Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Polyodon spathula

Polyodon spathula
Polyodon spathula

Clasa: Osteichthyes

Subclasa: Actinopterygi

Supraordinul: Chondostei

Ordinul: Acipenseriformes

Familia: Polyodontidae

Specia: Polyodon spathula

Specia Polyodon spathula este (Walbaum,1792) este unicul reprezentant al familiei Polyodontidae in America de Nord.

Arealul natural al speciei se afla in zona bazinelor hidrografice ale fluviului Mississippi si al raului Missouri din zona Marilor Lacuri si pana in Florida.

Polyodon spathula este un peste ce poate ajunge la o lungime de cca. 1,5-2,0m si greutatea de aproximativ 50-70kg.

Capul prezinta un rostrum mult alungit, comprimat dorso-ventral, in forma de vasla, care la exemplarele adulte reprezinta 1/3 din lungimea totala a corpului; atat operculele cat si rostrul, sunt acoperite de o retea de receptori tactili sunt electrici(Russel,1986).

In ceea ce priveste rolul fiziologic al rostrului, exista doua ipoteze: una potrivit careia rostrul ar fi folosit la detectarea hranei specifice, iar cealalta potrivit careia rostrul ar avea un rol mecanic, in dislocarea substratului, deoarece s-a costatat ca pestele consuma si detritus.

Avand in vedere spectrul trofic al speciei, reprezentat in primul rand de zooplancton, insecte acvatice, apoi fitoplancton si detritus organic, cat si unele cercetari recente asupra comportamentului de hranire(Rosen & Hales, 1981; Michaletz et al.,1982).Trebuie mentionat faptul ca atat in arealul natural, cat si in conditiile de helesteu s-au gasit exemplare normale de aceeasi varsta si crescute in aceleasi conditii(Russel, 1986). Acest fapt a dus la presupunerea ca rostrul este important in stadiile juvenile, dupa depasirea unui anumit stadiu de dezvoltare, nemaifiind esential pentru supravietuire.Corpul pestelui este lipsit de solzi, cu exceptia unor solzi mici dispusi de-a lungul liniei laterale, la baza dorsalei, si la baza pectoralelor(wagner, 1904, Nicholskii,1961).

Culoarea corpului variaza de la gri deschis pana la negru pe flancuri si dorsal, iar abdomenul este alb- cenusiu.

Ochii sunt mici, dispusi la baza rostrului, acuitatea vizuala fiind redusa(Russel,1986). Scheletul este cartilaginos, singurele piese osoase sunt maxilarele.

Tubul digestiv prezinta valvula spirala, specifica Acipenseriformelor, fiind asemanator cu cel al sturionilor(weiser,1973), fiind specializat pentru filtrarea si utilizarea zooplanctonului din apa.

Hrana de baza a speciei este constituita din organisme planctonice, insecte acvatice. Consumul de organisme planctonice se realizeaza prin filtrare, iar consumul de detritus se realizeaza pasiv.

Polyodon spathula atinge maturitatea sexuala la 7-8ani pentru masculi si la 10-13 ani pentru femele. Femelele se reproduc o data la trei ani, timpul necesar pentru maturarea ovocitelor fiind mai mare de un an(Graham, 1986). Diametrul icrelor este de 2,5-3,0mmm, femelele depunand cca. 100.000 icre(Purkett,1961c, Reed et al., 1992).

Reproducerea are loc primavara, la temperaturi ale apei de 11-14 C, pestii migrand pe parcursul superior al fluviului si afluentii lui, la distante ce ajung uneori la ordinul sutelor de kilometri(Thompson, 1933., Barbour, 1951.,Lein & Devries,1998). Depunerea pontei se face pe substrat de pietris, la adancimi de 2-10m, in zone cu curent puternic(Purkett, 1963b, Pasch et al., 1980).

Cresterea este rapida in primul an de viata si are loc chiar si iarna (Pasch et al., 1980). Observatiile facute pe exemplare provenite din mediul natural, au adus la concluzia ca la finele primului an, lungimea corpului este de 65-80cm, variabilitatea fiind in functie de abundenta hranei(Houser & Bross, 1959).

Dupa primul an, ritmul de crestere este mai lent. Pana la varsta de 5ani, rata cresterii in lungime este de aproximativ 5cm/an, cresterea variind in limite foarte mari, in functie de conditiile de hrana. Dupa varsta de 5 ani,sporul de crestere in greutate este rapid.

Aceasta specie este longeviva, atingang foarte des varsta de 15 ani.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiectarea unitatii de invatare calitate motrica „viteza” - clasa a-iv-a
 PROIECT DE ACTIVITATE GRUPA: mare-pregatitoare - Surprizele Zanei Toamna
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 Proiect - TEHNOLOGIA DE ASAMBLARE PRIN LIPIRE

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA BALNEOFIZIOTERAPIE - METODE DE RECUPERARE MEDICALA BALNEOFIZIPTERAPICE IN GERIATRIE
 Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
 LUCRARE DE LICENTA Ingineria si Protectia Mediului in Industrie - Proiectarea unui depozit de deseuri urbane pentru un oras cu 200.000 de locuitori
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Specii de organisme acvatice utilizate in dieta pestilor de acvariu
Tolba pescarului
Monturi Pescaresti - momeala preferata a pestilor
Subincrengatura Agnatha
Simturile pestilor
Clasificarea pestilor cartilaginosi
Tipuri de noduri
Polyodon spathulaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu