Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » Istorie
CONSTITUTIILE DIN ROMANIA

CONSTITUTIILE DIN ROMANIACONSTITUTIILE DIN ROMANIA

CONSTITUTIA DIN 1938

In urma alegerilor parlamentare din 1937, in care nici un partid nu reusise sa-si asigure majoritatea , si in conditiile in care regale Carol al II lea dorea sa-si instituie un regim de guvernare personala, la 20 februarie 1938 , noua Constitutie este “infatisata” poporului de catre rege printr-o proclamatie. “Invoirea” cu poporul a fost exprimata printr-un plebiscit, in care votul s-a facut prin declaratie verbala, consemnata pe liste separate cu cei care votau pentru si cei care votau contra.Noua Constitutie a fost promulgata de Carol al II lea printr-un Decret regal nr. 1045 din 27 februarie 1938, iar la o luna dupa aceea , regale avea sa suprime si partidele politice.Prin prevederile sale pozitia monarhului s-a intarit considerabil. Formal noua Constitutie mentine principiul suveranitatii poporului. In art. 29 se spunea: “ Toate puterile emana de la natiunea romana” In realitate noua lege fundamentala a privilegiat puterea regala , deoarece la art. 30 il proclama pe rege “ capul statului”, deci puterea emana de la executiv.Principiile Constitutiei incetasera de a mai fi liberale, asa cum se observa din Titlu II , care , tratand drepturile omului, vorbeste mai intai “ Despre datoriile romanilor” si apoi “ Despre drepturile romanilor”

Se desfiinta separarea puterilor in stat si se producea o concentrare a puterii in mainile regelui, care devenea capul statului. Puterea legislativa se exercita de catre rege prin Reprezentanta Nationala, iar puterea executiva este incredintata tot regelui, care o exercita prin guvernul sau.Regele detinea initiativa legislativa , Parlamentul fiind mult mai limitat in acest domeniu.De asemenea, putea convoca , inchide , dizolva ambele adunari sau numai una si le putea amana lucrarie.Parlamentul, chiar redus la un rol decorativ, era controlat si prin numirea de catre rege a unui numar de senatori. In fapt, exercitiul puterilor constitutionale trece in mainile regelui.Romania devenea o monarhie autoritara, in care regale nu numai ca domnea dar si guverna.
Se aduceau importante modificari legislatiei electorale. Dreptul de vot pentru Adunarea Deputatilor era ridicat la 30 de ani si era numai pentru stiutorii de carte. Pe de alta parte, se acorda, prin noua constitutie, pentru prima data in Romania, dreptul de vot pentru femei . Ele nu erau eligibile. Prin toate modificarile scadea numarul alegatorilor de la 4 milioane , in 1937 , la 2 milioane , in 1939.

Dupa 23 august 1944 s-a revenit la Constitutia din 1923. Majoritatea fortelor politice interne au sustinut necesitatea revenirii tarii la cadrul democratic, dar intelegerile secrete dintre marile puteri au decis soarta Romaniei. Tara noastra a fost ocupata de catre Armata Rosie care a devenit garantul instaurarii noului regim de inspiratie sovietica.Puterea a fost preluata de comunisti iar la 30 dec. 1947 monarhia a fost indepartata proclamandu-se Republica Populara Romana.

CONSTITUTIA DIN 13 APRILE 1948

In martie dupa autodizolvarea fostului Parlament, au fost organizate alegeri pentru noul organ reprezentativ , numit de acum Marea Adunare Nationala. Noua constitutie , adoptata in unanimitata la 13 aprilie 1948, consfintea noua titulatura a statului, Republica Populara Romana, si se preciza caracterul sau de “ stat popular, independent , unitar si suveran”, care “a luat fiinta prin lupta dusa de popor in frunte cu clasa muncitoare, impotriva fascismului, reactiunii, imperialismului”

Aparent , legea fundamentala consfintea principii democratice, precum suveranitatea poporului, votul universal: “intreaga putere de stat emana de la popor si apartine poporului”, care” isi exercita puterea prin organe reprezentative, alese prin vot universal, egal, direct , secret”

De asemenea, statua egalitatea in fata legii pentru toti cetatenii Republicii Populare Romane, fara deosebire de sex, nationalitate si rasa, religie sau grad de cultura. Acestia puteau fi alesi la 23 de ani si puteau alege toate organele statului(ei votau de la 18 ani)

Printre drepturile cetatenesti afirmate in constitutie se aflau dreptul la munca, la odihna , la invatatura. Se stipula ca femeia avea drepturi egale cu barbatul, minoritatile nationale se bucurau de toate drepturile: sanatatea publica era organizata de stat, se afirma protectia de catre stat a familiei. Teoretic, prin Constitutie erau afirmate libertatea constiintei si libertatea religioasa., libertatea individuala a cetateanului, libertatea presei, a intrunirilor, a cuvantului, a mitingurilor, cortegiilor si manifestatiilor. Practic insa, toate afirmatiile aparent democratice nu erau acoperite de garantarea acestor drepturi, care au fost in mare majoritate incalcate sistematic in timpul regimului comunist.Ea continea si o serie de restrictii pe plan politic.Astfel , nu aveau drept de vot “ persoanele interzise, lipsite de drepturi civile si politice si nedemne, declarate ca atare de organele de drept, conform legii.”(art. 18)

Constitutia din 1948 nu mai prevedea principiul separarii puterilor in stat, intrucat

M.A.N. DEVENEA “ ORGANUL SUPREM AL PUTERII AL PUTERII DE STAT”, deci legislativul se confunda cu executivul.Prerogativele MAN erau:alegerea Prezidiului MAN, formarea guvernului RPR, modificarea Constitutiei, stabilirea numarului , atributiilor si denumirii ministerelor si desfiintarea, contopirea sau redefinerea celor existente, votarea bugetului, fixarea impozitelor si a modului de percepere a lor, deciderea consultarii lor prin referendum, acordarea amnistiei.

Primul presedinte al MAN a fost profesorul Constantin I Parhon, care oficial era seful statului .Prezidiul convoca MAN, exercita dreptul de gratiere , comuta pedepse, conferea decoratiile si medaliile RPR, reprezenta RPR in relatiile internationale, acredita si rechema , la propunerea guvernului, pe reprezentantii diplomatici ai RPR , in intervalul dintre sesiunile MAN, numea si revoca ministri la propunerea presedintelui Consiliului de Ministri, stabilea gradele militare, rangurile diplomatice, la propunerea guvernului; in caz de agresiune declara starea de necesitate( in intervalul dintre sesiunile MAN), ratifica sau denunta tratatele internationale.

Puterea executiva ( in fapt singura putere reala in stat )apartinea Consiliului de Ministri., compus din Presedintele Consiliului de Ministri, din unul sau mai multi vicepresedinti si ministri.

Organele locale ale puterii de stat erau consiliile populare locale.Puterea judecatoreasca era reprezentata de instantele de judecata si de Curtea Suprema, dar independenta justitiei era practic desfiintata prin interventia factorului politic.

Desi constitutia sustinea garantarea proprietatii private” agonisita prin munca si economisire”, aceasta anunta si masurile de cooperativizare ce aveau sa fie puse in practica mai tarziu.Aceasta constitutie cuprindea un titlu special, nemaiantalnit la celelalte constitutii” Structura social-economica”, in care se preciza: “In RPR, mijloacele de productie apartin statului, ca bunuri ale intregului popor, sau organizatiilor cooperatiste sau particulare, persone fizice sau juridice (art. 5)Acesata prevedere deschidea calea nationalizarilor.

Legea fundamentala nu prevedea in mod expres,ca rolul conducator revenea Partidului Muncitoresc Roman , care va deveni in 1965 PCR, dar organele de stat erau subordonate acestuia.

CONSTITUTIA DIN 1952

A fost elaborata pentru a consfinti noile schimbari rezultate in urma epurarilor din randul partidului. Principiul suveranitatii nationale este inlocuit cu o noua formula”Baza puterii populare in RPR este alianta clasei muncitoare cu taranimea muncitoare, in care rolul conducator apartine clasei muncitoare”( art. 2) si la art 4 “ In RPR , puterea apartine oamenilor muncii de la orase si sate”

Noua constitutie mentioneaza noile forme de proprietate, sistemul planificat al economiei, monopolul statului asupra comertului, rolul conducator al PRM . In ceea ce priveste drepturile electorale, sunt mentinute cele din constitutia precedenta, cat si restrictiile referitoare la acest drept.

CONSTITUTIA DIN 1965

In conditiile in care incepuse procesul de destalinizare si venise la conducerea tarii partidul unic, PCR, odata cu schimbarea denumirii tarii in Republica Socialista Romania, a fost adoptata o noua constitutie.

Prevederi:

singura forta conducatoare, PCR

Scopul tuturor “ oamenilor muncii”(nu se vorbea de natiune) este construirea societatii socialiste si asigurarea conditiilor pentru trecerea la comunism

Art. 42- MAN , reprezenta , in continuare “ organul suprem al puterii”

Guvernul isi pastra Consiliul de Ministri si era definit ca organul suprem al administratiei de stat

Tribunalele si Procuratura ramaneau subordonate PCR

consfintea caracterul socialist si (cooperatist) al proprietatii si economiei. Statul era proprietarul bogatiilor de orice natura,bogatiile solului, subsolului, fondului funciar, paduri, ape, uzine, fabrici, intreprinderi agricole de stat, cai de comunicatii, baza materiala a institutiilor culturale.

Prima modificare importanta a constitutiei dateaza din 1965, februarie, cand are loc o noua organizare administrativa a teritoriului, se revine la judete, in locul regiunilor si raioanelor de inspiratie sovietica. Si se introducea statutul de municipii pentru marile orase.

La 27 martie 1974, Nicolae Ceausescu devenea presedinte, prin modificarea Constitutiei din 1965. Acest fapt survenea dupa ce Ceausescu devenise si Secretar General al PCR, fara sa mai depinda de Comitetul Central al PCR., DECI PUTEREA LUI SE CONSOLIDASE FOARTE MULT , DEVENIND FACTORUL CHEIE AL VIETII POLITICE.Prerogativele Presedintelui erau foarte largi:

prezida Consiliul de Stat

reprezenta puterea in relatiile internationale si interne

era comandantul suprem al fortelor armate si presedintele Consiliului Apararii al RSR

prezida sedintele Consiliului de Ministri, atunci cand era necesar

Stabilea masurile de importanta deosebita, ce priveau interesele supreme ale tarii, care urmau sa fie supuse de catre MAN, spre consultare poporului prin referendum

Numea si revoca , la propunerea primului- ministru, viceprim-ministrii, ministristri presedintii altor organe centrale ale administratiei de stat.

Numea si revoca presedintele si membrii Tribunalului Suprem

Conferea decoratii

Incheia tratate internationale in numele RSR

Stabilea rangurile misiunilor diplomatice

Proclama starea de necesitate in caz de urgenta

Emitea decrete prezidentiale si decizii

Suveranitatea poporului era exercitata prin intermediul MAN, ai carei membrii erau alesi prin vot universal, direct, secret , egal, de catre toti cetatenii de peste 18 ani

nu mai sunt prevazute restrictii privind exercitarea drepturilor politice

in Constitutie sunt prevazute drepturi precum : libertatea cuvantului, presei intrunirilor si demonstratiilor, dar ca ele nu pot fi folosite in scopuri potrivnice oranduirii socialiste si interesul celor ce muncesc(art. 29)

In realitate aceste drepturi erau flagrant incalcate.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
ATITUDINEA MARILOR PUTERI DEMOCRATICE FATA DE INCERCARILE OFICIALE SI NEOFICIALE ALE ROMANIEI DE IESIRE DIN RAZBOI
CONSERVAREA-RESTAURAREA PATRIMONIULUI CUTURAL ROMANESC PANA IN SECOLUL XX
Problematica specificului national la cativa comentatori ai operei brancusiene din deceniul al III-lea (L. Blaga, N. Iorga, Camil Petrescu); Participa
CONSTANTIN BRANCOVEANU (DINU) II (n. 1683 - m. 1714 15 august)
Momente reformatoare ale Rusiei
Campania din Crimeea (1942)
Tratatul de la Paris (28 octombrie 1920); recunoasterea internationala a unirii Basarabiei cu Romania (28 octombrie 1920)
BASARABII, O FAMILIE VECHE SI NOBILA IN VALAHIA
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu