Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » psihologie psihiatrie
Stresul ocupational – definire si clarificari conceptuale

Stresul ocupational – definire si clarificari conceptuale
Stresul ocupational – definire si clarificari conceptuale

Literatura de specialitate cu referire la stresul ocupational, la sursele si diferitele sale modalitati de manifestare este suficient de bogata, astfel ca ne propunem o scurta prezentare si evaluare a celor mai importante paradigme de cercetare ale acestuia.

Prin restrangerea sferei termenului de stres la domeniul psihologiei muncii si organizationala, cercetatorii l-au denumit stresul muncii   (relationat factorilor din mediul de munca), organizational (stresul perceput datorita solicitarilor din partea organizatiei) si ocupational sau socioprofesional (legat de specificul profesiunii) (Brate, 2002).

Stresul ocupational (S.O.) este determinat de impactul omului cu procesul muncii fizice si intelectuale. Pe masura ce complexitatea activitatii umane a crescut datorita noilor valente pe care aceasta le-a dobandit: informatizare, computerizare, automatizare, se acorda o atentie sporita studierii acestui fenomen. Stresul ocupational a atras atentia prin consecintele sale reflectate in etiologia sanatatii mintale, a bolilor somatice, cum sunt cele de natura cardiovasculara, ulcerul si altele. In general, investigatiile si experimentele referitoare la stresul ocupational au vizat preponderent relatiile dintre acesta si mediul muncii. Intre anumite limite, stresul psihic joaca un rol important in dezvoltarea si afirmarea personalitatii umane, in optimizarea performantelor, in cresterea randamentului muncii.

Cercetarile de psihologie sociala industriala efectuate de Kahn si colaboratorii (1964) au relevat faptul ca, la nivel institutional, exista un stres ocupational la baza caruia stau in principal conflictul rolului si ambiguitatea. Prin conflict al rolului se inteleg situatiile in care o persoana care ocupa o anumita functie in cadrul unei institutii, este supusa unor solicitari, unor presiuni cu caracter contradictoriu. Presiunile tind sa schimbe comportamentul persoanei, care incearca sa mentina un echilibru intre diversele solicitari.

Pentru a defini ambiguitatea rolului, Kahn si colaboratorii folosesc o comparatie: ambiguitatea „obiectiva” poate fi asemuita cu o conditie atmosferica nefavorabila, ceata; uneori atmosfera poate fi clara, dar persoana nu distinge bine din cauze subiective – fiziologice sau psihologice. Ambiguitatea se refera asadar la informatia necesara indeplinirii in mod adecvat a functiilor aferente rolului, sau la lipsa de claritate in ceea ce priveste rolul individului la locul de munca. Metoda de combatere a ambiguitatii rolului si a conflictelor rolului reprezinta analizarea posibilitatilor de a imbunatati caracteristicile postului.

Din a doua jumatate a anilor 1970, criza de incredere a cercetatorilor privind stresul ocupational avea drept obiect clasificarea conceptelor, metodologiile de cercetare folosite si limitele domeniului. H. Murrel („Work Stress and Mintal Strain”, 1978) propune astfel un concept de stres ocupational in trei faze: cauza, efect si rezultat. „Cu scopul de a evita orice ambiguitate, termenul <presiune> va fi folosit ca sinonim pentru <stres> spre a descrie situatii exterioare individului; termenul de <tensiune> va fi folosit ca sinonim al celui de <stres> pentru a descrie efectul presiunii asupra individului; incapacitatea de a rezista la aceasta presiune poate duce la un anumit numar de consecinte, mergand de la nemultumire la o degradare a starii de sanatate.” Ca si H. Murrel, B. C. Fletcher si R. L. Payne („Stres and Work; a review and theoretical framework”, 1980, p. 19-29), precizeaza ca agentii stresanti pot proveni din interiorul individului sau din mediul exterior lui – profesional sau extraprofesional.

Bibliografia nu e de actualitate, cam vechi titlurile
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
MANAGEMENTUL STRESULUI
CEREBELUL
SUBTALAMUSUL
Fundamentarea teoretica a modelelor din psihopatologie
MECANISMELE NEUROFIZIOLOGICE ALE AFECTIVITATII
HEMISFERELE CEREBRALE
Caracteristicile mediului penitenciar
DIFERENTIEREA SI SPECIALIZAREA INTERHEMISFERICA
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu