Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » cadastru topografie
Realizarea profilului topografic

Realizarea profilului topografic


Realizarea profilului topografic

Profilul topografic este o reprezentare grafica a unei sectiuni verticale a terenului pe o anumita directie, printr-o linie de contur, contructia lui realizandu-se cu ajutorul hartilor pe care relieful este reprezentat prin curbe de nivel (sunt situatii in care profilul topografic se poate realiza pe baza masuratorilor efectuate in teren). Avantajul pe care il prezinta profilul in comparatie cu harta consta in faptul ca el combina dimensiunea verticala cu cea orizontala, in timp ce harta ne reprezinta numai doua dimensiuni orizontale.

Pentru realizarea unui profil topografic folosind datele oferite de un plan sau o harta se parcurg urmatorii pasi:

Se stabileste pe harta traseul profilului, pe care se marcheaza punctele caracteristice: capetele profilului si punctele de schimbare a orientarii. Punctelor de la extremitatea profilului li se determina altitudinile, in cazul in care nu sunt puncte de cota cunoscuta.Punctele caracteristice de pe harta se unesc cu o linie subtire trasata cu creionul (folosind rigla) ce va constitui directia dupa care se va realiza profilul topografic. Profilul se poate realiza, insa si printr-o linie sinoasa.

In functie de pozitia liniei de profil fata de formele de relief se pot realiza profiluri transversale, longitudinale, mixte si complexe.

Pe linia de profil se suprapune (sau pe primul sector al acesteia, in cazul liniilor frante) marginea unei fasii de hartie cu latimea de 2-3 cm. Atentie! Fasia trebuie sa fie suficient de lunga, astfel incat sa permita notarea valorilor intregului traseu.

Pe fasia de hartie se marcheaza, pe marginea ei, toate punctele de intersectie ale liniei de profil cu puncte cotate, curbe de nivel si organisme hidrografice. Marcarea punctelor de intersectie se face prin liniute perpendinculare pe marginea fasiei de hartie. Conteaza strict punctul de intersectie, nu traseul acesteia! Intersectia cu organismele hidrografice se marcheaza printr-o liniuta serpuita.

In dreptul fiecarei intersectii notate pe marginea hartiei se noteaza valoarea sa altitudinala, iar pentru apele curgatoare se tetermina valoarea altitudinala a talvegului in punctul intersectat.

Se stabileste orientarea cardinala a profilului si se noteaza pe banda. In cazul profilurilor realizate dupa linii frante se stabileste orientarea cardinala pentru fiecare sector rectiliniu.

Se extrag de pe harta toponimele ( denumirea varfurilor, dealurilor, apelor, etc.) si se noteaza pe banda in locul corespunzator.

Incheiat procesul de notare pe banda de hartie se incepe realizarea profilului, in sistem rectangular, pe hartie milimetrica. Se traseaza axele : pe axa verticala se va reprezenta scara inaltimilor, care se alege in functie de distanta pe verticala dintre valoarea altitudinala a talvegului si cea a punctului cu cea mai mare altitudine de pe linia de profil; axa orizontala este destinata scarii lungimilor, care de obicei nu suporta modificari de scara.

Pe scara verticala se va incepe, in origine, de la o valoare mai mica decat cea mai mica altitudine de pe profil. Se vor nota apoi restul valorilor, conform scarii verticale alese, pana la cea mai mare valoare.

In cazul in care scara verticala, a inaltimilor, este modificata atunci se aplica formula: e= E/n , unde e= echidistanta grafica; E= echidistanta naturala; n= numitorul scarii hartii. Astfel se determina valoarea grafica a echidistantei la scara hartii topografice si se poate determina valoarea exagerarii pe profilul topografic.

Banda de hartie cu datele necesare intocmirii profilului se suprapune pe axa orizontala, trasata pe hartia milimetrica. Primul punct marcat pe fasie poate sa coincida cu originea sistemului de coordonate sau poate fi deplasat putin spre dreapta. Se tine banda de hartie astfel incat sa nu se miste si de la fiecare punct de intersectie marcat pe ea se ridica cate o perpendiculara pana la altitudinea corespunzatoare respectivului punctului marcandu-se intersectia pe profil.

Punctele astfel obtinute pe hartia milimetrica se vor uni cu mana libera.

Se completeaza profilul cu celelalte elemente care au fost extrase de pe harta

Se definitiveaza profilul:

se hasureaza pe sub linia de profil;

se mentioneaza titlul;

se scriu scarile profilului;

profilul final se traseaza in tus negru. El poate sa ramana pe hartia milimetrica, dar cel mai frecvent se copiaza pe calc.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.