Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Dezvoltarea atitudinilor profesionale in fotbal

Dezvoltarea atitudinilor profesionale in fotbal


Dezvoltarea atitudinILOR profesionale

In fotbal

Sursa: Revista "Insight",

Vol. 5,   Anglia

In orice situatie cu care va infruntati in viata o sa intalniti lucruri care sunt in afara controlului vostru. Trasaturile caracteristice ale unor persoane care au atins un inalt nivel al succeselor personale sunt in masura de a alege lucruri pe care le pot controla si a le opera, mai mult decat acele lucruri referitoare la ele care se afla in afara controlului lor.

' Nu are nici un rost de a se preocupa de anumite lucruri care sunt in afara controlului tau, deoarece daca ele se afla in afara controlului tau, atunci nu are nici un rost sa te preocupi de ele '"Nu are nici un rost de a se preocupa de evaluate lucruri care sunt in afara controlului tau, deoarece daca Ie supui controlului tau, atunci nu are nici un rost sa te mai preocupi '

Ed Moses (USA -Athletics)

Aceasta poate sa para un principiu simplificat , dar este esential privind toate aspecteIe fotbalului.

O abordare profesionala atrage dupa sine o identificare si un control, dupa posibilitati, al tuturor factorilor controlabili in pregatirea voastra si in performantele voastre.

Antrenorii buni trebuie sa fie constienti de implicatiile acestui principiu privind dezvoltarea lor proprie, preacum si dezvoltarea jucatorilor, dar sarcina lor cea mai importanta este de a transmite aceasta conceptie catre echipa. Scopul fiecarui jucator ar trebui sa fie sa incerce de a acoperi fiecare 'colt' in functie de pregatirea lui, si ca fiecare "colt" sa fie acoperit intr-o masura cat mai apropiata de capacitatile lui. In alte cuvinte, jucatorii ar trebui sa indeplineasca zece, din zece din factorii controlabili pe care ei ii identifica, si sa nu se preocupe de acei factori pe care nu-i pot controla, deoarece factorii incontrolabili vor tinde sa introduca anxietate care ar putea fi dezavantajoasa pentru performanta lor.

De aici deriva o definitie a atitudinii profesionale in fotbal care este 'controlul controlabilului' si scopul de lunga durata va fi o pregatire completa si  cuprinzatoare (sau atat de completa sau cuprinzatoare cat antrenorul sau jucatorii doresc si stilul de viata al antrenorului sau jucatorilor il permit).

Prima activitate pe care antrenorii pot sa faca pentru ei insisi, avand in vedere rolul lor, sau pentru jucatorii lor privind pregatirea acestora, este menita sa ajute la identificarea tocmai a ceea ce este controlabil. Sunt incluse exemple de executare a unor exercitii cu echipa, dar bine inteles aceleasi principii sunt valabile atat pentru antrenor cat si pentru jucatori, in cazul in care se stie ca antrenamentul este completat cu jucatori speciali sau executat intr-o situatie de unu la unu.

Activitatea nr. 1:

Intocmeste o lista cu aspectele pe care le consideri ca o echipa 'poate si ar trebui' sa controleze in fotbal. Trebuie sa iei in considerare ca lista trebuie sa contina obligatiile de munca sau de scola, precum si timpii disponibili pentru acestea. Lista trebuie sa fie impartita individual pentru nevoile tale sau ale echipei (20 de minute). Eu umblu in general prin vestiar intreband fiecare jucator la rand sa scoata in evidenta acele elemente importante pe care el considera a fi incluse, dar ii vin in ajutor intregului grup inainte de a inregistra factorul de pe lista 'noastra' controlabila. Exercitiul ia sfarsit cand jucatorii, sau tu ca antrenor, nu puteti ghici alte aspecte pentru a fi incluse pe lista. Sa tii minte ca nu exista raspunsuri corecte sau gresite, caci este vorba de ceea ce tu si echipa ta considerati a fi important.

Este indusa mai jos, pentru informarea ta, o lista a felurilor factorilor controlabili pe care ai putea sa-i iei in considerare (de obicei este o idee buna pentru tine ca antrenor sa ai o privire clara asupra lucrurilor pe care vrei sa fie trecute pe lista controlabilului, inainte de a incepe exercitiul). 

Poti controla 

Comunicatia;

Asumarea responsabilitatii pe teren;

Temperamentul;

Sistemele de joc;

Transpiratia;

Capacitatea;

Atitudinea pozitiva;

Angajamentul;

Conceatratia;

Rezistenta mintala;

Placerea;

Performanta;

Prima atingere;

Punctualitatea;

Emotiile;

Agresivitatea;


Regimul de alimentatie;

Devotamentul;

Forta;

Flexibilitatea;

Rutina;

Proportionalitatea muncii;

Reabilitarea.

Antrenorii si jucatorii vor putea inregistra toti acesti factori despre care cred ca sunt controlabili si semnificativi pentru ei sau pentru echipa.

Nota: aceasta nu este o lista definitiva - ea poate sa difere de la jucator la jucator, chiar si la un singur jucator, si ea trebuie sa fie schimbata din timp in timp.

Activitatea nr. 2:

Pregateste o lista cu acele aspecte despre care crezi ca sunt incontrolabile in fotbal (10 minute). Mai jos dam exemple de lucruri care pot fi induse pe lista.

Nu poti controIa

Oficialii;

Accidentarile/bolile;

Norocul;

Adversarul;

Parerile/asteptarile altora;

Timpul;

Locul de desfasurare/instalatiile;

Victoria/infrangerea.

Tu sau jucatorii tai trebuie sa va amintiti de acesti factori pe care ii considerati incontrolabili si sa fiti constieti ca nu trebuie sa va preocupati de ei.

De retinut:

Factorul incontrolabil este de obicei acelasi pentru fiecare, deci el nu poate fi castigat sau luat in seama.

Pentru mine factorii cei mai importanti sunt performanta, victoria sau infrangerea. Poti controla performanta (ca antrenor sau jucator), dar nu poti controla victoria sau infrangerea. Majoritatea antrenorilor vor fi de acord cu acest lucru si confirma ca jucatorii lor accepta acest concept. Daca faci o pregatire consistenta si corecta (prin angajarea zece pe zece dintre acesti factori de pe lista) vei fi cu mai mult in stare sa dai o performanta la nivelul potentialului tau, ceea ce este de altfel maximul a tot ce un antrenor poate sa ceara de la jucatorii lui. Totusi, daca lucrurile depind de "performanta adversarului in ziua respectiva, o decizie gresita impotriva noastra a unui oficial sau ghinionul", chiar si cele mai bune echipe din tara nu ar putea controla rezultatul meciului. Echipe ca Manchester United, Arsenal sau Liverpool pierd din cand in cand. De aceea este important ca noi sa ne bazam zece pe zece la controlul performantelor noastre si de aici sa maximalizam sansele de indeplinire a potentialului nostru. Prin maximalizarea potentialului tau, ai sanse cu mult mai mari de a castiga meciul si prin acest mijloc vei putea sa te concentrezi mai mult asupra factorilor controlabili. De asemenea, majoritatea factorilor care figureaza pe lista sunt sarcini relevante, cu alte cuvinte daca echipa se afla sub presiune intr-o situatie de joc, este recomandabil sa se concentreze pe 'comunicare' sau 'prima atingere' caci toti factorii de pe lista de incontrolabilitate sunt sarcini nerelevante si nu vor ajuta la desfasurarea jocului.

Este firesc, in deosebi la jucatorii foarte tineri de a se concentra asupra lucrurilor ca adversarul, castigarea sau pierderea jocului, care fiind tendinte
incontrolabile pot produce suparari si nervozitate. Din nefericire, situatia este deseori intarita de parintele binevoitor a carui prima intrebare dupa sosirea acasa la sfarsitul meciului este 'Ati castigat?', mai degraba decat sa intrebe 'V-ati distrat bine?' sau "Ati jucat bine?'. De aici deriva faptul ca, daca antrenonul reuseste sa-i deprinda sa se concentreze asupra proceselor relevante, cu atat mai mult fotbalul va fi o distractie, si nu o sursa de stres.

Scopul nostru este de a ne concentra asupra proceselor din fotbal care ne vor ajuta sa jucam la cele mai inalte cote ale aptitudinilor noastre, adica tehnica, deciziile, efortul pe care il depui, toate aspectele performantei tale pe care poti sa Ie controlezi.

Toti dintre factorii controlabili, dar care nu sunt considerati a fi sub controlul tau, trebuie sa fie daramati sistematic si sa fie dezvoltate acele strategii care te vor ajuta sa aplici ceea ce este variabil in controlul tau.

Activitatea nr. 3: (pentru indivizi sau grupe mici asa cum sunt ele identificate de antrenor).

Sa treci un factor pe care tu sau grupul tau considera a fi in afara controlului tau la momentul respectiv, in lista factorilor controlabili. Inregistreaza pe lista strategiile care vor putea fi intrebuintate in pregatire sau antrenament care isi va permite sa controlezi acel factor (20 minute). (Antrenorii trebuie sa pregateasca strategii pentru toti factorii de pe lista controlabililor, in pregatire). Daca timpul permite, trebuie sa identifici alti factori si alte strategii pentru a controla acesti factori. Din nou, se da inclusiv un exemplu al unuia dintre factorii controiabili (ceea ce nu poate fi controlat in mod curent) si strategii tipice pe care antrenorii si jucatorii pot folsi pentru a trece acel factor sub controlul lor.

Factorul care este in mod curent in afara controlului meu:

Factorul nr. 1: flexibilitatea buna

Strategiile de controlare a acestui factor sunt:

Sa se aleaga un obiectiv pe termen scurt pana la cel mediu impreuna cu antrenorul, de exemplu, 10 minut de intindere de doua ori in fiecare zi ca adaos la incalzirea si la relaxarea obisnuita

Sa se intocmeasca o lista a intinderilor corespunzatoare (pentru fiecare grup muscular relevant) impreuna ca antrenorul sau fizioterapeutul;

Sa se invete tehnica corecta pentru fiecare intindere;

Sa se masoare flexibilitatea curenta (inaintea programului de intindere);

Incearca sa convingi un membru al familiei sau un partener de antrenament sa verifice/sa fie martor la sesiunile de intindere in fiecare zi;

Sa se masoare flexibilitatea odata pe luna in timpul programului pentru a monitoriza imbunatatirile.

In vederea dezvoltarii 'unei atitudini profesionale' sa incluzi odata un factor in programul de desemnare a obiectivelor (poate in fiecare a treia luna sau asa ceva, cand iti reevaluezi obiectivele tale, sa-ti planifici stategiile ca sa introduci inca un factor controlabil, de la cel care in mod curent este in afara controlului tau pana la cel care este inauntrul controlului tau). Aceasta inseamna munca suplimentara pentru a dobandi un control consistent, de inalt nivel asupra tuturor factorilor pe care i-ai trecut pe lista controlabililor.

Sa nu te astepti la rezultate imediate. Aptitudinile de control mintal si fizic cer timp pentru a fi insusite.

Totusi prin persistenta in eforturi, rezultatele vor veni.

Profesorul lan Maynard este angajat la Centrul de stiinte ale sportului si antrenamentului de la Universitatea Umanista din Sheffield.  Este un psiholog sportiv creditat avand experienta vasta in munca cu sportivii de elita. A acordat sprijin atat la Jocurile Olimpice cat si la jocurile Commonwealthului si a participat la mai multe campionate mondiale in calitate de psiholog sportiv la opt discipline sportive diferite. De asemenea coordoneaza sprijinirea stiintifica a activitatii Federatiei engleze de tenis de masa si a Federatiei regale de yachting si activeaza ca psiholog sportiv consultant la Lawn Bowls and Diving.

Sumar:

1. Sa treci pe o lista variantele controlabile in pregatirea pentru fottbal.

2. Sa cunosti variantele controlabiIe.

3. Sa te concentrezi in mod sistematic asupra uneia dintre variante care poate fi controlata:

s-o imparti in fragmente de lucru, daca este nevoie;

sa identifici strategiile de invatare de a controla varianta;

sa exersezi aceste strategii.

4. Sa incluzi strategiile in programul tau de objective.

5. Sa lucrezicu fiecare varianta de pe lista pana ce te vei convinge ca ai fiecare factor sub control.

6. Antrenorii si sponsorii vor prefera sa lucreze cu "profesionaistii''.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.