Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Proprietatile acido - bazice ale aminoacizilor

Proprietatile acido - bazice ale aminoacizilor


Proprietatile acido - bazice ale aminoacizilor

Proprietatile acido bazice ale aminoacizilor sunt determinate de prezenta in molecula a gruparilor carboxil (a-COOH) si amina (a-NH2) care pot ioniza cu formarea urmatoarelor echilibre:

R-COOH <--------> R-COO- + H+

R-NH3+ <---------> R-NH2 + H+Dintre cele doua grupari slab acide, evident gruparea carboxil (pKa ~2.0-2.4) este mult mai acida decat gruparea amino (pKa ~9.0-10.5). La pH fiziologic (cca. 7,4) gruparea carboxil va fi deprotonata iar gruparea amino va fi protonata. Practic in acest caz molecula de aminoacid va fi neutra daca pe restul R nu mai exista alte grupari capabile sa ionizeze. O astfel de specie poarta numele de zwitterion.

Figura 3.1. Curba de titrarea a alaninei

Sarcina neta a oricarui aminoacid, peptida sau proteina va depinde evident de pH-ul mediului apos inconjurator, fenomen care poate fi usor observat in curba de titrare a unui aminoacid, a unei peptide sau proteine. Punctul de pH in care sarcina neta a aminoacidului este zero a fost definit drept punct izoelectric pI (sau pHi), asa cum se poate observa din curba de titrare a alaninei, reprezentata mai jos.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.