Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
PROMOVAREA FOLCLORULUI LOCAL

PROMOVAREA FOLCLORULUI LOCAL
PROMOVAREA FOLCLORULUI LOCAL

" Folclorul nostru. nu numai ca este sublim, dar te face sa intelegi totul. E mai savant decat toata muzica asa-zis savanta. Si asta intr-un fel cu totul inconstient. E mai melodic decat orice melodie, dar asta fara sa vrea. E duios, ironic, trist, vesel si grav."

George Enescu

Folclorul romanesc, fiind deosebit de bogat, constituie una din mandriile noastre nationale. Prin mesajul sau, trezeste in sufletul copilului sentimente de adanca dragoste, admiratie si mandrie fata de tara in care s-a nascut.

Disparitia obiceiurilor si datinilor populare prin nepracticarea lor de catre copii, elevi si tineri, disparitia formatiilor de dansuri populare in scoli, lipsa motivatiei copiilor si elevilor pentru purtarea portului popular, inlocuirea folclorului local cu arhicunoscuta "discoteca" de sambata seara, au fost pierderi imense privind reprezentarea scolii cu ceea ce este mai frumos si mai emotional: portul popular specific zonei folclorice, frumoasele traditii si datini practicate la zi de sarbatoare si inegalabilele dansuri si melodii populare.Folclorul reflecta o anumita viziune despre lume, viata, exprima noianul de idei, sentimente, convingeri pe care poporul le-a trait si pentru a caror infaptuire a luptat in decursul istoriei sale milenare. Arta noastra populara, manifestata sub toate aspectele ei, prezinta o bogatie nepretuita de comori pentru toti aceia ce-si iubesc patria si neamul.. Incepand cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important din viata poporului si terminand cu cantecele, dansurile si strigaturile nelipsite la aceste datini, izvorul lor e nesecat pentru cel ce vrea sa le cunoasca si sa le adune in manunchi pentru a le darui din nou, cum spunea Anton Pann:

" De la lume adunate

Si-napoi la lume date!"

Frumusetea folclorului romanesc este completata de portul, obiceiurile si mestesugurile tinutului binecuvantat prin statornicia credintei sale fata de Dumnezeu.

O caracteristica a poporului roman este aceea ca romanului ii place sa cante, posedand calitati vocale deosebite.

Frumusetea portului national, atat de diversificat prin regiunile tarii noastre, frumusetea dansului si cantecului popular, la fel de diferite ca zone de provenienta, datinile si obiceiurile strabune, obiectele de arta populara lucrate de mana si cu sufletul de catre artisti populari, sunt valori spirituale romanesti de netagaduit.

Folclorul reprezinta o enciclopedie poetica a vietii. El oglindeste, in forme multiple si variate, sentimentele, gandurile si nazuintele poporului nostru, exprimate in diverse forme artistice, literare, muzicale, coregrafice, mimice, etc. Fiecare obicei isi are semnificatia lui.

Cunoscand importanta folclorului si, iubind mult muzica si dansul popular, am considerat ca o datorie de suflet pentru mine, pentru elevii mei si parintii acestora, transmiterea fondului de valori al creatiei populare , stiut fiind faptul ca un popor care nu pastreaza si nu-si cultiva traditiile, isi va pierde identitatea. Cunoasterea, valorificarea si transmiterea folclorului local fost in atentia mea la toate generatiile de elevi pe care le-am educat.

In acest sens, am valorificat orele de educatie muzicala, limba si literatura romana, geografie, istorie, educatie fizica, abilitati practice( educatie tehnologica), cautand, incetul cu incetul, sa sadesc in sufletul copiilor dragostea fata de creatia populara. Folclorul dispune de valente formative multiple, contribuind la formarea personalitatii umane.

Avand in vedere aceste considerente, am initiat programul educational "Promovarea folclorului local", program ce a avut drept scop realizarea( prin contributia parintilor) de costume populare autentice si a unui ansamblu de cantece si dansuri populare din zona Vasluiului( centrul Moldovei).

Deoarece receptarea mesajului unei creatii folclorice nu este posibila fara invatarea unui limbaj folcloric, am familiarizat elevii cu arhaisme si regionalisme. Concomitent cu insusirea "gramaticii" limbajului folcloric, elevii au dobandit cunostinte pe care le-au folosit in aprecierea frumosului. Interesul pentru arta folclorica a crescut, iar ei au decodificat mesajul unei opere populare..

In orele de educatie fizica, dar si in cele de optional("Folclor romanesc"), am exersat ritmuri muzicale si melodii vechi in care elevii au invatat pasii de hora si sarba. La aplicarea in practica a pasilor de hora si sarba, ei au introdus, pe rand, strigaturile si chiuiturile.

Jocul din zona Vasluiului surprinde o gama larga de pasi lini, usor leganati si pasi accentuati, batuti la podea, care te imbie oricand sa te prinzi in joc. Pasii sunt insotiti de deplasari mici si mari spre dreapta si spre stanga, inainte si inapoi, in cerc si semicerc ori efectuati prin invartiri in perechi, antrenand varful piciorului in executarea batailor de picior. Caracteristica jocului vasluian este si pendularea sau leganarea corpului si miscarea usoara a capului in ritmul muzicii si al pasilor de dans.

Incet, incet, an dupa an, s-a conturat si ansamblul folcloric de cantece si dansuri populare, " DOUA GENERATII", alcatuit din formatiile "Floricica"(fostii elevi, acum clasa a VII-a) si formatia "Boboceii"( elevii actuali, clasa a III-a).

Pe 25 martie 2006( "Bunavestire"- importanta sarbatoare religioasa la romani), reunite intr-un ansamblu folcloric, cele doua formatii au prezentat un spectacol extraordinar in fata parintilor ambelor clase si a reprezentantilor Centrului de Creatie si Valorificare a Traditiilor Populare al judetului Vaslui. Activitatea, care a insemnat de fapt o alternativa a evaluarii proiectului educational, a avut un real succes. Copiii, parintii, bunicii , cadrele didactice si oaspetii au trait emotia si bucuria transmisa de forta cantecului si dansului popular moldovenesc, insotit de muzica de fanfara, muzica specifica judetului Vaslui. S-au prins in hora moldoveneasca cu totii: copiii, parintii, bunicii, cadrele didactice si oaspetii.Ansamblul nostru cuprinde melodii si dansuri din zona judetului Vaslui, obiceiuri legate de sarbatorile de iarna, obiceiuri de nunta, dansuri specifice fetelor, dansuri barbatesti.

Pentru a ajunge la un nivel inalt de interpretare s-a pornit de la insusirea liniei melodice si a ritmului dansurilor. Prin exercitii ritmice, cu batai din palme la inceput, apoi pe fond muzical, elevii au trecut de la pasi simpli, efectuati individual, la pati in perechi, apoi in grup. Aceste exercitii s-au efectuat in orele de repetitii din afara orarului scolar, cat si in cele de educatie muzicala si educatie fizica.

Pentru ca elevii sa-si motiveze participarea la aceasta activitate, a fost importanta atmosfera realizata in timpul repetitiilor, caracterizata prin buna dispozitie, dar si seriozitate. Am observat, de asemenea, o mai buna colaborare intre copii, interes pentru eveniment, o inchegare a relatiilor si un respect deosebit pentru creatia folclorica, pentru portul nostru traditional. Starea emotionala este mare, copiii socializeaza mai bine unii cu altii, astfel incat intregul proces instructiv-educativ are de castigat.

Serbarile, manifestarile cultural-artistice sunt momente de maxima bucurie, atat pentru copii, cat si pentru parinti si bunici. Ele aduc lumina si in suflet, dau aripi imaginatiei, entuziasmului si raman ca momente de neuitat in viata fiecarui copil(tanarul , adultul de maine). Acestea contribuie la educarea copilului in spiritul dragostei fata de patrie, la formarea si consolidarea sentimentelor de iubire fata de ceea ce este frumos. Prin cantec si dans, elevii cunosc mai bine trecutul, traditiile, frumusetile tarii.

Competitia artistica este un prilej de afirmare a copiilor in conditii recreative care nu supraincarca, insa consuma timpul liber in forme atractive, mult indragite si care, bine organizate, completeaza procesul educativ. Astfel de competitii, in care formatiile au participat, au avut loc si in localitatea noastra, de exemplu: "Ritmurile tineretii"- concurs judetean de dans, Festivalul International "Prietenia". La toate editiile, respectiv in anii 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, au obtinut locul I. In luna mai, 2007, ansamblul a obtinut locul I, la un festival organizat la Sibiu.

Bucuria evolutiei pe scena, satisfactia succesului la serbari si concursuri, atmosfera sarbatoreasca in care copii au purtat costumele populare, sentimentul bucuriei de a fi admirati, sunt trairi fara egal care imbogatesc capacitatea afectiva a copiilor si ii apropie de intelesul rolului artei in societatea noastra.

Totodata, prin participarea la concursuri si manifestari artistice, elevii contribuie nemijlocit la cresterea prestigiului scolii, al clasei, al familiei si al lor.

Dar, cu toata dragostea mea pentru muzica si dansul popular, trebuie sa recunosc ca, fara intelegerea si ajutorul parintilor nu puteam realiza acest ansamblu folcloric. Costumele populare au fost lucrate( cusute) cu mare migala de mamicile, bunicile copiilor, respectand modelele traditionale din zona locala. Aceste costume, la dorinta parintilor, vor ramane in familie, astfel incat, pot declara cu mare satisfactie, ca am contribuit la "inzestrarea" a 48 de familii cu frumoase si autentice costume populare din zona judetului Vaslui.

Bibliografie:

Folclor muzical din judetul Vaslui- Pavel Delion, Vaslui ,1982;

Broderii traditionale si artizanale moldovenesti- Elena Nita Ibrian, Nicolae Dunare-Editura "Ceres", Bucuresti, 1984;

Jocuri populare vasluiene-Gheorghe Ilascu, Editura "Cutia Pandorei", Vaslui, 1977


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.