Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
la disciplina bti - internet. intranet. extranet.

la disciplina bti - internet. intranet. extranet.


  

SPECIALIZAREA ADMINISTRAȚIE PUBLICA

INTERNET. INTRANET. EXTRANET

CAPITOLUL I

1. INTERNETUL

Mediul Internet este cel mai mare sistem informatic din lume, perfect legal și, in multe cazuri, gratuit. Resursele pe care le ofera sunt imense și ele se schimba aproape zilnic, in pas cu noile tehnologii informaționale și de comunicație. Din punct de vedere arhitectural, mediul Internet este o rețea gigantica de rețele de calculatoare raspandite la nivel mondial și care inglobeaza produse hard și soft ce gestioneaza o mare colecție de baze de date ce conțin informații și servicii de toate tipurile, acestea fiind disponibile de la orice calculator conectat in rețea, in orice loc și in orice moment.

1.1. STRUCTURA INTERNETULUI

Structura Internet-ului a facut posibila nu numai distribuirea de informatii "statice", ci si existenta serviciilor. De exemplu, pe baza unei carti de credit, se pot face toate rezervarile pentru petrecerea concediului de odihna intr-o frumoasa tara din lume si se poate plati utilizand calculatorul de acasa.

Prin urmare Internet-ul este:

o cale de comunicare foarte rapida si atractiva intre oamenii acestei lumi;

modalitatea prin care oamenii aflati oriunde pe Glob pot comunica si schimba informatii cu usurinta;

oferta "de toate pentru toti" remarcandu-se prin usurinta cu care orice utilizator, fie el si novice in informatica poate avea acces la informatii;

Internet-ul este retea de retele. O retea este un grup de calculatoare care au fost conectate astfel incat sa poata comunica intre ele ( sa faca schimb de informatii ). Ele isi pot transmite mesaje unul altuia si pot folosi in comun informatiile sub forma de fisiere.

Internet-ul asigura legatura intre peste 21000 de astfel de retele si in permanenta, la acestea se adauga tot mai multe.

Unele din retele sunt administrate de institutii guvernamentale, altele de universitati, firme, biblioteci, scoli.

Retelele pot fi de mai multe tipuri:

LAN ( Local Area Network ) - calculatoarele sunt plasate in interiorul aceleiasi cladiri sau campus universitar.

MAN ( Metrropolitan Area Network) - retea extinsa la nivelul unui oras.

WAN ( Wide Area Network) - retea nationala

Internet-ul este o interconectare de LAN-uri, MAN-uri si WAN-uri, prin legaturi rapide ( satelit, circuite, comunicatie digitala ).

Pentru a beneficia de facilitatile Internet-ului, un utilizator trebuie sa conecteze calculatorul la una din subretelele precizate mai sus. In acest mod calculatorul devine nod in Internet si utilizand protocolul TCP/IP va putea folosi diverse programe cu rol de client pentru a putea transfera informatii de la alte calculatoare cu rol de server conectate la randul lor, la Internet.

1.2. CINE ADMINISTREAZA INTERNET-UL?

NIMENI !!! nu exista vreo companie care sa impuna o serie de reguli. Singurele reguli care guverneaza Internet-ul sunt cele ale bunului simt.

Exista totusi o societate a utilizatorilor numita ISOC (INTERNET SOCIETY), care are obligatia sa gestioneze din punct de vedere tehnic Internetul si sa standardizeze tehnologia folosita.

1.3. CUM VA CONECTATI LA INTERNET?

Exista patru moduri principale de conectare la Internet :

a)     Legatura permanenta (permanent connection). Sunt folosite de marile organizatii de genul : universitati, școli, corporatii. Cheltuielile pentru instalarea și functionarea unei astfel de legaturi dedicate sunt de mii de dolari.

b)     Legatura directa prin modem (dial-in direct connection). Acest gen de legaturi este cel mai bun, dupa legatura permanenta. Este accesibil persoanelor individuale, și firmelor mici, deoarece cheltuielile pentru instalare și functionare sunt aproximative 50 dolari. Deoarece este un serviciu "dial-in", aveti nevoie de un modem si va trebui sa formati un numar de telefon pe care vi-l indica furnizorul de servicii.

c)     Legatura prin modem si terminal ( dial-up terminal connection ). Acest gen de legatura va permite conectarea prin modem la furnizorul de servicii si, dupa stabilirea legaturii, calculatorul dvs. functioneaza ca un terminal.


1.4. SERVICII DISPONIBILE IN INTERNET

Comunicarea si schimbul de informatii in Internet se realizeaza prin "servicii" ce permit exploatarea si cautarea de informatii aflate in aceasta uriasa retea. Pentru oricare dintre servicii exista un calculator care solicita informatii - un client al serviciului respectiv - de la un alt calculator care furnizeaza informatiile, numit server. Fiecare calculator legat in retea, poate fi atat client cat si server.

FACTORII CARE DETERMINA AGLOMERAREA RETELEI INTERNET SUNT:

Asaltul neprofesionistilor, care in conditiile unor costuri scazute de acces manifesta un comportament irational si neeconomic, avand ca efect "poluarea" Internet-ului.

Inexistenta unor solutii tehnice de acces care sa faca o diferentiere a serviciilor solicitate si asa sa permita acordarea prioritatii diferentiate de servicii.

SOFT PENTRU INTERNET

Un browser pentru reteaua world wide web. Browserele existente sunt INTERNET EXPLORER, MOZAIC si INTERNET ASSISTANT, produse ale firmei Microsoft, Netscape, etc.

Program pentru citirea mesajelor grupurilor de dialog UseNet - Newsz - press, Free agent, etc.

CAPITOLUL II

2. INTRANETUL

Rețelele Intranet inaugureaza generația sistemelor informatice orientate nu numai pe funcții, ci, mai degraba, pe organizarea intreprinderii. Intranet poate fi definit ca o implementare a tehnologiei Internet in cadrul unei organizații de intreprindere sau ca un WWW (World Wide Web) particular . Cu alte cuvinte, Intranet permite utilizarea totala sau parțiala a tehnologiilor și infrastructurilor Internet pentru transmiterea și prelucrarea fluxurilor de informație interne ale unui grup de utilizatori. Grupul se poate limita la nivelul unei intreprinderi sau poate include clienții, furnizorii sau partenerii sai. Intranet este realizat astfel incat livrarea resurselor informaționale voluminoase ale unei organizații devine transparenta pentru fiecare utilizator individual, cu un consum minim de timp și efort. Intranet se comporta ca Web intern, care permite accesarea unei mari cantitați de informații de firma stocate pe un server.

Intranet este o soluție ideala pentru organizațiile cu un numar de utilizatori mai mare de 1 000 și/sau cu localizarea lor distribuita pe o suprafața geografica relativ extinsa. Intranet utilizeaza rețele locale, protocoale de comunicație TCP/IP, servicii Internet (Web, e-mail, FTP, news etc.), software personalizat și instrumente pentru consultarea bazelor de date. Cum Intranet este realizat pe baza protocoalelor Internet standardizate, el poate fi rapid actualizat.

2.1. CONCEPTE

Intranet s-a inființat prin voința intreprinderilor utilizatoare. Termenul de Intranet apare in presa in 1995, iar in conceperea acestui sistem s-a preluat experiența de la Mainframe Computing, Desktop Computing și Network Computing. Intranet furnizeaza putere utilizatorilor, concomitent cu simplificarea managementului și administrarii.

Multe din tehnologiile care permit realizarea unui Intranet iși au originile in Internet și WWW. Serviciul Web permite transferul și vizualizarea documentelor intre clienți și server-e,in mod transparent, utilizand aproape orice tip de calculator și protocoale standard implementate in multe platforme hardware și software. Integrarea server-elor Web cu bazele de date și cu aplicațiile distribuite pe platforme independente a creat premisele realizarii rețelelor Intranet.

Conceptul de Intranet se bazeaza pe urmatoarele elemente:

tehnologia Internet utilizata intr-o organizație, pentru a facilita comunicarea și accesul la informații;

mecanism integrat pentru utilizatori, procese și informații din cadrul unei intreprinderi sau organizații;

corporația rețea informaționala.

Intranet aduce noutați conceptuale, propunand un model tehnocratic de organizare a comunicațiilor interumane, pastrand tehnologiile existente, pe care le integreaza intr-o forma ușor accesibila utilizatorilor. Ușurința in utilizare, interfețele prietenoase și faptul ca permite folosirea tehnologiilor deja implementate au avut un rol major in raspandirea lui cu o viteza impresionanta, mai ales in lumea corporațiilor mari.

Trasaturile specifice ale unui Intranet sunt: viteza, securitatea, controlul, costul scazut, performanțele ridicate, ușurința in utilizare.

Avantajele utilizarii Intranet-ului pot fi privite și prin prisma serviciilor pe care le ofera:

utilizarea protocoalelor și standardelor deschise, ceea ce permite interoperabilitatea dintre aplicații;

accesul restricționat la aplicații: autentificarea utilizatorilor, certificate, protocoale de securitate, ziduri de protecție(firewall) ;

costul mic și eficiența mare;

interfața utilizator unica pentru toate aplicațiile;

interdependența de platforme(Windows 3.x, Windows 95/98/2000, Windows NT, unix, OS/2 etc.) , aplicațiile fiind facute o data și rulate oriunde;

independența fața de bazele de date, serviciile Intranet putand interacționa, prin interofari dinamice, cu sistemele existente de baze de date, cu depozitele de date, cu departamentele de stocare a datelor;

scalabilitatea - serviciile Intranet pot fi dimensionate in funcție de cerințele de utilizare și pe masura creșterii numarului de utilizatori.

2.2. ARHITECTURI INTRANET

Sistemele Intranet sunt formate din:

componente hardware: server-e Intranet - platforme SUN, PC, MacIntosh; stații de lucru Intranet - de regula sunt PC-uri; canale de comunicație - fibra optica, cabluri de cupru, legaturi prin satelit; tehnologia de rețea - Ethernet, ATM, FDDI, Frame-Relay etc. ; echipamente de rutare, conectare etc.

Componente software: protocoale de rețea - TCP/IP, IPX/SPX etc; browser-e - Netscape Navigator, Internet Explorer; sisteme de operare pentru server-e - Unix, Windows NT, Netware, Macintosh; sisteme de operare in rețea - Unix, NT, Netware, OS/2; sisteme de operare pentru stații de lucru - Windows NT client, Windows 95/98, Unix, Mac; programe server Web - Netscape Enterprise, Microsoft IIS (Internet Information Server), Apache; ziduri de protecție; componente avansate - HotJava, Perl, Shockwave.

2.3. MODELUL DE REFERINȚA ȘI ARHITECTURA INTRANET

Modelul de referința pentru Intranet este alcatuit din urmatoarele componente:

Mecanismele, care conlucreaza pentru satisfacerea nevoilor utilizatorilor de informație, reprezentate prin: instrumente de utilizare, instrumente de cautare, sisteme support, instrumente Web pentru dezvoltare și publicare, manageri de medii, pagini de refeința comune, sisteme de publicare, depozite de informații.

Serviciile, care reflecta cerințele și nevoile companiei, fiind specifice acesteia: consultanța, informațiile privind proiectarea, managementul server-elor și documentelor, monitorizarea și planificarea, instruirea, ajutorul on-line.

Informațiile partajabile: procedurile, politicile companiei, salariile angajaților, manualele software, ajutorul on-line, documentația, orarul instruirilor, materialele pentru cursurile de instruire, scrisorile, harțile, numerele de telefon, starea proiectelor, lista prețurilor, cataloagele, presa, programarile , rapoartele, informațiile despre clienți, despre furnizori.

Componentele care stau la baza alcatuirii unui Intranet sunt:

rețea de calculatoare, cu toate componentele sale: mediul fizic de comunicare intre diversele sisteme de calcul ale intreprinderii, echipamentele de interconectare a diferitelor subrețele, suitele de protocoale care asigura comunicarea intre entitațile rețelei

programele care implementeaza serviciile de baza Internet;

aplicațiile care implementeaza serviciile Intranet;

aplicațiile care permit lucrul in cooperare.

2.4. TEHNOLOGII MIDDLEWARE PENTRU INTRANET

Tehnologiile middleware formeaza nivelul intermediar intre rețele și aplicații , de ele depinzand fundamental tipurile și calitatea serviciilor oferite utilizatorilor.

Serviciile middleware got fi grupate in trei categorii: de schimb de informație; orientate spre aplicații ( replicarea datelor, integritatea, serviciile de grup pentru procese cooperative, serviciile pentru obiecte distribuite etc.) ; de management ( directoare, securitate, toleranța la defecte, performanța).

Middleware este componenta care asigura conexiunea dintre un server Web( din Intranet sau Internet) și o baza de date. Middleware-ul se folosește pentru dezvoltarea backoffice-urilor, oferind un caștig de timp semnificativ, comparativ cu HTML , CGI, API sau Java Script. Invațarea middleware-ului este rapida, dezvoltarea ușoara, iar timpul pentru dezvoltarea backoffice-ului se reduce de circa patru ori, comparativ cu alte instrumente.

Middleware utilizeaza script-uri care permit realizarea cu ușurința a operațiilor curente, cum ar fi recepționarea variabilelor conținute in adrese URL sau in campurile unui formular, crearea de cereri direct in SQL, gestionarea cookies etc.

Unele middleware propun unele grafice puternice. Faza corectarii erorilor este redusa, datorita ușurinței de parcurgere a script-urilor middleware, comparativ cu programele, care trebuie recompilate dupa fiecare modificare. Debugging-ul este performant, indicand locul eronat, facand analiza erorii și putand da sugestii pentru remedierea ei.

CAPITOLUL III

3. EXTRANETUL

CORELAȚIA INTRANET-EXTRANET

Organizatiile care folosesc tehnologia Intranet/Extranet nu se gandesc numai la marimea profiturilor, ci acorda o mare importanta si valorilor intangibile cum sunt tehnicile de invatare, productivitatea angajatilor si colaborarea.Conform unui studiu realizat de catre GVU Centre, aproape o treime dintre utilizatori (31,13%) raporteaza prezenta Intranetului in organizatia lor, desi 19,43% au declarat ca aceasta intrebare nu era aplicabila lor (utilizatori neafiliati unei organizatii, companii, etc). Utilizatorii europeni au o rata mai mare de incidenta a folosirii Intranetului (39,46%) fata de colegii lor americani (30,95%).

Internetul, cea mai mare retea de informatii din lume, furnizeaza o mare cantitate de servicii catre consumatorii casnici si corporativi, incluzand text, imagini video, audio si muzica, fax, email, apeluri telefonice etc.
Aceasta acceptare publica si privata atat de raspandita a Internetului si a tehnologiilor pe care le utilizeaza a construit calea catre Intraneturi.
Un Intranet este o retea construita in cadrul unei corporatii, folosind standardele si software-ul necesar Internetului si World Wide Web-ului. Acest Intranet poate fi apoi conectat la Internet si la retelele numite Extraneturi care ofera legaturi electronice intre partenerii unei afaceri. Intraneturile sunt create pentru a fi retele interne, deschise si sigure, cu software de navigare pe web care ofera acces usor de tip point-and-click utilizatorilor finali ai paginilor de website interne.
Intranetul este o implementare interna si sigura a standardelor pe care se bazeaza Internetul. Toate tehnologiile Internet, inclusiv Internet Protocol (IP), World Wide Web-ul si browserele (sistemele de navigare) sunt protejate printr-un firewall corporativ. Un firewall este o colectie de computere, software, routere si servicii care impreuna permit conexiunea de retea, mentinandu-i securitatea si integritatea fata de alte retele.
Intraneturile ofera cel mai eficient din punct de vedere al costului si cel mai inovativ mod de a elibera informatia corporativa de inaccesibilitatea intrinseca sistemelor informationale complexe.
Intraneturile permit angajatilor unei companii sa lucreze intr-o maniera care corespunde cel mai bine personalitatii si stilului lor de munca si, de asemenea, ofera utilizatorilor libertatea de a obtine informatia dintr-o arhiva de date corporativa. Intranetul are urmatoarele beneficii pentru accesul la informatii in cadrul unei corporatii:
- este usor de invatat si de utilizat;
- este consistent;
- este complex din punct de vedere al facilitatilor pe care le ofera;
- este o platforma care face legatura intre toate departamentele;
- este sigur;
- este standardizat;
- are un viitor stralucit;
- nu este scump;
- este masurabil.
Un Extranet foloseste tehnologia Internet/Intranet pentru a servi o afacere extinsa, incluzand clienti, furnizori, parteneri si alte afaceri care impartasesc un obiectiv comun.
O trasatura importanta a Extraneturilor care le diferentiaza de Internet este ca acestea sunt protejate, fiind astfel inaccesibile publicului general. Securitatea este cel mai important lucru in infrastructura lor.

Intraneturile sunt importante pentru lumea afacerilor. Informatiile de afaceri au devenit o forta care influenteaza operatiunile zilnice, luarea de decizii si planificarea strategica in cadrul unei corporatii.

Astfel, cerintele pentru o comunicare eficienta, pentru colaborarea dincolo de spatiu si timp si pentru o cunoastere efectiva a managementului sunt motivele care conduc la dezvoltarea Intraneturilor.
Intraneturile pot sa imbunatateasca semnificativ comunicarea in cadrul unei organizatii, mai ales in cadrul celor descentralizate, distribuite geografic. Presiunea competitiva obliga organizatiile sa scada cheltuielile si sa reduca investitiile in middle management (managementul intermediar). Aceasta tendinta transforma comunicarea eficienta intr-o componenta cruciala in lupta pentru castigarea competitiei in domeniul afacerilor.
Integrarea intr-o organizatie descentralizata depinde de standardele disponibile si de comunicarea inter-operationala. Folosind un browser Intranet si mai multe PC-uri pentru a trimite si primi email-uri, voicemail-uri si faxuri - pentru a comunica cu persoanele din cadrul unei organizatii - se poate crea o retea integrata de comunicatii.

Grupurile de Intranet - cum ar fi grupurile de discutie, camerele de chat si conferintele audio-video - pot fi folosite pentru a dezvolta echipa si a imbunatati colaborarea in cadrul unui proiect. De asemenea, procesul de luare de decizii al unui grup la nivel corporativ poate fi facilitat de un sistem de suport pe Intranet pentru grupul de decizie respectiv, avand si costuri mult mai scazute decat in mod normal.

Managementul cunostintelor incearca sa faca cunostintele reciclabile, accesibile, resurse in continua imbogatire. Un instrument puternic de comunicare poate facilita generarea de cunostinte si apoi de imbunatatire a productivitatii. Intraneturile pot avea rolul de a facilita generarea de cunostinte si managementul lor in organizatie.

Prima pagina (pagina home) a unei corporatii este centrul accesului ei la Intranet. Prima pagina este alcatuita din sectiuni cum ar fi mesajul zilei, buletinul informativ al companiei, actualitatea financiara, furnizori, alte locatii ale companiei si website-urile Internet. Fiecare angajat are posibilitatea sa acceseze aceasta pagina pentru a citi si a descarca informatii despre companie, documente importante si stiri. De exemplu, departamentul de marketing poate publica pe aceasta pagina informatiile despre un anumit produs, analiza competitiei si informatiile curente legate de un proiect in
desfasurare. Departamentul financiar poate afisa raportul anual sau trimestrial si lista cu programarile intalnirilor dintre actionari. Departamentul de vanzari poate lista rapoartele de vanzari si informatii legate de client. Departamentul de productie poate afisa programul de productie, descrierea calitatii programului administrativ si analizele de productivitate. Departamentul de resurse umane poate publica manualele corporative ale angajatilor, politicile de calatorie, programele de beneficii, programele de training si alte reguli, formulare si documentatii.

BIBLIOGRAFIE

  1. Miloșescu, M., Invața singur Internet, Editura Teora, București, 2003.
  2. Filip, M., Grama, A., Bazele Informaticii, Editura Sedcom Libris, Iași, 2003.
  3. Fotache, D., Groupware, Editura Polirom, Iași, 2002.
  4. Filip, M., Grama, C., V., Homocianu, D., Editura Sedcom Libris,2005

Luni , 20 decembrie 2010Reix, R., Informatique appliqué la gestion, vol I

Reix, R., Informatique appliqué la gestion, Les Editions Foucher, Paris, 1999.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.