Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
FORTA JURIDICA A ACTELOR ADMINISTRATIVE

FORTA JURIDICA A ACTELOR ADMINISTRATIVE
FORTA JURIDICA A ACTELOR ADMINISTRATIVE

&18. Actul administrativ l-am definit ca forma juridica principala de activitate a administratiei publice.

Prin aceasta formulare, am plasat actul administrativ in categoria actelor juridice, el fiind deci un tip de act juridic.

Specific actelor juridice este faptul ca ele reprezinta manifestari de vointa facute cu scopul de a modifica realitatea juridica existenta, acest lucru realizandu-se prin nasterea, modificarea sau stingerea de efecte juridice.

Problema fortei juridice a actelor administrative mai este analizata in doctrina si sub titulatura eficienta actelor administrative.

Ceea ce fundamenteaza forta juridica a efectelor pe care le produc actele administrative este prezumtia ca ele au fost emise cu respectarea tuturor conditiilor impuse de lege, in acceptiunea lato sensu, pentru emiterea lui si care imbraca trei forme:

a) prezumtia de legalitate, prin care este subinteleasa conditia actului administrativ de a corespunde Constitutiei, legii si actelor juridice emise in baza legii. Este o prezumtie relativa, o prezumtie iuris tantum, care se afla la baza regimului juridic al actului administrativ, caracterul ei relativ rezultand din faptul ca ea poate fi rasturnata in cazul in care actul administrativ a fost atacat in fata instantelor de contencios administrativ iar acestea constata nelegalitatea lui.

Astfel, intr-o valoroasa lucrare se arata ca "principiul legalitatii administratiei este considerat ca pilon esential al statului de drept si, impreuna cu separarea structurala a puterii statale in trei puteri, trebuie sa garanteze libertatea cetateanului impotriva impunerii fara limite a executivului".

Prezumtia de legalitate, in doctrina, indica fundamentul si justificarea obligatiei de supunere imediata actelor administrative in statul de drept.

b) prezumtia de autenticitate, care evoca acea trasatura a actului care prezuma conditia actului administrativ de a fi emis de organul mentionat prin forma sa exterioara, si anume stampila, antet, semnaturi etc.

c) prezumtia de veridicitate, potrivit careia actul administrativ este prezumat a corespunde adevarului.

Din aceste trei prezumtii care fundamenteaza forta efectelor unui act administrativ, desprindem concluzia ca actul respectiv se impune subiectelor de drept care sunt in egala masura obligate sa-1 respecte sau sa-1 execute.Cum s-a subliniat de mai multe ori in literatura de specialitate, cele doua categorii de obligatii nu se confunda, distinctia dintre ele fiind atrasa de consecintele juridice si de subiectele de drept care cad sub incidenta lor.

Obligatia de respectare este o obligatie de a nu face si ea vizeaza orice subiect de drept, nu doar pe cel sau cei care sunt insarcinati cu punerea in executare a actului respectiv, sfera acestora fiind astfel mai mare decat a celor care au misiunea executarii actului.

Obligatia de executare este o obligatie de a face si priveste exclusiv acele subiecte de drept care au obligatia punerii in executare a actului administrativ.

Forta juridica a actului administrativ este conditionata de mai multe elemente:

locul organului emitent in sistemul organelor administratiei publice;

natura organului emitent, din punct de vedere al caracterului si competentei sale materiale si teritoriale;

categoria de act, respectiv un act cu caracter individual sau cu caracter normativ.

Ca o consecinta a fortei juridice a actelor administrative si ca o particularitate a acestora, in acelasi timp, regasim regula executarii din oficiu a actelor, cunoscuta si sub denumirea de principiul executio ex officio.

Pentru a se putea face apel la forta de constrangere a statului, trebuie ca un act juridic sa fie executoriu, ceea ce impune investirea lui cu forta juridica executorie.

In cazul actelor administrative o asemenea operatiune nu se mai impune, pentru ca actul insusi este titlul executoriu.

Aceasta inseamna ca se poate trece la executarea actului administrativ direct in baza lui, fara a mai fi necesara investirea lui cu forta juridica executorie, actul insusi fiind un titlu executoriu.

Regula executarii din oficiu deosebeste astfel actele civile, care pentru a fi executate au nevoie de un titlu executor, de cele administrative. Atunci cand obligatia rezultata din act nu e indeplinita de buna voie, cel indreptatit a pretinde executarea acelei obligatii poate cere interventia fortei de constrangere a statului direct in baza actului respectiv, fara a fi nevoie de investirea actului cu titlu executor.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

PROCEDURA REABILITARII JUDECATORESTI
Cetatenia si capacitatea naturala de a exercita drepturi si de a indeplini indatoririle de cetatean
FORME ALE EVAZIUNII FISCALE
ACTUL ADMINISTRATIV. DEFINITIE, TRASATURI.
Cateva definitii infractiuni
CONTRACTUL ADMINISTRATIV
Reforma Curtii Europene de justitie introdusa prin Tratatul de la Nisa
Importanta prevenirii si combateriiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu