Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
ALEGEREA AMPLASAMENTULUI, PLANIFICAREA SI AMENAJAREA FACILITATILOR

ALEGEREA AMPLASAMENTULUI, PLANIFICAREA SI AMENAJAREA FACILITATILOR


ALEGEREA AMPLASAMENTULUI, PLANIFICAREA SI AMENAJAREA FACILITATILOR

1. Alegerea zonei, localitatii si amplasamentului

Un factor deosebit de important al planificarii unei noi afaceri este alegerea amplasamentului ideal desfasurarii activitatii dumneavoastra. Aceasta alegere ar putea fi considerata de catre orice nou intreprinzator un element important ce contribuie la realizarea profitului afacerii.

Alegerea amplasamentului poate avea efecte decisive asupra dezvoltarii unei afaceri. Astfel, un amplasament bun poate fi considerat elementul de sustinere al unei afaceri mediocre, iar un amplasament gresit ales poate determina chiar esecul unei afaceri, care amplasata in alte zone ar fi una prospera.

Pentru aceia care initiaza o noua afacere, momentul de trecere de la planificarea afacerii la activitatea reala a acesteia il poate constitui chiar realizarea contractului de inchiriere al spatiului ales.Pentru a determina cea mai buna amplasare a unei noi afacerii este importanta mai intai determinarea zonei, apoi a localitatii si doar dupa aceea a spatiului specific afacerii din cadrul localitatii alese.

In momentul alegerii zonei si localitatii se va tine cont de:

Optiunile personale ale intreprinzatorilor - factor des utilizat in alegerea zonei sau localitatii in care intreprinzatorul isi va desfasura activitatea viitoarei afaceri. De cele mai multe ori intreprinzatorii nu se gandesc special la alegerea zonei sau a localitatii, ci aleg localitatea in care locuiesc. Aceasta alegere are anumite avantaje si dezavantaje de care acestia ar trebui sa tina cont sau macar sa le cunoasca atunci cand aleg demareaza o noua afacere.

Avantaje :

cunoasterea comunitatii;

ajutor potential de la rude sau prieteni;

cunoasterea mai buna a preferintelor clientilor potentiali;

credibilitate mai mare in fata creditorilor.

Dezavantaje :

posibilitatea existentei unei piete insuficiente;

cost ridicat in situatia amplasarii intr-o zona neconvenabila;

caracteristicile economice ale zonei sau localitatii alese - determina atat oportunitatile cat si riscurile in momentul initierii unei noi afaceri. Acestea pot fi diferite de la o zona la alta, atat din numeroase cauze naturale ( zone turistice, zone cu mare potential hidrologic, zone bogate in zacaminte minerale, ape termale, etc.) cat si datorate interventiei directe o omului.

Un factor de care ar trebui sa tina cont intreprinzatorii din domeniul serviciilor sau al comertului cu amanuntul este puterea de cumparare din aria vizata, aceasta putand fi determinata prin analiza marimii fortei de munca, nivelul de trai a acesteia, etc.

Un intreprinzator, in alegerea zonei in care doreste sa-si desfasoare afacerea sa, ar trebui sa tina cont de urmatoarele:

existenta unei zone puternic industrializate;

existenta invatamantului superior in acea zona;

numarul redus al ofertelor fortei de munca in acea zona;

atitudinea oficialitatilor locale in ceea ce priveste initierea si dezvoltarea de noi afaceri in acea zona;

infrastructura puternic dezvoltata (transporturi, telecomunicatii, mass-media, etc.);

domeniul constructiilor puternic dezvoltat;

institutii publice bine reprezentate pe plan local;

mediul demografic din acea zona sau localitate - poate fi considerat unul dintre cei mei importanti factori in alegerea amplasamentului. Informatiile referitoare la distributia pe varste, stilurile de viata, modul de petrecere a timpului liber, ocupatia, educatia si veniturile populatiei dintr-o anumita zona pot sugera unui potential intreprinzator natura si oportunitatile de afaceri din acea zona.

concurenta - factor determinant in alegerea amplasamentului. Pentru ca o afacere sa aiba succes, intreprinzatorii trebuie sa identifice urmatoarele:

tipul si calitatea concurentei: puternice sau nu;

saturatia pietei din zona respectiva;

daca exista o concurenta agresiva pe piata respectiva;

daca este oferita gama de servicii dorita de consumatori;

sprijinul local oferit noilor intreprinzatori;

ambitia si abilitatea intreprinzatorilor in afaceri.


Atunci cand se cauta cel mai potrivit amplasament dupa identificarea zonei si a localitatii, se trece la analiza ariei geografice (cartier) in care dorim sa ne desfasuram activitatea.

Este deosebit de important pentru un intreprinzator sa aleaga amplasamentul cel mai potrivit afacerii sale deoarece acesta este cel mai dificil de schimbat dupa demararea afacerii.

Determinarea celui mai potrivit spatiu din localitatea aleasa pentru o noua afacere are la baza identificarea acelor caracteristici ale amplasamentului in care intreprinzatorul isi  va desfasura activitatea in viitor. Pentru aceasta ar fi necesara realizarea unei liste care sa cuprinda raspunsurile la anumite intrebari ca de exemplu:

Ce etape trebuie parcurse pentru a ajunge la consumatori?

Care este succesiunea acestor etape?

Afacerea dumneavoastra necesita achizitionarea de echipamente specializate?

De cat personal este nevoie pentru desfasurarea activitatii afacerii?

Intotdeauna alegerea amplasamentului depinde de natura afacerii pe care o realizeaza intreprinzatorul, de exemplu:

Afacerile din domeniul productiei presupun un proces mai complex de alegere a amplasamentului, decizia fiind pe termen lung datorita greutatilor ce pot aparea la o eventuala mutare a firmei. Criteriile cele mai uzual folosite in alegerea amplasamentului sunt:

corelarea venitului din vanzari cu costurile de productie si de transport;

accesul la mijloacele de transport;

costul terenului unde va fi amplasata firma;

existenta posibilitatii extinderii viitoare;

costurile cu forta de munca;

gradul de poluare;

existenta de utilitati industriale;

posibilitatea depozitarii deseurilor.

Afacerile din domeniul serviciilor au numeroase cerinte de amplasare, acestea fiind influentate de natura serviciilor oferite de firma. Pentru numeroase afaceri din domeniul serviciilor medicale este deosebit de importanta amplasarea, pentru acestea alegandu-se de cele mai multe ori centrul orasului sau zone din imediata apropiere a clinicilor sau spitalelor locale. Afacerile a caror servicii au o calitate mult superioara concurentei, chiar daca nu au o amplasare usor accesibila, vor atrage numerosi clienti pentru care conteaza calitatea si nu accesibilitatea. Amplasarea afacerilor prestatoare de servicii de multe ori nu conteaza pentru client, cum este cazul serviciilor de reparatii la domiciliul clientilor, cand solicitarea serviciilor se poate realiza telefonic.

Afacerile din domeniul comertului intampina doua categorii de factori in alegerea amplasamentului in functie de tipul de comert (cu amanuntul sau cu ridicata).

Comertul cu amanuntul - in acest caz amplasamentul este decisiv pentru succesul sau esecul unei afaceri. Criteriile de care ar trebui sa se tina cont la alegerea amplasamentului afacerilor din domeniul comertului cu amanuntul sunt:

numarul potentialilor clienti din zona aleasa;

sa se incerce o cat mai mare apropiere de clienti;

zona usor accesibila traficului pietonal si rutier;

aspect placut al amplasamentului, cu tot ce implica aceasta: zona, cladirea, parcare, etc.

amplasarea in zone comerciale de dimensiuni mari.

Comertul cu ridicata - acest tip de afacere presupune un volum foarte mare de marfa si de aceea pentru intreprinzator in alegerea amplasamentului sunt importante anumite criterii cum sunt:

costurile legate de amplasare;

accesibilitatea clientilor;

apropierea de un oras de dimensiuni mari;

costul transportului;

metodele de vanzare folosite: clientii pot fi aprovizionati de comerciant sau se pot deplasa ei singuri pentru a-si achizitiona marfa dorita.

2. Alegerea, planificarea  si organizarea facilitatilor

Planificarea la nivelul afacerilor mici si mijlocii este considerata de numerosi autori ca fiind elementul determinant al succesului unei afaceri indiferent de domeniul in care aceasta isi desfasoara activitatea.

Deci, pentru afacerile mici si mijlocii este deosebit de importanta atat alegerea, planificarea si organizarea facilitatilor.

Facilitatile sunt acele active fixe tangibile cu ajutorul carora este asigurata desfasurarea activitatii unei afaceri in bune conditii, indiferent de natura activitatii pe care aceasta o desfasoara (comert, productie, servicii).

Prin alegerea, planificarea si organizarea facilitatilor se intelege determinarea acelor active fixe tangibile necesare desfasurarii activitatii firmei, stabilirea amplasamentului acestora si organizarea lor. Planificarea si organizarea facilitatilor este o activitate cu caracter dinamic, in continua schimbare, adaptabilitatea si flexibilitatea fiind cerintele principale ale acestei activitati pentru ca facilitatile sa poata fi oricand utilizate din nou.

De-a lungul anilor managerii au constata treptat necesitatea planificarii si organizarii continue a facilitatilor. Pentru a realiza cu succes acest proces de planificare si organizare a facilitatilor este necesara cunoasterea activitatilor legate de acest proces:

stabilirea amplasamentului facilitatilor (stabilirea locului unde vor fi pozitionate facilitatile afacerii).

La realizarea acestei activitati de stabilire a amplasamentului facilitatilor trebuie sa se tina cont de mai multe elemente cum sunt:

Influenta furnizorilor asupra amplasamentului prin: cheltuielile de transport, preturile de livrare, ponderea si importanta livrarilor.

Influenta pietelor de desfacere prin cheltuielile generate de activitatea de transport.

Influenta fortei de munca prin: costul acesteia, calitatea muncii, calificarea, disponibilitatea si stabilitatea fortei de munca.

Influenta costurilor generate de diferitele utilitati necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii firmei: apa, energie electrica, etc.

Influenta legislatiei, taxelor si impozitelor locale.

determinarea facilitatilor: de baza, de transport - manipulare -depozitare si auxiliare.

Prin facilitati de baza ne referim la acele facilitati intalnite in interiorul cladirilor unde se desfasoara activitatea de productie: masini, utilaje, echipamente, etc. Acest termen cuprinde spatiul destinat productiei, elementele ce determina realizarea productiei, precum si dimensionarea personalului necesar acestei activitati.

Tot ceea ce tine de materii prime, materiale, produse finite, personalul si echipamentele necesare sustinerii productiei alcatuiesc totalitatea facilitatilor de transport - manipulare - depozitare ale unei firme.

Termenul de facilitati auxiliare ale unei firme se refera la tot ceea ce presupune asigurarea unor conditii optime de lucru: energie electrica, apa, incalzire, comunicatii, infrastructura firmei, etc.

Procesul de planificare si organizare a facilitatilor unei firme presupune realizarea unei succesiuni de activitati, cum sunt:

definirea sau redefinirea obiectivelor facilitatilor (in functie de produsele si/sau serviciile ce se vor realiza, dar si in functie de activitatea necesara obtinerii acestora).

precizarea activitatilor necesare (referitoare la personal, echipamente, procese, materiale, etc.)

identificarea relatiilor de interdependenta dintre activitatile firmei.

determinarea spatiului necesar tuturor activitatilor.

realizarea mai multor variante de planuri referitoare la amplasarea si organizarea facilitatilor.

evaluarea in functie de anumite criterii a variantelor identificate.

alegerea variantei optime (cea care coincide cu obiectivele firmei).

implementarea variantei alese.

intretinerea si adaptarea continua a variantei adoptate.

redefinirea obiectivelor facilitatilor (activitate determinata de modificarile ce pot apare de-a lungul timpului in structura si/sau volumul produselor si/sau serviciilor pe care firma le realizeaza.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.