Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
STUDIU DE CAZ -PREZENTATA IN CADRUL CURSULUI DE PROTECTIA COPILULUI

STUDIU DE CAZ -PREZENTATA IN CADRUL CURSULUI DE PROTECTIA COPILULUI


UNIVERSITATEA"BABES-BOLYAI"CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA DE TEOLOGIE GRECO-CATOLICA

SECTIA TEOLOGIE-ASISTENTA SOCIALA, ANUL IV

STUDIU DE CAZ

LUCRARE PREZENTATA IN CADRUL CURSULUI DE PROTECTIA COPILULUII.Rezumarea situatiei familiale a clientului:

Raul provine dintr-o familie dezorganizata. Mama lui Raul este depresiva, are 37 ani si provine dintr-o familie de rromi. Ea lucreaza ca femeie de serviciu. Tatal vitreg este alcoolic, are 45 ani si este somer. Nu are loc de munca stabil deoarece merge beat la serviciu. Bunica din partea mamei are 60 ani si sufera de semipareza. Bunicul din partea mamei a decedat in urma cu 17 ani. Bunica din partea tatalui vitreg nu tine legatura cu familia din cauza ca nu suporta consumul de alcool din respectiva familie. Bunicul din partea tatalui este pensionat de boala din cauza unui picior amputat, ce s-a produs in urma unui accident de munca. Acest accident a fost cauzat de consumul de alcool in timpul serviciului.

Raul are 2 frati de mama mai mari. Unul de 18 ani, lucreaza la o bezinarie, iar al doilea are varsta de 16 ani si lucreaza ca manipulant la o firma de materiale de constructii. Desi cei 2 baieti au loc de munca stabil, nu contribuie la cheltuielile familiei caci observa ca banii prea putin se duc pe cele necesare existentei, pe lucrurile cu adevarat folositare.

I.1. Definirea scopului evaluarii:

Aceasta evaluare are la baza un scop didactic. A fost facuta pentru a evalua nivelul de neglijenta al copilului in cadrul familiei si pentru a evalua daca exista si un tip de abuz fizic si emotional asupra copilului.

II.Prezentarea clientului si a problemei:

NUME: RAUL

DATA NASTERII: 28.07.1993

Raul a fost lasat la un centru de plasament de la varsta de 3 ani. Mama lui il vizita destul de rar, cam o data la 6 luni, iar tatal adevarat nu a prezentat niciodata interes fata de copil, el disparand din viata copilului inainte ca acesta sa se nasca. Copilul a fost luat acasa la varsta de 7 ani cand implinea varsta necesara pentru a merge la scoala. Se considera ca motivul pentru care copilul a fost adus acasa este alocatia primita lunar. Paul merge la o scoala normala.

Copilul merge la scoala foarte prost imbracat, nespalat, neingrijit, hainele pe care le poarta au un miros urat si pachetul cu mancare pentru pauza de masa lipseste de multe ori. Este un baiat cu o greutate mult scazuta pentru varsta lui. Se poate observa pe el ca in familie nu are parte de ingrijire, nivelul de neglijenta fiind ridicat.

Raul a avut deja doua tentative de a fugi de acasa. A plecat din propriul camin cu gandul ca se va putea descurca si singur. Totusi nu mergea foarte departe de mediul locativ, ci se ducea la un amic cu mult mai mare decat el.

Din datele preluate din dosarul asistentului social de la Spitalul de Copii Cluj, in urma discutiilor avute de acesta cu diriginta baiatului rezulta faptul ca Raul are un comportament deviant. Acest comportament deviant este tradus prin limbaj vulgar fata de colegi si profesori, de asemenea un comportament violent, impulsiv. Este un copil hiperactiv (sursa:fisa medicala a copilului, care spune ca acest lucru se datoreaza consumului de alcool din familie, mama consumand alcool in timpul sarcinii cu Raul).

Asistentul social de la Spitalul de Copii ia contact cu Raul si cu familia lui. Din discutiile avute cu Raul si cu membrii familiei reiese ca intr-adevar copilul are un comportament deviant, insa acest comportament e datorat si dificultatilor din cadrul familei. Copilul nu are parte de dragostea parintilor si nici nu e stimulat sa aiba un comportament civilizat.El isi gaseste in acest tip de comportament o iesire, impunandu-se in fata colegilor.

In urma analizei mediului familial in cazul lui Raul, asistentul social a constatat faptul ca baiatul in varsta de 12 ani prezinta simptome create de neglijarea din cadrul familial. Acest diagnostic a fost stabilit dupa constatarea comportamentului lui Raul. In urma vizitelor facute la domiciliul familiei, in intalnirile cu mama lui Raul si cu membrii familiei acestuia asistentul social a pus acest diagnostic de neglijare de asemenea din discutiile avute in cadrul scolii cu diriginta copilului si cu unii dintre profesori. S-a confirmat supozitia asistentului social. Vecinii, tot in urma anchetei facute de profesionist, au confirmat faptul ca Raul este supus unui comportament de neglijenta in cadrul familiei ca nu i se ofera ingrijirile necesare, atentie, afectivitate.

Din ancheta sociala pe care asistentul social a realizat-o familiei lui Raul reiese:

a) Caracteristici biologice si fizice:

-date provenite din fisa medicala:


*inca de mic copilul a fost dus foarte des la medic manifestand afectiuni ale sistemului imunitar cauzat de nutritia precara si lipsa de ingrijire;

*din fisa medicala reiese ca Raul a fost internat de mai multe ori cu fracturi la membre, in urma controlului s-au constatat si contuzii pe corpul copilului insa nu se stie clar provenienta lor;

*starea de sanatate a baiatului este relativ buna, insa se observa efectele bolilor din copilaria mica: raceli netratate, leziuni care nu s-au vindecat normal;

*avand in vedere ca Raul a fost neglijat, se poate spune ca acesta s-a dezvoltat cat de cat normal, insa greutatea lui este aproape la limita pentru varsta pe care o are.

b) Caracteristici cognitive:

-din discutiile asistentului social cu profesorii si diriginta reiese ca Paul are mari dificultati in:

-a retine noile cunostinte;

-in rezolvarea temelor pe care le primeste la scoala

-nu este atent la discutiile din cadrul orelor;

-este indisciplinat;

-nu are rabdare;

-deranjeaza orele.

Raul a ramas corigent de mai multe ori.

Diriginta observa la Raul aptitudini pentru desen insa nu stie si nu gaseste nici o modalitate prin care sa-l ajute sa-si poata dezvolta aceste aptitudini.

c) Relatiile copilului cu familia si cu mediul social:

In familie Raul este batut de catre tatal vitreg. Acesta considera ca il face de rusine si ca rezultatele lui scolare denota faptul ca in viitor Raul nu va avea un loc de munca care sa-i asigure un trai decent. Cei doi frati mai mari il vad pe Raul ca pe o "gura in plus de hranit" si nu il sprijina deloc dimpotriva la nervi il pleznesc, iar acesta riposteaza. Asistentul social a remarcat faptul ca in familie Raul nu are absolut nici o persoana care sa-i ofere protectie, nimeni nu se ingrijeste de el. Bunicii din partea tatalui vitreg, nu vor sub nici un chip sa se implice in familie nici in cresterea lui Paul deoarece ei considera ca Raul fiind nascut in urma unui adulter nu este nepotul lor si nu au de ce sa se ocupe de el. Mama este singura persoana din familie la care apeleaza cand este abuzat de catre tatal sau cei doi frati vitregi.

Raul nu are prieteni de varsta apropiata caci din spusele dirigintei comportamentul lui este unul violent si isi bate colegii. In urma discutiilor asistentului social cu copilul reiese ca acesta se percepe ca "un copil rau", care nu merita dragoste si ingrijire. Raul se asteapta sa fie respins de fiecare data si pentru a nu risca o noua respingere el incearca sa foloseasca toate eforturile pentru a nu se apropia de nimeni, sa nu devina vulnerabil in fata nimanui fapt pentru care recurge adesea la violenta.

Din discutiile cu vecinii a reiesit ca Raul are un amic in caminul in care locuieste. Acest amic, pe care noi il vom numi Domnul X, este mai mare cu 20 decat copilul si el sprijina pe baiat oferindu-I mancare, uneori imbracaminte si adesea un loc unde sa doarma cand in familie este batut. Asistentul social a incercat de mai multe ori sa ia legatura cu acest Domn X, insa el foarte greu de gasit la domiciliu.

III.Obiectiv general:

Scoaterea copilului din mediul familial nefavorabil si reintegrarea acestuia intr-o familie cu asistent maternal. Copilul, fiind supus abuzului fizic, emotional, fiind foarte afectat de neglijarea la care este supus are nevoie de o schimbare a mediului familial. Plasarea copilului la o noua familie cu asistent maternal ar contribui mult la dezvolatrea sa normala.

IV.Obiective:

-copilul sa frecventeze scoala

-sa aiba intrumentele necesare studiului: carti, caiete, instrumente de scris si de desenat

- sa se ridice nivelul notelor

- copilul sa fie hranit, spalat, imbracat

- sa i se ofere un mediu protector, afectivitate

- sa aiba parte de activitati recreative

- sa i se acorde mai multa atentie

V. Nevoile si resursele copilului:

Raul isi doreste sa mearga la o familie care sa-i acorde atentie, sa fie hranit, imbracat, insa el vrea ca mama lui sa-l poata vizita des si sa-si doreasca sa discute de mai multe ori cu asistentul social. Copilul isi doreste si sa mearga la scoala, sa aiba copii cu care sa se joace si spune el: "vreau sa am haine curate".

Copilul trebuie sa mearga la scoala imbracat corespunzator, cu haine care sa-l protejeze bine de frig in sezonul rece, mai ales ca este predispus la raceli, haine curate. De asemenea, sa fie bine hranit, sa ajunga la greutatea normala pentru un copil de varsta lui, sa aiba la scoala in fiecare zi un pachet cu mancare.

-observatie: desi se observa la Raul un comportament deviant, asistentul social descopera ca daca I s-ar oferi conditii mai bune acesta e dispus sa le accepte si sa devina mai bun cu colegii, dar fara a uita de mama lui.

In urma analizei mediului familial in cazul lui Raul, asistentul social a constatat faptul ca baiatul in varsta de 12 ani prezinta simptome create de neglijarea din cadrul familial. Acest diagnostic a fost stabilit dupa constatarea comportamentului lui Raul. In urma vizitelor facute la domiciliul familiei, in intalnirile cu mama lui Paul si cu membrii familiei acestuia asistentul social a pus acest diagnostic de neglijare de asemenea din discutiile avute in cadrul scolii cu diriginta copilului si cu unii dintre profesori. S-a confirmat supozitia asistentului social. Vecinii, tot in urma anchetei facute de profesionist, au confirmat faptul ca Paul este supus unui comportament de neglijenta in cadrul familiei ca nu i se ofera ingrijirile necesare, atentie, afectivitate.

Abuzul este vazut din punctul de vedere al copilului ca unul grav. Raul sufera mereu din cauza aceasta. Mama reprezinta in mediul familial persoana cea mai de incredere.Ea i-a fost alaturi cand trebuia sa indure abuzul fizic, desi nu a facut nimic nimic sa schimbe aceasta situatie.

Asistentul social considera ca o resursa importanta in cazul lui Raul ar fi si Domnul X, singura persoana fata din mediul social fata de care s-a apropiat copilul si fata de care are deschidere.

La scoala, o persoana resursa o reprezinta diriginta, care cunoaste bine situatia lui Raul. Diriginta a fost mereu deschisa fata de copil cu scopul de a-l ajuta sa avanseze la scoala.

VI.Recomandari si definirea directiei de lucru

Mediul in care traia Raul era unul negativ pentru dezvoltarea sa. Nu avea in cadrul acestei familii un exemplu bun, care sa-l faca sa observe ca trebuie sa aiba un comportament linistit fata de colegi pentru a-si face prieteni. El a recurs la un comportament pe care l-a invatat in mediul familial, considera ca acesta era cel normal si ca trebuia sa se impuna sa obtina respect. Neglijenta de care a suferit inca de mic se simte foarte accentuat acum cand are cea mare nevoie de afectivitate, ingrijire, intelegere si din punct material, imbracaminte, hrana si minime conditii pentru a invata.

Plasarea lui la o familie cu asistent maternal ii este foarte prielnica. Raul a luat in greutate considerabil si a facut un tratament pentru intarirea sistemului imunitar. Merge la aceeasi scoala si a invatat sa-si ceara iertare cand face rau cuiva. A fost transferat la o scoala din cartierul unde locuieste acum. Acum, in pauze, se joaca alaturi de colegi si se simte foarte bine cu ei. Le-a aratat ca este un copil bun, caruia nu-i place sa loveasca.

Invatatoarea a vorbit cu profesorul de desen despre talentul lui pe aceasta linie. La orele de desen, profesorul arata colegilor lucrarile lui Raul si le spune tuturor ca a facut un desen bun din nou. Astfel stima de sine incepe la baiat sa prinda contur si in fata colegilor incredere. Cand s-a facut o excursie cu intreaga clasa, invatatoarea l-a luat si pe Raul tocmai ca sa se imprieteneasca cu noii colegi.

Mama lui s-a simtit foarte indurerata cand i-a fost luat copilul. In prezent, il viziteaza saptamanal si ii spune ca ar dori sa-l ia acasa, insa este constienta ca are parte de foarte mult rau in acel mediu. I-a promis copilului ca va face tot posibilul sa renunte la alcool pentru el. De asemenea, i-a mai zis ca va cauta o cale de a fi din nou impreuna, insa intr-un mediu mai bun decat cel in care a crescut. Paul o iubeste in continuare pe mama lui, dar i-a zis ca se simte bine acolo unde este si ca vizitele pe care I le face ea ii sunt suficiente pentru o perioada de timp, nu ar vrea sa se intoarca in vechiul camin.

In noua familie Raul simte cu adevarat ce inseamna dragostea, afectiunea. Mananca bine in fiecare zi, poarta si la scoala un pachetel cu mancare. Este imbracat cu haine curate. S-a integrat usor in noua familie , care-I ofera multa atentie. Este ajutat sa inteleaga lectiile pe care le-a facut la clasa si fac impreuna exercitii de memorare. Acum are toate cartile si caietele necesare fiecarei materii.

Recomandari: consider ca ar fi nevoie si de o evaluare psihologica care sa constate nivelul la care se afla copilul din punct de vedere cognitiv, sa se lucreze la acest punct de vedere si sa faca terapie recuperatorie.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.