Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » marketing
Cercetarea pietei inernatioale

Cercetarea pietei inernatioale
Cercetarea pietei inernatioale

Cunoasterea factorilor ce alcatuiesc micromediul si macromediul pietei internationale, amintiti mai sus, permite identifica oportunitatile de afaceri existente pe piata internationala. Pentru ca fiecare factor indiferent ca apartine micromediului sau macromediului influenteaza direct sau indirect activitatea firmei este importat ca aceasta sa utilizeze cercetarile de marketing in mod sistematic pentru a cunoaste evolutia factorilor respectivi, identificand astfel posibilitatile de extindere a activitatilor in plan international.

Avand in vedere particularitatile mediului de marketing international, abordarea cercetarilor de marketing prezinta la randul lor particularitatea. Michael J. Baker (1997)[1] considera ca principale motive ce necesita modificari in abordarea cercetarilor de marketing pe piata internationala, sunt urmatoarele:

Majoritatea companiilor cauta o piata pentru un produs existent, care valorifica experienta interna, adica se cauta sa se armonizeze nevoile cu produsul, si nu sa se conceapa un produs care sa satisfaca nevoi identificate, dar nesatisfacute.

Putine companii sau directori executivi „simt pulsul ” pietelor externe, care in general le sunt cantitatea total necunoscute. Se poate argumenta insa ca acesta reprezinta un avantaj, prin aceea ca necesita o analiza completa si mai stiintifica, care depinde mai putin de opiniile subiective.

Putine tari ofera informatii publice in cantitatea si la calitatea necesara cercetarilor de birou, ingreunand cuantificarea precisa.

Cercetarile de teren ce folosesc metode de analiza sunt frecvent obstructionate ca urmare a dificultatilor de limba, de lipsa personalului calificat, a costurilor etc.

Exista practic zeci de tari care ar putea reprezenta o piata potentiala, astfel ca este esential sa existe o procedura de selectie pentru a reduce lista la proportii accesibile. 

Pe piata internationala, sarcina de a asculta consumatorul intr-un mod sistematic este mai dificila din cauza nefamiliaritatii in care se face cercetarea.

In cazul cercetarii de birou, se utilizeaza surse cum ar fii: cartile galbene, cartile de telefon, rapoarte publice, statistici oferite de diferite organizarii internationale (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica-OCDE, Fondul Monetar International, Uniunea Europeana. Instabilitatea politica din diferite tari creeaza „goluri de informatii ”. Cercetarea de birou este pusa in dificultate atunci cand se face compararea datelor intre tari.
Cercetarea primara, intampina si ea dificultatea in cercetarea internationala. Metodele de cercetare folosite in Occident pot fi mai putin eficiente in alte tari. Asa cum exista agentii de publicitate ce se grupeaza la nivel mondial pentru a oferi campanii de promovare care sunt atat globale dar si specifice, agentiile internationale de marketing ofera informatii locale fara sa se piarda din vedere perspectiva globala.

Pe langa sursele de informatii pe care le gasim in mod obisnuit in cercetarile de marketing, pe piata internationala, marketerul are la dispozitie, suplimentar, urmatoarele surse :

Ministerul Comertului si Industriei

Camerele de Comert sau echivalentul lor

Functionarii comerciali ai serviciului diplomatic

Consiliile de export

Federatia industriilor

Asociatii comerciale

Departamentele externe ale principalelor banci

Targurile si expozitiile internationale reprezinta ocazii foarte bune de culegere a datelor necesare. Avand in vedere dimensiunile mai mari ale canalelor de distributie in plan international, intermediarii locali pot fi surse valabile de informatii.

In Europa, crearea Pietei Unice a marit cererea de informatii, nu doar pentru a facilita intrarea pe pietele externe ci si pentru a prevenii inevitabila amenintare a concurentilor straini pe pietele interne. Din perspectiva marketingului, PIATA UNICA, nu este nici pe departe omogena. Pietele nationale ale Europei au propriile caracteristici din punct de vedere lingvistic, cultural, juridic, procedural, caracteristici ce necesita o buna cunoastere si care maresc riscul de piata. Acest fapt pune in evidenta nevoia acuta de informatii relevante de cea mai buna calitate.Michael J. Baker – Marketing, Ed. SOCIETATEA STIINTA SI TEHNICA, 1997, pag. 559
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Strategii de selectare a pietelor externe
Relatiile intreprinderii cu mediul extern
Formularul de mystery shopping si cerintele urmarite in cadrul acestuia
CAMPANIA DE PROMOVARE A PRODUSULUI “PERSIL” AL COMPANIEI MULTINATIONALE HENKEL
Criza vs. branding de angajator?
Patrunderea pe pietele externe - obiect la deciziei strategice
PROIECTAREA CAMPANIEI DE DIRECT MAIL PENTRU PRODUSUL FARMACETIC CONCOR ®(BISOPROLOL FUMARAT)
Proiect – Marketing - Caracterizarea pietei - prezent si perspectiva - Metro Cash&Carry - Romania

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu