Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » chimie
Formarea perechilor electron-pozitron

Formarea perechilor electron-pozitron
Formarea perechilor electron-pozitron

Pentru energii destul de mari ale cuantei γ (Eγ>1,02 MeV), pe langa fotoefect si efectul Compton poate sa apara a treia forma de interactiune a cuantelor γ cu substanta - formarea de perechi electron-pozitron.

Procesul de formare a perechilor nu se poate produce in vid ci trebuie sa aiba loc in vecinatatea nucleului sau electronului. Intr-adevar, daca presupunem, ca formarea perechilor de catre cunatele γ s-ar observa in vid, atunci in conformitate cu legile de conservare a energiei si impulsului ar trebui satisfacute egalitatile:

Din acestea rezulta:

Adica . Ultima inegalitate este insa imposibila deoarece vectorii alcatuiesc in conformitate cu relatia (1.57) un triunghi.

In prezenta nucleului sau a electronului, procesul de formare a perechii electron-pozitron din cuanta γ este posibil deoarece energia si impulsul acesteia se pot distribui intre trei particule fara a incalca legile de conservare.

Daca procesul de formare a perechii are loc in campul coulombian al nucleului sau al protonului, atunci energia transferata nucleului de recul este foarte mica, astfel ca energia de prag a cuantei γ, necesara pentru formarea perechii coincide practic cu dublul masei de repaus a electronului:

La formarea perechii in camp coulombian al electronului energia de prag a cuantei γ creste la:

In primul caz energia de recul a nucleului (sau a protonului) este atat de mica incat pe fotografie sunt vizibile numai urmele de e+ si e- (Fig. 1.18 a).

Fig. 1.18. Formarea perechilor e+ si e-

in campul coulombian al nucleului (a) si electronului (b)

Ambele particule zboara (la inceputul traiectoriei lor) in directia cuantei γ ce le-a generat sub un unghi fata de aceasta.In cel de-al doilea caz, in afara perechii electron-pozitron se observa si urma electronului de recul (Fig. 1.18. b). Un astfel de eveniment se numeste triplet electronic.

Perechi electron-pozitron pot sa ia nastere si sub actiunea a doi fotoni cu energia totala si la ciocnirea a doi electroni, daca energia totala a electronului in miscare este .

Expresia pentru sectiunea de formare a perechii (e+,e-) in campul nucleului are o forma destul de complicata. Pentru intervale limitate de variatie a lui Eγ aceasta (σp) are forma:

unde 137m0c2Z-1/3 este egal cu 30 MeV pentru aluminiu si aproximativ 15 MeV pentru plumb. Prima dintre relatiile anterioare mai poate fi scrisa si sub forma: .

Pentru alte energii comportarea sectiunii se calculeaza prin integrarea numerica a expresiei sectiunii diferentiale. Forma generala a dependentei σp(Eγ) este aratata in figura 1.19.

Sectiunea de formare a perechii electron-pozitron in campul coulombian al electronului este de cca 103 ori mai mica decat sectiunea formarii sale in campul nucleului, in special daca compararea se face pentru energii mici si Z mare. Pentru Eγ>10 MeV, formarea perechii pe electroni poate reprezenta cca 1 % din sectiunea totala la elementele grele si aproximativ 10 % la cele usoare

.

Fig. 1.19. Sectiunea formarii perechilor e+ si e- in functie de Eγ

Fig. 1.20. Schema formarii jerbelor electrono-pozitronice

Daca o cuanta γ este generata ca rezultat al franarii prin radiatie a electronului si are energia Eγ>2m0c2, ea poate forma o pereche (e--e+) ai carei electron si pozitron genereaza din nou cuante de franare prin radiatie etc. (Fig. 1.20). Acesta este mecanismul generarii jerbelor electrono-pozitronice in razele cosmice.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

PROPRIETATILE FIZICE PRINCIPALE ALE GAZELOR NATURALE COMBUSTIBILE
LEGATURI CHIMICE
Deparafinarea uleiurilor cu cetone prin procedeul conventional
Efectul Linde
Sulfati
PROIECT DE DIPLOMA CHIMIE INDUSTRIALA SI INGINERIA MEDIULUI - TEHNOLOGIA ACIDULUI GLUTAMIC
Conversia electrochimica de energie
Procesul de hidroliza ca factor al alterarii mineralelorTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu