Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Proiect didactic - la bazele teoretice ale dresajului

Proiect didactic - la bazele teoretice ale dresajului
MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR  NESECRET

CENTRUL PENTRU INSTRUIREA CONDUCTORILOR,  Ex.nr..

PRODUCEREA,CRESTEREA SI DRESAJUL CAINILOR  Nr.......

DE SERVICIU-CIORANI CIORANI,....

PROIECT DIDACTICLA BAZELE TEORETICE ALE DRESAJULUI

Tema: APORTAREA SI ASOCIEREA OLFACTIVA

OBIECTIVE:

La incheierea acestei teme participantii vor fi in masura sa conduca exercitiile de aportare de baza astfel incat cainii:

sa dezvolte capacitatea asociativa olfactiva;

sa formeze si sa dezvolte posesia asupra obiectului de aport;

sa dezvolte atasamentul fata de conductor.

DURATA: 50 minute

LOCATIA:

Sala de pregatire de specialitate;

Camera de pregatire a drogurilor.

PLANUL TEMEI:

Aportarea si asocierea olfactiva.

Aportarea in camp deschis.

Aportarea in cladiri.

Aportarea in interiorul si sub autovehicule.

APORTAREA SI ASOCIEREA OLFACTIVA.

Principalul scop al acestui dresaj este acela de a familiariza cainele cu

mirosul drogurilor, permitand cainelui sa dezvolte o capacitate asociativa olfactiva prin exercitii de aportare. Prin intermediul acestor exercitii, se urmareste formarea bazelor pentru antrenamentul de depistare a drogurilor. Avand in vedere ca - la selectionarea unui caine de serviciu - criteriul initial este pornirea naturala a acestuia de a aporta diverse obiecte, aceasta etapa a dresajului nu are scopul de a invata un caine sa aporteze obiecte, ci sa-si valorifice aceasta pornire ca factor motivational principal.

Conductorul trebuie sa realizeze si s ainteleaga foarte bine faptul ca aportarea constituie baza tuturor antrenamentelor pentru cainii de serviciu care lucreaza pentru Politia de Frontiera Romana. Desi toti cainii selectionati manifesta o dorinta naturala de a aporta diverse obiecte, in majoritatea cazurilor aceasta dorinta nu este suficient de dezvoltata pentru a continua si in timpul "serviciului operativ". Prin urmare, incepand cu primul exercitiu de aportare, asigurati-va ca animalului ii face placere exercitiul respectiv. Acest rezultat poate fi realizat cu ajutorul recompenselor verbale si a mangaierilor, la care se adauga si joaca de-a "cine este mai puternic" cu aportul textil.EXERCITII DE BAZA DE APORTARE IN CAMP DESCHIS

Pentru primele exercitii de baza de aportare, conductorul trebuie sa se afle

intr-o zona ingradita semiizolata, cu gazon, unde se afla un numar minim de factori care pot distrage atentia cainelui. De vreme ce exercitiile initiale de aportare vor fi de natura sa permita cainelui sa vada aportul textil, gazonul nu trebuie sa fie prea inalt.

Lesa va fi scoasa in momentul in care conductorul tine inca in mana aportul textil (impreuna cu saculetul cu drog legat de el). Conductorul trebuie sa provoace cainele, agitand aportul si incercand sa-l determine sa sara si sa-l prinda. Nu speriati cainele miscand aportul prea aproape de nasul sau capul cainelui. Nu creati impresia ca animalul poate fi lovit cu aportul.

Unii caini au nevoie de mai mult timp decat altii pentru a intelege ca acesta este un joc nou si antrenant. Adesea, este utila si miscarea conductorului si agitarea aportului si simularea aruncarii acestuia. De asemenea, foarte util este si un ton entuziast si antrenant al vocii. Nu conteaza ce spuneti. Tonul vocii va stimula dorinta cainelui de aportare.

Continuati sa provocati cainele numai pana cand acesta devine nerebdator sa obtina aportul. In cazul in care conductorul incearca sa prelungeasca momentul de provocare, aceasta va constitui de fapt un fel de victorie asupra cainelui, a carui dorinta de aportare a obiectului va scadea. Prin urmare, in momentul in care cainele atinge maximul de dorinta de joaca, atunci aportul trebuie aruncat rapid (la 5-6 metri), simultan cu comanda verbala "CAUTA", rostita cu un ton entuziast al vocii.

Daca animalul a fost provocat o durata suficienta, va sari dupa aport foarte nerabdator. De indata ce apuca aportul, fugiti si continuati sa alergati pana cand va prinde din urma; apoi aplecati-va brusc si luati-i aportul.

Nota: Nu alergati dupa caine niciodata. Cainele va continua sa fuga de dvs. Instructorul va 

va oferi instructiuni pe loc, dupa necesitati.

In acest moment, jucati-va cu cainele de-a "cine este mai puternic". Sincronizarea este foarte importanta, doarece cainele nu trebuie sa scape aportul pe jos. Cainele are permisiunea sa traga de aport, in timp ce conductorul il tine de la celalalt capat si invers.

Este bine sa aveti in vedere ca aceasta procedura trebuie sa constituie un "joc" pentru caine, caruia trebuie sa i se permita sa se si bucure de acest joc si care trebuie incurajat in acest sens. Dupa cateva secunde de joaca de-a "cine este mai puternic", dati drumul aportului rapid si permiteti cainelui sa il retina.

Una dintre partile dificle ale acestei proceduri pare sa fie coordonarea si respectarea momentelor potrivite pentru diferite activitati. Este dificil, de exemplu, sa va indepartati de caine si sa apucati aportul, in timp ce cainele trece pe langa dvs. In mod invariabil, un conductor neexperimentat se opreste prea devreme sau se intoarce si face o miscare brusca spre caine. Aceasta atitudine incetineste cainele, il opreste, il face sa tasneasca intr-o parte si, foarte posibil, cainele va lasa aportul jos.

Niciodata nu alergati dupa caine in momentul in care se intoarce cu aportul. Aveti foarte putine sanse sa prindeti cainele, iar el va asocia miscarea dvs. cu un joc gen "prinde-ma daca poti". Conductorul trebuie sa-si impuna sa se indeparteze, in timp ce cainele se afla intr-o pozitie in care veti avea posibilitatea sa-i smulgeti aportul. Daca fug, multi caini se vor regasi in situatia de a nu dori sa se intoarca imediat la conductor.

Atentie la jocul de-a "cine este mai puternic": controlati-va pentru a nu deveni prea agresiv, pentru ca puteti rani cainele. Unii caini nu strang botul prea tare si prin urmare aportul nu este tinut strans. Intensitatea jocului trebuie marita treptat, ceea ce - la randul sau - ca spori si gradul de agresivitate al cainelui pentru a intra in posesia aportului. In timp ce jucati acest joc impreuna cu cainele dvs., incurajati-l constant sa tina aportul.

Nota: Nu rasuciti niciodata aportul in timp ce acesta se afla in gura cainelui, nu il sufocati

si nu-i cauzati durere in nici un alt fel in incercarea de a-i lua aportul.

In cazul in care cainele asociaza acest joc cu durerea, interesul si entuziasmul sau se vor diminua si, in consecinta, si interesul sau in a detecta si a reactiona la mirosurile drogurilor va scadea.

In mod normal, dupa cateva exercitii, veti constata ca animalul devine foarte posesiv cu aportul textil si poate ca nu va mai fi nevoie sa il incurajati sa tiina el aportul.

Dupa efectuarea catorva exercitii simple intr-un spatiu deschis, ar trebui sa puteti observa cresterea sau scaderea entuziasmului acestuia si a dorintei sale de a aporta materialul de dresaj si de a se juca de-a "cine este mai puternic".

In cazul in care cainele inregistreaza progrese satisfacatoare dupa exercitiile simple, atunci puteti desfasura cateva exercitii de aportare si in spatii inchise (cladiri).EXERCITII SIMPLE DE APORTARE IN SPATII INCHISE (CLADIRI)

Efectuarea catorva exercitii simple de aportare in cladiri va va da

posibilitatea sa expuneti cainele si unui alt mediu, ceea ce va va ajuta sa determinati atitudinea manifestata de caine intr-o astfel de situatie. De asemenea, mediul inchis este excelent pentru exercitiile de aportare, pentru ca spatiul este limitat si cainele nu are posibilitatea sa fuga dupa ce gaseste aportul.

Pentru acest gen de exercitii, pot fi utilizate diferite tipuri de cladiri, cu conditia sa existe un numar minim de factori care sa distraga atentia cainelui.

In momentul in care incepeti exercitiul, duceti cainele la usa cladirii si eliberati-l din lesa. Provocati cainele cu aportul de care este legat si saculetul cu drog (s-a discutat mai sus), apoi aruncati aportul la 3-4 metri in interiorul cladirii. Ca la fiecare exercitiu, adresati si comanda verbala "CAUTA".

Dupa ce cainele cauta si apuca aportul, incurajati-l sa se intoarca, in timp ce dvs. ramaneti in afara cladirii. In momentul in care cainele se intoarce cu aportul, jucati-va de-a "cine este mai puternic". (Un caine care "urmareste" un aport in interiorul unei cladiri, il "captureaza" si apii se joaca "de-a cine este mai puternic" impreuna cu conductorul).

Ulterior vor trebuie efectuate exercitii similare acestuia, cu exceptia faptului ca dvs., ca si conductor, trebuie sa aruncati aportul si mai departe in interiorul cladirii, insa astfel incat cainele sa il poata vedea.

De vreme ce atitudinea cainelui in cadrul unor exercitii in interiorul cladirilor a fost deja evaluata in procesul de preselectie, in aceasta etapa, in mod normal, nu vor aparea dificultati. Cu toate acestea, in cazul in care cainele manifesta reticenta la intrarea in cladire pentru cautarea aportului, cainele trebuie incurajat. Problemele de acest gen trebuie depasite neaparat, daca se doreste inregistrarea unor rezultate ulterioare.

Pentru a depasi aceasta problema, duceti cainele in interiorul cladirii, jucati-va cu el si lasati-l sa constate singur ca nu are de ce sa ii fie teama. Dupa ce si-a satisfacut cureiozitatea, incurajati-l sa caute si sa duca aportul si jucati jocul de-a "cine este mai puternic" in interiorul cladirii. In moemntul in care cainele dovedeste ca si-a invins teama in interiorul cladirii, repetati exercitiile aruncand aportul din afara cladirii.

Cainele nu poate fi fortat sa-si invinga teama. Cainele trebuie incurajat si trebuie sa i se dea timp pentru a se obisnui cu factorii care ii distrag atentia. Prin urmare, este necesar sa expuneti cainele acestui tip de mediu de mai multe ori, inainte ca el sa poata duce exercitiile la bun sfarsit.

Un alt loc unde trebuie efectuate exercitii simple de aportare este interiorul autovehiculelor si sub acestea.

4. EXERCITII SIMPLE DE APORTARE IN INTERIORUL AUTOVEHICULELOR SI SUB ACESTEA

De vreme ce cainii de serviciu care au reactii "active" trebuie antrenati sa reactioneze atat in interiorul, cat si ixteriorul autovehiculelor, acestia trebuie expusi treptat acestor medii. Exercitiile de aport in interiorul si dedesubtul autovehiculelor reprezinta un mediu excelent de expunere a cainelui la acest gen de activitate.

Aportarile in autovehicule creeaza si posibilitatea efectuarii unor exercitii simple de identificarea vizuala si aportare in zone limitate ca suprafata. Astfel, cainele nu are posibilitatea de a fugi, dupa capturarea aportului. Atitudinea cainelui si dorinta lui de a captura aportul poate fi evaluata in acest context, de vreme ce cainele va trebui sa se tarasca intr-un spatiu restrans sub un vehicul pentru a aduce aportul.

Un loc excelent pentru efectuarea exercitiilor incipiente, este platforma unei camionete: cainele trebuie incurajat sa sara si sa aduca aportul impreuna cu saculetul cu drog atasat lui. In acest fel, cainele nu pierde nici un moment contactul vizual cu aportul; cu toate acestea, cainele trebuie sa sara pe platforma camionetei pentru a "captura" aportul. Acest exercitiu trebuie efectuat utilizand aceleasi metode discutate anterior.

Ulterior, exercitiile de aport trebuie desfasurate aruncand aportul cu saculetul aferent sub un vehicul stationar; cainele trebuie incurajat sa urmareasca si sa aduca aportul inapoi. In aceasta situatie, distanta dintre pragul autovehiculului si sol trebuie sa fie suficienta pentru a permite cainelui sa se tarasca dedesubt si sa aduca aportul inapoi.

Dupa reusita exercitiilor de aportare in spatii deschise, incurajati cainele sa aduca aportul si saculetul dintr-un autovehicul de transport de persoane. In momentul in care incepe acest exercitiu, provocati cainele si agitati aportul, apoi aruncati-l in interiorul autovehiculului si rostiti comanda "CAUTA!". Dupa ce cainele urmareste si aduce aportul si saculetul, jucati-va de-a "cine este mai puternic".

Desi unii caini, in momentul in care intra intr-un autovehicul pentru prima data, pot ezita sa cerceteze anumite mirosuri necunoscute lor, majoritatea ignora alte mirosuri si continua sa urmareasca aportul. Cei care nu procedeaza in acest fel, trebuie incurajati.

Dupa reusita exercitiilor de baza de aportare din autovehicule si de dedesubt, precum si in spatii deschise si in diferite incinte, antrenamentul trebuie sa treaca la urmatoarea etapa: aportarea controlata.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiectarea unitatii de invatare calitate motrica „viteza” - clasa a-iv-a
 PROIECT DE ACTIVITATE GRUPA: mare-pregatitoare - Surprizele Zanei Toamna
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 Proiect - TEHNOLOGIA DE ASAMBLARE PRIN LIPIRE

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA BALNEOFIZIOTERAPIE - METODE DE RECUPERARE MEDICALA BALNEOFIZIPTERAPICE IN GERIATRIE
 Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
 LUCRARE DE LICENTA Ingineria si Protectia Mediului in Industrie - Proiectarea unui depozit de deseuri urbane pentru un oras cu 200.000 de locuitori
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

HABITATUL FAUNEI DE INTERES CINEGETIC
INGRIJIREA CAINILOR DE SERVICIU DRESATI PENTRU DETECTAREA DROGURILOR
FAMILIA CERTHIIDAE, Specia CERTHIA FAMILIARIS, Specia TICHODROMA MURARIA
FAMILIA SITTIDAE, Specia SITTA EUROPAEA
PRODUCTIVITATEA FONDURILOR DE VANATOARE
FAMILIA REGULIDAE, SPECIA REGULUS REGULUS
TEHNICI MANAGERIALE - FAUNA
VANATOAREA - EVOLUTIA CONCEPTIILORTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu