Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
E-mail-ul ca instrument de marketing

E-mail-ul ca instrument de marketing


E-mail-ul ca instrument de marketing

Website-ul reprezinta numai unul dintre instrumentele de marketing electronic la dispozitia unei firme de afaceri.. Specialistii in e-marketing dispun astazi si de o alta modalitate, total diferita, de a ajunge la clientii potentiali. Este comunicarea prin e-mail, grupurile de stiri si blog.. In acelasi timp, aceasta consolideaza relatiile cu clientii actuali. Daca website-urile depind de initiativa sau efortul utilizatorul de a le vizita. In cazul e-mail-urilor si al grupurilor de stiri, totul apartine specialistului in e-marketing, deoarece el realizeaza contactul direct cu oameni.

1. Avantajele marketingului prin e-mailE-mail-ul este privit tot mai mult ca un instrument de varf al marketingului direct. Folosit cu indemanare, serviciul poate aduce tipul de raspuns doar visat pe vremea formelor traditionale ale marketingului direct: corespondenta prin posta traditionala, telefonia fixa sau teleshopping-ul. Multiplele lui avantaje, atat pentru firme, cat si pentru clienti, includ:

Cost redus. E-mail-ul este un instrument ieftin. Aceasta in comparatie cu metodele mai traditionale. Printre ele se numara mesajele publicitate trimise prin posta sau apelurile telefonice adresate celor care nu sunt clienti ai firmei.

Timp de raspuns rapid. Intrucat mesajele prin e-mail pot fi transmise si primite in timp de cateva secunde, e-mail-ul ofera rezultate imediate. Conform unor sondaje, marketing prin e-mail au mai multe sanse de a genera un raspuns decat echivalentul lor prin posta. Aceste sanse pot fi de pana la de 5 ori mai mare.

Disponibilitate mare de comunicare. Mesajele prin e-mail pot fi transmise sau primite la orice moment al zilei sau in oricare zi a anului. Mai mult de atat, se pot transmite mesaje mai multor persoane in mod simultan, si asta oricand sau oriunde s-ar afla.

Fara impact negativ asupra mediului. In general, publicul tinta acorda o importanta tot mai mare atitudinii domeniului afacerilor fata de mediu inconjurator. Singura resursa pe care o foloseste e-mail-ul este energia electrica.

Evaluare exacta a rezultatelor. Datorita naturii de "autodocumentare" a Internetului, rezultatele unei campanii prin e-mail pot fi masurate. Se poate evalua numarul celor care au deschis mesajul sau au vizitat website-ul..

2. Provocarile marketingului electronic prin e-mail

Cu toate ca marketingul direct prin e-mail are mai multe avantaje, exista cateva provocari carora specialistii in e-marketing trebuie sa faca fata.

a) Spam-ul

Inainte de toate, orice forma de mesaj comercial prin e-mail este inca primita cu un anume scepticism. Termenul de "spam" se refera, in general, la e-mail-urile comerciale nesolicitate. Este o traducere a expresiei "unsolicited commercial e-mail". I se mai spune si UCE, asa cum le place expertilor in marketing electronic sa prescurteze.

Definitia standard nu este completa. De aceea, Peter Kent a propus o definitie mai potrivita a "spam-ului". Aceasta reprezinta "un mesaj prin e-mail in cantitati mari, nesolicitat si neselectiv".

De subliniat este faptul ca spam-ul este cea mai delicata problema a marketingului pe Internet. Mesajele pot asigura firmei o comunicare directa cu publicul tinta. Dar aceasta este o cale numai daca destinatarii au optat de la bun inceput sa primeasca astfel de mesaje.

Mesajul comercial nu functioneaza fara "voia utilizatorilor". Daca ei n-au cerut sa primeasca mesaje de la o firma, nici macar nu intentioneaza sa deschida mesajul. La fel vor face si cei care nu sunt membri semnificativi ai publicului tinta. Ei vor apasa pur si simplu pe butonul "Delete" al programului de e-mail si vor bloca orice mesaj viitor.

Ca urmare, specialistii in e-marketing se orienteaza tot mai mult spre transmiterea mesajelor numai catre cei inclusi pe liste. Dupa cercetarile efectuate de UEM Resita privind implementarea marketingului electronic la firmele din Caras-Severin, 62% din firmele care folosesc metodele marketingului prin e-mail transmit mesajele numai clientilor care le-au cerut.

O alta provocare privind spam-ul este faptul ca reprezinta metoda de e-marketing preferata a firmelor cu activitate in Internet neautorizate. Prin urmare, un emitent de spam-uri, risca sa fie tratat cu aceeasi moneda.

b) Confidentialitatea

Confidentialitatea este tot mai mult legata de e-mail, deoarece Internetul s-a dezvoltat, iar pentru uzul si abuzul de informatii cu caracter personal practicat de firme si de persoane fizice pe Internet au fost adoptate legi de protectie a datelor. Aceasta inseamna ca firmele trebuie sa aiba permisiunea persoanelor vizate inainte de a transmite e-mail-uri "in vrac" clientilor.

c) Atasamentele

Cand se transmit e-mail-uri catre publicul web tinta este mai bine sa se evite fisierele atasate.

In primul rand, multor utilizatori le este frica de infectarea calculatorului cu un virus. atunci cand deschid fisierele atasate.

In al doilea rand, deschiderea unui fisier atasat necesita doua actiuni din partea utilizatorului. Nu este suficient sa se decida daca sa execute clic pe mesajul de e-mail. Trebuie sa se hotarasca si daca sa deschida sau nu fisierele atasate. Nimic nu este mai stresant pe Internet decat sa astepti sa se descarce un fisier atasat mare. Apoi, cand se deschide si se descopera ca nu este interesant pentru utilizator, se constata de fapt ca s-a pierdut timpul.

Exista si un alt treilea motiv impotriva trimiterii de fisiere atasate in campaniile de marketing direct. Deseori, dintr-o cauza sau alta, destinatarii nu le pot deschide.

d) Listele cu adresele e-mail

In marketingul direct prin e-mail este nevoie sa se alcatuiasca o lista cu adrese de e-mail a potentialilor clienti.


Cel mai simplu este sa se stimuleze oamenii sa-si ofere adresele lor de e-mail. Desigur, exisa multe cai de a colecta adrese de e-mail. O modalitate ar fi printr-o inscriere automata pe site-ul web a celor care isi introduc parola si adresa de e-mail sau un abonament gratuit la newsletter-ul web online.

Se poate cumpara chiar o lista cu adrese de e-mail de la o firma de marketing specializata in acest domeniu.

Dezavantajul ambelor optiuni este ca adresele de e-mail astfel obtinute nu provin de la oameni care au solicitat informatii. Totusi, cheia succesului in marketingul electronic sta in a determina oamenii sa atraga materialul cu informatii spre ei. Pentru aceasta, trebuie sa se informeze oamenii de ce se doreste adresa lor de e-mail. Desigur, este posibil sa creeze o lista activa cu sau fara moderator, dar asemenea liste au tendinta de a pierde esentialul daca nu se analizeaza raspunsurile.

2. Scrierea mesajului prin e-mail

Nu conteaza daca se trimite un e-mail intregii liste de adrese sau pur si simplu se raspunde unei intrebari. Important este sa se cunoasca cum se compun mesajele de e-mail eficiente. Daca se trimite un e-mail, nu inseamna neaparat ca mesajul este citit.

Utilizatorii nu au timp sa citeasca un mesaj de e-mail cat o scrisoare. Ca rezultat, mesajele de e-mail vor fi scurte si mai putin protocolare decat majoritatea formelor scrise de comunicare.

Cel mai important lucru de retinut este sa se scrie e-mail-uri intr-un mod natural. Cand se abordeaza clientii potentiali prin intermediul e-mail-urilor se vor abandona convenientele unei scrisori clasice. Salutarile protocolare precum "Draga Domnule/Doamna" sunt inadecvate. Chiar si atunci cant se contacteaza pe cineva pentru prima data.

In mod similar, nu este nevoie de expresii gen "cu respect" sau "cu stima" la sfarsitul mesajului. O scrisoare se poate incheia cu o propozitie precum: "daca aveti nevoie de informatii, nu ezitati sa ne contactati".

Pentru a transforma mesajul de prezentare a unui produs sau serviciu intr-o conversatie atractiva sunt cateva cai de urmat:

1. Folosirea umorului

Multi oameni cred ca umorul este inadecvat in comunicarea de afaceri online sau offline. Ei spun "Este ceva personal" sau " Ceea ce este amuzant pentru tine ar putea sa nu fie amuzant pentru altii".

Dar tocmai natura personala a umorului este cea care il face potrivit pentru e-mail. Daca poti face pe cineva sa zambeasca sau sa rada, se poate realiza o legatura pe care te poti baza.

2. Punerea intrebarilor

Intrebarile sunt cea mai simpla cale de a intretine o conversatie si sunt sanse de a castiga bunavointa utilizatorului. In plus, intrebarile indica faptul ca firma este pregatita sa asculte vocea clientilor sai. Daca se pun intrebari deschise de forma "Exista produse sau servicii pe care ati dori sa le oferim ?", se poate afla de la clienti exact ce doresc de la firma . Se poate astfel sa se ofere ceea ce li se potriveste cel mai bine.

3. Limbaj direct de comunicare

Email-ul este un mediu mult mai direct decat hartia. Trebuie evitate atat stilul de scriere oficial de afaceri, cat si stilul publicitar. Oamenii scriu si citesc mesajele intr-un ritm cu totul diferit de scrierea unei scrisori traditionale. Stilul de scriere trebuie sa fie concis si la obiect. De asemenea, se va folosi un limbaj clar si direct.

4. Ciber-vorba si folosirea acronimelor si a smiley-rilor

E-mail-ul ca si discutiile online asigura o comunicare directa si neconventionala. Din acest motiv, sunt folosite numeroase simboluri si acronime ca o forma familiara de "ciber-vorba".

E-mailul transmite mesaje scrise, de aceea nu se poate simti usor starea sufleteasca a celui care scrie. Smiley-rile (de la to smile=a zambi ) sunt folosite pentru a transmite sentimente si stari. Poate ca nu intotdeauna este nimerit sa se includa "ciber-vorba" in corespondenta prin email, insa cunoasterea semnificatiei lor este utila:

Smiley-ul

Semnificatia

O fata bucuroasa

O fata trista

O fata perplexa (naspa - palida, crispata,cu riduri)

O fata enigmatica (cool - purtand ochelari de soare)

O fata lacoma (halos - interesata  de bani)

O fata de om cu doua fete (cinism european)

O fata de om pus pe glume (umor englezesc)

O fata de om serios (seriozitate asiatica)

De asemenea, acronimele sunt chiar mai larg folosite decat smiley-urile, mai ales in forumurile de discutii:

Acronim

Semnificatia

BFN

Bye for now - la revedere pentru moment

BTW

By the way - apropo

CU

See you - pe curand

GAL

Get a life - da un semn

HTH

Hope this helps -sper ca asta te va ajuta

LOL

Laughing aut loud - rad cu pofta

OIC

Oh I see - oh, inteleg

SOL

Sooner or later - Mai devreme sau mai tarziu

TIA

Thanks in advance - multumesc anticipat

TTYL

Talk to you later  - vorbim mai tarziu

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.