Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » Istorie
Sfarsitul Razboiului Rece

Sfarsitul Razboiului Rece
Sfarsitul Razboiului Rece


Aceasta rasturnare spectaculoasa intervenita in relatiile internationale a avut ca punct de plecare trei cazuri critice de supraintindere sovietica. In primul rand invazia sovietica in Afganistan (dec. 1979) a fost hotarata pe baza unui calcul gresit al Moscovei in raport cu reactia SUA. Aceasta a pornit de la premiza ca Washingtonul nu va reactiona, ceea ce s-a dovedit fals. Administratia Carter nu numai ca i-a sprijinit imediat pe mujahedini dar a si pus la cale, discret, o coalitie- cuprinzand Pakistanul, China, Arabia Saudita, Egiptul si Marea Britanie – situata de partea rezistentei afgane. Amploarea si calitatea sprijinului american au crescut constant in timpul administratiei Reagan. SUA au reusit sa infunde URSS in ceea ce-a fost echivalentul unui alt Vietnam. Sovieticii n-au stiut sa contracareze strangerea relatiilor chino-americane si s-au vazut confruntati si cu amenintarea unei „contra incercuiri“.


In al doilea rand, Moscova n-a avut „solutii“ pentru contramasurile luate de SUA si principalii sai aliati de a instala rachete cu raza medie de actiune in Europa capabile sa anihileze rachetele „SS-20“. Uriasul sistem defensiv pus la punct de americani la inceputul anilor ’80 – inclusiv de a promova S.D.I** nu numai ca i-a socat pe sovietici dar le-a epuizat si resursele. Inca inainte de 1985, la Kremlin s-a instalat o adevarata spaima de un razboi considerandu-se ca nu poate fi anihilat avantajul primei lovituri pe care o avea Washingtonul datorita sistemului S.D.I.

Intelegerea acestui fapt s-a conjugat cu cea de-a treia rasturnare, survenita in plan social si imagologic. In partea a doua a anilor ’70 presedintele Jimmy Carter a declansat campania sa pentru drepturile omului, mai intai in tarile satelite Moscovei si apoi si in URSS. Lupta pentru drepturile omului s-a extins in Polonia, stimulata de alegerea, la Roma, a primului papa de origine polonez. Spre sfarsitul anilor ’70 miscarea de masa Solidaritatea a inceput sa ameninte regimul comunist al celui mai important satelit sovietic- Polonia. Sovieticii au fost pe cale de a interveni militar in Polonia in decembrie 1980 si martie 1981, insa mesajele venite fara echivoc de la Washington care aratau ca SUA nu va mai avea aceeasi reactie ca la invazia din Cehoslovacia i-au determinat sa renunte. Drept urmare criza poloneza s-a extins pe intreg deceniul opt si a contaminat si tarile comuniste din vecinatate.

Ronald Regan a considerat ca drepturile omului trebuie sa fie nu numai un instrument si mijloc de stavilire a comunismului, ci si de inlaturare a sa, de democratizare a societatilor supuse regimului comunist. Pentru aceasta Regan a ales si o strategie adecvata: recompensa pentru statele care promovau democratia si idealurile sociale specific lumii anglo-saxone si pedepsirea celor care nu reuseau chiar daca acestea nu reprezentau nici o provocare sau amenintare vizibila la adresa Americii. Echipa lui Regan a intors pe dos propaganda sovietica: valorile democratice, nu cele cuprinse in Manifestul comunist aveau sa fie curentul viitorului. Si echipa Reagan a fost consecventa. Ea a facut presiuni in directia reformei atat asupra guvernului conservator a lui A. Pinochet din Chile cat si asupra celui autoritar a lui F. Marcos din Filipine. Primul a fost obligat sa accepte alegeri libere care l-au inlocuit, cel de-al doilea a fost rasturnat cu ajutor american.Presedintele american R. Reagan a imbinat optim presiunile militare cu cele umanitare care au domolit ofensiva sovietica si au provocat adancirea crizei sistemului comunist. Cele mai multe din cuceririle sovietice ale anilor ’70 au fost anulate. In 1980 a fost pus capat ocuparii Cambodgiei de catre Vietnam. Pana la sfarsitul anului 1991 trupele cubaneze s-au retras din Angola. Guvernul sprijinit de comunisti in Etiopia s-a prabusit in 1995. In Nicaragua, sandinistii au fost obligati sa accepte alegeri libere, un risc pe care nici un partid comunist nu fusese vreodata dispus sa si-l asume. In 1989 au fost retrase trupele din Afganistan. Toate acestea au contribuit la declinul sistemului comunist si la afirmarea prestigiului SUA.Observand scaderea influentei sovietice in Lumea a Treia, dar si declinul ideologiei comuniste, noua echipa de la Moscova in frunte cu Mihail Gorbaciov a hotarat ca este imperios necesara renovarea sistemului comunist cu ajutorul unor reforme politice si economice. Gorbaciov a fixat actiunii sale o dubla directie pe care a definit-o prin notiunile Glasnosti si Perestroika. Prima, definita prin Glasnosti, avea ca obiectiv sa trezeasca pe sovietici din letargie printr-un limbaj si metode ale adevarului. A doua cerea un efort de restructurare printr-un set de reforme pentru a se corela socialismul cu democratia.

Pentru a reforma sistemul comunist si a aseza relatiile cu tarile satelite, conducerea de la Moscova avea nevoie de timp. Astfel ca M. Gorbaciov si echipa sa au primit cu bucurie ramura de maslin intinsa de R. Reagan la Conferinta de la Geneva din decembrie 1985. Reformele interne, conduse haotic nu au revitalizat sistemul sovietic ci au adus la lumina slabiciunile acestuia. Cursa inarmarilor a epuizat economia sovietica in asa fel incat aceasta n-a mai avut resurse sa se autoreformeze in sensul dorit de Gorbaciov. Disponibilitatea lui Gorbaciov de a tolera ceea ce isi imagina ca vor fi niste schimbari in tarile comuniste satelite nu a condus la aparitia unor conduceri reformiste in Polonia, Ungaria si Cehoslovacia ci a unora care au prabusit regimul comunist.

In aceasta situatie Moscova nu a avut de ales decat intre a-si impune cu un ultim efort si cu pretul unor masive varsari de sange propria imagine despre reforma sau a accepta reformele in curs. Pentru prima varianta M. Gorbaciov nu numai ca era nepotrivit pentru asemenea rol dar nici nu-l putea juca fara sa se discrediteze. Era confruntat tot mai mult cu alegerea intre sinuciderea politica si erodarea lenta a puterii sale politice.Conducerea reformista din jurul lui Gorbaciov – flatata, curtata, „chiar mituita de Occident, iar in faza finala, manipulata abil de presedintele Bush si cancelarul german Helmuth Kohl“ (12; 232) – a ales varianta a doua. Rezultatul a fost haosul din Europa Centrala si de Est si, apoi, capitularea. Gorbaciov a jucat totul pe doua presupuneri: ca liberalizarea avea sa modernizeze Uniunea Sovietica si ca aceasta va fi atunci in stare sa se mentina ca mare putere pe plan international. Niciuna din aceste asteptari nu s-au realizat si baza interna a lui Gorbaciov s-a prabusit la fel de repede ca si orbita satelitilor. In 1991 democratiile au castigat razboiul rece si confruntarea cu sistemul comunist..
Fortele care s-au opus invaziei sovietice.

Sistemul de aparare Strategica cunoscut opiniei publice ca „Razboiul Stelelor“ deoarece acesta se baza pe un sistem de supraveghere si riposta organizat in ajutorul satelitilor
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
ABSOLUTISMUL LUMINAT IN AUSTRIA HABSBURGICA SI IN PRUSIA
Evolutia statului medieval (secolele X-XV)
Economii si societati urbane in antichitate
O premisa esentiala a modernizarii: realizarea independentei de stat a Romaniei (1877-1878)
John f.kennedy - referat
Organizarea militara a dacilor
Organizarea militara a dacilor
Lumea romaneasca medievala
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu