu semafor, care se foloseau intr-un mod variat, au ramas in urma, deoarece fiecare semnal trebuia sa fia repetat pentru a fi verificata originalitatea transmisiei.

Telegraful

Cu inceperea intelegerii moderne a fenomenuluide electricitate, in secolul al 18-lea, inventatorii au inceput sa caute cai prin care semnalele pe cale electrica puteau fi folosite ca mesaje pe o distanta mare.

Primul sistem telegerfic nu a fost creat pana in see. 19, cand asemenea inventii au fost anuntate in acelasi an 1837, unul in Marea Britanie de Charles Wheatstone si William F. Cooke, iar celalalt in america de Samuel F.B. Morse. Morse de asemenea a dezvoltat sistemul codificat numit codul Morse,care a fost adoptet in toata lumea.

Diferite metode au aparut in decadele urmatoare .

De exemplu in 1874, Thomas Edison a dezvoltat telegraful quadruplex, prin care doua mesaje simultan in doua directii. Telegrafurile moderne au fost vazute in televizoare, telex, faxuri.

Telefonul

Desi telegraful a avut un avantaj deosebit pentru comunicarea la distanta, totusi nu era de ajuns. Dispozitivele care au aparut in 1850 si 1860 au fost capabile sa transmita vibratiile sunetelor, insa nu si vocea umana.

Prima persoana care a inventat telefonul electric in sensul modetn a fost Alexander Graham Bell, in 1876. In acelasi timp, Edison se afla in procesul de cercetare pentru a gasi un mod pentru a inregistra si reproduce sunete, astfel el a lasat un "indiciu" in creearea casetofonului.

Radioul

Sistemul telegrafului si al telefonului depindeau de mediul fizic al undelor pentru transmiterea mesajelor, dar descoperirile stiintifice au indicat alte posibilitati. Teoria naturii electromagnetice a luminii a fost avansata de fizicianul britanic James Clerk Maxwell, care a scris in 1873 un studiu numit "Treatise on Electricity and Magnetism".

Teoriile lui Maxwell au fost validate de fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz. In 1887 Hertz a descoperit undele electromagnetice, care avansau functia tehnica a telegrafului.

In 1896, inventatorul italian Marchese Guglielno Mrconi a transmis un semnal de la Penarth la Weston-super-Mare in Anglia, iar in 1901 a transmis un semnal important de-a lungul Oc. Atlantic, de la Cornwall.

Tubul de vacum, cu doua elemente a fost inventat de fiyicianul britanic John Ambrose Flening in 1904. Impunerea acestui obiect a fost facuta de inventatorul american Lee De Forest, cativa ani mai tarziu a inventat un tub cu 3 elemente, cu vacum care a reprezentet baza a multor aparate electronice.

Prima transmisie a radioului a fost facuta in 1906 in SUA, iar prima transmisie a operei, de la Casa Operei din Metropolitan in New Jork, afost trasmisa de De Forest in 1910.

In 1920 diferite statii de radio au inceput transmiterea in SUA si prin 1923 cum ar fi B.B.C. (Brithish Broadcasting Corporation) in Regatul Unit; in 1925 erau 600 de sratii radio in intreaga lume. In zilele noastre aproape fiacare casa dispune de un astfel de aparat.

Comunicarea cu ajutorul imaginii

Grafica colorata a fost inventata la sfarsitul sec. al 18-lea, permitand reoroducera tablourilor de arta. In 1826 fizicianul francez Josrph Nicephore Niepce a facut prima fotografie din lume. Pictorul francez si inventator Louis Jacques Monde Daguerre a descoperit un proces chimic de developare care permitea fotografierea intr-un timp scurt.

Cum secolul 19 a progresat, diferite metode au fost create pentru fotografiei iluzia de miscare. In 1891 edison a inventat cinescopul, o masina care proiecta o imagine in miscare, pe care el a demonstrat-o prima data in 1889.

In 1895 chimistul francez si mecanicul Louis Jean Lumiere impreuna cu fratele lui Auguste Marie Lumiere, au demonstrat, si creat cinematograful care proiecta ce succes imagini in miscare. Iar in 1920 imaginilor li-sa adaugat si sunet.

Televiziunea

Sistemul de transmitere a imaginilor in miscare a avut mai multe radacini. Una dintre ele a fost discul de scanare inventat de pioniarul televiziunii germane Paul Gottiles Nipkow in 1884. O alta a fost inventia electronuistului ruso-americanVladimir Kosma Zworykin din 1923, ionoscopul si cinescopul, primul transmite imgini iar celalalt primeste imagini pe o distanta destul de mare. In 1926 John Logie Bairb a folosit sistemul pentru a demonstra prima transmisie pe cale electrica a imaginilor in miscare.

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial televiziunea a capturat imaginatia populatiaei americane. Aceste inventii au aparut in Statele Unite, Marea Britanie si Germania.

In Marea Britanie, B.B.C. a inceput transmiterea in 1927, folosind sistemul lui Baird, si in 1937 a inceput serviciul de transmitere catre public era de cea mai buna calitate.

Numarul statiiklor de televiziune a inregistrat de la 6 in 1946 la 1362 in 1988. In 1980 privitul la televizor a fost cel mai popular lucreu, in Marea Britanie taxa pe TV era de 94 de centi pentru cei cu televizur color si 98 pentru cei cu mai mult de un televizor. Televiziunea s-a raspandit in lumea intreaga, satelitul de comunicare a facut posibila transmiterea programelor intre continente.

Circuitul inchis de televiziune este folosit in baci pentru securitate, in aeroporturi, de catre doctori, etc.. Dezvoltarea iregistrarii video a revolutionat capacitatea de a stoca si de a transmite informatia mai departe.

Computerele

Una dinre cele mai insemnate inovatii in domeniul comunicatiei este computerul. De la prima "scanteie" din 1940, pana in zilele noastre computerul s-a infiltrat in aproape toate ariile societatii.

Computerele se gasesc in multe formate pentru a servi diferitelor domenii: industruie, faceri, spitale, scoli, transporturi, retele sau chiar acasa. Acestea inpreuna cu numeroase periferice, cum ar fi telefonul, pot transmite cantitti mari de date intr-un timp foarte scurt.

Tehnologia cu laser

Laserul este de asemenea un extraordinar potential, pentru viitorul comunicatiilor. Lumina produsa de acest dispozitiv poate fi folosita la transmiterea de date, la fel ca telefonul.

Comunicatiile prin laser sunt deja in folosinta si ar putea inlocui undele radio. Undele laser pot fi folosite de asemenea in comunicatiile cu navetele spatiale.

Comunicarea si educatia

Filmele pe diferite teme si alte forme ale educatiei audio-vizuale pot fi un element vital in institutiile de invatamant. Casetofoanele pot fi folosite pentru invatarea pronuntiei unei limbi. Educatia prin emisiuni s-a marit foatre mult, internetul si CD-urile educationale au un rol imens in dezvoltarea ei.

Comunicarea si schimbarea culturii

Istoric vorbind, semnificatiile comunicarii au crescut de-a lungul timpului si au marit puterea oamenilor in mod psihic si la fel si infependenta lor. Influenta gradului mare de dezvoltare a comunicatiilor a atras dupa sine o serie de efecte. Unii cred ca acestea sunt pot schimba conceptiile personale iar altii considera ca aceasta e menita sa intareasca aceste conceptii. Nici una din influentele comunicatiei nu a fost prevazuta ca avand efecte pe termen lung.

Studiul limbajului, include si un studiu al gesturilor si al sunetelor. Considerand ca gesturile animalelor si sunetele pe care acestea le produc, au aceeasi semnificatie ca limbajul oamenilor, putem spune clar ca multe specii comunica, insa aceasta comunicare este diferita de cea umnana, avand in plus urmatoarele caracteristici.

limbajul uman are in mod separat sisteme de gramatica, sunete si gesturi;

permite comunicarea de ceva nou tot timpul;

oameni pot face o diferenta intre ceea ce este comunicat si realitate;

in comunicarea umana limbajul vorbit poate fi interschimbat cu cel auzit;

limbajul uman este folosit pentru anumite scopuri, existand uneori neconcordante intre realitate si ceea ce ne este comunicat;

o idee se poate referii la trecut sau viitor;

limbajul uman este folosit de catre copii si adulti, fiind transmis de la o generatie la alta.

Unele cercetari recente de la AMESLAN (American Sign Language) indica faptul ca unele dintre aceste caracteristici un sunt chiar specifice oamenilor .

Pentru cei care nu au invatat gramatica specifica unei limbi, cu semnele si tot ceea ce inplica aceasta le va fi foarte greu sa comunice cu alte persoane si acest lucreu le va influenta foarte mult viata in continuare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.