Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Functia de control - evaluare

Functia de control - evaluare


Functia de control - evaluare

Functia de control - evaluare se refera la ansamblul activitatilor prin care performantele (rezultatele) intreprinderii si subsistemelor sale sunt masurate si comparate cu obiectivele si standardele stabilite initial, in vederea indicarii nivelelor de indeplinire, precum si a identificarii masurilor corective pentru inlaturarea abaterilor.

Din definitie rezulta ca functia de control - evaluare releva doua laturi nedisociabile: pasiva si activ-reactiva. Latura pasiva implica doar operatii de inregistrare si evaluare a performantelor. Latura activa este strans legata de actiunile corective care sunt luate inainte de a se face simtite consecintele unor decizii. in sfarsit, latura reactiva este atunci cand rezultatele sunt cunoscute iar corectiile nu pot influenta decat operatiile viitoare.

In general, functia de control-evaluare impune parcurgerea urmatoarelor operatii:

compararea rezultatelor (realizarilor) cu obiectivele (standardele) stabilite initial si evidentierea abaterilor;

analiza abaterilor si precizarea cauzelor care le-au generat;

efectuarea corectiilor;

actionarea asupra cauzelor care au determinat abaterile.

Pentru compararea rezultatelor, managerii trebuie sa aiba in

vedere ca acestea pot avea diferite forme de exprimare. De exemplu, un rezultat al productiei se poate prezenta sub forma: volumul productiei, durata de executie, cheltuieli de productie, consumul de resurse etc. Compararea rezultatelor cu standardele stabilite trebuie sa fie utila, fiabila, actuala si economica. Analiza abaterilor si precizarea cauzelor care le-au generat constituie o operatie foarte importanta deoarece confera functiei de control o baza pentru efectuarea corectiilor. Cu ocazia analizei se apreciaza natura abaterilor (pozitive sau negative) si locul cauzei care a produs abaterea (locul cauzei poate fi una sau toate functiile din amonte de control-evaluare).Efectuarea corectiilor implica interventia (reactia) managerilor si trebuie sa se realizeze cu operativitate, cu rigoare, prin prevenirea fenomenelor de 'scurtcircuitare' si sa fie conceputa sub forma recompenselor, sanctiunilor si a normelor de disciplina.

Ciclul operatiilor de control-evaluare se incheie cu actionarea asupra cauzelor care au determinat abaterile.

Pentru a fi eficienta, functia de control-evaluare trebuie sa aiba un caracter: continuu, preventiv, corectiv, si flexibil (adaptiv).

Caracterul continuu al functiei de control-evaluare consta in aceea ca exercitarea functiei de control-evaluare nu se limiteaza doar la perioadele de incheiere a planului sau programului, ci se realizeaza de-a lungul perioadelor de indeplinire a obiectivelor planificate sau programate.

Caracterul preventiv consta in capacitatea functiei de control-evaluare de a preintampina deficientele.

Caracterul corectiv se manifesta in cazul aparitiei abaterilor pozitive si consta in integrarea lor in procesele de executie si de management, cat si a abaterilor negative prin indicarea masurilor corective necesare eliminarii deficientelor.

Caracterul flexibil (adaptiv) reflecta supletea operatiilor de control-evaluare de a surprinde multitudinea problemelor cu care se confrunta intreprinderea si reactia de raspuns la dinamismul mediului ambiant.

In concluzie, functia de control-evaluare incheie un proces de management si pregateste inceperea unui nou proces.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.