Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » gradinita
Rutinele si tranzitia ca activitati de invatare

Rutinele si tranzitia ca activitati de invatare
Rutinele si tranzitia ca activitati de invatare

Rutinele

In gradinita constatam existenta unui numar mare de copii care vin din familie si nu pot sa manance singuri , nu stiu sa se spele pe maini , pe fata , nu se pot imbraca si dezbraca , dar stiu sa utilizeze calculatorul , sa scrie ,au multe informatii , sunt adevarate enciclopedii. Cauzele sunt : parinti supraafectivi , griji exagerate , lipsa de program ce trebuie respectat, lipsa rabdarii .

Activitatile de rutina se desfasoara pe tot timpul zilei si au un rol deosebit in dezvoltarea personala a copilului .

Din punct de vedere psihologic , rutinele au rolul de a oferi sentimentul de control si de predictibilitate asupra evenimentelor .
Rutinele includ urmatoarele tipuri de activitati :

-sosirea si plecarea copilului din gradinita ;

-salutul ;

-gimnastica de inviorare ;

-intalnirea de dimineata ;

-gustarile ;

-micul dejun si masa de pranz ;

-igiena , spalatul,toaleta ;

-somnul / perioada de relaxare de dupa-amiaza .

Sosirea si plecarea copilului la gradinita

La sosire si la plecare este important ca educatorul sa creeze o atmosfera placuta , calda , in care copilul sa patrunda cu incredere . Prezenta cadrului didactic, o mangaiere prietenoasa , un zambet , o jucarie un prieten il fac pe copil sa accepte mai usor despartirea de parinti .

Salutul

Sosirea si plecarea copiilor din gradinita e un moment prielnic pentru educator si parinti de a impartasi evenimentele de peste noapte /zi referitoare la comportamentului copilului ce-i pot influenta comportamentul diurn/ nocturn .

E necesar sa informam despre comportamentul copiilor la masa ,somnul de dupa-masa ,despre meniul lor .

Prin salut copiii invata despre politete , insusindu-si expresiile specifice momentelor zilei, invata sa comunice cu adultii . Ex. –“buna dimineata “, nu se foloseste si la plecare .

Gimnastica de inviorare

Gimnastica de inviorare se desfasoara zilnic pana la micul dejun , timp de 10-15 minute , in aer liber sau in incapere si contribuie la ridicarea tonusului emotional si muscular al copilului .

Gimnastica are un caracter distractiv , se poate face pe acompaniament muzical , sa creeze o atmosfera placuta de bucurie sau poate cuprinde exercitii cu caracter imitativ .

Intalnirea de dimineata

Intalnirea de dimineata este o activitate planificata , structurata pe patru momente specifice : salutul , impartasirea cu ceilalti , activitatea de grup si noutatile zilei . Intalnirea de dimineata contribuie la formarea unor clase responsabile ,li se stimuleaza curiozitatea , impartasesc cu ceilalti impresii, curiozitati ,dorinte ,cunostiinte .

Igiena , spalatul si toaleta

Studii de specialitate educativ-sanitare si psihopedagogice au ajuns la concluzia ca varsta anteprescolara si prescolara sunt cele mai potrivite pentru formarea deprinderilor igienice . Pentru formarea acestor deprinderi , educatorul trebuie sa acorde o grija deosebita pentru ca toate componentele actiunii sa se desfasoare exact in aceeasi ordine .

Spalarea mainilor este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor infectioase . Prin repetarea acestor activitati copiii invata ca spalatul mainilor este obligatoriu inainte si dupa masa .

Se intampla uneori sa scape privirilor noastre cate un copil , care gaseste in spalator un loc interesant si experimenteaza , de nenumarate ori , spalatul mainilor , bucuros ca o poate face singur . Uneori putem avea surprize : manecute ude ,copii care se coafeaza , isi aranjeaza parul cu apa in loc de gel . Aceste incidente nu trebuie ignorate ci discutate pentru a nu mai fi repetate .

Micul dejun si masa de pranz

In timpul servirii mesei copiii socializeaza despre nutritie si alimentatie sanatoasa .

Ei isi exerseaza simturile si recunosc ce gust are mancarea . astfel stiu ce gust au alimentele gatite si ce le place .

In timpul mesei invata sa manuiasca lingura ,furculita si chiar cutitul , sa manance independent , de a manca fara zgomot , risipa sau murdarie , dar isi consolideaza si deprinderi matematice , raportarea numarului la cantitate .

Somnul si perioada de relaxare de dupa amiaza

Aceasta etapa este specifica gradinitelor cu program prelungit si pentru copiii care vor dormi prima data in gradinita ,e necesara o pregatire din partea educatorului si parintelui , astfel sa nu creada ca sunt abandonati si sa-i asiguram ca dupa aceasta vor merge acasa.

In dormitorul gradinitei copilul invata sa se imbrace si sa se dezbrace , sa isi aseze in ordine hainele , activitati pe care le face la inceput cu stangacie pentru ca necesita o buna coordonare psiho motorie . Din partea educatorului , aceasta perioada a zilei impune o buna organizare , calm , atentie , blandete si multa rabdare pentru ca fiecare copil are nevoie de sprijin si indrumare .

Recomandari:Hotarati impreuna cu copilul , care va fi locul sau de odihna si evitati schimbarile .

Sugerati copiilor sa se ajute unii pe altii.

Lasati copilul sa doarma cu jucaria preferata.

Nevoi de dezvoltare ale copilului

Teoria ierarhiei nevoilor a lui Maslow afirma ca fiintele umane au nevoi interne , ca este nevoie de satisfacerea nevoilor de baza .

Nevoi fiziologice . Pe nivelul cel mai de jos al ierarhiei se afla nevoile de baza biologice sau fiziologice . Doar in momentul satisfacerii nevoilor fundamentale ale biologicului oamenii se pot orienta spre alte nevoi care au fost latente , in asteptarea implinirii celor de pe nivelul inferior .

Nevoi de securitate . Odata ce nevoile biologice au fost satisfacute oamenii devin preocupati de nevoile de siguranta psihica si fizica . Securitatea reprezinta anumite conditii care asigura integritatea fizica aunei persoane .

Nevoi de apartenenta . Daca o persoana este satisfacuta fiziologic si se simte in siguranta , este posibil sa devina interesat de contacte sociale , oamenii au nevoie de sprijin social .

Nevoi de stima . Se refera la nevoia de a fi bine cunoscut de catre altii si de nevoia de a se simti valoros .

Nevoi de autoimplinire . A. Maslow a postulat ca , daca toate nevoile descrise anterior ar fi satisfacute , oamenii si ar dezvolta potentialul la maxim .

Nevoile copilului de sanatate , igiena si nutritie .

Este bine de stiut ca sanatatea copilului nu se pot asigura nu se poate asigura decat in stransa interdependenta cu mediul in care traieste si , mai ales , depind de o respectare stricta a normelor de igiena personala si a colectivitatii in care copilul isi petrece o mare parte din activitatea zilnica .

Igiena corporala , a locuintei sau a spatiului de viata si activitate , a imbracamintei , incaltamintei , precum si igiena alimentatiei activeaza potentialul de dezvoltare al copilului .

Igiena corporala a copilului se imprima de mic , sub forma unor deprinderi elementare , spalatul mainilor , al dintilor , chiar daca cel putin la inceput , este ajutat de parinti .

Igiena imbracamintei si a incaltamintei are rolul sau in mentinerea starii de sanatate a organismului . Ele trebuie sa fie adecvate copilului .

Locuinta si camera copilului reprezinta spatiul in care copilul isi petrece acasa cea mai mare parte a timpului . Camera trebuie sa fie spatioasa, luminoasa calduroasa si linistita . Mobilierul trebuie sa fie adecvat si redus numai la strictul necesar pentru ai permite copilului sa nu aiba nici o ingradire in explorarile sale .

Aerisirea camerei este o norma elementara de igiena si trebuie respectata si vara si iarna , cu supravegherea copilului . Geamurile trebuie sa fie curate si temperatura sa fie acceptabila .

Activitatea zilnica . Intre principiile care duc la cresterea si dezvoltarea copilului sunt : stabilirea echilibrului intre activitatea zilnica , odihna si somn. Volumul si intensitatea activitatilor zilnice variaza functie de varsta copilului ,de preocuparile sale particulare ,in asa fel incat sa nu duca la surmenaj sau la scaderea poftei de mancare .

Nevoile emotionale ale copilului

Emotiile indeplinesc doua functii esentiale :

Emotiile determina comportamentele copilului . Ei tiind sa repete o experienta placuta si evita sa repete o experienta care il poate pune in dificultate sau invulnerabilitate.

Copiii utilizeaza emotiile pentru ai determina pe adulti sa le satisfaca nevoile .

Este importanta pentru dezvoltarea copilului modalitatea in care parintele sau educatorul faciliteaza sau descurajeaza experimentarea emotiilor specifice: experimentarea exagerata sau lipsa experimentarii unor emotii de catre copil poate dezvolta riscul aparitiei unor perturbari in dezvoltare .

Copilul dobandeste competente emotionale

prin reactiile parintilor sau ale educatorilor la emotiile exprimate de el .

prin discutiile despre emotii

prin experimentarea propriilor emotii.

In jurul varstei de 3 ani , copilul incearca sa-si demonstreze autonomia ,dar totusi cauta mangaierile mamei , devenind ingrijorat daca mama s-a intepat sau o doare capul .
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CERCETARE PEDAGOCICA MATEMATICA - MODUL DE ORGANIZARE SI METODOLOGIA CERCETARII
EVALUAREA GRADULUI DE INSUSIRE A ACTIVITATILOR MATEMATICE
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
PROIECT DE ACTIVITATE GRUPA: mica „Scufita Rosie” – povestirea educatoarei
TIPURI SI FORME DE ORGANIZARE A ACTIVITATII MATEMATICE
Fisa de observatii- Grupa mijlocie
ANALIZA INFORMATIILOR DE TIP CALITATIV
PROIECT TEMATIC TOAMNA GRUPA mijlocie - Cand,cum si de ce se intampla?

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu