Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » sport
Caracteristicile efortului in jocul de baschet

Caracteristicile efortului in jocul de baschet
Caracteristicile efortului in jocul de baschet

,,Efortul in baschet este de intensitate maximala, care alterneaza cu peioade scurte de efort submaximal, variabil ca intensitate si durata, cu intreruperi scurte, capacitatile motrice solicitate fiind: viteza, rezistenta-viteza si capacitatile coordinative.Aceste capacitati se combina in timpul jocului, dominante fiind: indemanarea in regim de viteza, viteza in regim de forta, indemanarea in regim de rezistenta. Capacitatea motrica forta se impune tot mai mult la jocurile sportive, iar la baschet viteza se manifesta in mod deosebit in regim de forta (pentru aruncarile la cos, apararile pressing).

Datorita ritmului de joc, cu angrenari rapide in efort si reveniri scurte, jucatorilor de baschet li se cere o capacitate anaeroba si aeroba foarte bune. Solicitarea sistemelor cardiovasculare si respirator este foarte mare.

Baschetul modern este caracterizat pri tendinta intensificarii efortului competitional , prin crestereavitezei de deplasare si executie, patrunderi rapide pase si aruncari la cos din saritura, contraatacuri, lupta pentru recuperarea mingii, aparare activa in zona sau pressing pe tot terenul. Toate acestea conduc la solicitari mari ale organismuluiatat pe plan somatic cat si vegetativ.

Sistemul nervos central este foarte solicitat in efortul specific, pe toata durata jocului. Hiperexcitabilitatea corticala este tradata de cresterea vitezei de reactie, cresterea frecventei de fuziune la stimularea luminoasa intermitenta, scaderea pragului de fosfena. Emotivitatea exagerata precum si frecventele rasturnari de scor, pot declansa exacerbarea excitabilitatii corticale, ce duce la comiterea de greseli si instalarea precoce a oboselii corticale, manifestate prin inrautatirea coordonarii.

Pe langa sistemul nervos central,foarte solicitati sunt analizatorii: mioartrokinetic, acustic si vestibular, asigurand functia de echilibru in sarituri, fente, lupta la panou. Cea mai importanta dintre toate este aportul si solicitarea analizatorului vizual. Participarea vederii centrale in urmarirea mingii, a cosului, a adversarului este prezenta la toti.
Aparatul locomotor este solicitat in toate actele motorii atat maximal cat si submaximal. Caracteristic pentru jocul de baschet sunt sariturile multiple la panou, ceea ce solicita mult articulatiile genunchilor si gleznelor. Solicitare aparatului locomotor este asimetrica in baschet: in momentele importante de prindere, dribling, pasare sau aruncare, intervin bratele in timp ce picioarele efectueaza miscari aciclice (sarituri, fente) si segmentul cefalic actioneaza in alt ritm, cu alta frecventa pentru derutarea adversarilorin eliminarea posibilitatilor de anticipare sau de a juca mingea aflata in diferite feze ale zborului, la diferite inaltimi si viteze de deplasare. Solicitarea cu precadere a articulatiilor genunchilor si gleznelor, impune pregatirea si intarirea lor permanenta, in timp ce musculatura centurii scapulare si cea a bratelor va trebui intarita prin exercitii statice , izometrice, efectuate in pozitia specifica baschetbalistului. O musculatura bine dezvoltata a coapselor va impiedica aparitia accidentelor la nivelul articulatiei genunchiului.

Solicitarea aparatului cardiovascular este intensa, ea fiind reflectata in cresterea pronuntata a frecventei cardiace (150-162 batai/minut) si a tensiunii arteriale (160-180 /80-90 mm Hg). Emotiile mari, mai ales la cei mai putin antrenati, maresc reactivitatea aparatului cardiovascular.

Functia respiratorie este supusa si ea unor solicitari variate ca sens si intensitate. În timpul efortului specific jocului de baschet , respiratia pulmonara marcheaza modificari variate, de la apneea totala pana la cresterea spre valori foarte mari. Respiratia tisulara este intensificata pe toata durata efortului si cateva ore dupaterminarea lui.

Calitatile psihice sunt, de asemenea , pe primul plan in baschet: inteligenta, creativitatea, spontaneitatea, stabilitatea emitionala, atentia distributiva, capacitatea de analiza si decizie rapida”.Moanta Alina Daniela-2000
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
Structura si dinamica jocului de fotbal
Tactica de antrenare - fotbal
Tactica in joc - fotbal
Personalitatea instructorului - fotbal
Inlocuirea cadrului echipei - fotbal
METODOLOGIA PREDARII PARAPANTISMULUI
ACTIVITATEA SPORTIVA SI BIOLOGIA FEMEII

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu