Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » management
Functia de organizare

Functia de organizareFunctia de organizare

Organizarea este atributul procesului de management care asigura coerenta actionara, disciplina, ordine functionala si capacitate de adaptare a intreprinderii la schimbarile generate de mediul ambiant.

Spre deosebire de previziune, care vizeaza punerea in opera a deciziei adoptate, organizarea urmareste sa genereze un cadru adecvat pentru realizarea procesului de management, sa ordoneze sarcinile si activitatile, sa fixeze legaturile necesare in scopul dirijarii tuturor eforturilor de stabilire si atingere a obiectivelor fixate.

Organizarea creeaza conditiile care faciliteaza utilizarea eficienta a resurselor materiale, financiare si umane, antreneaza si valorifica experienta si competenta profesionala a managerilor si a celorlalti salariati.

Organizarea, ca functie manageriala, stabileste parametrii constructivi si functionali ai structurii de management, precum si modalitatile de realizare a proceselor manageriale. Prin organizare managerii elaboreaza sau perfectioneaza structura productiei (operationala), structura functionala si sistemul informational managerial. Tot prin organizare se urmareste formarea sistemului conducator si a sistemului condus, in vederea realizarii obiectivelor cu ajutorul celor mai eficace metode si tehnici.

Abordarea organizarii ca functie manageriala permite sa se constate ca, in cadrul organizarii, locul central il ocupa factorul uman. in acest context, orice manager trebuie sa se orienteze in primul rand  spre a cunoaste oamenii sub aspect psihosocial, incercand sa rezolve problemele umane prin mijloace umane. Aceasta inseamna ca salariatii trebuie tratati ca subiecti si nu ca obiecte pentru ca, in relatiile in care intra unii cu altii, oamenii apar cu intreaga lor personalitate. Printr-o asemenea viziune, managerii pot crea un climat psihosocial pozitiv, singurul care stimuleaza si mobilizeaza pe oameni la munca, inventivitate si creatie.

Organizarea, in raport cu gradul de detaliere, poate fi: organizare de ansamblu si organizare a principalelor componente ale intreprinderii.

Organizarea de ansamblu se concretizeaza in stabilirea structurii organizatorice, sistemului informational (intern si extern), precum si delegarea autoritatii si descentralizarea activitatilor intreprinderii. Aceasta subdiviziune a functiei de organizare este exercitata de managementul de varf al intreprinderii (Consiliul de Administratie).

Organizarea principalelor componente ale intreprinderii se refera la organizarea activitatilor continute de functiunile majore ale intreprinderii: cercetare-dezvoltare, productie, comerciala, resurse umane si financiar-contabila. Aceasta subdiviziune a functiei de organizare este realizata la nivelul managementului mediu si inferior.

Din punctul de vedere al formei, organizarea poate fi: organizare de produs, organizare dupa clienti, organizare geografica, organizare dupa criteriul de timp.

Dupa continutul sau, organizarea intreprinderii poate fi organizare procesuala si organizare structurala.

Organizarea procesuala consta in descompunerea proceselor de munca fizica si intelectuala in elementele lor componente in scopul analizei si regruparii in functie de nivelul obiectivelor la realizarea carora participa. Prin intermediul organizarii procesuale se structureaza, ordoneaza si antreneaza ansamblul proceselor de munca fizica si intelectuala ce se desfasoara in cadrul intreprinderii. Rezultatele organizarii procesuale se concretizeaza in delimitarea si definirea functiunilor intreprinderii.

Organizarea structurala se concretizeaza in gruparea activitatilor, in raport de anumite criterii, pe grupuri de munca si salariati in vederea asigurarii conditiilor care sa permita indeplinirea obiectivelor intreprinderii. Rezultatul organizarii structurale il reprezinta sectiile, atelierele de productie, serviciile, birourile, deci structura organizatorica a intreprinderii.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Declansarea schimbarilor in sistemul informational
Studiu de caz - Alege Poiana! Fa-ti ziua mai frumoasa!
MANAGEMENTUL CONFLICTELOR
PLAN DE AFACERI
Abordarea istorica - concept de calitate
Abordari ale proiectarii
Procesul proiectarii
MANAGEMENT PUBLIC 'METODA SEDINTEI IN CADRUL CONSILIULUI JUDETEAN CALARASI'loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu