Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice



Acasa » referate » biologie
OLIMPIADA DE STIINTE PENTRU JUNIORI BIOLOGIE - Etapa judeteana

OLIMPIADA DE STIINTE PENTRU JUNIORI BIOLOGIE - Etapa judeteana



MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI

OLIMPIADA DE STIINTE PENTRU JUNIORI

Etapa judeteana

12 MAI 2007

SUBIECTE:
I.        ALEGERE SIMPLA – itemii 1-10:
Alegeti raspunsul corect din variantele propuse! 
II. PROBLEMA
Rezolvati problema respectand cerintele date


TÉTELEK:

I.        Egyszerű választás:

Válaszd ki a helyes feleletet!

II. FELADAT

Oldd meg a feladatot a megadott kérelmek szerint.

BIOLOGIE
BIOLÓGIA

I.

Miscarea este una dintre insusirile caracteristice ale organismelor vii, care asigura relatia lor cu mediul extern.

Identificati asocierea corecta dintre structurile implicate in locomotie si particularitatile lor :

    1. vertebrele atlas si axis sunt ultimele vertebre cervicale;
    2. muschii trapezi apartin musculaturii abdominale;
    3. diafiza contine tesut osos spongios;
    4. muschiul biceps pune in miscare o parghie de ordinul III.

A mozgás, az élő szervezetek egyik jellegzetessége, amely biztosítja a környezettel való kapcsolatukat.

Találd meg a helyes társítást a mozgásban résztvevő szerkezetek és részeik között:

A. a fejgyám és a forgó az utolsó nyakcsigolyák

B. a trapézizmok a hasizomhoz tartoznak

C. a diafízis szivacsos csontszövetet tartalmaz

D. a kétfejű karizom egy III. rendű emelőt hoz mozgásba

  1. Sistemul endocrin cuprinde un ansamblu de organe ce participa alaturi de sistemul nervos, la reglarea functiilor organismului.

Identifica asocierea corecta dintre glandele urmatoare si caracteristici ale lor:

    1. tiroida secreta hormoni care contin iod;
    2. timusul este localizat in abdomen;
    3. hipofiza produce hormonii adrenalina si noradrenalina;
    4. suprarenalele secreta insulina care creste glicemia.

2. Az endokrin rendszer egy olyan szervegyüttest foglal magába, amely részt vesz az idegrendszer mellett a szervezet működésének szabályozásában

Találd meg a helyes társítást a következő mirigyek és a jellegzetességeik között:

A.    a pajzsmirigy jódtartalmú hormonokat termel

B.    a csecsemőmirigy a hasüregben található

C.    a hipofízis termeli az adrenalin és noradrenalin hormonokat

D.    a mellékvese termeli az inzulint, amely növeli a vércukorszintet

  1. La nivelul urechii, undele sonore sunt transformate in impuls nervos. Identificati enuntul corect legat de transmiterea vibratiilor sonore :
    1. timpanul transmite vibratiile direct scaritei;
    2. receptorii auditivi sunt localizati in melcul membranos;
    3. undele sonore se propaga prin endolimfa din urechea medie;
    4. vibratiile ferestrei ovale sunt transmise receptorilor din utricula.

3. A fülben a hanghullámok idegimpulzussá alakulnak.

Találd meg a rezgések továbbadására vonatkozó igaz állítást:

A.    a dobhártya a rezgéseket egyenesen a kengyelnek továbbítja

B.    a hallóreceptorok a hártyás csigában találhatók

C.    a hanghullámok a középfülben található endolimfában terjednek

D.    az ovális ablak rezgései átadódnak a tömlőcske receptorainak

  1. Encefalul este o parte componenta a sistemului nervos central.

Identificati enuntul corect legat de componentele encefalului:

    1. scoarta cerebeloasa acopera creierul mare;
    2. reflexul rotulian se inchide in scoarta cerebrala;
    3. bulbul rahidian face parte din trunchiul cerebral;
    4. informatiile auditive se proiecteaza in lobul occipital.

Az agyvelő a központi idegrendszer alkotórésze.

Találd meg az agyvelő részeire vonatkozó helyes kijelentést:

A.    a kisagykéreg borítja a nagyagyat

B.    a térdkalács reflex a nagyagykéregben záródik

C.    a nyúltagy az agytörzs része

D.    a hallási információk a nyakszirti lebenyben vetítődnek ki

  1. Notati asocierea corecta dintre segmentele sistemului digestiv si particularitatile corespunzatoare:
    1. ficatul este cea mai mare glanda exocrina;
    2. intestinul subtire secreta un suc bogat in HCl;
    3. intestinul gros are vilozitati intestinale;
    4. pancreasul este o glanda cu rol exclusiv digestiv .

5. Találd meg az emésztőkészülék részei és a részek jellegzetességei közötti kapcsolatot:

A. a máj a legnagyobb külső elválasztású mirigy

B. a vékonybél sósavban (HCl) gazdag folyadékot választ ki

C. a vastagbélben jelen vannak a bélbolyhok

D. a hasnyálmirigy egy olyan mirigy, amelynek csak emésztő szerepe van

  1. Intr-o padure de foioase:
    1. plantele sunt dispuse pe trei straturi: arbori, arbusti, ierbos;
    2. solul are in profunzime un strat numit litiera;
    3. fagetele pot cobori pana la 1500 m altitudine;
    4. copacii au un sistem de radacini slab dezvoltat.

Egy lombhullató erdőben:

A. a növények három szintet képeznek: fás, cserjés, füves

B. a talaj mélyebb rétegében található az avar réteg

C. a bükkösök 1500 méterig is lehatolhatnak

D. a fáknak gyengén fejlett gyökérrendszerük van

  1. Intr-un lac sau intr-o pajiste:
    1. o populatie cuprinde indivizi din specii diferite;
    2. biotopul reprezinta totalitatea factorilor biotici;
    3. biocenoza este reprezentata de populatii din specii diferite;
    4. o specie include indivizi din populatii diferite.

7. Egy tóban, vagy réten:

A. egy populáció különböző fajok egyedeit összesíti

B. a biotóp az élő tényezők összességét jelenti

C. a biocönózis a különböző fajok populációit jelenti

D. egy faj különböző populációk egyedeit tartalmazza

  1. In Marea Neagra:
    1. platforma continentala se intinde pana la 2000 m adancime;
    2. curentii verticali sunt prezenti si in zona abisala;
    3. animalele din zona litorala pot avea corpul protejat de cruste;
    4. planctonul din zona pelagica se deplaseaza doar prin inot activ.

A Fekete tengerben:

A. a kontinentális talapzat 2000 méter mélységig terjed

B. a függőleges áramlatok a mélytengeri övezetben is jelen vannak

C. a parti övezetben található állatok testét páncél boríthatja

D. a nyílttengeri zónában található planktonok csak aktív úszással mozognak

  1. Identificati asocierea corecta dintre vietuitoare si relatiile care se stabilesc intre ele:
    1. stejar si ulm – relatie de mutualism;
    2. vasc si plop – relatie de neutralism;
    3. vulpe si uliu – relatie de concurenta;
    4. tenie si om – relatie de pradatorism.

Találd meg a helyes társítást az élőlények és a közöttük levő kapcsolat között:

A. tölgy és szil – mutualizmus

B. fagyöngy és nyár – semlegesség

C. róka és ölyv – versengés

D. galandféreg és ember - ragadozás

  1. Identificati enuntul corect legat de influenta reciproca apa-vietuitoare si sol-vietuitoare din cadrul ecosistemelor:
    1. in regiunile uscate plantele au frunzele mari si stomate multe;
    2. descompunatorii genereaza substante organice complexe absorbite direct de plante;
    3. in regiunile de desert animalele au glande sudoripare numeroase;
    4. vegetatia padurii reduce viteza vantului si astfel evaporatia apei din sol se reduce.

Találd meg a helyes kijelentést ami az ökoszisztémában a víz-élőlény és talaj-élőlény kölcsönös kapcsolatára vonatkozik:

A. a száraz vidékeken a növények levelei nagyok és sok légcserenyílást tartalmaznak

B. a lebontók olyan összetett szerves anyagokat képeznek, amelyeket a növények közvetlenül felszívnak

C. a sivatagi állatoknak számtalan verejtékmirigyük van

D. az erdei vegetáció csökkenti a szél sebességét és ezáltal csökken a talajvíz párolgása

II.    

Ochiul este organul de simt specializat in receptarea stimulilor luminosi. Formulati si notati raspunsurile corecte la urmatoarele cerinte:

a.) Enumerati mediile transparente din globul ocular prin care trece lumina in drumul ei de la corpul privit si pana la retina.

b.) Localizati cele trei refractii ale razelor luminoase in trecerea lor spre pata galbena.

c.) Precizati modificarile care au loc la nivelul cristalinului si pupilei pentru situatia in care obiectul se afla la cinci metri distanta de ochi   intr-un mediu intunecat.

d.) Caracterizati celulele fotoreceptoare din retina: denumirea, tipul de vedere deservit de fiecare dintre ele.

e.) Stabiliti diferentele structurale si functionale dintre pata galbena si pata oarba.

f.) Notati trei particularitati ale imaginii formate pe retina.

A szem, az az érzékszerv, amely a fényingerek felfogására specializálódott. Fogalmazd meg és írd le a helyes válaszokat az alábbi követelményekre:

a) Sorold fel a szemben található átlátszó közegeket, amelyeken áthalad a fény a nézett tárgy és a retina között

b) Határozd meg a három fénytörés helyét, amelyek a fénynyalábokon a sárgafoltig bekövetkeznek

c) Határozd meg a szemlencse és a pupilla változásait amikor a tárgy sötétben található a szemtől 5 méterre

d) Jellemezd a retina fényérzékelő sejtjeit: mi az elnevezésük és milyen típusú látásért felelősek

e) Állapítsd meg a sárgafolt és a vakfolt közötti szerkezeti és működési különbségeket

f) Jegyezd le a retinán kialakult kép három jellemzőjét.

CHIMIE
KÉMIA

I.

Izotopul carbonului pe baza caruia se poate determina vechimea unor fosile este:

A. C;   B.12C; C.13C; D.14C;

A szén azon izotópja, amellyel a kövületek korát meghatározzák :

A. C;   B.12C; C.13C; D.14C;

“Fungal laccase”, o proteina albastra care se gaseste in radacina unei plante, contine aproximativ 0,39% cupru in procente de masa. Daca moleculele ”laccase” contin patru atomi de cupru, masa moleculara aproximativa a acestei substante este:

A. B. 9906; C. 25600; D. 65641;

A “fungal laccase”, egy kék fehérje amely egy növény gyökerében található és megközelítőleg 0,39 % (tömegszázalék) rezet tartalmaz. Ha a ”laccase” molekuláiban négy szénatom van, akkor a vegyület molekulatömege megközelítőleg:

A. B. 9906; C. 25600; D. 65641;

Poate exista doar intr-o singura stare de agregare:

A. CaCO3; B. H2O; C. I2; D. Hg;

Csak egyetlen halmazállapotban létezhet:

A.CaCO3; B.H2O; C.I2; D.Hg;

4. Scade la cresterea temperaturii solubilitatea in apa a substantei:

A. KNO3; B. CO2; C. NaCl D. C(grafit);

A hőmérséklet növekedésével csökken az oldhatósága:

A. KNO3; B. CO2; C. NaCl D. C(grafit);

Diamantul si grafitul sunt doua varietati cristaline de carbon care se gasesc in natura. Este adevarat ca :

A. grafitul are cea mai mare duritate; B. diamantul este bun conductor electric;

C. grafitul conduce curentul elecric;   D. cele doua varietati nu conduc curentul electric;

A gyémánt és a grafit a szén két kristályos megjelenési formája a természetben. Igaz, hogy:

A. a grafit keménysége a legnagyobb

B. a gyémánt jó elektromos vezető

C. a grafit vezeti az elektromos áramot

D. a két módosulat nem vezeti az elektromos áramot.

Concentratia medie a ionilor de Na in sangele uman este 0,00345g/cm .Concentratia de NaCl din sangele uman exprimata in moli/L este:

A. B. 0,0015; C. 0,15; D. 0,000589;

Az emberi vérben a Na+ ionok átlagkoncentrációja 0,00345g/cm3. A NaCl koncentrációja az emberi vérben mol / literben kifejezve:

A. B. 0,0015; C. 0,15; D. 0,000589;

Intr-o eprubeta ce contine 4-5 mL solutie de H2SO4 concentrat se introduce o placuta de Cu.Dupa incalzire la gura eprubetei se apropie o fasie de turnesol, umectata.

A. hartia de turnesol nu-si schimba culoarea; B. hartia de turnesol se inroseste

C. hartia de turnesol se autoaprinde; D. in eprubeta apare un precipitat albastru

Egy kémcsőben, amely 4-5 mL koncentrált H2SO4 oldatot tartalmaz Cu lemezt helyezünk. Melegítés után a kémcső szájához megnedvesített lakmuszpapírt közelítünk.

A.a lakmuszpapír nem változtatja meg a színét B. a lakmuszpapír megpirosodik

C. a lakmuszpapír meggyullad D. a kémcsőben kék színű csapadék képződik.



Este adevarata afirmatia :

A. viteza reactiilor chimice este micsorata de prezenta catalizatorilor;

B. catalizatorii se regasesc cantitativ la sfarsitul reactiilor chimice;

C. arderea carbunilor este un proces endoterm;

D. ploaia acida are pH>7;

Az alábbi kijelentések közül igaz :

A.    a kémiai reakciók sebességét csökkenti a katalizátor

B.    a katalizátorok mennyisége nem változik meg a reakció végére

C.    a szenek égése endoterm folyamat

D.    a savas eső kémhatása pH>7.

Efervescenta produsa atunci cand o tableta antiacida a unui medicament este dizolvata in apa se datoreaza reactiei dintre bicarbonatul de sodiu si acidul citric, C6H8O7 :

3NaHCO3 + C6H8O7 3A + 3H2O + Na3C6H5O7

Substanta A din reactia indicata este:

A. CO; B. NaOH; C. CO2; D. alta substanta;

9. Egy savhajtó gyógyszer vízben való oldásakor bekövetkező pezsgés a nátrium bikarbonát és a citromsav, C6H8O7 között lejátszódó reakció eredménye.

3NaHCO3 + C6H8O7 3A + 3H2O + Na3C6H5O7

A reakcióban szereplő A vegyület:

A. CO; B. NaOH; C. CO2; D. más vegyület;

Prin dizolvarea a 24,6 g de cristalohidrat MSO4 x n H2O in apa s-au obtinut 100 g solutie de concentratie 12%.

A. cationul este Cu+2 B. cationul este Fe+2 ;

C. numarul de molecule de apa din cristalohidrat este n= 2; D. umarul de molecule de apa din cristalohidrat este n= 7;

24,6 g MSO4 x n H2O kristályhidrát vízben való oldása 100 g 12 % koncentrációjú oldatot eredményez.

A.a kation Cu+2 B. a kation Fe+2 ;

C.a kristályhidrátban a vízmolekulák száma n=2   D. a kristályhidrátban a vízmolekulák száma n=7.

II.

Intr-un pahar A ce contine 50 grame solutie de NaOH de concentratie 10% se introduc 2,3 grame sodiu. In alt pahar B ce contine 225 grame apa se introduc 25 grame CuSO4 x 5H2O

Dupa ce a avut loc reactia in paharul A si dizolvarea din paharul B, continutul celor doua pahare se amesteca. Se cere:

a)Concentratia procentuala a solutiei din paharul A;

b)Concentratia procentuala a solutiei din paharul B;

c)Cantitatea de precipitat obtinut dupa amestecarea solutiilor din cele 2 pahare;

d)Culoarea precipitatului format;

Se cunosc masele atomice H – 1; O – 16; Cu – 64; 12; S – 32; Na –23Mg-24; Fe-56; Cl-35,5

Egy A-val jelzett pohárba, amely 50 gramm 10% koncentrációjú NaOH oldatot tartalmaz 2,3 gramm nátriumot teszünk. Egy másik, B-vel jelzett pohárba, amely 225 gramm vizet tartalmaz, 25 gramm CuSO4 x 5H2O teszünk. Miután az A pohárban lejátszódott a reakció és a B-ben befejeződött az oldódás a két pohár tartalmát összeöntjük. Határozd meg:

a)     az A pohárban található oldat százalékos koncentrációját

b)     a B pohárban található oldat százalékos koncentrációját

c)     a két pohár tartalmának összeöntése után képződött csapadék mennyiségét

d)     a képződött csapadék színét

Adott atomtömegek: H – 1; O – 16; Cu – 64; 12; S – 32; Na –23Mg-24; Fe-56; Cl-35,5

FIZICA
FIZIKA

I.

1. Cric hidraulic

Un elev cu masa de si un elefant cu masa de stau pe pistoanele unui cric hidraulic, asa cum este ilustrat in figura alaturata. Daca diametrul pistonului mare are valoarea de , atunci, pentru ca sistemul sa fie in echilibru diametrul pistonului trebuie sa aiba valoarea de aproximativ :

A. B. C. D.

1. Hidraulikus emelő

Egy 70 kg tömegű tanuló és egy 1200 kg tömegű elefánt egy hidraulikus emelő két dugattyúján állnak, amint a mellékelt ábrán látható. Ha a nagy

dugattyú átmérője 2 m, akkor, ahhoz, hogy a rendszer egyensúlyban legyen, a kis dugattyú átmérőjének értéke körülbelül:

A. B. C. D.

A rajzon: ulei= olaj

2. Acceleratie incredibila

Inregistrarea video cu viteza de a sariturii unui purice cu masa de a permis trasarea dependentei de timp a raportului dintre acceleratia puricelui si acceleratia gravitationala. Utilizeaza datele din graficul din figura alaturata si considera . Forta rezultanta maxima exercitata asupra puricelui si viteza maxima atinsa de acesta au valorile:

2. Hihetetlen gyorsulás

Densitatile unor fluide la si la presiunea atmosferica normala

Substanta

aer

glicerina

mercur

ulei

apa de mare

apa

heliu gazos

Egy tömegű bolha ugrásáról 3500 kép / mp videofelvétel készült, amely lehetővé teszi az arány - a bolha gyorsulása és a gravitációs gyorsulás közötti arány – grafikus ábrázolását az idő függvényében. Használd a mellékelt grafikon adatait és a értéket. A bolhára gyakorolt maximális eredő erő és az általa elért maximális sebesség értékei:

3. Peste de apa dulce

Densitatea medie a corpului unui peste de apa dulce este de . Pentru a nu se scufunda, pestele are in interiorul corpului o vezica umpluta cu aer. Considera ca apa si aerul au temperatura de si foloseste, daca iti este necesar date din tabelul alaturat.

Daca pestele pluteste in apa, atunci fractiunea din volumul total al pestelui care este ocupata de vezica umpluta cu aer la presiunea atmosferica normala, este de aproximativ:

A. B. C. D.

3. Édesvízi hal

Egyes folyadékok sűrűsége - on és normál légnyomáson

Folyadék

levegő

glicerin

higany

olaj

tengervíz

víz

gáznemű hélium

Egy édesvízi hal testének átlagos sűrűsége . Hogy ne süllyedjen el, a hal testében egy levegővel telt hólyag található. Adott a levegő és a víz hőmérséklete: és szükség esetén használhatók a mellékelt táblázatban foglalt adatok.

Ha a hal lebeg a vízben, akkor, normál légnyomás esetén, a hal testének teljes térfogatából az úszóhólyag által elfoglalt térfogat értéke körülbelül:

A. B.

C. D.

4. Racheta

O racheta se misca cu acceleratia constanta de departe de orice obiect astronomic. In interiorul rachetei se afla un dispozitiv ce lanseaza bile, cu viteza de ( conform figurii de mai jos). In raport cu un observator din interiorul rachetei, o astfel de bila:

A. nu va avea viteza verticala;

B. va avea o viteza orizontala de si o viteza verticala de , unde t reprezinta timpul exprimat in secunde, masurat de la lansarea bilei;


C. va avea o viteza orizontala de si o viteza verticala de, unde t reprezinta timpul exprimat in secunde, masurat de la lansarea bilei ;

D. va avea o viteza de, unde t reprezinta timpul exprimat in secunde, masurat de la lansarea bilei

4. Rakéta

Egy rakéta állandó sebességgel mozog, bármely asztronómiai objektumtól távol. A rakétában egy sebességgel golyókat kidobáló szerkezet található (lásd az ábrát). A rakéta belsejében található megfigyelő által szemlélve egy ilyen golyónak:

A. nem lesz függőleges sebessége;

B. a vízszintes sebessége lesz, a függőleges sebessége pedig , ahol t a golyó elindításától számított időt jelenti, másodpercekben kifejezve;

C. a vízszintes sebessége lesz, a függőleges sebessége pedig , ahol t a golyó elindításától számított időt jelenti, másodpercekben kifejezve;

D. a sebessége lesz, ahol t a golyó elindításától számított időt jelenti, másodpercekben kifejezve .

A rajzon: lansator de bile = golyókat kidobáló szerkezet

orizontal = vízszintes

vertical = függőleges

5. Imagine in oglinda plana

O lumanare este asezata vertical pe o podea cu gresie, in fata unei oglinzi plane, asa cum este ilustrat in figura alaturata. Imaginea in oglinda, corespunzatoare lumanarii va avea baza situata in pozitia:

A. 1

B.

C.  

D.

5. Tükörkép

Egy padlócsempével kirakott talapra síktükör elé egy gyertyát helyezünk, a mellékelt ábra szerint. A gyertya alapjának megfelelő pont a síktükörben:

A. 1

B.

C.

D.

A rajzon: oglinda plana = síktükör

6. Caldura specifica a pietrei

Intr-o sauna se toarna un polonic continand masa de apa la temperatura peste o piatra cu masa aflata la temperatura de . In final piatra si apa ajung la temperatura . In acest proces, cantitatea de caldura preluata de apa este egala cu valoarea cantitatii de caldura cedata de catre piatra. Caldura specifica apei este . Caldura specifica a pietrei este:

A. B. C. D.

A kő fajhője

Egy szaunában egy merítőkanállal tömegű és hőmérsékletű vizet töltenek egy tömegű és hőmérsékletű kőre. Végül a kő és a víz elérik a hőmérsékletet. Ebben a folyamatban a víz által felvett hő mennyisége egyenlő a kő által ledaott hő mennyiségével. A víz fajhője . A kő fajhője:

A. B. C. D.

7. Resorturi elastice

Resorturile elastice, notate cu 1, 2, 3 si respectiv 4, initial nedeformate au fost alungite sau comprimate asa dupa cum este ilustrat in figura de mai jos. In aceste conditii, cea mai mare valoare a energiei potentiale elastice, se inmagazineaza in resortul:

A. B. 2 C. 3 D. 4

7. Rugalmas rugók

Az 1., 2., 3. és 4. rugalmas rugókat, amelyek eredetileg nyugalomban voltak, a mellékelt ábrán bemutatott módon kinyújtották vagy összenyomták. Ily módon, hányas számú rugóban halmozódik fel a legnagyobb értékű rugalmassági helyzeti energia:

A. B. 2 C. 3 D. 4

A rajzon:

comprimat cu Dx Dx-el összenyomva

alungit cu Dx Dx-el nyújtva

alungit cu 2Dx Dx-el nyújtva

8. Reostat cu cursor

Considerati un circuit electric, ca cel prezentat in figura alaturata. In timpul deplasarii cursorului reostatului in sensul aratat de sageata din figura, valoarea intensitatii curentului electric indicata de ampermetru:

A. creste

B. ramane constanta

C. descreste

D. intai creste si apoi descreste

8. Csúszókaros ellenállás

Adott egy elektromos áramkör, a mellékelt ábra szerint. A kar elmozdításával az ábrán nyíllal jelzett irányban az ampermérő által mutatott áramerősség értéke:

A. növekszik

B. állandó marad

C. csökken

D. kezdetben növekszik, majd csökken

A rajzon: baterii electrice = elemek

ampermetru = ampermérő

reostat cu cursor = csúszókaros ellenállás

fir conductor = vezető huzal

9. Periscop

Figura alaturata ilustreaza periscopul unui submarin. Cele doua oglinzi plane si sunt asezate la fata de axul vertical al periscopului, astfel incat centrele lor, si , sunt situate la distanta . Un pinguin se afla la distanta de centrul oglinzii . Considerand pinguinul ca un obiect punctiform, puteti afirma ca imaginea acestuia prin oglinda se formeaza fata de la distanta de:

A

B.

C

D.

9. Periszkóp

A mellékelt ábrán egy vízalattjáró periszkópja látható. Az és síktükrök szögben helyezkednek el a periszkóp függőleges tengelyéhez viszonyítva, úgy, hogy a és középpontjaik közötti távolság

. Egy pingvin távolságra van az tükör közepétől. Ha a pingvint anyagi pontnak tekintjük, kijelenthetjük, hogy a kialakuló kép távolsága az tükör középpontjától :

A

B.

C.

D.

10. Sonar

Vapoarele determina distanta pana la fundul oceanului cu ajutorul sonarului. Un puls sonor este trimis catre fundul oceanului, iar microfoane sensibile situate langa vapor inregistreaza ecoul acestuia.

Graficul din figura 1 indica dependenta intervalului de timp dintre emisia si receptia unui puls sonor, de pozitia a vaporului, atunci cand acesta se deplaseaza rectiliniu, pe suprafata oceanului, pe o distanta de . Viteza sunetului in apa oceanului variaza usor cu temperatura, dar poti utiliza valoarea medie de . Considera ca la suprafata oceanului si ca pe fundul oceanului are valori negative. Dependenta , trasata pe baza datelor din figura 1, corespunde graficului:

A. I B. II C. III D. IV

10. Szonár

A hajók az óceán mélységét a szonárral határozzák meg. Egy hangjelet bocsájtanak ki az óceánfenék irányába, a hajóra szerelt érzékeny mikrofonok érzékelik ennek a visszhangját. Az 1. ábrán látható grafikon a , a jel kibocsájtása és felfogása közötti időintervallum változását ábrázolja a hajó x helyzetének függvényében, ha a hajó -t mozdul el az óceán felszínén egyenes vonalban. A hang sebessége az óceán vizében enyhén változik a hőmérséklet függvényében, de használható az átlagérték. Az óceán felszínén és az óceánfenéken y negatív értékű. Az 1. ábra alapján megrajzolt függvénynek megfelelő grafikon:

A. I B. II C. III D. IV

II.

Intr-o cutie care nu permite schimb de caldura cu mediul exterior se introduce un hamster cu masa . Cutia contine o masa de aer , avand caldura specifica . Atunci cand hamsterul alearga incontinuu in cutie, temperatura aerului din incinta creste cu pe ora. Hamsterul se hraneste cu seminte, care prin metabolizare ii furnizeaza acestuia o energia , pentru fiecare gram de mancare ingurgitat. Neglijeaza transferul de caldura intre aer si peretii cutiei si estimeaza:

a. valoarea cantitatii de caldura cedata de hamster aerului din cutie intr-o ora;

b. energia pe care trebuie sa o ia din hrana hamsterul intr-o ora, daca randamentul conversiei energiei dobandite din hrana in caldura este de 15%;

c. masa de seminte pe care trebuie sa le manance hamsterul intr-o ora, in conditiile precizate mai sus.

Egy olyan dobozba, amely nem engedi meg a hőcserét a környezettel, betesznek egy tömegű hörcsögöt. A dobozban lévő levegő tömege , fajhője pedig . Amikor a hörcsög folyamatosan szaladgál, a dobozban a levegő hőmérséklete óránként -vel növekszik. A hörcsögöt magvakkal etetve, minden lenyelt gramm táplálékból energiára tesz szert. Figyelmen kívül hagyva a doboz falai és a levegő közötti hőcserét állapítsd meg:

  1. a hörcsög által a dobozban lévő levegőnek átadott hő mennyiségét egy óra alatt
  2. mennyi energiát kell nyerjen a hörcsög a táplálékból egy óra alatt, ha a táplálékból származó energia hővé való átalakulásának hatásfoka 15%
  3. mennyi magot kell megennie a hörcsögnek egy óra alatt a fent említett körülmények között.

Nota:

Toate subiectele sunt obligatorii.

Fiecare item tip alegere simpla, rezolvat corect primeste 2 puncte. Total 60 de puncte.

Fiecare problema rezolvata corect valoreaza 10 puncte. Total 30 de puncte.

Se acorda 10 puncte din oficiu.

Punctaj general: 100 de puncte.

SUCCES!

SOK SIKERT!

BAREME SI SOLUTII

BIOLOGIE

NR

ITEM

REZOLVARE

PUNCTAJ

I. 1.

D

2 p

2.

A

2 p

3.

B

2 p

4.

C

2 p

5.

A

2 p

6.

A

2 p

7.

C

2 p

8.

C

2 p

9.



C

2 p

10.

D

2 p

TOTAL SUBIECTUL I

20 P

II.

a) cornee transparenta, umoare apoasa, cristalin, corp vitros;

b) cornee, fata anterioara a cristalinului, fata posterioara a cristalinului;

c) cristalinul se bombeaza cand privim obiecte situate intre 1 si 6m; pupila se micsoreaza.

d) celule cu conuri; vedere diurna si colorata;

celule cu bastonase; vedere nocturna si necolorata;

e) in pata galbena - celule cu conuri, predominant; locul unde se formeaza imaginea;

pata oarba - fara fotoreceptori; locul pe unde nervul optic paraseste retina;

f) mai mica, rasturnata, reala;

a) 0,5 x 4= 2 p

b) 0,5 x 3= 1,5 p

c) 0,5 x 2= 1 p

d) 0,5 x 4= 2 p

e) 0,5 x 2 =1 p

0,5 x 2 =1 p

f) 0,5 x 3= 1,5 p

TOTAL SUBIECTUL II

10 P

CHIMIE

SUBIECTUL I

1.d; 2.d; 3.a; 4.b; 5.c; 6.c; 7.b; 8.b; 9.c; 10.d

SUBIECTUL II

a)- 2,5 puncte

cantitatea de NaOH din paharul A inainte de introducerea celor 2,3 grame sodiu

md = 5 g NaOH

ecuatia reactiei chimice

Na+ H2O → NaOH + ˝ H2

cantitatea de NaOH care s-a format in urma reactiei chimice

md = 4 g NaOH

cantitatea totala de NaOH din paharul A

md = 9 g NaOH

masa solutiei dupa reactia chimice

ms final = ms initial + mNa - mH2 =50 +2,3 -0,1 =52,2 g

concentratia procentuala a solutiei din paharul A

c= 9x100/52,2 =17,24%

b) 2,5 puncte

cantitatea de CuSO4 anhidru

md = 25x160/250 = 16 g CuSO4 anhidru

masa solutiei din paharul B

ms = 250 g

concentratia procentuala a solutiei din paharul B

c= 16x100/250 =6,4%

c) 2,5 puncte

ecuatia reactiei chimice care are loc dupa amestecarea solutiilor din cele 2 pahare

2NaOH + CuSO4 → Cu(OH)2↓ + Na SO4

nr. de moli de NaOH din paharul A = 9/40=0,225

nr. de moli de CuSO4 din paharul B = 16/160=0,1

NaOH este in exces

Cantitatea de precipitat obtinut dupa amestecarea solutiilor din cele 2 pahare

mprecipitat= 0,1x98 =9,8 g Cu(OH)2

d) albastru –2,5 puncte

Orice varianta corecta de rezolvare se ia in considerare.

FIZICA

Orice alta rezolvare care conduce la rezultate corecte se va puncta corespunzator

Nr.item

Solutie

Punctaj

I.1

b.

2p

20p

I.2

a.

2p

I.3

b.

2p

I.4

c.

2p

I.5

d. 

2p

I.6

b.

2p

I.7

d

2p

I.8

a.

2p

I.9

c

2p

I.10

c.

2p

II.a

Pentru:

2p

10p

Rezultat final:

1p

II.b

Pentru:

2p

Rezultat final:

1p

II.c

Pentru:

Masa de seminte

3p

Rezultat final:

1p

TOTAL

30p





loading...




Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM




CAVITATEA ABDOMINALA SI PERITONEALA
Tesutul epitelial
APARATUL GENITAL FEMININ
PULMONII
Compozitia ionica a plasmei si cea a lichidului interstitial
Functiile biologice ale proteinelor
STUDII DE BIODIVERSITATE IN ECOSISTEME NATURALE DIN BAZINUL ARIESULUI
DIMENSIUNEA CELULEI, CEA MAI MICA UNITATE A VIETII




Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu