Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
MANAGEMENTUL CONFLICTELOR

MANAGEMENTUL CONFLICTELOR
MANAGEMENTUL CONFLICTELOR

Conflictul reprezinta o stare de dezacord, de neintelegere si, chiar de antagonism - datorata unor contradictii de idei, interese sau sentimente - diferitele grade de intensitate ale formelor sale de manifestare depinzand de contextul in care a aparut si s-a dezvoltat conflictul, de importanta mizei diferendului, de natura si de marimea orgoliilor persoanelor antrenate in conflict, de numarul participantilor si de raporturile dintre acestia etc.

Analiza situatiilor conflictuale a condus la identificarea a trei tipuri de corelatii fundamentale, privind aparitia, evolutia si aplanarea conflictelor:

Conflictul este inevitabil, iar aplanarea sa - prin consensul partilor implicate - este imposibila;

Conflictul este inevitabil, dar incheierea unui acord - intre parti - este posibila;

Conflictul nu este inevitabil, dar realizarea unei intelegeri - de catre parti - nu este posibila.

In concordanta cu aceste ipoteze de lucru, exista trei modalitati de abordare ale starilor conflictuale.

A. Coexistenta pasnica. Constituie o abordare cu caracter preventiv - corespunzatoare unei viziuni oarecum idealizate de evitare a conflictelor - nefiind posibila de practicat in toate circumstantele. In esenta, se pune accent pe asigurarea atat a unui sistem dezvoltat de comunicatie - prin vehicularea unui volum mare de informatii, realizarea de contacte si schimburi de opinii - cat si a posibilitatii de deplasare libera a oamenilor dintre angajati si/sau grupuri.

B. Compromisul. O asemenea abordare este utilizata in situatia in care conflictul nu a putut fi aplanat in alte moduri, ca urmare a faptului ca nu exista un raspuns categoric in solutionarea starii conflictuale, neputandu-se califica ca dreapta sau injusta, corecta sau incorecta, nici una din opiniile sustinute de partile angajate in disputa. Intr-o asemenea situatie este recomandabila micsorarea - prin negocieri si acorduri - a diferentelor de opinie, partile implicate facandu-si reciproc concesii, care sa conduca la scoaterea dezacordului din faza sa acuta.

C. Rezolvarea problemelor. Aplanarea diferendelor prin identificarea si solutionarea concreta si prompta a cauzelor care le-au generat, constituie maniera preferabila de abordare a conflictelor, fiind cea mai eficienta. Ea se focalizeaza pe gasirea de solutii reale, originale, deschise, la problemele aparute, orientandu-se intr-o mai mica masura pe directia unei simple acomodari a diferitelor puncte de vedere. Determinarea si dezvoltarea solutiilor posibile de dezamorsare a starii conflictuale, reclama desfasurarea - cu participarea tuturor partilor implicate in respectivul conflict - a unui proces de analiza a problemelor si de alocare a responsabilitatilor, legate de modul de aplicare si de operare a hotararilor adoptate.In cadrul procesului de analiza si de alocare a responsabilitatilor, solutionarea problemelor se realizeaza tot prin intermediul unor forme deschise de confruntare. Amplificarea sanselor de evitare a degenerarii confruntarilor si de atingere cu succes a obiectivelor urmarite, implica satisfacerea anumitor cerinte precum:

  • existenta sau realizarea unui echilibru de putere intre partile implicate in conflict;
  • incurajarea disponibilitatii partilor de a comunica, de a conlucra si de a face concesii;

stimularea interesului partilor de a solutiona conflictul;

asigurarea unui cadru favorabil discutiilor deschise, sincere, fundamentate pe respectul reciproc si pe recunoasterea dreptului la opinie;

acordarea unei perioade preliminare de timp, fiecarei parti si mediatorilor, in ideea parcurgerii fazei de depistare a dezacordurilor, de identificare si de definire a fondului problemei, de clarificare a pretentiilor;

mentinerea la un nivel cat mai scazut a stresului si a tensiunii, pe perioada cat are loc desfasurarea fazei de analiza si de integrare a opiniilor, in scopul de a identifica elementele comune fiecarui punct de vedere si de a le folosi ca baza de plecare in rezolvarea problemei.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiActualizarea indicatorilor de eficienta economica a investitiilor in capital fix
Sistemul de asigurare a calitatii
ORGANIZAREA INTREPRINDERII
Rolul, functiile si natura economica a stocurilor
MANAGEMENTUL CONFLICTELOR
MANAGEMENTUL FUNCTIUNII FINANCIAR CONTABILE IN CADRUL FIRMEI S.C. FORAS S.RL.
LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT
Gestiunea clientilorTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu