Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
BOALA WILSON

BOALA WILSON
BOALA WILSON

1.Definitie

Boala Wison sau degenerescenta hepatolenticulara este o boala ereditara cu transmitere autozomal recesiva, caracterizata printr-o tulburare biochimica in metabolismul cuprului.Acesta se acumuleaza in cantitati insemnate la nivelul ficatului si sistemului nervs central, ducand la ciroza si neurodegenerare la nivelul corpului striat. Gena mutanta este localizata pe cromozomul 13 si codifica o proteina transportatoare a cuprului la nivel hepatic(ATP7B), cu functie de eliminare a cuprului in caile biliare.

2. Fiziopatologia Bolii Wilson

Ca o consecinta a pierderii capacitatii hepatice de a fi excretat biliar, cuprul se acumuleaza la nivelul ficatului, creierului cordului, rinichiului si corneei.Aceasta acumulare la nivelul citoplasmei hepatocitelor duce la necroza celulara si eliminarea cuprului in plasma, care fiind in exces, continua sa se depoziteze in tesuturile extrahepatice, inclusiv in ganglionii bazali, cortex, trunchi cerebral si cerebel, unde determina moarte neuronala progresiva.Pe langa manifestarile neurologice, boala produce ciroza hepatica si nefropatie interstitiala, cu insuficienta renala la persoanele tinere, in final. Ocular, cuprul se depune la nivelul cristalinului(aspect “in floarea soarelui”) si in membrana bazala a corneei (inelul Kayser-Fleischer). Inelul Kayser-Fleischer nu este patognomic, insa regula este ca daca exista semne neurologice de boala, prezenta inelului este obligatorie.Debutul bolii hepatice se produce de obicei intre 8 si 16 ani.
3.Tablou clinic

Manifestarile clinice neurologice le preced pe cele generale in aproximativ jumatate din cazuri, mai ales cand debutul este tardiv, in decadele a treia sau a patra de viata.Simptomele neurologice apar rar inainte de varsta de 12 ani.Apar miscari involuntare cu o componenta distonica importanta Tremorul este predominat intentional, de tip cerebelos,cu agravare la finalul miscarii voluntare si recul.Acest tip de tremor este explicat si prin activarea concomitenta a grupelor musculare agoniste si antagoniste(deficit uneori evidentiat si prin imposibilitatea de a scoate limba la comanda).Adesea primele semne neurologice constau in dizartrie si disfagie.Vorbitul variaza de la cel cu viteza mare, exploziv, la cel taraganat si uneori se insoteste de hipofonie.Diartria este foarte frecventa ca simptom,astfel incat toti pacientii tineri cu o tulburare de pronuntie inexplicabila ar trebui evaluati pentru boala Wilson.Hipertonia extrapiramidala este prezentata atat la nivel axial, cat si cephalic si in segmentul proximal al membrelor.Aceasta rigiditate invalideaza progresiv bolnavii.Tulburarile psihice apar invariabil, uneori de la debut, alteori pe parcursul evolutiei.Apar o modificare progresiva a personalitatii, depresie, iritabilitate, labilitate emotionala.Dementa nu se asociaza cu boala Wilson.

La orice distonie focala sau segmentara cu debut la tanar de 10-15 ani trebuie facut diagnostic diferential cu boala Wilson.

Diagnosticul bolii este esential sa fie cat mai precoce, avand in vedere ca tratamentul este mai eficace.In copilarie, primele manifestari sunt date de obicei de afectiunea hepatica, varsta obisnuita de prezentare fiind de 10-12 ani. Dimpotriva, cei la care boala debuteaza cu semne neurologice se prezinta cu cel putin o decada mai tarziu.

4. Investigatii paraclinice

Nivelurile de ceruloplasmina serica sunt scazute la peste 90% dintre pacienti. Nivelul cuprului seric este scazut, iar cuprul urinar este crescut. Examenul oftamologic deceleaza inel Kayser-Fleischer la toti pacientii, care prezinta simptomatologie neurologica. Nivelurile transaminazelor serice sunt crescute la cei cu boala activa hepatica.Prin biopsie hepatica se poate detecta acumularea hepatica a cuprului, dar aceasta este rareori necesara pentru transarea diagnosticului.Sumarul de urina poate decela glicozurie si aminoaciduria in stadiile incipiente de afectare renala.

Imageria cerebrala poate aduce informatii folositoare diagnosticului.Astfel, la tomografia computerizata cerebrala se poate pune uneori in evidenta o discreta hipodensitate sau atrofie la nivelul putamenului bilateral ori stergerea desenului characteristic al ganglionilor bazali.Examenul IRM cerebral este mult mai sensibil, demonstrand hiperintensitati in secventa T2 la nivelul ganglionilor bazali, cerebelului, talamusului si substantei albe, atrofie corticala si dilatarea sistemului ventricular cerebral.Ecocardiografia trebuie efectuata, diagnosticand uneori cardiomiopatie.5.Prognosticul

Prognosticul este rezervat pentru cei care prezinta insuficienta hepatica fulminanta( decedeaza in procent de 70%) si pentru cei care ajung la o afectare hepatica severa inainte de a incepe tratamentul, cu ciroza hepatica si varice esofagiene.Daca nu este tratata, boala Wilson este letala.Dupa inceperea tratamentului, ameliorarea simptomatologiei incepe dupa 5-6 luni si continua pana la 2 ani, cand situatia clinic devine stationara.Se consider in general ca simptomele,care nu s-au remis dupa 2 ani de tratament nu se mai remit.

6.Tratament

Tratamentul bolii se face cu chelatori de cupru. Cel mai folosit preparat este D-penicilamina (Cuprenil,comprimate de 250 mg), care se titreaza progresiv pana la dozele eficace de 1g/zi. Alte medicamente folosite sunt tetramolibdatul de amoniu, care blocheaza absorbtia cuprului din intestin si se leaga de cuprul tisular, inactivandu-l, si acetatul de zinc care interfera de asemenea, cu absorbtia intestinala. In plus, se recomanda excluderea din alimentatie a alimentelor bogate in cupru (ciuperci, ficat, fructe de mare, ciocolata, nuci). Aportul de cupru nu trebuie sa depaseasca 1mg/zi. Cazurile de boala Wilson complicate cu ciroza hepatica au indicatie pentru transplant hepatic.

Bibliografie

1..Popescu B.O ,Bajenaru O. Elemente esentiale de neurologie clinica, Ed. Almatea; 2009, p.138-140
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Importanta si rolul comportamentului pentru formarea medicului
TEHNICI ECG SPECIALE
Coroane metalo-ceramice in zona frontala, Coroane metalo-ceramice in zona laterala
Epidermofitia - trateaza sanatos
HIPERTENSIUNEA ARTERIALA (HTA)
Schimbul de gaze alveolo-capilar: mecanismul de schimb, valori presionale ale gazelor in alveole, sangele capilarelor pulmonare si in aorta
FACTORII CARE INFLUENTEAZA MOMENTUL ERUPTIEI DINTILOR TEMPORARI
Ambliopia strabica: tipologie si simptome
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu